Autor |
Temat: Gorman to zdrajca, jak jaja wydostały się z Derelictu, i in |
Lance Corporal
|
Gorman to zdrajca, jak jaja wydostały się z Derelictu, i in
No więc, tworzę ten topic po chciałbym porozmawiac z 'weteranami' o sprawach które mnie nurtują w ALIENS.
1. W scenie gdzie Gorman wysadza się z Vasquez, chociaż był on 'fresh-manem', jak to się mówi, musiał wiedzieć, że granat spokojne wywołałby falę zdolną zdmuchnąć Newt do szybu wentylacyjnego. Przecież czy użyłby granatu czy nie, i tak szybko by zmarł razem z Vas (rozerwani przez Obcych), a to dałoby Newt, Ripley i Hicksowi dużo czasu na ucieczkę, bo Obcy by się nimi zajęli.
2. Wiadomo, że pierwszego Obcego przyniósł do Hadleys Hope ojciec Newt. Skąd w kolonii w czasach które znamy, wzięło się TYLE Obcych? Przecież jeden z nich nie dość że nie przyniósł by jaj sam, to dzielni terraformerzy by go zabili. A na pewno nie byli tacy głupi, żeby przynieść więcej jaj, są jakieś granice rozsądku. Musieli wiedzieć że to pewna śmierć.
3. Po co Obcym aż TYLE JAJ? Przecież na pewno widzieli że już kolonistów załatwili, to po co to wszystko? Ja na miejscu Królowej to bym znosił jaja kiedy tylko bym dostał meldunek, że ktoś tam przyleciał na LV-426...
4. Dr. Lucian Keitel był psycholem - fani komksu będą wiedzieć o co chodzi.
|
|
2004-02-09 11:50:34
|
|
MODERATOR
|
Witam na forum.
[URL=http://board.freeweb.pl/posts.php?board_id=1278&topic_id=53945&post_id=541590&select=541590#post541590]"Jajka" i inne...[/URL]
[URL=http://board.freeweb.pl/posts.php?board_id=1278&page=1&topic_id=59402&division=279] Gorman [/URL]
|
|
2004-02-09 12:08:18
|
|
Private First Class
|
1.
Skąd on mógł wiedzieć, że Newt akurat wspina się po drabince? Gorman i Vas użyli granatu po to, aby nie cierpieć i nie powiększyć grona obcych o plus dwa. Napewno Gorman nie myślał w tym momencie o reszcie. A zdrajcą to on napewno nie był, szczególnie można to zinterpretować z uścisku dłoni jaki dała mu Vas.
2.
Obcy wykluł się z kolesia i zapewne musiała to być królowa, potem uciekła gdzieś niżej np. na sub level 3 i złożyła jaja. Dalej chyba nie muszę tłumaczyć.
3.
Im większa ilość jaj tym większa szansa, że gatunek przetrwa - tak myśli każde zwierze (nawet człowiek).
4.
Kolesia nie kojarze, ale zapewne nim jest
|
|
2004-02-09 16:38:08
|
|
Lance Corporal
|
[blockquote]A zdrajcą to on napewno nie był, szczególnie można to zinterpretować z uścisku dłoni jaki dała mu Vas.[/blockquote]
Jak wiedziałbym że w następnej scenie umrę, to dałbym taki uścisk nawet Alienowi :D
[blockquote]Skąd on mógł wiedzieć, że Newt akurat wspina się po drabince?[/blockquote]
Na pewno wiedział że utworzy to falę uderzeniową - każdy to wie.
|
|
2004-02-09 20:25:13
|
|

MODERATOR
|
Nie zgodze sie z tekstem, ze kazdy wie ze utworzy fale uderzeniowa. Ba, stwierdze ze ta fala uderzeniowa to czysta zloscilowsc senarzysty.
Dowod? Prosze zwrocic uwage na to jak stosowana granaty wczesniej: uzywano ich w zamknietych pomieszczeniach i robily dosyc niewielkie szkody. Granaty, jak i caly sprzet krorzy mieli USCMC z zalozenia powinien byc mozliwy do wykorzystania w korytarzach kolonii.
wszystko? ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-02-09 22:07:30
|
|

Captain
|
Jezeli chodzi o kolonistow i ilosc obcych to zerknij do nowelizacji Fostera i sam sie domysl
, jesli nie masz wlasnej to mozan pobrac od ciacha z tego co wiem, jesli chodzi o Gormana, to obejrzyj sobie dokladnie ta scene i odleglosc jaka dzielila go od Ripley i Newt.
I niespecjalnie chce mi sie wierzyc, ze kots otoczony przez stado obcych w ciasnym korytarzu, bez szans na przezycie zastanawia sie nad tym jak bedzie wygladala fala uderzeniowa po detonacji granatu.
W ekstremalnych sytuacjach nie istnieje slowo "napewno" a cala psychologia idzie sie...no. Z koleji pod innym katem nie mozna tego rozpatrywac,
Co do jaj to postudiuj biologie obcych no i poczytaj tematy do ktorych linki podal Suchy.
Hunternik, jak mysla zwierzeta w kwestii jaj to nei wiem, niemniej ludzie od dawien dawna przyzwyczaili sie do dwoch, znaczy pary jednej i wiecej im w kwestii prokreacji nie potrzeba... ____________________________________ I work for the company, but other than that I'm an okay guy.
|
|
2004-02-10 11:44:28
|
|
kabukiman
The Electrician ;)
|

First Sergeant
|
Sonic: wyobraź sobie że jesteś w takiej sytuacji, że (według Twoich słów) uścisnąłbyś łapę (dłoń??) nawet Obcego. Czy obchodziłoby Cię, gdzie pójdzie fala uderzeniowa i co się stanie z resztą po Twojej śmierci ??? Proszę o szczerą odpowiedź. Bo mnie (szczerze) by to nie obchodziło. Tak już po prostu jest w ekstremalnych sytuacjach.
|
|
2004-02-10 19:37:03
|
|
Lance Corporal
|
Z moim refleksem to ja nawet bym nie spojrzał na granat, a jeszcze odpalić go...
|
|
2004-02-10 22:09:43
|
|
|