Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Cykl rozrodczy obcego :>
Suchy
F161

MODERATOR

Cykl rozrodczy obcego :>

No wlasnie. ADC troche teraz namiesza Smile Skoro we wczesniejszych wersjach wycieli scene z Dallasem/Brettem/Ripley, jako kanon uznawalismy w sumie tylko ALIENS i opcje z Krolowa, natomiast wersje z ALIEN raczej jako uzupelnienie i ciekawy element w sporach uzywany do podgrzania dyskusji Wink Teraz ADC jako jak najbardziej oficjalne rowniez trzeba bedzie uznac za kanon... Smile
(nie wspominajac jak namiesza AvP, ktore rowniez bedzie kanonem...)

Co o tym myslicie? Smile
2003-10-31 14:50:21
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

Zastanawiam się czy wogóle brać pod uwagę ADC. Ale wyrażę swoją opinię po obejrzeniu filmu.

Opcja z królową plus opcja z zamienianiem ludzi w SP pojawiła się już u Fostera. Chyba w Alien 3 wyjaśnia on tam cały mechanizm. Ja mam teorię iż aby wykluła się królowa jest potrzebny królewski SP którego można wychodować z człowieka.

W tym ujęciu bardzo ciekawa jest inna moja teoria iż królowa w zakończeniu Aliens uciekając z gniazda zabrała ze sobą ciało (kolonisty, marinea) i umieściła je w wachadłowcu. Tam uruchamiając proces zmieniła je w królewski SP który zainfekował Ripley.
2003-10-31 15:05:23
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

po pierwsze AvP wliczę do kanonu Obcego Smile
Jeśli chodzi o "rozmnarzanie się" to zawsze przychylny byłem dwum sposobą, po przez królową-> jajo i poprzez coś co można nazwać konwertowaniem żywej tkanki w jajo, zresztą inni na tym forum też poruszali ten temat jako żecz zupełnie oczywistą. Z kolei jeśli chodzi o czas pomiędzy "śmiercią" a zamienianiem się w jajo, niepowinniśmy siętym zupełnie przejmować. Sam Scott powiedział że wycioł tą scene właśnie zpowodu zbyt szybkiego rozwoju niż to sobie zaplaował. Potraktujmy tą scene jako zwykły smaczek dla widza, a nie nowy fakt że Obcy robi się z człowieka w 15 minut Smile (jak niektóre zupki z paczki:) )
2003-10-31 15:09:51
Suchy
F161

MODERATOR

[blockquote] Sam Scott powiedział że wycioł tą scene właśnie zpowodu zbyt szybkiego rozwoju niż to sobie zaplaował. Potraktujmy tą scene jako zwykły smaczek dla widza, a nie nowy fakt że Obcy robi się z człowieka w 15 minut Smile (jak niektóre zupki z paczki:) )[/blockquote]

:DVery HappyVery HappyVery HappyVery HappyVery HappyVery Happy
Chyba cos ci sie pomieszalo Very Happy Scott wywalil scene nie ze wzg na "za szybki" rozwoj obcego, ale dlatego, ze jego zdaniem scena ZBYTNIO ZWALNIALA TEMPO KONCOWKI FILMU. Dynamiczna ucieczka w tle alarm zaraz wszystko wybuchnie obcy czai sie gdzies na statku a tu nagle bach! zwolninie akcji... cisza... pojekiwania Dallasa... dzwonia lancuchy... Ripley sie rozczula.... Co oczywiscie nie ujmuje tej scenie, bo jest wypasiona. Scott nie wywalil jej z pobudek "zupki w 15 minut" Very Happy
2003-10-31 15:53:29
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

[blockquote]
W tym ujęciu bardzo ciekawa jest inna moja teoria iż królowa w zakończeniu Aliens uciekając z gniazda zabrała ze sobą ciało (kolonisty, marinea) i umieściła je w wachadłowcu. Tam uruchamiając proces zmieniła je w królewski SP który zainfekował Ripley.[/blockquote]

Jak Krolowa opuszczala gniazdo raczej nic nie niosla w lapach w zadnym z ujec O_o
2003-10-31 20:42:50
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Osobiście uważam że zamienianie ciał ofiar w "jaja" i miejsce rozrodu jest dziwne i troche nielogiczne. Po co wtedy królowa skoro zwykły tryteń może "stworzyć" armię?
Takie jest przynajmniej moje zdanie i jak dla mnie to tylko królowa może tworzyc jaja, a ofiara potrzebna jest tylko do inkubacji embrionu.
2003-10-31 21:16:07
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
HICKS

MODERATOR

Po pierwsze w ujęciach nie widać całej królowej. A poza tym takie tłumaczenie jest lepsze niż zniesienie SP przez królową (brak odwłoka)

Ja myślę że tworzenie SP z ludzi ma duży sens. Odpowiada biomechanicznemu stylowi Gigera. Styl ten nadal oferuje wiele możliwości. Według mnie cała idea królowej z tym się nie kłóci.
2003-10-31 23:08:45
Suchy
F161

MODERATOR

Dla mnie oba te sposoby sie nie wykluczaja a wrecz sie uzupelniaja. SP "wyhodowany" przez "zwyklego" obcego jest mniej trwaly od zlozonego przez krolowa, ale tworzony jest wtedy SP z krolewskim zarodnikiem. W przypadku smierci Krolowej lub jesli nie ma jej wogole, pojedynczy osobnik jest zdolny do stworzenia nowego gniazda.
2003-11-01 11:32:18
J.Vasquez

Captain

Krolowa tak szybko oderwała odwlok że nie zdarzyła "wydalic" tych SP które jeszcze nosiła w sobie i według mnie tak przeniosla jaja na statek.
Inne rozwiazanie nie przychodzi mi do głowy.
Co do królwskich SP to przychylam sie do zdania, ze tylko królowa moze je tworzyc, ale z drugiej strony po co miałaby to robic skoro juz jest królowa...czy jakos tak.
To chyba zalezy od srodowiska.
2003-11-01 11:47:57
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Co do tego jak przeniosła jaja to wydaje mi sie że ona tego nie zrobiła. Jaja (przynajmniej według mnie) tworzą się w tej "trąbie" ,a królowa wytwarza jak gdyby "żółtko".
Porównajcie początek tej "trąby" z jej częścią centralną (na pocczątku mała a potem GRUUUBA)
2003-11-01 18:24:06
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Miket

Chyba rozumiem o co Ci chodzi i nawet niegłupie to, ale BŁAGAM!!!! NIE TRĄBE Razz ODWŁOK, to odwłok jest :)

Ja podobnie jak Vas, uważam że Krolowa zniosła jajo na pokładzie Sulaco, nie w formie finalnej, tylko w formie.. hmm... jakby zarodka, ktory przekształcił się w jajo.

Pozdr
2003-11-01 18:48:25
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Ok, ok, sory, przyznaję sie do błędu.
Troche mi głupio bo jestem na profilu humanistycznym, a zapomniałem tego słowa Razz
2003-11-01 20:34:16
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

jak dla mnie ztym jajem to poprostu BUG nad BUGI ;)już mądrzej było założyć ze z królową przywędrował twarzołapa nie pokazywaćtą durną scene z jejem. pozatym zchodzimy na inny temat (który raz ze jest poruszany w co drugim poście dot. Aliens i Alien 3, dwa, ma swój osobny topic)

a wracając do tematu i mojej wcześniejszej wypowiedzi o wyciętej scenie - byłem niemal pewnien że gdzieś kiedys wyczytałem że powód wycięcia tej sceny (dallas, jajo itd.) był właśnie taki jak podałem, no ale pewnie, że mogło mi sie porypac Wink

co do znoszenia królewskich jajek i królowych, myślę że właśnie jak najbardziej jajo takie powstawało by w wyniku przekształcania materi żywej w jajo, bo w ten sposób można by zapewnić trwanie gatunku nawet jeśli przezył tylko jeden osobnik (a że ja jeste zwolennikiem podejścia do Obcego jako do stworzonej broni biologicznej, uważam że ich stwórcy przedewszystkim pomyśleli by o takiej możliwości).
2003-11-02 12:41:58
HICKS

MODERATOR

Przyjmuję podobną argumentację jak SAMMAEL. Żywotność obcych jest wpisana w ich naturę.
2003-11-02 14:27:04
Surtsey

Lieutenant Colonel

Obcy to istota posiadająca jedno, ściśle wykreślone zadanie. Ma przeżyć, nie ważne jak. Jego budowa i możliwości są jak najlepiej przygotowane do tego celu. Ktoś to już mówił i ja się z tym zgadzam, że pojedyńczy obcy musi posiadać zdolność wytwarzania jaj na wypadek absencji królowej. Wówczas dzieje sie tak jak opisał to Foster. Następuje przepoczwarzenie żywego osobnika innego gatunku w spore pod. To proces powolny, ale zarazem bardzo skomplikowany. Mamy to pokazane już w Alienie, kiedy w sytuacji ekstremalnej obcy szykuje się do przedłużenia gatunku. Scott zapewne nie uważał,że ten pomysł jest niedorzeczny, po prosty chciał uniknąć sytuacji takiej jak w Iliadzie Homera, kiedy autor zatrzymuje się w środku akcji aby dokładnie, ze szczegółami opisać tarcze bohatera. Mnie trudno sobie wyobrazić proces takiego przepoczwarzania, ale mamy w końcu do czynienia z obcym organizmem, z czymś co nie mieści się w sferze naszego pojmowania. Teraz, kiedy ta scena jest już zawarta w ADC, możemy zdać sobie sprawę z ogromu możliwości tej istoty. Broni idealnej, która potrafi przetrwać absolutnie w każdych warunkach oraz - co najważniejsze - w absolutnie każdych warunkach doprowadzić do przetrwania własnego gatunku.
2003-11-03 14:22:25
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu