Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: [OT] HELP w sprawie GE FORCE 2 MX 400 64 PixelView
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

[OT] HELP w sprawie GE FORCE 2 MX 400 64 PixelView

Dziwna sprawa.
Zakupilem już jakis czas temu na Allegro za sympatyczną cenę.
I wszystko jak w najlepszym porzadku... poza jednym szczegółem.
Mianowicie NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA, jak można rozjaśnić płaszczyzny Video, oraz Gier.
Na poprzedniej karcie, voodoo 3 16 mb te opcje byly widoczne, dostepne i wogole podane na talerzu.
Tutaj NIE, i nie moge rozjasnic sobie obrazu w odtwarzaczu wideo ( pomijając Windows Media Playera ), ani w zadnym innym miejscu.
W grach, gdzie nie ma opcji rozjaśniania ( jak w avp 2 ) jest lipa do kwadratu.
Jest opcja w Zaawansowanych-->Ustawienia Kolorow.
Ale w ten sposob moge rozjasnic sobie TYLKO i wylacznie pulpit, i nic poza tym.
Pryzznam, ze z czasem to coraz bardziej irytuje. Mam najnowsze sterowniki, rowniez Omega.
I dupa zbita.
Jakies rady ??

PS. Do moderatorow - po uzyskaniu pomocy poproszę o zamkniecie topicu Smile
2004-11-25 21:09:02
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Re: [OT] HELP w sprawie GE FORCE 2 MX 400 64 PixelView

Hmm...ja mam podobna karte (tyle ze 440) i musze przyznac ze do tej pory nie zmieniałem rozjaśnienia ani razu. jak juz to bawiłem sie własnie w tych podstawowych windowshitowskich opcjach.
nie znam sie na tym za bardzo ale przypuszczam iz Ender bedzie znał odpowiedz Smile ....mnie sie zreszta tez przyda jakby co...

Rogue napisał:

PS. Do moderatorow - po uzyskaniu pomocy poproszę o zamkniecie topicu Smile

kulturka Surprised
2004-11-25 21:25:29
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
Delano
I ain't that good.

First Lieutenant

Hmmm, we właściwościach ekranu, w panelu Detonatorów masz coś takiego jak ustawienia nakładki=overlaya, co poniekąd rozwiązuje problem video (z jakiegoś powodu czasami po zainstalowaniu nowych sterowników w GF2 czasem trzeba zwiększyć jasność overlaya o ok. 20%, bo obraz video staje się strasznie ciemny). Co do ustawień dla gier - nie wiada...

Mam przyjemność używać podobnej karty od dłuższego czasu, od kiedy moja WŁAŚCIWA karta jest w wiecznym serwisie (My other car is a Ferrari Smile )
2004-11-26 00:15:51
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1570404 Odpowiedz z cytatem
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

W detonatorach jest lipnie, bo sie kolory w windowsie resetuja.

Najlepszym programem do takich zabaw (uzywanym przeze mnie od 3 lat do października, bo kupilem nowy monitor [poprzedni mial zielony zafarb, ciemny i wogole do kitu]) jest PowerStrip. Tam mozna ustawic wszystkie kolory, rozjaśnić itp itd, a co najlepsze to ustawic np. pod kombinacją ctrl-alt-1 (moze byc dowolne) dany profil rozjasnienia by w grze sobie rozjasnic (czesto gry resetują kolory do default). Program jest darmowy i bardzo latwy w obsludze. Polecam, moim zdaniem najlepszy i najbardziej funkcjonalny programik (bez niego mialem wstret do filmow bo wszystko bylo zielone, a krew czarna Neutral, to samo w grach).
2004-11-26 00:47:40
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

No ja polecilbym detonatory + powerstripa. Aczkolwiek przyznaje ze karte graficzna zmienialem 2 razy - gforce256 ddr przez ostatnie 4 czy 5 lat, a teraz przelazlem na ati. Wiec nie bardzo moge poradzic w sprawie nowszych gforcow Smile (nowszych niz to co ja mialem...)

Aktualnie uzywam ati - ale prawie nie gram, a zalezy mi na jakosci obrazu na tv Smile
2004-11-26 09:05:19
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

W "świetej wojnie" stoje po stronie Nvidi Smile
IMHO ATI SUCKS! Padakowate karty z padakowatymi sterownikami, przegrywajace z nvidia pod prawie kazdym wzgledem (no chyba ze testy sa przeplacone, i fakt ze obraz na tv daja ladny).

Polecam RivaTuner (do sciagniecia z GURU 3D)- tam zdaje sie jest takze opcja mieszania ustawieniami kolorow, choc ja uzywam go do "zylowania" mojego przedpotopowego GeF'a 2 ti dzieki czemu wyciaga kilka klatek wiecej w grach Smile
2004-11-26 10:32:37
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

az ciepłow serduchu sie robi jak was czytam Chłopaki;) przynajmniej wy ie zarzucacie jakimiś GF 10000FX MB MAX itp.Razz dobrze wiedziec ze nie tylko ja mam starszy sprzętWink
2004-11-26 11:13:05
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

no coz, chyba Ciahco nie uzywales kart nvidii do tv. ATI rulez Smile
inna sprawa ze jesli chodzi o gry, mam wrazenie ze nvidia ma troche lepsze wsparcie. w nowych produkcjach czasami stery ati sie nie sprawdzaja i trzeba sciagac kolejne.

Co do testow, odpalania gier, sterownikow - no coz, imho stery ati sa lepsze niz stery nvidii (mowie o standardowych) a nie o detonatorach/omegach - bo tych nie uzywalem.

co do odczuc subiektywnych - w chacie wprawdzie mialem tylko 2 karty, ale u znajomych widzialem/gralem i na ati i na gf - i gdyby nie moje pytania o sprzet - nie sadze bym sie domyslil ze w kompie byla dana karta...
btw bylem przeciwnikiem ati, dopoki teraz nie kupilem - byla tansza od nvidii + wyjscie tv. nie zaluje zamiany Smile

"swiete wojny" mnie bawia... ale bez przesady
2004-11-26 11:20:39
Delano
I ain't that good.

First Lieutenant

Wydaje mi się ze jakość obrazu TV zależy głównie od typu tunera (Conexant/Philips), a nie samego chipsetu karty.

Proponuje założyć jeszcze wątki: "Windows czy Linux?" oraz "Intel czy AMD?" Smile
2004-11-26 12:09:58
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1570404 Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Delano:
ati ma bardzo ladnie rozwiazane w sterownikac puszczanie obrazy na tv-out. w nvidii trzenba kombinowac. Po za tym dochdza technologie np. wygladzania obrazu na wyjsciu tv czy cos tam. smoothvision? nie jestem pewien, ale w ati jest cos takiego. Jesli chodzi o ogladanie na tv, walczylem z nvidia, z atri nie mialem problemow.

co do tekstow jedno czy drugie, to mam to gdzies. swiete wojny mnie bawia - tzn. stoje sobie z boku i mam ubaw z obydwu stron....

po prostu rotfl...
2004-11-26 12:20:47
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Ok, zbaczamy od tematu Smile Smile

Sciagnalem PowerStripa - nie dziala, zadnego efektu.
Sprobuje ten RivaTuner polecany przez Ciacha... ale trace nadzieje Sad
2004-11-26 14:09:56
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Ender napisał:
no coz, chyba Ciahco nie uzywales kart nvidii do tv. ATI rulez Smile

Wlasnie dlatego ze uzywalem mam takie a nie inne zdanie o ati... ale zostawmy juz ten temat Smile
2004-11-26 14:54:09
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

Rogue napewno działa powerstrip, gwarantuje to na 1000%!

Ender, radze ci sciagnij sobie omega drivers, zawsze to polepsza dzialanie karty! (np. detonatory potrafia zwiekszyc efektywnosc karty o 10% od standardowych sterowników).
2004-11-26 16:31:43
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Co do Omegi to bywa rużnie, czasem polepszy a czasem spierdoli i trzeba instalowac drivery od nowa Wink
2004-11-26 16:37:32
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Corvax: po co mi omega? ja praktycznie gier nie odpalam, przy kompie jak siedze to mam odpalony jakis edytor i ssh....

Smile
2004-11-27 12:41:01
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

Ender po to tez ze wszystko stabilniej chodzi, wyciagasz czasem lepsze odświeżania (ja np. nie moglem na mojej 15 wyciagnac przy 1024 65hz, a po moglem juz 75hz, dziwne ale działało). Ma wiele dodatkowych ustawien oraz poprawia jakosc obrazu, nawet w filmach. Zresztą im nowsze sterowniki tym wiadomo, mniej bugów, wieksza kompatybilnosc.
2004-11-27 13:01:26
Ender

MODERATOR

Corvax: u mnie lazi stabilnie. 100Hz w 1152 starcza Smile
Uzywalem przez chwile omega drivers i mialem wrazenie ze sa mniej stabilne Smile

Dobra, zmojej strony EOT, bo sie offtopicowo zrobilo Smile))
2004-11-27 13:17:52
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu