Autor |
Temat: [OT] Emulacja |
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
[OT] Emulacja
Ponieważ było wiele różnej maści offtopiców, to myślę że można pogadać na temat o którym znowu głośno - EMULACJA.
Głośno o niej za sprawą Chankasta emulatora konsoli Dreamcast. Dzisiaj przez modem przepłynął mi Marvel vs. Capcom 2 i mówię wam ten tytuł robi cholerne wrażenie. Emulacja jest w 90% perfekcyjna. Oczywiście trzeba mieć silne serducho pod piecem (Athlony XP, Athlon 64, Pentium III i IV, ogólnie te które obsługują SEE) - ale opłaca się. W przeciwieństwie do pierwszych emulatorów PSXa, Chankast już w obecnej wersji jest naprawdę dobry.
Dreamcast wbrew pozorom nie jest konsolą marzeń. Mankamentem są nie tylko ograniczenia techniczne ale także brak gier które "zapierały by dech w piersiach". Mimo wszystko na tę konsolę pojawiło się kilka tytułów wartych uwagi - Resident Evil: Code Veronica, Soul Calibur, Dead or Alive 2.
Zbliża się powoli chwila w której pojawi się w końcu emulator XBOXa a wtedy spokojnie będziemy mogli zasiąść przed AvP: Extinction.
Ale emulacja to temat rzeka. Podajcie jakieś ulubione tytuły, emulatory itp. ____________________________________
|
|
2004-07-05 00:32:50
|
|

MODERATOR
|
emu
Emulacja rzadzi!
Jestem hardkorowym fanem emulacji od jakis 6 -7 lat... pamietam czasy gdy MAME obslugiwalo okolo 100 tytulow (i to tych nieciekawych), pamietam pierwsza wersje Callusa (pierwszego emulatora CPS1).. ehh... duzo by gadac.
Emulacja konsol mnie nie rusza - to jest na dzien dzisiejszy zabawa dla samej zabawy, x-pudlo pewnie zostanie zemulowane w ciagu pol roku czy roku - ale na prockach 3 GHZ emu bedzie wyciagalo z 5 klatek... Jesli chodzi o "czankasta" to emu mnie nie interesuje bo nie podobal mi sie zaden wydany na ta konsole tytul :(
Dla mnie emu to na dzien dzisiejszy przede wszystkim mame i klasyki w ktore kiedys ciupalem namietnie w salonach takie jak DOUBLE DRAGON, ALIENS, AVP, PUNISHER, GOLDEN AXE 2, TOWER OF DOOM, STREET FIGHER 2, JACKAL, etc ____________________________________ "I AM READY MAN, READY TO GET IT ON!"
|
|
2004-07-05 02:51:39
|
|
Qvintoo
Watashi baka desu
|

First Sergeant
|
Neo Geo to moj faworyt. Strasznie lubie ta platworme, no i pare fajnych gierek na nia wyszlo :] Obecnie zagrywam sie w Metl slugi (wszystkie czesci r0x)
Ostatnio bawilem sie w emu do pleja. Nawet fajne rezultaty i wreszcie mogle popykac w Crasha Bandicoota bo wczesniej okazji nie mialem :]
CO do emulacji nowszych konsol. Nie wiem czy to ma jakikolwiek sens bo; trzeba miec naprwade dobry komp. Po drugie: Obecna sytuacja zmusza wydawcow aby gry konsolowe przepisywac na Peceta wiec tak czy siak dany tytul zagosci na monitiorach. A tak wogole najlepiej qpic przystawke i grac wowczas bez problemow, ustawiania i sapania
|
|
2004-07-05 10:27:58
|
|

Lieutenant Colonel
|
[yellow]Po drugie: Obecna sytuacja zmusza wydawcow aby gry konsolowe przepisywac na Peceta wiec tak czy siak dany tytul zagosci na monitiorach.[/yellow]
No nie wiem Qvintoo, nie wiem. Widziales na PC moze Final Fantasy IX, X ?? Czy Devil may Cry ??
Ja niestety nie :/ ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2004-07-05 10:54:40
|
|
Delano
I ain't that good.
|

First Lieutenant
|
Rogue - FF ileś tam (chyba XI, ten multiplayerowy) jak najbardziej ukazał się na PC, podobnie jak VII i VIII. No ale wiadomo, że to nie to co Playstation. Inna rzecz, że kultowe gierki konsolowe po przeniesieniu na PC wychodzą tak sobie (Metal Gear Solid 1 i 2, Resident, że nie wspomnę o Halo).
Zgadzam się, że emulacja rządzi... pamiętam jak kiedyś codziennie sprawdzałem, czy już złamali kod CPS-2 Capcomu, żeby można było grać w Dungeons and Dragons i AvsP Nie wspomnę o takich kultach jak Killer Instinct, Metal Slug i całej kupie innych kultowych gierek na MAME.
W temacie X/B to jest już 100% emulacja Turoka jakiegośtam (http://www.ngemu.com/index.php?action=post&id=1648), więc Extinction pewnie już za pasem... ____________________________________ Weylan-Yutani: Brewing better beer.
|
|
2004-07-05 12:30:53
|
|
Qvintoo
Watashi baka desu
|

First Sergeant
|
Delano: A czemu to o Halo nie wspominac ? Przecie piekna konwersja wyszla. Lepsza grafa (bo na x-boxie ciut gorzej to wygladalo), lepszy multiplayer. Zara ktos powie, ze slabo chodzi :] A ja powiem tak: A kto mowil, ze to bedzie dzialallo na kazdym Pececie ? Od poczatku Bungie mowilo, ze Halo jest na mocne kompy. Ja wam powiem, ze Halo wyszlo bardzo dobrze na tle innych konwersji. Wezny np GTA. No kuzwa, rece z dupy mi odpadly. Zero suportu Ati, rozjechane tekstury, rzygac mi sie chcialo :O~~
|
|
2004-07-05 15:34:30
|
|
Delano
I ain't that good.
|

First Lieutenant
|
Hehe, ja od zawsze twierdziłem against all odds, że Halo jest zajebiste - poszukaj moich starych postów...
Jednak uważam, że konwersja jest słaba. Grafa faktycznie lepsza (rozdzielczość, tekstury), ale wydajność fatalna. Sorry, ale grafika na poziomie, nie oszukujmy się, roku 2002, powinna śmigać na każdym w miarę współczesnym piecu, a tak nie jest z Halo. ____________________________________ Weylan-Yutani: Brewing better beer.
|
|
2004-07-05 15:43:43
|
|
Qvintoo
Watashi baka desu
|

First Sergeant
|
Zgodze sie z panem, ale:
Ziomy piszace gre na konsole nie musza sie martwic, ze nie bedzie dzialalo z taka karta muzyczna, z taka sieciowa i czy przypadkiem komp nie wyjebie przy ati. No i dlatego nie ma sie co dziwic, ze halo smiga na x boxie (700 Mhz) a na peciecie 1500 Mhz juz nie. Wszystko rozbija sie o kompatybilnosc.
Zreszta co ja gadam. Za 5 lat juz bedzie gier na Pieca, kazdy bedzie mial konsole do grania
|
|
2004-07-05 15:47:46
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
Emu, ehh co ja bym zrobił bez winuea czy fellow Wszystkie starsze rpg mam na amidze Winuea zawsze zainstalowane ! do tego troche gierek na c64 i c4 z sentymentu. ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2004-07-05 16:51:00
|
|
Lance Corporal
|
[blockquote] Emu, ehh co ja bym zrobił bez winuea czy fellow Wszystkie starsze rpg mam na amidze Winuea zawsze zainstalowane ! do tego troche gierek na c64 i c4 z sentymentu.[/blockquote]
Wielkie pozdro dla maniaka starych gier ;)
Ciekawy ten Chankast, Capcom vs SNK mi slicznie smiga, 50-60fps. Szkoda, ze jeszcze Dead or Alive 2 nie jest emulowany, ale mysle, ze to kwestia jakichs 2 miesiecy.
|
|
2004-07-07 13:02:35
|
|
Delano
I ain't that good.
|

First Lieutenant
|
No, wreszcie udało mi się zagonić Chankasta do roboty.
Soul Calibur - 40-60 fps na moim trupie, a to wiele mówi. Gierka wymiata, teraz muszę się rozejrzeć za Residentem  ____________________________________ Weylan-Yutani: Brewing better beer.
|
|
2004-07-24 01:20:15
|
|
Delano
I ain't that good.
|

First Lieutenant
|
Z nowo przetestowanych na Chankaście rzeczy:
- Resident Evil Code Veronica - piękna gra, filmiki jakby wyszły spod ręki Mistrza Andersona - chodzi całkiem znośnie, jak się już człowiek nauczy posługiwać niewidzialnym menu
- Dead or Alive 2 - niestety nikczemne 20 fps... ____________________________________ Weylan-Yutani: Brewing better beer.
|
|
2004-07-30 14:46:17
|
|
|