Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Alien a (trochę spóźnione) opinie względem reszty
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Alien a (trochę spóźnione) opinie względem reszty

nie wiem czy ten temat wymaga nowego tematu, ale nie chcę zadnego topiku rozwalać. Miałem to napisac już dawno, ale ten tego...nie ważne Very Happy
otóż w lipcowej Cinemie jest temat o sequelach i oto co napisali o Aliens:
[blue]"Zamiast Ridleya Scotta za kamerą stanął James Cameron, który porzucił stylistykę ascetycznego horroru obecną w pierwszym Obcym na rzecz rozbuchanej formuły kina akcji w kosmicznej scenerii. Mimo charakteru superprodukcji druga część nie podzielila losu większości tego typu przedsięwzięć. Udało się w niebanalny sposób nawiązac do pierwowzoru. Sprawiła to przede wszystkim przekonująco nakreślona postać Ripley (wspaniala Sigourney Weaver). Po traumatycznych przeżyciach budzą sie w niej uczucia macierzyńskie wobec ocalałej dziewczynki, co nadaje nowy sens walce z potworami i sprawia, ze publiczność kibicuje jej jeszcze bardziej. Pozostal również oryginalny kształt plastyczny, takie same jak w "jedynce" klaustrofobiczne korytarze, podobny klimat permanentnego zagrożenia. Chociaż Cameron chwilami przesadza z eksponowaniem arsenału futurystycznej broni i technologii oraz niektóre rozwiązania dramaturgiczne są zbyt schematyczne Obcy 2 to coś więcej niż solidne rzemiosło."[/blue]

autorem tekstu jest kobieta, co trochę tłumaczy niektóre uwagi wobec filmu jednak, jak widać nie tylko fani uważają go za absolutnego klasyka i film co najmniej dobry.
2003-07-29 12:17:30
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu