Autor |
Temat: [O.T.] Zdzisław Beksiński R.I.P. |

First Lieutenant
|
[O.T.] Zdzisław Beksiński R.I.P.
(...)W nocy z poniedziałku na wtorek w warszawskim mieszkaniu swojego syna został zamordowany malarz Zdzisław Beksiński - jedna z najbardziej kontrowersyjnych postaci współczesnej polskiej sztuki.
Podzielił swoją publiczność na dwa nieprzejednane i zwalczające się obozy. Jedni widzieli w jego sztuce żywy nurt myśli filozoficznej i "piękno najwyższej próby" - jak pisał krytyk Wojciech Skrodzki. Drudzy uważali jego wyszlifowane formy za czysty estetyzm, za nic więcej niż tylko schematyczną maskę, za którą nie kryje się żaden ani egzystencjalny, ani metafizyczny przekaz.
Malował sceny o charakterze makabrycznym, w których powtarzały się obsesyjne motywy: czaszki, szkielety, ukrzyżowania, rozkład ciał. Technicznie doszedł do swego rodzaju perfekcji. Jego turpistyczna wypracowana przez lata stylizacja wabiła lśniącym, laserunkowo położonym kolorem, gładką, pozbawioną śladu pędzla powierzchnią obrazów(...)
JA PIER*OLĘ , normalnie brak słów ...
|
|
2005-02-22 21:30:42
|
|

Lieutenant Colonel
|
Dowiedziałem się z samego rana. również SZOK.
Najpierw żona, potem Tomek, i na końcu on.
 ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2005-02-22 22:45:16
|
|
Gothmog
Liberate tute me!
|

Staff Sergeant
|
To bardzo smutna i tragiczna chwila
Tworczosc Beksinskiego zawsze mnie fascynowała.
Jego obrazy bardzo do mnie przemiawiały, może dlatego, że
tworzył nieco podobnie do Gigera, a moze to Giger podobnie do niego...
Swieczka ['] dla malarza  ____________________________________ \"To stworzenie jest organizmem doskona�ym, organizmem o niezwyk�ej wprost budowie. Jest przebieg�e, agresywne, jest z�e, jest kwintesencj� z�a...\"
A.D.Foster
|
|
2005-02-23 09:29:16
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
Gdy usłyszałem w telexpresie to jakoś do mnie to nie doszło, nadal trudno w to uwierzyć, może gdyby był to zawał itp. ale MORDERSTWO ?!
Co za świat, jakiemu pierdolcowi przeszkadzał 70letni staruszek? :/
['] ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2005-02-23 10:46:25
|
|
MODERATOR
|
Szok . Wielki facet. Malo jest artystow, ktorych sztuka do mnie naprawde przemawia. Ten byl jednym z tych niewielu .
|
|
2005-02-23 12:03:11
|
|

Lieutenant Colonel
|

['][']['] ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2005-02-24 10:56:58
|
|
|