Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: [O.T.] Zdzisław Beksiński R.I.P.
mares
Hitman

First Lieutenant

[O.T.] Zdzisław Beksiński R.I.P.

(...)W nocy z poniedziałku na wtorek w warszawskim mieszkaniu swojego syna został zamordowany malarz Zdzisław Beksiński - jedna z najbardziej kontrowersyjnych postaci współczesnej polskiej sztuki.

Podzielił swoją publiczność na dwa nieprzejednane i zwalczające się obozy. Jedni widzieli w jego sztuce żywy nurt myśli filozoficznej i "piękno najwyższej próby" - jak pisał krytyk Wojciech Skrodzki. Drudzy uważali jego wyszlifowane formy za czysty estetyzm, za nic więcej niż tylko schematyczną maskę, za którą nie kryje się żaden ani egzystencjalny, ani metafizyczny przekaz.

Malował sceny o charakterze makabrycznym, w których powtarzały się obsesyjne motywy: czaszki, szkielety, ukrzyżowania, rozkład ciał. Technicznie doszedł do swego rodzaju perfekcji. Jego turpistyczna wypracowana przez lata stylizacja wabiła lśniącym, laserunkowo położonym kolorem, gładką, pozbawioną śladu pędzla powierzchnią obrazów(...)

JA PIER*OLĘ , normalnie brak słów ...
2005-02-22 21:30:42
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Dowiedziałem się z samego rana. również SZOK.
Najpierw żona, potem Tomek, i na końcu on.
Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
2005-02-22 22:45:16
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Gothmog
Liberate tute me!

Staff Sergeant

To bardzo smutna i tragiczna chwila Sad
Tworczosc Beksinskiego zawsze mnie fascynowała.
Jego obrazy bardzo do mnie przemiawiały, może dlatego, że
tworzył nieco podobnie do Gigera, a moze to Giger podobnie do niego...
Swieczka ['] dla malarza Crying or Very sad
2005-02-23 09:29:16
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1948849 m_swiatek Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Gdy usłyszałem w telexpresie to jakoś do mnie to nie doszło, nadal trudno w to uwierzyć, może gdyby był to zawał itp. ale MORDERSTWO ?!
Co za świat, jakiemu pierdolcowi przeszkadzał 70letni staruszek? :/

[']
2005-02-23 10:46:25
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Szok Sad. Wielki facet. Malo jest artystow, ktorych sztuka do mnie naprawde przemawia. Ten byl jednym z tych niewielu Sad.
2005-02-23 12:03:11
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

SadSadSad

[']['][']
2005-02-24 10:56:58
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu