Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: [AliensRPG] Earth Hive
Gieferg

Second Lieutenant

[AliensRPG] Earth Hive

Zapoznawszy się z materaiłami dotyczącymi Aliens RPG zauważyłem że najczęściej mamy tu do czynienia ze schematem:
gracze w roli marines.
Ponieważ ostatnio zastanawiam sie nad prowadzenim tego świata (o ile znajdę chętnych graczy) i czytam rózne mechaniki itd. pomyslałem że warto by spojrzeć inaczej na Aliens RPG. Jak sam tytuł tego tematu wskazuje mamy inną mozliwośc niż odgrywanie kolonialnych marines. Co prawda książki Steve Perry'ego nie są może najwyzszych lotów ale nie przeszkadza to wcale oprzeć na nich solidnego RPG. Dokładnie rzecz biorąc na wydarzeniach opisanych pod koniec książki "Mrowisko" tzn. obcy opanowali ziemię, wielu ludzi ucieklo ale ci którzy pozostali muszą walczyc o ptrzetrwanie. Mam wrażenie że daje to całkiem spore pole manewru MG i większe mozliwości niż oparte na filmie Aliens strzelanie do obcych ze strzelby impulsowej.
Zastanawiam sie jak to widzą inni grający w Aliens RPG forumowicze.
2005-03-29 12:17:05
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Aliens RPG jak sam tytul wskazuje, opiera sie na filmie "Aliens".
Oczywiscie, nic nie stoi na przeszkodzie by samemu stworzyc RPGa "ALIEN RPG" - gdzie gracze beda kimkolwiek, osadzonym w swiecie sagi Alien. Ale tytulu tego jednego filmu nie zmienisz Smile
2005-03-29 12:56:10
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
Aliens RPG jak sam tytul wskazuje, opiera sie na filmie "Aliens".

Aliens to co prawda tytuł filmu, ale:
1) liczba mnoga od rzeczownika obcy czyli po prostu...obcy (więcej obcych)
2) również tytuł książek i komiksów osadzonych w tym swiecie.
Nigdy nie patrzę na pojęcie Aliens RPG jako oparte na filmie Aliens (1986) tylko szerzej - czyli oparte na sadze o obcych (dla mnie obcy1-3, bo 4 nie uznaję)stąd wynika że jest to RPG rozgrywajce się w świecie znanymz sagi o obcych a nie tylko na tym jednym filmie.
Poza tym wcielanie sie tylko w postacie marines i ciagłe strzelanie do obcych nie wydaje mi sie specjalnie ciekawe.
stąd i ten pomysł.
Oczywiście mozna sie spierać że saga nosi tytuł alien ale dla mnie to bez znaczenia Aliens lepiej oddaje fakt że obcych jest duzo Laughing
A książka Perry'ego to: Aliens-Earth Hive
2005-03-29 13:16:06
Ender

MODERATOR

Heh, to forum takze ma tytul Forum fanow Aliens. I tutaj Aliens oznacza dokladnie tytul konkretnego filmu.
Filmy z sagi (poz a druga czescia) maja tytul: Alien i numerek.

Co do systemu, oryginalny RPG: Aliens RPG dotyczyl wlasnie filmu Aliens, i tam gralo sie zolnierzami.

I jescze jedno: system nie polega na strzelaniu do obcych. Czesto powtarzam: tytul RPGa nawiazuje do filmu, jednak tak naprawde jest to USCMC RPG - gra sie zolnierzami. A na sesjach dzieje sie to, co wymysli MG. U mnie np. postacie stykaja sie z obcymi mniej wiecej co 10-20 sesji. I smiertelnosc wtedy jest wystarczajaca....

Tutaj, zeby sie nie powtarzac, dam linka do artykulu ktory kiedys popelnilem:
http://www.esensja.pl/magazyn/2001/07/iso/16_01.html

Smile

ps saga zakonczyla sie na filmie Aliens Smile
2005-03-29 13:22:44
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
Heh, to forum takze ma tytul Forum fanow Aliens. I tutaj Aliens oznacza dokladnie tytul konkretnego filmu.
ale z tego co widzę dyskutuje się tu również o pozostałych filmach z tej serii a nawet o predatorach Rolling Eyes dla mnie Aliens to przede wszystkim obcy w liczbie mnogiej.

Cytat:
Co do systemu, oryginalny RPG: Aliens RPG dotyczyl wlasnie filmu Aliens, i tam gralo sie zolnierzami.
akurat malo mnie interesuje czego dotyczył orginalny system bo i tak nie w niego będe grał jesli w ogóle będe.
Cytat:
gra sie zolnierzami. A na sesjach dzieje sie to, co wymysli MG.
a umnie: gra sie kim sie chce, a na sesjach dzieje sie to co wymysli MG, jesli gracze chcą stworzyć oddiał marines ok, zagraja żołnierzami jesli nie, zagrają kim zechcą.
Cytat:
ps saga zakonczyla sie na filmie Aliens

ooo widzę że Alien3 nie unajesz...nieładnie, jak dla mnie był ok (może ma na to wpływ to że właśnie tą część widziałem jako pierwszą więc trudno mi jej "nie uznawać")
2005-03-29 13:33:42
Ender

MODERATOR

Gieferg napisał:
ale z tego co widzę dyskutuje się tu również o pozostałych filmach z tej serii a nawet o predatorach Rolling Eyes dla mnie Aliens to przede wszystkim obcy w liczbie mnogiej.

Owszem Smile Zwrocilem iwage na tytul.

Cytat:

akurat malo mnie interesuje czego dotyczył orginalny system bo i tak nie w niego będe grał jesli w ogóle będe.

Jesli uzywasz nazwy Aliens RPG musisz brac pod uwage ze osoby ktore maja stycznosc z RPGami skojarza go automatycznie z istniejacym systemem.

Cytat:
a umnie: gra sie kim sie chce, a na sesjach dzieje sie to co wymysli MG, jesli gracze chcą stworzyć oddiał marines ok, zagraja żołnierzami jesli nie, zagrają kim zechcą.

RPG to zabawa. Wszystko dozwolone o ile gracze i MG dobrze sie bawia.

Cytat:
ooo widzę że Alien3 nie unajesz...nieładnie, jak dla mnie był ok (może ma na to wpływ to że właśnie tą część widziałem jako pierwszą więc trudno mi jej "nie uznawać")

hehehe nbie bede robil flame'a. Czesc trzecia jest niezle nakrecona ale imho nielogiczna.

Z mojej strony EOT jesli chodzi o: aliens 3 jako kontynuacja, aliens rpg - jako rozwazanie o czym to jest

Smile Smile Smile
2005-03-29 13:44:32
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
Jesli uzywasz nazwy Aliens RPG musisz brac pod uwage ze osoby ktore maja stycznosc z RPGami skojarza go automatycznie z istniejacym systemem

i sądzę że mój pierwszy post wyraźnie mówi o czym jest temat, a niby czemu nie miałoby to się wiązać z oryginalnym systemem ?
A teraz proponowałbym skończyć z tymi rozważaniami na temat o czym powinno być AliensRPG i jeśli to mozliwe wrócić do właściwego watku czyli:

Co macie do powiedzenia na temat prowadzenia Alien(s)RPG w realiach ziemi opanowanej przez obcych (jak to miało miejsce w wymienionej powiesci "Mrowisko")
2005-03-29 13:54:06
Settesz
17 days?!

Gunnery Sergeant

Coz,jesli chodzi o kojarzenie z istniejacym systemem,to hardly.Niewiele osob wie o jego istnieniu,a dodatkowo byl on produktem raczej nieudanym.Wiekszosc graczy z ktorymi mialem stycznosc Aliens RPG laczyla z przerobka CP2020.
Co do prowadzenia?Nie widze potrzeby Marines(chociaz ma to swoj niepowtarzalny klimat i,moim zdaniem,sesje wypadaja wtedy najsmaczniej;),sam kladlem glownie nacisk na walki wywiadow,zabojstwa,ogolnie przygody bardziej detektywistyczne niz bieganie z karabinem.
Ale,of kors,Alien to Alien i jakis wybuch tudziez strzelanina z obcymi pojawic sie powinna;]
Pozdr

Ssy
2005-03-30 04:40:26
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1203848 Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Hehehe
mozliwe ze teraz malo osob kojarzy ten system. Byl; wydany jakby nie patrzec kilkanascie lat temu.

W Polsce ludzie kojarzyli go jeszcze 5-6 lat temu. Nie mowiac o tym, ze jesli ktos interesuje sie RPG i szuka informacji na ten temat, to ta informacje znajdzie. Na polskich stronach info o oryginalnym systemie znajduje sie u Ciacha, u mnie na glownej stronie.

Settesz: na jakiej podstawie twierdzisz ze system byl nieudany (nie spotkalem sie z taka opinia, ale to moze dlatego, ze raczej spotykalem sie z omowieniem systemu i wersjami autorskimi niz recenzja systemu oryginalnego. Sam system jest wedlug mnie ok - aczkolwiek mechanika moze kulec w praktyce).

Z ludzi ktorzy od jakiegos czasu pisza na pl.rec.gry.rpg - znam wielu, ktorzy moze nie graja w Aliens, ale wiedza o tym ze taki system byl wydany. I znam moze jedna grupe ktora grala w Aliens na mechanice CP2020 (a takich grup tez znam troche), wiec moze za bardzo uogolniles?

Smile
2005-03-30 08:07:04
Gieferg

Second Lieutenant

...widzę że nie da sie pogadać na temat...
2005-03-30 11:31:02
Ender

MODERATOR

Hehe jak widzisz o RPG rozmawiaja tu 3 osoby.
Odpowiadam na posty, ktore mnie zainteresowaly. Aczkolwiek twoj temat sie rozmyl.... zdarza sie.

Po czasie, postanowilem dopuisac cos na temat Smile

Co do twojego pomyslu, wydaje mi sie ze zastosowanie twojego pomyslu ma jeden powazny minus. Z zalozenia gracze znajduja sie na planecie (Ziemi) gdzie sa obcy i gra bedzie polegala na:
- walce z obcymi
- ucieczce przed obcymi

co jest strasznym uproszczeniem. I po jakims czasie, obcy przestana straszyc graczy. Albo to beda jednostrzalowki.
2005-03-30 11:33:43
Settesz
17 days?!

Gunnery Sergeant

Popre przedmowce.Jesli Alieny sa wszedzie,wiadomo o nich i ogolnie sie z nimi trzaska to gra traci ogromna czesc swojego uroku.
Osobiscie wkladam sporo pracy zeby oduczyc graczy od wypatrywania Aliena za kazdym rogiem.Oni widzieli filmy,ale ich postacie nie powinny miec paranoi.Dlatego tez wiekszosc poczatkowych sesji to potyczki z piratami,wojskami innych krajow i prace wywiadowcze.
A gdy gracze juz spotykaja Aliena,to raczej przypadkiem,na swoim statku,gdy wracaja ze szczegolnie trudnej misji.
Wtedy mniej sie tego spodziewaja;]
A jesli ziemia padla pod naporem Alienow?Hm,no,wtedy cale wojo i wszyscy cywile o tym wiedza.A to troszke przeszkadza:/
Pozdr

Ssy
2005-04-01 02:44:09
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1203848 Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

tak sobie przypomnialem...

Jak gralem pierwszy traz w Aliens, prowadzil Schamann (kiedys sie pojawial na forum...) Smile, to zalozenia swiata byly takie (zalozenia, ktore chyba przyjely osoby prowadzace przed rokiem 1999 na konwentach):
- kseonormofy opanowaly planete Warsaw
- byly toczone cale kampanie przeciwko obcym
- wojne przegrano. informacje o obcych ucichly
- lata po tych wydarzeniach, nasze postacie wstepuja do wojska
- o obcych kraza tylko plotki.... od lat nikt ich nie widzial, nikt nie spotkal.... i na 3 czy 4 sesjach - czyli wcalej mini kampanii zakonczonej smiercia wiekszosci postaci (i sadem wojskowym dla tych co przezyli) - nie spotkalismy obcych. Na pierwszej sesji jedynie pojawil sie czlowiek, z ranami po kwasie na twarzy. Ale czy mial zwiazek z obcymi? nie dowiedzielismy sie....

Dalos ie grac w swiecie w ktorym postacie slsyzaly o obcych.... inna sprawa ze my(gracze), nie chcielismy na sesjach spotykac obcych, bo zdawalismy sobie sprawe ze to bedzie prawdopodobnie koniec postaci Smile

Smile
2005-04-01 09:31:55
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

kilka słów odemnie Wink

Robienie tajemnicy z rzeczy znanej wszytkim mija się z celem.

Tak wiem, gramy w Obcego ale "obcy nie istnieją" (Wink ), idzcie sprawdzić korytaż ale najpier oddajcie magazynki itd.

ile tak można to ciągnąć? uważam że lepiej jest uświadomic graczy/postacie że Obcy są i bedą jednak nikt nie zna skali zagrożenia ani nie ma wiekszych danych na ich temat, ot kilka fotografi i zeznania jednego czy dwuch wariatów ktorzy wysadzili swoj własny statek Wink

z kolei jak chcesz zaskoczyc swoichgraczy to awet nie wymawiaj tego słowa jak przyjdą do ciebie, powiedz ze dziś gracie np. w gasnące słońca i zaczij prowadzićormalą przygode ... aż tu nagle... Smile
2005-04-01 10:27:24
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Problem z Obcymi w RPG jest IMO taki, że gracze wiedzą już o nim ( mniej lub więcej ) z filmów, więc tak czy srak nie są takim wielkim zaskoczeniem, tym bardziej że gra się w ALIENS, jak napisal Sammael Smile
Wiadomo że ten kto oglądał film, nie podejdzie beztrosko do jaja, ani nie rozwali obcego tuż przy poszyciu kadłuba. Można jedynie modyfikowac zachowania Obcych, pokazywać ich w nowych warunkach i sytuacjach, dowolnie zmieniać ich inteligencje Smile

PS. dla mnie oczywiscie nie jest to absolutnie zadna wadą Surprised
2005-04-01 10:32:17
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Gralem jakis czas w Aliens. Od kilku lat prowadze Aliens.

Gracze wiedza o obcych. Postacie o tym nie wiedza. Same ksenomorfy pojawiaja sie na sesjach bardzo rzadko. I nigdy to nie przeszkadzalo. Dodam jeszcze ze gracze zawsze byli zaskoczeni gdy okazywalo sie ze przeciwnikiem nie jest czlowiek tylko obcy.

I sesje nie polegaja na tym ze gracze udaja: "nie ma obcych... o ale sie boje bo cos dziwnego na mnie biegnie...."
Tylko jest akcja, gracz sie skupia zeby pokonac przeciwnika (o ktorym wie ze to czlowiek)... i nagle cos sie dzieje nie po jego mysli.
Jesli sie okaze ze to kssenomorfy (co jak mowilem jest rzadkie) - gracz nie ma czas myslec nad tym ze wie o ksenomorfach, a postac nie wie... bo akcja przyspiesza na tyle gwaltownie, ze nie ma czasu na takie mysli. Po grze mozna sie nad tym zastanawiac. W praktyce jednak sprawdza sie doskonale.

Zalozenie swiata jest takie same jak w innych RPGach. Gdzie gracze znajac podrecznik/opis swiata, wiedza jakie bostwa sa dobre/zle. Jakie postcie naleza do dobrych/zlych. Jakimi mocami dysponuja przeciwnicy - co nie przeszkadza grac postacaimi ktore nie maja o tym pojecia.

Inna sprawa jesli ktos prowadzi Aliens jako "ksenomorf rpg" (u mnie to jest "piechota kolonialna rpg + czasami ksenomorfy") - wtedy granie z wiedza ze na 100% spotka sie obcych (jak gralem u Schamanna - w calej minikampanii nigdy nie spotkalismy obcych...), i postacie o nich nie wiedza i gracze na sesjach udaja ze nie wiedza co ich spotka... no coz, moze byc absurdalne.

Ro co pisal Rogue:
co do jaj - nikt przy zdrowych zmyslach nie przejdzie obojetnie wobec czegos co wyglada podejrzanie. Ale jesli na sesji MG mowi ze "widzisz jakis kulisty przedmiot, przypomina skorzane jajo". A potem okazuje sie ze nie mialo to zwiazku z ksenomorfami... to gracz szybko przestaje kojarzyc wszystko co widzi z obcymi.

Co do rozwalania obcych blisko poszycia statku - jesli jest szybka akcja, boegnie na ciebie obcy i masz sekunde na podjecie decyzji co robisz... gwarantuje ze zdarzaja sie takie rzeczy.
z przykladow z sesji:
- postacie jada winda. koles z miotaczem ognia jest ostatni. wypada jeden obcy na nich. gracz z miotaczem panikuje - efekt - polowa oddzialu zginela od wlasnego ognia (bodajze Schamann to opisywal)

- postacie w malym pomieszczeniu. Jakies stworzenie wpada przez drzwi i leci do jednej z postaci (raczej nie obcy... wyglada na jakiegos psa czy cos). heden z graczy, spanikowany, prowadzi ogien ciagly zabijajac kumpla.... (u mnie na sesji)

- dwie grupy dzialaja pomiedzy budynkami (gracze sa w jednym pokoju, slysza swoje ruchy). jedna grupa zmienai trase, ktora szla, i wychodzi pod lufy kumpli. w momencie jak gracz slyszy ode mnie: z za rogu wybiega ktos ubrany na czarno, uzbrojony, twarz zakryta maska - strzela. Pozniej mowil ze zadzialal odruch Pawlowa - na sesjach jesli postaci blyskawicznie nie podejmowaly decyzji - zdarzalo sie ze ktos ginal. A POSTAC (i gracz) wiedzieli ze w tamtym miejscu nie moze byc nikogo z ich oddzialu (kolejna rzecz - ze gdyby to byl przeciwnik - a nikt by nie strzelil, ktos moglby zginac....)
(u mnie na sesji)

itd...

w ciagu paru lat nazbieralo sie troche tego.
i nie sa to sytuacje "udawane" tylko rozegrane na szybko, i pozniej reakcje graczy i mg sa ... dziwne Smile jak juz sobie zdadza sprawe co sie stalo. i dla tych chwil prowadze Smile

Sammael:
najwieksze zaskoczenie dla graczy jest wtedy gdy:
- akcja jest w kolonii
- wszedzie sa slady po kwasie itp.
- MG uda sie wprowadzic taki klimat, ze gracze beda pewni ze wszelkie slady wskazujace na obcych sa pochodzenia naturalnego (eksplodowal pojemnik z kwasem... byla walka w bazie itd.)
- po czym w polowie akcji nagle pokazuje sie ksenomorf, kiedy gracze sa juz pewnie ze ksenomorfow nie ma....

imho wtedy zaskoczenie jest najwieksze....

jako bonus, zapis wydarzen z kampanii 2003-2004 (jeszcze nie zakonczona, ale od pol roku nie ma sesji - nie mam czasu na Aliens)
http://www.g4sa.net/forum/read.php?f=1&i=445&t=445

(postacie natykaly sie na informacje o ksenomorfach - ostatnie 4-5 sesji, pierwsze spotkanie z ksenomorfami - po poltoraroku od rozpoczecia gry - ostatnich sesji nie ma opisanych Smile - misja - z 8 osob, 2 zginely (postac gracza i NPC), 2 w stanie ciezkim, 2 ranne, 2 nienaruszone)

Smile

Ostatnio zmieniony przez Ender dnia 2005-04-02 02:08:03, w całości zmieniany 1 raz
2005-04-01 10:48:58
Gieferg

Second Lieutenant

Ender: rozumiem o o ci chodzi, jak najbardziej popieram taki styl prowadzenia. Nie wykluczam jednak mozliwości grania w świecie gdzie wiadomo dokładnie że obcy są i mogą sie pojawić ale nie oznacza to wcale że zraz wszędzie musi być ich pełno. Niby Ziemia zajęta ale jest z pewnością wiele obszarów gdzie labo obcy jeszcze nie dotarli albo dotarli ale jeszcze nie ma ich tam zbyt wielu.
Grając w Aliens trudnozaskoczyć graczy pojawieniem sie obcych Very Happy choć nie wykluczam że mozna. Jednak granie w realiach takich jak proponowaane przeze mnie umożliwia granie różnorodnymi postacimi nie zawężąjąc do marines jak w oryginalnym Aliens RPG. Sądzę że pole do popisu dla MG jest tu całkiem spore i również może sie obejśc bez obcych Cool a co do zaskoczenia to MG może zaskakiwać graczy również na inne sposoby, nie tylko przy uzyciue tego czego sie wszystcy tak naprawe spodziewają.

pozdrawiam
2005-04-02 01:30:53
Ender

MODERATOR

Gieferg napisał:

[kilka ciachniec, numeracja: Ender]
1. Niby Ziemia zajęta ale jest z pewnością wiele obszarów gdzie labo obcy jeszcze nie dotarli albo dotarli ale jeszcze nie ma ich tam zbyt wielu.

2. Grając w Aliens trudnozaskoczyć graczy pojawieniem sie obcych Very Happy choć nie wykluczam że mozna.

3.Jednak granie w realiach takich jak proponowaane przeze mnie umożliwia granie różnorodnymi postacimi nie zawężąjąc do marines jak w oryginalnym Aliens RPG.

Po kolei:
1. Wydaje mi sie ze jak Ziemia jest zajeta przez Obcych i akcja jest na Ziemi - to efektem beda sesje skupione na wlalce z Obcymi. Oczywiscie, to moje zdanie i wiem, ze daloby sie w takim swiecie poprowadzic zwykla sesje np. detektystywiczna, bez alienow.... ale czy MG by zechcial?

2. Co do trudnosci zaskoczenia graczy - nigdy nie mialem z tym problemu. Moze dlatego, ze gracze od poczatku wiedzieli ze graja w USCMC RPG, i ze ksenomorfy sie pojawia kiedys na sesjach i ze bedzie ciezko. Moze namowie ktoregos z graczy by sie tu wypowiedzial (Schamann? Kanagero? Voytass?)

3. To jest najwazniejszy argument. Sam czasami chcialbym poprowadzic cos innego w tym swiecie, ale... nie mam czasu. Zdarza sie (jak ostatnia kampania, do ktorej dalem linka, ze gracze moga zaszalec, ale ogolnie sa wojskowymi, i maja swoje cele do spelnienia. Aczkolwiek ze wzgledu na klimat - trzymalbym sie korporacji (granie ludzmi majacymi wladze/umiejetnosci pozwalajace na dodtarcie do ksenomorfowo), albo wojskiem/agencjami prywatnymi.... Aliens jednosnacznie mi sie kojarzy z druga czescia sagi. A dokladniej (w tej kolejnosci) z Vasquez, Hudsonem, Wierzbowskim, Aponem, Hicksem.... (i inni) i tych ludzi chcialbym widziec w akcjach po za lv426.

Smile

tyle na teraz, dobranoc Smile
2005-04-02 02:03:02
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
. Wydaje mi sie ze jak Ziemia jest zajeta przez Obcych i akcja jest na Ziemi - to efektem beda sesje skupione na wlalce z Obcymi. Oczywiscie, to moje zdanie i wiem, ze daloby sie w takim swiecie poprowadzic zwykla sesje np. detektystywiczna, bez alienow.... ale czy MG by zechcial?

równie dobrze można pytać czy w AliensRPG gdzie gra sie marines MG zechciałby poprowadzić bez obcych. Dobrym materiałem na scenariusz są "wyznawcy" uznający obcych za swoje bóstwo czy coś w tym rodzaju, poza tym w tym świeci mozna prowadzić senariusze w stylu fallouta itp.

Cytat:
ale ogolnie sa wojskowymi, i maja swoje cele do spelnienia
granie żołnierzami daje za duzo ograniczń - macie rozkazy i macie je wypełnić, nie przepadam za czymś takim, wolę jak druzyna ma wolną rękę.
Cytat:
Aliens jednosnacznie mi sie kojarzy z druga czescia sagi. A dokladniej (w tej kolejnosci) z Vasquez, Hudsonem, Wierzbowskim, Aponem, Hicksem.... (i inni) i tych ludzi chcialbym widziec w akcjach po za lv426.

mnie aliens kojarzy sie z po prostu z obcymi. Po co mam ciagle robić na sesjach podróbke tego co widzielismy w filmie? No i Marines tak bardzo mnie nie bawią.
2005-04-02 10:30:53
Ender

MODERATOR

Gieferg napisał:
równie dobrze można pytać czy w AliensRPG gdzie gra sie marines MG zechciałby poprowadzić bez obcych. Dobrym materiałem na scenariusz są "wyznawcy" uznający obcych za swoje bóstwo czy coś w tym rodzaju, poza tym w tym świeci mozna prowadzić senariusze w stylu fallouta itp.

Ja tak prowadze. Schamann tak prowadzil. Voytass tak prowadzil. Kilka osob poznanych na konwentach tez tak prowadzilo. Jak wspominalem wczesniej - ksenomorfy to dodatek Smile

Gieferg napisał:
granie żołnierzami daje za duzo ograniczń - macie rozkazy i macie je wypełnić, nie przepadam za czymś takim, wolę jak druzyna ma wolną rękę.

Rozkazy i sam spobo prowadzenia kamapni wojskowych daje pewien urok.
Smile

Gieferg napisał:
mnie aliens kojarzy sie z po prostu z obcymi. Po co mam ciagle robić na sesjach podróbke tego co widzielismy w filmie? No i Marines tak bardzo mnie nie bawią.

Jesli cie nie bawi - prowadzisz cos innego Smile
Mnie i moich graczy- bawilo. W ciagu 3 kampanii (kazda trwala ponad rok) nie bylo non stop powtorek z filmu. Byly sesje gdzie byla misja wykonywana wedlug rozkazow - ale rzadko. A ostatnia kampania to wlasciwie danie graczom wolnej reki (zapis z kampanii podalem wczesniej).

Poprowadz sesje w swiecie w jakim ch cialbys prowadzic. Przys woich zalozeniach. Podeslij wrazenia z sesji, moze scenariusz? Chetnie poczytam Smile (mimo ze sam w danych zalozeniach bym nie prowadzil).

RPG to zabawa Smile
2005-04-02 10:40:21
Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu