Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Dog soldiers - kolejny film, który warto obejrzeć, bardziej
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Dog soldiers - kolejny film, który warto obejrzeć, bardziej

tak, tak - dziś byłem na Dog soldiers (bogu dzięki nie przetłumaczyli tego, choć można się nieoficjalnie spotkać z tytułem Armia wilków, który nawet dobrze oddaje atmosferę). Film jest absolutnie jednym z lepszych filmów o wilkołakach, mimo, iż niewiele je tam tak naprawdę widać. Film nie nudzi, co ważne, bo nie jest jakąś absolutną rewelacją czy nowatorstwem, i od pierwszego momentu do ostatniego cały czas coś się dzieje, nawet w przerwach między walką o przetrwanie mamy dobre dialogi między bohaterami. A bohaterowie są naprawdę dobrze ukazani, zarówno psychicznie (widać to podczas pierwszego spotkania z nimi, kiedy lądują na ćwiczeniach gdzieś w Szkocji), jak i fizycznie, tzn patrząc na nich wiemy, że są prawdziwymi badass Smile
Film rozpoczynają 2 "mocne" sceny - 1 z turystami, którą opisał Kolabor i 2 z uciekającym żołnierzem, obie wazne dla fabuły i późniejszych wydarzeń. Film nikogo nie powinien zaskoczyć, ale jeśli są wsród was niedoświadczeni "kinomani", to mozna się parę razy za głowę złapać ;D. (dobra scena z krową)
Od strony technicznej nic nie można filmowi zarzucić; zdjęcia są pożądne i klimatyczne, co dodatkowo dopełniają szkockie, zamglone krajobrazy, tak, że nawet za dnia cierpnie skórka Smile; mamy tu widok zarówno ze strony naszych dzielnych "marines", jak i widok oczami wilkołaka, który jest o tyle dobry, ze nie ma tam żadnych udziwnień i jednocześnie dodaje filmowi kolejnego uroku. Panoramy są krótkie i reściwe, a przy tym rzetelne i cieszą oko (jedyne zastrzeżenie mam do tej najwazniejszej, która byla lekko rozmyta, no ale...)
wilkołaki są zrobione dobrze (jak za tą kasę), choć czasem (jeśli w ogóle je widac całe i w zbliżeniu) da się poznać, że to kostium. Efektów specjalnych nie ma, jest za to dużo strzelania (Mayak Very Happy ) i wybuchów, w tym najwazniejszy z małym błędem, hehe.
Aktorzy są najlepszym plusem, gdyż każdy miał tu do zagrania zupełnie inną psychicznie postac i każdy wywiazał się zeń znakomicie. Nie będę zdradzał całej obsady, dodam jedynie, że 2 aktorów rozpoznacie na pewno (1 był obecny na zlocie Very Happy ).
Scenariusz, to dobre dialogi, kilka fajnych odzywek i...nawiązanie do Matrixa, jednak nie wiem czy przypadkowe, ale na pewno świetnie to zabrzmialo (choć z całej sali, chyba tylko ja skojarzyłem). Koniec nawet zaskakujący, plus podczas napisów "resztki" filmu, co dla mnie jest dodatkowym smaczkiem. Jest też kilka zwrotów akcji, a całość ogląda się naprawdę dobrze, wiec zachęcam do pójścia do kina, gdzyz na kompie czy wideo to już nie to samo. Ja sam pójdę raz jeszcze, gdy zdobędę trochę forsy.
2003-07-28 20:53:38
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Wesker

Private

Również oglądałem ten film juz jakiś czas temu i smiało mogę go polecic tym wszystkim którzy go jeszcze nie wiedzieli. Według mnie to kolejny dowód na to iż Anglicy też potrafią robic dobre filmy, nie dysponując przy tym super gwiazdami i kosmicznymi budżetami. A pamięta ktos jeszcze 28 dni później? IMO o wiele bardziej ciekawszy niż beznadziejny Resident Evil
2003-07-28 21:33:34
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Last rumor:

podobno planują//szykują Dog soldiers 2...
no nie wiem czy to dobry pomysł Sad
2003-07-28 23:10:56
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Ogladalem to ladnych pare miechow temu w divx... jak dowiedzialem sie ze to wchodzi do kin to bylem solidnie zdziwiony...

Moim skromnym zdaniem ten film to straszna pyta i szkoda na niego najzwyczajniej czasu...

:(
2003-07-29 01:13:56
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Kolabor
Uuuuu...

Major

No ja sie z Ciachem nie zgodze. Dla mnie, co zreszta juz napisalem, film jest bardzo dobrze zrobiony. Ciesze sie, ze nie ogladalem go najpierw na DivX, bo to popsuloby normalnie klimat. T3 tez najpierw obejrze w kinie, a na DS wybiore sie jeszcze napewno niejeden raz..
co do wypowiedzi mefista: ten drugi aktor tez Ci przypomina pana E.? Very HappyVery HappyVery Happy
najsmiejniejsze bylo wlasnie z ta krowa i tymi zdjeciami w gazecie RazzRazz:P

zdrowki
2003-07-29 08:32:22
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 1935635 Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

A mi sie film podobal

I to bardzo.
Jeden zniewielu filmow, gdzie pokazano ladnie wycofywanie sie wojska (w Teras of the sun jest podobna scena) Smile)

Nawiazania do Matrixa, Aliens i czegos jeszcze sa z tego co wiem, w Dog Soldiers nieprzypadkowe.

Na ImDB pewnie sa jakies szczegoly.

Z ostatnio ogladanych filmow sf/horror najlepsze wedlug mnie to:
Dog Soldiers
Terminator 3
Equilibrium

;-)))

Film ogladalem w divx'e dawno temu, nie popsulo klimatu, widzialem kilka razy i jak znajde czas to ide do kina.

A Terminatora 3 to tylko w kinie polecam Smile
2003-07-29 10:25:35
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Kolabor
Uuuuu...

Major

Ender, nie zauwazyles pewnego "podobienstwa" pomiedzy soba i jednym takim co nie lubil psow? Very HappyVery HappyVery Happy
2003-07-29 11:21:56
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 1935635 Odpowiedz z cytatem
Kolabor
Uuuuu...

Major

mowiklem o tym kolesiu z filmu, ale niewazne.
wlasnie wrocilem z Sekcji 8, i to jest fajny film.
jak dla mnie trwal troche krotko, moze to dlatego ze jestem po kilku browarach Very Happy
w kadym razie nie bede mowic o czym jest film, ale ma naprawde zaskakujaca koncowke. Swietne role Samuela l. dżeksona i travolty, co ja bede pierdolic, idzcie na fim a sami zobaczycie Smile
najlepiej sie oglada w rozdzielczosci Prazynki vs browar Smile film trwa wtedy dosc krpotko, a mozna sie nawet najesc Very Happy

ps..
wiem ze w tym poscie jestcwiele bledow, dlatego niech ktos poprawi to wszystko, albo ja jutrocsam sie tym zakme :)

pozdro
2003-07-29 22:12:42
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu