Autor |
Temat: [OT] Kupywanie na EBAYu |

Lieutenant Colonel
|
[OT] Kupywanie na EBAYu
Mam pytanie do wszystkich ktorzy robili zakupy na EBAY.
Jakie procedury dotyczą kupującego w Polsce, co trzeba zrobic.
Bo czesto ostatnio przegladam aukcje, i naprawde... szlag mnie trafia ze tyle tanich rzeczy tam wystawiaja ludzie. I większosc jest SHIPING : WORLDIWIDE.
Najbardziej zalezy mi na zdaniu Ciacha, bo wiem że swego czasu sporo kupowal via EBAY.
pozdrawiam ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2004-03-02 09:28:20
|
|

MODERATOR
|
Normalnie... w czym problem? W platnosci jak rozumiem?
Ja tam sporadycznie kupuje od lat i od lat place tak samo - tj kasa w poleconym liscie lotniczym!
Nie wiem jak jest teraz - ale w czasach jak zaczynalem tam kupowac nie bylo innej mozliwosci - nie mialem karty kredytowej - co w sumie nie ma znaczenia bo paypall i tak nie obsluguje polski do dzis... przekazu do USA sie po prostu (KURWA-POZDRAWIAM-WAS-POLSKIE-BANKI-I-CIEBIE-POCZTO-POLSKA) n*i*e da zrobi... a przynajmniej 2 lata temu sie nie dalo (pytalem wtedy w 10 filiach - zawsze "NIE". W koncu gdzies mi powiedzieli ze owszem ale w glownym budynku... pojechalem tam (na drugi koniec miasta) odstalem godzine w kolejce...a oni mi mowia ze ok moge wyslac 20$ do usa ale oplata za transakcje wyniesie...drugie 20$... a wogule to najpierw musze u nich zalozyc konto - warknalem pod nosem cos co sie nie nadaje do zacytowania i wyszedlem trzaskjac drzwiami. Wtedy po raz pierwszy poslalem kase w poleconym lotniczym.
Nie wiem jak to wyglada na dzien dzisiejszy - pewnie sie da WESTERN UNION poslac kase - ale ja dalej place cashem w kopercie, przyzwyczailem sie i uwazam to za najlatwiejszy i najtanszy sposob!
Jesli sprzedajacy pisze "will ship to usa only" - to zawse mozna mu skrobnac maila i zaptac czy by nie zmienil zdania - z mojego doswiadczenia wynika ze 90% z nich jesli zapytac powie "dobra licytuj - jak wygrasz to wysle do Polski tylko pamietaj ze koszty wysylki beda wieksze"
Nieraz przy sposobach platnosci pisze ze sprzedajacy akceptuje platnosc w gotowce wyslanej listem poleconym - jesli pisze ze platnosc tylko paypallem - to podobnie jak z "will ship to usa only" - przed bindowaniem itemu piszesz krotkiego maila z zapytaniem czy by nie zmienil zdania i nie zgodzil sie na platnosc gotowka "via registered priority over sea mail" - i 90% z nich sie zgadza...
Kase posylam w zwyklej kopercie wlozonej w wieksza puchata koperte za 3 zeta. Dokonalem tak 30-kilku transakcji i nigdy pieniadze nie zaginely. Raz mialem strach bo wysylalem ponad 100$... ale dozszly i nikt ich nie ukradl.
Takze amerykaniec-tez-czlowiek i naprawde z wiekszoscia z nich daje sie spokojnie dogadac i placic gotowka. Tylko trza byc fair - kase wysylam NATYCHMIAST po tym jak podadza mi calkowity koszt - czyli cene wylicytowanego itemu + oplate za przesylke i zawsze uprzedzam sprzedajacego ze potrwa 10-14 dni zanim ja otrzyma.
I to by bylo na tyle.. ____________________________________ "I AM READY MAN, READY TO GET IT ON!"
|
|
2004-03-02 21:04:03
|
|
Lance Corporal
|
Ja bym Ci jeszcze polecil poproszenie danego sprzedawcy, zeby na paczce walnal napiski "Gift", uchroni Cie to przed jakimikolwiek oplatami celnymi.
|
|
2004-03-02 21:20:33
|
|
Delano
I ain't that good.
|

First Lieutenant
|
Jest jeszcze jedna metoda. Jeśli zależy ci tylko na jednym dealu, możesz zapłacić przez PayPala. Rejestrujesz się normalnie w PayPalu, ale jako kraj zamieszkania wpisujesz np. Niemcy (Polski oczywiście nie ma). Transakcji możesz dokonać bezproblemowo, tylko ze po ok. 2 tygodniach dostaniesz bana na PayPalu (za podanie fałszywych danych) i na tym się skończy Twoje w nim członkostwo
Ale sporo osób tak robi (np. na różne karty kredytowe) i jest sporo polskich stronek z poradnikami w tym zakresie. Jak sobie jakąś przypomnę to podeślę URL.
Poza tym faktycznie wszystko zależy jak się dogadasz z gościem. Ja ćwiczyłem już czek bankierski (Cashier's Cheque) i przelew SWIFTem, nie ma problemu, poza tym że są spore opłaty manipulacyjne.
Przekazy pieniężne oczywiście nie wchodzą w grę (w PeKaO S.A. nie pomagało nawet machanie pismem, które dostałem od Dyra Departamentu z Warszawy, w którym stało, że nie ma problemu). ____________________________________ Weylan-Yutani: Brewing better beer.
|
|
2004-03-03 00:11:32
|
|
|