Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: [OT] BERSERK
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

[OT] BERSERK

W zasadzie powinienem to wrzucic do topiku "filmy ktore polecam / nie polecam"... ale co mi tam... zrobie sobie nowy temat :)

BERSERK... Pare dni temu wpadl kumpel z dyskiem powymieniac sie nowosciami. Pytam czy ma cos naprawde fajnego a on mi na to ze przyniosl zajebiste anime. Skrzywilem sie tylko i powiedzialem zeby mi dysku jakimis syfami nie zasmiecal bo i tak skasuje bez ogladania i poszedlem na balkon na szluga zostawiajac go sam na sam z moja maszyna... i skubany zlosliwie chyba (bo wie ze niecierpie mangi i anime) zapodal mi rzeczona na twardziela w postaci kompletnej seri (25 odcinkow po mniej wiecej 20 minut) o tytule BERSERK.

Zapodalem z ciekawosci pierwszy odcinek z mysla ze lookne na pierwsze pare minut i skasuje zaraz smiecia w diabla... i jak mnie zassalo obejrzalem wszystkie 25 pod rzad. REWELKA... (ostatnio gdzies rok czy wiecej temu pierwszy sezon 24 mnie tak wciagnal) - produkcja telewizyjna bodajrze z 97 roku (wydanie DVD w USA 2003), ale naprawde po prostu przezajebista. Animacja seri nie jest bynajmniej jakas superpiekna i rzucajaca na kolana - ale klimat... postacie... BARDZO POLECAM wszystkim, nawet tym ktorzy podobnie jak ja kompletnie nie trawia anime!

A postanowilem skrobnac o tym pare slow bo w dobie szybkich lacz i formatow o wysokiej kompresji (oraz wszechpanujacego piractwa) chyba wiekszosc z was ma dostep do wiekszej ilosci filmow niz jest w stanie obejrzec... widze to po sobie... jak mnie cos nie wciagnie po 10- 15 minutach to przerywam ogladanie i kasuje... i niestety coraz rzadziej trafia sie taki film ktory bym obejrzal naprawde z zapartym tchem... ostatni po dosc dlugiej przerwie to wlasnie BERSERK!

"Berserk is by far the best anime that I have ever seen. Nothing even comes close to capturing the interest of the viewer and holding it tightly throughout the ten hour duration of this masterpiece"

"Berserk is a definite must-see for all fans of anime. For those who dislike anime or are indifferent to it, the mediocre visuals may tarnish your opinion of it, yet the rock solid plot and character depth with leave you amazed."

- z IMDB

http://www.imdb.com/title/tt0318871/
2004-02-24 01:26:57
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Qvintoo
Watashi baka desu

First Sergeant

No widzicie Very Happy CIACHO sie przelamal, zapraszam innych Very Happy Jesli chodzi o anime to kazdy moze znalesc cos dla siebie. Wiekszosci wydaje sie,ze anime to wielkie geby, wylupiaste oczy, pokemony. A wielka szkoda bo anime to Sztuka przez wielkie S. Ma juz ponad 100 letnia tradycje i malo kto na swiecie moze sie rownac z krajem kwitnacej wisni jesli chodzi o komiksy i animacje. Naprawde kazdy moze znalesc cos dla siebie, wystaczy poszperac w sieci. I jesli nie podobaja sie wam mangowo narysowane postaci, looknijcie na czolwke japonskiej animacji, malo kto juz tak rysuje !! Obecnie styl japonskich animatorow zbliza sie predzej do animacji rosyjsko-europejskiej. Naprawde polecam ogladniecie filmow takich jak AKIRA, Ghost in the shell, czy wspomnianego przez Ciacha Berserka. A noz komos sie spodoba i zapragnie zostac Otaku jak ja RazzRazz
2004-02-24 10:17:09
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

heh, trzaby poszukac.....

A co do 24 godzin (wiem, zmieniam temat), to polecam 2 i 3 serie. Zdecydowanie lepsze niz 1. Zwlaszcza dla osob zajmujacych sie RPG - odcinki sa idealne na sesje. Niezla kopalnia pomyslow.

:) Smile
2004-02-24 10:35:54
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Qvintoo: ja generalnie dalej nie lubie anime... mnie to nudzi... na AKIRZE prawie zasnalem, na GHOST IN THE SHELL ziewalem non stop... PRINCESS MONONOKE tez mnie nie rajcowala... B*E*R*S*E*R*K to wyjatek potwierdzajacy regule! :)

Ender: ano drugi sezon 24 zajebisty! Trzeciego jeszcze nie widzialem... zdaje sie ze dopiero 14 odcinkow jest... zreszta ja chyba poczekam na DVD ripa (mimo ze to co juz jest to ponoc rip z cyfrowego tv o super jakosci) - genralnie zaczne ogladac 3-ci sezon jak bede mial calosc na dysku Smile - pewnie go lykne "na raz" - bez przerwy na sen Smile
2004-02-24 14:02:14
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Ciacho: A obejrzales wreszcie Ninja Scroll ? To kolejny tytul na ktorym sie nie zawiedziesz Wink
2004-02-24 14:38:57
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Mi jak na razie z anime

podobal sie Ghost in the shell i Blood: the last vampire.
Akira za slodka jest, ninja scroll - nie podobal mi sie (tak po prostu).

Zazwyczaj jest tak, ze jak anime wyglada ladnie, to jest glupie, a jak ma fajna akcje, to rysowana jest tak, ze sie rzygac chce...

ogolnie: ssie

Ciacho: 24h - fakt drugio sezon jest zajebisty, a trzeci, no coz, co tydzien jeden odcinek w kilku tv emitowany. Akcja w kazdym razie (na poczatku, ciekawsa niz w 2 sezonie), aczkolwiek seriali nie lubie, i po 10 odcinku to sie robi takie hmmm.. naciagane. Niesttey - trufdno zrobic film, ktory w kazdym odcinku bedzie trzymal w napieciu, bedzie logiczny i zajebisty.
jakbym ogladal to pod rzad, to bym zasnal po 3-4 odcinku.

:)
2004-02-24 14:44:37
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

hmmm

ja się do anime przekonałem po Spirited away i wyczułem klimat w kawałku Jin-roh puszczonym na zlocie i teraz czekam na płytki od Endera z tym (nie, żebym popędzał, czy coś Very Happy)

Co do 24, to skazany jestem na Polsat i niedawno skończyłem oglądać serię 1 - podobało mi się, chociaż niektóre sytuacje czy wątki bardzo naciągane miejscami
2004-02-24 18:53:34
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

Mefisto

Warto zobaczyć teledysk stworzony przez fanów tego anime. Pod kawałki z anime Jin-roh podłożono utwór Lacuny Coil "Cold Heritage".

Pobrać można go [URL=http://www.icefall.org/video/anprod_icefall_002.zip]tu[/URL]
2004-02-24 19:23:52
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

wiesz Hicks

tak, jak do anime można się przekonać, tak teledysków zmontowanych z takich filmów i podłożonych pod (najczęściej) zachodnie przeboje po prostu nienawidzę
2004-02-24 19:53:59
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

Kwestia gustu. Mnie on się na ten przykład bardzo podoba.
2004-02-24 19:55:43
Suchy
F161

MODERATOR

Dla mnie NinjaScroll to najlepsze anime jakie widzialem do tej pory. Nie wszystkim moze lezy taki klimat, ale to jak z wieloma innymi rzeczami kwestia gustu.

Ktos cos wie moze o tym:

http://www.animedream.com/reviews/amnesia.shtml ? (kolejna rzecz, ktora z checia bym obejrzal Smile )
2004-02-25 17:23:49
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Suchy: koniecznie obejrzyj BERSERK - jesli jeszcze nie widziales a lubisz anime :)

Co do klipow "fan-made" to ja takowe lubie Smile, niestety do BERSERK'a nie ma jakis specjalnie fajnych... no moze poza tym jednym ( http://www.berserk.it/dl.php?id=72 ) - lubie ten kawalek mimo ze nie przepadam za caloscia tworczosci Linkin'gow... jakosc obrazu tez mogla by byc o niebo lepsza i gdybym to ja montowal to dobralbym inne sceny... ale generalnie najlepszy klip do BERSERK z tych ktore widzialem - POLECAM!
2004-02-25 19:45:50
Surtsey

Lieutenant Colonel

ee tam ,ja żadnym otaku nie zamierzam być. Wole już być omechu. Very Happy
Wątpie, zeby coś mnie skłoniło do polubienia mangi...
2004-02-28 15:37:34
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Sonic2

Lance Corporal

A ja tam wolę DRAGON BALLA!!
2004-02-29 10:29:20
Gothmog
Liberate tute me!

Staff Sergeant

A odgrzebie troche temat :)

Nareszcie udało mi sie dorwac to anime BERSERK - lepiej pozno niz wcale Very Happy
Podszedłem do tego prawie jak Ciacho - z ta roznica ze ja jestem fanem anime. Opowiesci o animowanych rycerzach jednak mnie kompletnie nie ruszaly, nic wiec dziwnego ze jestem wielbicielem kowboja Bebopa, a do Berserk podchodziłem sceptycznie.
Jednak sprobowalem - a zobacze jeden odcinek, moze jest to warte obejrzenia - i padłem z wrazenia - straciłem dwa wieczory i narazilem sie na fochy zony, ale warto bylo. Serial mnie wciagnal maxymalnie i jedyna jego wada to to ,ze odcinki sa takie krotkie i jest ich zaledwie 25...
Ostatnie epizody wrecz wgniotly mnie w fotel - naprawde polecam kazdemu - nie wazne czy jestes zwolennikiem anime czy nie - to po prostu trzeba zobaczyc...
Poklony dla tworcow i dzieki forumowiczom za wskazanie tytulu Very Happy
2005-02-13 21:32:06
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1948849 m_swiatek Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

:)

No i dobrze ze sie temat odgrzal - moze dzieki temu jeszcze ktos siegnie po te nisamowita opowiesc jaka jest BERSERK!

BTW: ostatnio obejrzalem go drugi raz - a w dzisiejszych czasach zalewu darmowych nowosci z netu zadko zdaza mi sie siegnac po cos co juz widzialem... musi byc naprawde niezle! Smile

BERSERK ROX!
2005-02-14 01:29:08
Gothmog
Liberate tute me!

Staff Sergeant

muza z Berserk

Wczoraj udało mi się zassać z sieci soundtrack do Berserk i są tam wszystkie utwory użyte w serialu. Trzeba przyznać, że muza ta robi wrażenie - nie powala jednak na nogi, ale słuchając jej, czy czlowiek chce tego czy nie, na oczy nachodza obrazy z serialu i powraca klimat.
Przy utworze Gatts wymiekam - rozbraja mnie całkowicie. W sumie soundtrack trwa 35 min, ale wiele sie dzieje w tym czasie - troche ambientu, troche mroczej muzyki elektronicznej, troche psychodelicznie - naprawde niezle - polecam nie tylko tym co serial ogladneli.
2005-02-16 13:41:31
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1948849 m_swiatek Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

A ja wroce do 24

trzeci sezon jaki czas temus ie zakonczyl i... lepszy niz drugi (ciekawsze zwroty akcji).... a teraz laeci sezon czwarty (10 odcinkow jak na razie) - poziom - hmmmm troche slabszy od 2 i 3 seoznu. obaczymy jak sie rozwinie. Moze za duzo juz tego?

Smile
2005-02-23 22:15:50
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu