Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: SPRAWY PORZADKOWE - glownie do moderatorow; ale do innych t
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

SPRAWY PORZADKOWE - glownie do moderatorow; ale do innych t

Kilka spraw porzadkowych - przede wszystkim zalezy mi na odpowiedzi i ustaleniu wspolnej lini frontu z pozostalymi moderatorami - ale wszyscy stali i starzy bywalcy forum moga wyrazic swoje zdanie!

Ehh... mam chwilowo na glowie remont w ktorym pomagam, prace dyplomowa ktora pisze, egzaminy we wrzesniu ktore mnie przerazaja i jeszcze kilka innych spraw... i jeszce sie jakies kwasy na forum robia... :(

1)KWESTIA BANOWANIA

Tak sie kijowo sklada ze banowac moge tylko ja jako admin Sad, mam nadzieje ze wkrotce - bo freeweb caly czas rozwija engine swojego forum - bede mogl podzielic sie tym niemilym obowiazkiem z innymi moderatorami, nawet placac ostatnio za forum skrobnalem im maila z drobna sugestia ze bylo by nieglupie gdyby admin mogl dawac wybranym moderatorom uprawnienia do banowania.

Generalnie nie lubie tego robic i uzylem tej opcji dotychczas raptem kilka razy w stosunku do wyjatkowo upierdliwych spamerow... ale jesli bedzie trzeba i jesli inni beda napierac abym kogos zbnowal bede to robil...

Pinguin chwilowo nie zostal zbanowany mimo sugesti zeby to zrobic... postanowilem dac mu jeszcze jedna ostatnia szanse. Jak zobacze jednozdaniowy post, miecho, lub rozmycie topicu to z automatu dostanie bana nastepnym razem.

Mam ndzieje ze wkrotce bede mogl dac mozliwosc banowania Suchemu i Enderowi i wtedy oni wprowadza tu oparty na terrorze porzadek... ja to mam miekie serce... :)

2)REGULAMIN FORUM

To co do tej pory uchodzi za "regulamin" to takie moje luzne uwagi na temat zachowania kultury na forum ktore z mojej strony skopiowali do siebie Suchy i Ender i tym sposobem ten krotki tekst zaczal byc czyms na ksztalt oficjalnego regulaminu...

Moze rzeczywiscie czas ustalic wspolnie jakies ostrzejsze zasady... dotyczace spamowania, dwuzdaniowych topikow, rozmywania topikow, avatarkow, etc...

Tomexx: tak teraz walczysz o regulamin a jak kiedys sie krzywilem na awatarki Simpsona i Łosia i jeszcze skasowalem jakies koszmarnie belkotliwego spamerskiego posta to pierwszy stawales w ich obronie i krzyczales ze planuje zamach na wolnosc slowa...

Regulamin o ostrzejszych zasadach musi zostac opracowany... to co bylo dotychczas wystarczalo do tej pory, jednak w zwiazku z rosnaca pomalu popularnoscia forum wydaje sie potrzebne napisanie prosto z mostu co jest mile widziane a co nie - bo jak widac niektorzy nie lapia tego na czuja...

3)DODAWANIE NOWYCH STRON

MHmmmm... no bo ja wiem?! Zasadniczo jestem przeciwny - chyba ze strona bedzie naprawde fajna i o OBCYM! Bo choc na forum mile widziane sa wszelkie tematy poswiecone szeroko rozumianej fantastyce to jednak jak w nazwie JEST TO WSPOLNE FROUM STRON O OBCYM... Kazdy moze sie zalinkowac do tego forum... ale podawanie adresu w logo to juz nieco inna sprawa... w koncu to logo a nie lista linkow Smile[rozwazam wogule usuniecie z niego adresow http] Pozatym jak dodam strone o Weaver to za pol roku ktos poprosi zebym dodal inna o AVP2 albo o czyms innym...

Pytanie: czy powinienem dodac tam strone Surtsey'a??? - prosze wyrazac swoje opinie!

4)WAGA WASZYCH OPINI - zeby nie bylo nieporozumien!

Taa... ostatnio podnosza sie glosy zeby moderatorzy bardziej pilnowali porzadku... a nie tak dawno jak tylko ktos chcial moderowac cokolwiek to krzyczeli ze zamach na wolnosc slowa i komuna... niektorym to sie nigdy nie dogodzi...

Moje stanowisko o ktorym juz kiedys pisalem jest takie ZE WCALE MI NIE ZALEZY NA POPULARNOSCI TEGO BORDA!!! Wole zeby userow i odwiedzajacych bylo mniej i zeby postow bylo mniej niz zeby sie tu robilo cos na ksztalt chata dla malolatow rodem z interi...

DEMOKRACJI TAKZE TU NIE BEDZIE!!! O "kasztalcie" i zasadach forum bede decydowac moderatorzy - czyli JA, SUCHY, ENDER i PIOK. Z tego wzgledu wszystkie opinie sa mile widziane - ale przypominam ze to NIe jest jakis wszawe glosowanie...

Tu znow dygresja - nawet jesli czyjas strona zostanie jeszcze "dopisana" jako "wspoltworzaca" forum to jej webmaster NIE zostanie z automatu moderatorem - jest nas 3 i 1/2 [bo Piok rzadko tu bywa i jeszcze hostuje konkurencyjnego borda Smile] - i tylu wystarczy.

Ehhh... zamiast zrobic cos konstruktywnego to napisalem taki dlugi tekst o sprawach porzadkowych... Sad
2003-08-18 18:25:08
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Ostatnio do wspolnoty Forum dolaczylo kilkoro nowych uzytkownikow.

Niektorzy to ludzie po 18, inni grubo przed, ale nie w tym rzecz.

Chodzi o to, ze mlodsi nie maja za bardzo pojecia o NETykiecie i o ogolnie pojetych zasadach dobrego wychowania.

Oni zaczynali swoja przygode z netem od czatow Onetu i Interii, dlatego taki jasno okreslony regulamin wszystkim wyjdzie na dobre.

Co sie tyczy dodawania nowych stron, ja jestem przeciwny, chyba ze jest to strona o Obcym. Nie nalezy sie rozmieniac na drobne. W koncu powstanie strona o Biehnie, Paxtonie i Cameronie..
OBCY only.

A jesli chodzi o banowanie... to co miales na mysli pisząc

[yellow]Jak zobacze jednozdaniowy post, miecho, lub rozmycie topicu to z automatu dostanie bana nastepnym razem[/yellow]

To sie tyczy tylko Penguina ?? Bo szczerze mowiac mi także czasami zdarza sie napisac jednozdaniowy post :P

To tyle jesli chodzi o moją opinię
Pozdrawiam
2003-08-18 18:40:07
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
piok

Staff Sergeant

prosze o zwolnienie mnie z funkcji moderatora ( nawet nei wiedzialem ze nim jestem Smile ) powod:

-Rzadka obecnosc na sieci i na forum , ktora od wrzesnia bedzie jeszcze rzadsza ( ide wreszcie do pracy, jea ! )

-coraz wieksze zaangazowanei w tematy okolo air softowe= mniej czasu na tematy alienowe.

- neichec do ponoszenia odpowiedzialnosci za cokolwiek ; >

Na swoje miejsce proponuje Rogue na pewno nada sie na to stanowisko lepiej niz ja, jest codzien na sieci, ma glowe na karku jest rozsadny i i i ... i w ogole ! Smile
pozdro
piok
p.s. Ciacho tego borda to mi bedziesz jeszcze na moim grobie wypominal Wink Wink Wink
2003-08-18 18:59:43
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 621978 Odpowiedz z cytatem
tomexx

Second Lieutenant

[blockquote] To sie tyczy tylko Penguina ?? Bo szczerze mowiac mi także czasami zdarza sie napisac jednozdaniowy post Razz [/blockquote]
tia...porownujac stany licznikow nie watpie :]
Moje propozycje wdnieja w zamknietym topicu "PODANIE" rozpatrzcie je moze beda dobra podstawa do ostatecznego regulaminu. No i co nie chesz byc moderatorem jak proponuje Piok? ja bym odmowil mam swoja klase, to tak jak by marszalkowi proponowano osobiste dowodzenie batalionem budowlanym ;p
2003-08-18 19:10:01
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

"p.s. Ciacho tego borda to mi bedziesz jeszcze na moim grobie wypominal"

Bo to byl zmach na nasza jednosc... Wink, dobra obiecuje ze juz wiecej o tym nie wspomne! :)

O.K. - to jak sie zrzekasz funkcji moderatora to zostaje nas trzech - nie ma przekazywania innym paleczki!(btw nie miales "moderatora" w profilu widocznie przez jakies przeoczenie i zadka obecnosc na forum - trza sie bylo upomniec... - na stracie tego forum na tym enginie bylo ustalone ze na dzien dobry jeden webmaster z kazdego sjatu ktory wspoltworzy forum dostaje moderatora)
2003-08-18 19:41:38
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Ciacho:

Ja jestem przeciwny banowaniu i moderowaniu. Jednak czasami moze byc to potrzebne. Niestety.
Co do regulaminu - zapewne by sie przydal. Moze na poczatek po prostu jakies ogolne zasady netykiety dodac do informacji dotyczacych zachowania na forum? Powinno starczyc.

Co do dopisywania nowych stron:
IMHO nie musi byc adresu na gorze Wink Jakies ladne logo jakby powstalo i byloby ciekawsze - byloby cool, moze ktos sie podejmie ? Wink.
A wspolpracujace strony po prostu to logo umiescilyby u siebie. Przecie to ma byc forum dostepne zpoziomu stron o obcych, a nie linkownia z linkami do owych stron.

Jeszcze jedno: mozna by cos w rodzaju FAQ zrobic, i umiescic tam odnosniki/opisy najczestszych dyskusji:
- o 3 czesc aliena
- o biologie obcych
- o... ;)

Na koniec may offtopic:
Piok: moja kobieta w Poznaniu znalazla ekipe, ktora strasznie jest zafascynowana airsoftami (kolesie zreszta sa niezli, bo czesc zajmuje sie survivalem, ktos tam skacze na spadochronie itp.)
2003-08-18 20:16:40
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !

Captain

Jesli chodzi o nasz przyszly regulamin, to czy dyskusja nad jego trescia bedzie prowadzona w tym watku, czy tez moze zostac utworzony nowy?
Juz jakas podstawe mamy (posty Tomexx'a z watku [URL=http://board.freeweb.pl/posts.php?board_id=1278&topic_id=61938&division=279]PODANIE[/URL]. Mozna albo zacytowac je tutaj, albo w nowym temacie. Co wy na to?
2003-08-18 21:01:38
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Jak ktokolwiek ma cos do powiedzenie cos na ten temaat to zdecydowanie w TYM topiku prosze pisać!
2003-08-18 21:19:08
Gothmog
Liberate tute me!

Staff Sergeant

Miał sie wypowiadac kazdy, wiec wypowiem sie i ja!

Qrcze! Widze ze forum zamieniło sie w paredziesiat godzin w forum o forum i ogólnie rozumianej demokracji ujetej w wielki cudzyslow, ktory to slowo wrecz przyslanial.

Dobrze ze ktos trzyma rake na pulsie i nie dopuscil do calkowitego zespamowania forum przez Pinguina oraz ze powstal ten watek, gdzie kazdy moze sie swobodnie wypowiedziec nie mieszajac w innych topicach.

Dobra pokolei.

BANOWANIE - alez owszem, czemu nie... Na pinguina bylem tak wkurzony ze az odechcialo mi sie zagladac na forum i az odetchnalem jak zobaczylem pytanie na GG. Ale pozniej "mlody" skruszyl sie, przeprosil i chwala mu za to, bo mogl wszystkich zbluzgac pokazac palec i tyle... A tak jest nadzieja ze moze jeszcze kiedys bedzie z niego ciekawy forumowicz...
Jestem za banowaniem, ale najpierw musza byc ostrzezenia, wyrazajace ogolne obuzenie najwazniejszej spolecznosci forum. Jak koles sie nie podporzadkuje to brutalna anihilacja!

DODAWANIE STRON - spoks, ale tylko i wylacznie o OBCYM - inaczej nastapi armagedon, a strona zejdzie na psy...

REGULAMIN - powinien powstac juz dawno! To dobra rzecz - jakis odnosnik, coś czego mozna sie trzymac w trudmych chwilach ;)

AVATARKI - niektore wypowiedzi mnie dobily - ludzie wybaczcie, ale avatar to powinno byc cos zalezne tylko i wylacznie od woli forumowicza. To przedstawienie naszej Obcej osobowości, ale nie koniecznie musi byc na nim watek z obcego. Oczywiscie milej zawiesic oko na xenomorfie, ale nie kazdemu musi sie to podobac. Mi akurat pingwin Pinguina nie przeszkadzał w ogole. Forum to cos laczace ludzi w roznym wieku i roznych osobowosciach - tak rozne powinny byc avatarki. Oczywiscie bez przesady - nie wiem jak bym zareagowal widzac zdjecie np. lalki barbie...

To tyle... na dzien dzisiejszy...
2003-08-18 21:20:11
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1948849 m_swiatek Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

hmmm

nie było mnie 4 dni, wracam i co widzę? Totalny burdel jeśli można użyć takiego słowa Wink
Penguin sam się wkopał, ale szansę dać mu można; tomexx nagle walczy z każdym o wszystko - bez obrazy ale może wypuść z siebie jakiś płyn to Ci ulży stary, bo sztywny jesteś jak Wajda na Oscarach
poza tym narobiło się od groma głupich tematów, które nadają się tylko do usunięcia

co do zasad - Ciacho napisał, to co napisał przed wejściem na forum i jak dla mnie to wystarczy, a jak ktoś nie rozumie netykiety i innych takich, to niech się tu po prostu nie zbliża

banowanie - za zbytnie mięcho i za rzeczy, o których pisał Suchy

dodawanie stron - to forum Obcego, więc strony powinny być tylko o Obcym (BTW: czy ktoś wreszcie poprawi ten ostatni napisik ???)

avatary - zależne od woli forumowicza, który je wybiera, lepiej jednak gdy są albo w temacie, albo w klimacie - ja nikomu nie wypominam, ale Turek sam zmienił swojego bobasa (pozdrowienia dla syna) i mares też miał kiedyś coś co mi się niezbyt widziało, więc jesli awatar ma drażnić, to lepiej żeby go w ogóle nie bylo

i na koniec nasze opinie - nie to, żeby miało to jakieś znaczenie czy coś, ale podczas ankiety Suchego nic do mnie nie dotarło (pomijam to, że mnie nie było, ale wciąż nic takiego nie otrzymałem), na przyszłość proponuję więc jakiś okres czasu (dobę np) aby wpisać się w specjalny do tego topik, odpowiednio potem kasowany lub coś w tym stylu.
to tyle jesli idzie o mnie
2003-08-19 00:53:27
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !

Captain

[blockquote](...)dodawanie stron - to forum Obcego, więc strony powinny być tylko o Obcym (BTW: czy ktoś wreszcie poprawi ten ostatni napisik ???)(...)[/blockquote]

Ehhh CIACHO, chcialem wtedy (w lutym?) pomoc, zeby mozna bylo klikac na to, a ty powiedziales ze sam sobie poradzisz. I widzisz, pol roku minelo Very Happy zartuje
2003-08-19 01:36:01
tomexx

Second Lieutenant

[blockquote] nie było mnie 4 dni, wracam i co widzę? Totalny burdel jeśli można użyć takiego słowa ;)

Penguin sam się wkopał, ale szansę dać mu można; tomexx nagle walczy z każdym o wszystko - bez obrazy ale może wypuść z siebie jakiś płyn to Ci ulży stary, bo sztywny jesteś jak Wajda na Oscarach
poza tym narobiło się od groma głupich tematów, które nadają się tylko do usunięcia[/blockquote]

Nie pytaj co FORMUM moze zrobic dla ciebie ale co TY mozesz zrobic dla FORUM!! I co zrobiles?
Z twojej wypowiedzi wynika, ze wrociles po 4 dniach jak PAN DOMU i zasteles balagan, a propo ciekawe czy Ciachowi lub Suchemu bys tak przygadal. Narazilem sie juz na kilka takich komentarzy, wiec darujmy sobie kolejne. Powiedz w prost, ze mnie nie cerpisz i nie checiesz byl sie tu paletal po forum, i jeszcze niech zrobi to kilka innych osob. bedzie demokratycznie opuszcze te forum..

PS- nic sie samo nie narobilo...ktos narobil, kots musial (chcial) zwrucic uwage, ale komus sie nie podoba jedno i drugie i to jest dziwne.
2003-08-19 10:31:20
Suchy
F161

MODERATOR

A moze niech kazdy troche sobie odpusci te osobiste wrzuty. Co do banowania zgadzam sie z Tomexxem. Jestem za, jesli ktos przegina, a tak w moim odczuciu zrobil Penguin (ale nastapila rehabilitacja). Ciachowy nie ma czasu, ale ja mam wolne, wiec sklece ten regulamin, dam do konsultacji paru osobom i luz. I jak ktos nie bedzie przestrzegal, to BAN.
2003-08-19 11:20:01
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

no panowie

szkoda, w sumie szkoda, że wszystkie odpowiedzi w temacie mojej strony są na NIE. Wydawało mi się, że żadna ludzka postać nie kojarzy się tak z filmami o obcym jak Sigourney Weaver, kobieta, która stworzyła w końcu żeńskiego bohatera z krwi i kości. Bo Ripley jest taka ludzka . Zauważcie, że wszyscy superbohaterowie to mężczyźnie, mieliśmy Batmana, Supermana. A tu nagle okazuje się ,że oni są do niczego bo takiemu wrogowi jakim jest obcy nie dali by rady.

Ale skoro takie jest wasze zdanie to nie mam wam za złe i szanuję waszą decyzję.

Chociaż Ripley to dla mnie zawsze będzie ikona superbohaterstwa. To w koncy ta jedyna co zabiła obcego i to nie raz ..
2003-08-19 13:25:33
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

zastanowiłem się trochę nad tym i

może jednak mogłibyscie zrobić wyjątek od tych sztywnych regół, dla mnie, starego kumpla z wojska ?

W końcu jakby nie patrzeć Ripley należy przecież do rodziny Obcych. W pewnym sensie ...

Wiecie, no nie powiem, żeby mi nie zależało.

Zróbcie ten jeden raz wyjątek, w pięciu jest raźniej niż w czterech, a na przykład sześciu to już tłok.

Think about it.

Pozdro
2003-08-20 14:27:35
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu