Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Coś dla dociekliwych...
Tapeworm

Private

Coś dla dociekliwych...

Jestem tu nowy;) i niechce aby ktoś myślał, że się czepiam, ale od dawna zastanawiała mnie fizjologia obcych...cykl życiowy każdy zna,możliwości też znamy(odczół je każdy kto spotkał na swej drodze xenomorfa).Chodzi mi o aspekt odrzywiania się, tępa wzrostu, wydatki energetyczne i matematyczna kalkulacje twierdząca, że coś nie bierze się z niczego...
No własnie w części pierwszej mały Chest-buster daje dyla z mesy pozostawiając tam oniemiałą załogę(stan 7-Kane).Zakładając, że do niefortunnego momentu konfrontacji obcego(dorosły osobnik)z Bertt'em mnineło powiedzmy dwa dni(pogrzeb Kena i przygotowania do polowania).Biorąc nawet pod uwagę, że nasz maluch miał jedzonka pod dostatkiem(jakieś zapasy zgromadzone w ładowniach), to wyrósł,w przeciągu kilkunastu godzin,z takiego małego brzdyla na maszyne do zabijania mierzącą 6 stóp(około 180cm).
Natomiast w częsi drugiej mamy doczynienia z calkiem dużym gniazdem obcych-liczba osobników mniej więcej odpowiadała liczbie kolonistów(159). Każdy z porwanych dostaje buziaka od twarzołapa, rodzą się maluchy i nasza wesola rodzinka się powieksza. No właśnie do wyżywiena mamy oboło 150 wojowników i jedną dużą mamusie znoszącą jajka jedno zadrugim. Do tego jeszcze dochodzi wystrój wnętrza wiekszość poziomu C jest udekorowana najróżniejszym sprzętem gospodarstwa domowego,częściami maszynerii,zwłokami i żywico-podobną wydzieliną.Nawet biorąc poduwagę, że cała rodzinka dolożyła się do tego majstersztyku, to ta dekoracja była diabelnie praco i żywico chłonna.
Wiem, że obcy to unikalny gatunek i zapewne znajduje się tu wiele osób, które będą broniły Fostera do końca, ale skoro są tu dyskusję na temat możliwości terenowych APC, to daczego nie pomaglować obcych:wink:. Jakoś nie trafiłem tu na podobny temat, a dziwne:D

Napiszcie co na ten temat uważacie, może jakieś teorie, pomysły...ja mam parę, ale większości kretyńsko głupie...
2003-07-15 18:39:55
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

[blockquote]Chodzi mi [...] o matematyczna kalkulacje twierdząca, że coś nie bierze się z niczego...
[/blockquote]

Swieta racja ;)

[blockquote]
No własnie w części pierwszej mały Chest-buster daje dyla z mesy pozostawiając tam oniemiałą załogę(stan 7-Kane).Zakładając, że do niefortunnego momentu konfrontacji obcego(dorosły osobnik)z Bertt'em mnineło powiedzmy dwa dni(pogrzeb Kena i przygotowania do polowania).Biorąc nawet pod uwagę, że nasz maluch miał jedzonka pod dostatkiem(jakieś zapasy zgromadzone w ładowniach), to wyrósł,w przeciągu kilkunastu godzin,z takiego małego brzdyla na maszyne do zabijania mierzącą 6 stóp(około 180cm).
[/blockquote]

Jedzonka mial pod dostatkiem. W jednej ze scen scenariusza obcy dozywia sie w ladowni Nostromo - jakies puchy z miesem i innym stuffem.
A czy tempo wzrostu moze dziwic? Biroac pod uwage ze obcy to stwor BIOMECHANICZNY niemamy pojecia jak moze sie rozwijac. Dlaczego nie w takim tempie jak w filmie?

[blockquote]
Natomiast w częsi drugiej [...] zwłokami i żywico-podobną wydzieliną.Nawet biorąc poduwagę, że cała rodzinka dolożyła się do tego majstersztyku, to ta dekoracja była diabelnie praco i żywico chłonna.
[/blockquote]

Na ten temat zazarta dyskusja juz byla prowadzona w topicu Tomexxa "Czyszby zle rozumowanie" ;)

[blockquote]
Jakoś nie trafiłem tu na podobny temat, a dziwne:D
[/blockquote]

Trzeba uwazniej czytac :D

[blockquote]
może jakieś teorie, pomysły...ja mam parę, ale większości kretyńsko głupie...[/blockquote]

Snuj. Po spotkaniu z Mary Jane wszystko jest do przyjecia Wink [IMG=http://www.republika.pl/hrgiger/emotsy/ganja.gif]
2003-07-15 20:22:56
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Kolabor
Uuuuu...

Major

suchy sie najebal znowu RazzRazzRazz
zauwaz, ze na HH tez mieli zarcia pod dostatkiem, przeciez nie wpieprzali gowna ^^ na pewno mieli jakies zapasy zywnosciowe, zreszta Newt tez tam czasem biegla, psryciara mala Smile
2003-07-15 20:42:18
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 1935635 Odpowiedz z cytatem
Tapeworm

Private

wiesz Suchy....

fakt wszystkiego nie przeczytałem-dużo tego, ale nadrabiam zaległości;)

a co do lunchu na Nostromo to chciałbym zauważyć, że w tej scenie wyżerkę miał już osobnik dorosły;)

Biomechaniczny stwór hm...to tylko nazwa...nie uzasadnia łamania praw logiki i biochemii(jeszcze tego przedmiotu nie miałem, ale znam się trochę)

a Mery Jane na mnie nie działa mam immunitet:sick:
2003-07-15 21:34:11
Suchy
F161

MODERATOR

Moze nie uzasadnia lamania praw, ale skad wiadomo jakimi prawami rzadzi sie rozwoj obcego. Jest raczej bardzo nietypowy. Sam Ash mowi ze biochemicznie glownie sklada sklada sie "polaryzowanego silikonu" w odroznieniu od ziemskich istot opartych na weglu. Jak wiadomo z chemii w naszych warunkach poalryzowany silikon mozna laczyc tylko w krotkie lancuchy, zdecydowanie za krotkie na stworzenie czegos widocznego golym okiem. Tak wiec juz sam ten fakt powoduje u naukowca opadniecie szczeki do samej ziemi. Dlatego tez trzeba za kazdym razem wziasc pewna poprawke na wspominane prawa logiki ;)

Kolabor: Nie najebalem sie tylko kulturalnie odprowadzilem w odmienny stan swiadomosci Razz
2003-07-15 22:00:27
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Tapeworm

Private

Gratulacje....:D

Prawiemnie przekonaleś,rzecz w tym,że nasz pupilek rośnie w oczach(dosłownie) i uwierz mi nie nadanrzał by z jedzeniem;) wiesz do powiekszenia organizmu potrzebny jest materiał, a skąd go brać,jak przetworzyć-nawet zakładając,że obcy brał by atomy z powietrza(najgłupsza teoria jaką wymyśliłem)Very Happy to zajeło by mu trochę czasu i energii przetworzenie jej na związki z których jest zbudowany;)

Tak przeczytałem polecony"kwiatek"Very Happy dużo poruszyliście ale operowalście głównie wokół FH i zarodników. Mnie natomiast interesuje dojrzewanie ChB i ogólnie Menu koloni:)
2003-07-15 22:27:31
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

Napisalem dlugiego posta na poruszone tematy, pelnego odkrywczych mysli, rewolucyjnych rozwiazan, naukowych teorii przekraczajacych dzisiejszy poziom wiedzy ludzkosci, itd. itp. wyjasniajacego wszelkie wasze watpliwosci i rozterki odnoszace sie do cyklu zyciowego obcych. Po prostu full wypas .

Ale komputer mi sie zwiesil, w*urwilem sie i g*wno z tego wyszlo, a drugi raz nie chce mi sie tyle pisac.
no to 3majcie sie
2003-07-16 11:35:35
Tapeworm

Private

Idąc tropem...

"zpolaryzowanego sylikonu"Suchego dotarłem do żywic sylikonowych.Sam sylikon jest związkiem polisiloksanów-czyli związkiem organicznym z głównym łańcuchem -O-Si-O-Si- itd.Do głównego łańcucha podczepione są chlor,oraz alkile i aryle,które już są związkami opartymi na węglu;)

Właściwości tych żywic odpowiadaja substancji używanych przez obcych do budowy gniazda.:D

Mam pytanie,bo choć chemia organiczna nie jest mi obca,to przy polimeryzacji jonowej wysiadam:bigeye:
,nigdzie nie moge znależć wlaściwości fizycznych tych związków(silikony i inne związki organiczne oparte na krzemionce),a szukam czegoś co potwierdziło by fakt iż biochemnia obcego jest na nich oparta.

Zastanawia mnie czy skóra/pancerz obcego może być zbudowana z tych żywic?:disgust:
2003-07-16 13:39:20
Suchy
F161

MODERATOR

[blockquote] Sam sylikon jest związkiem polisiloksanów [...] Do głównego łańcucha podczepione są chlor,oraz alkile i aryle,które już są związkami opartymi na węglu;)
[/blockquote]

Nigdzie nie napisalem, ze obcy nie posiada w swojej budowie zwiazkow opartych na weglu, tylko ze jego budowa oparta jest na pol. silikonie. Czlowiek nie jest na bazie metalu tylko wegla, a posiada w organizmie sladowe ilosi zelaza ;)

[blockquote]
Mam pytanie,bo choć chemia organiczna nie jest mi obca,to przy polimeryzacji jonowej wysiadam:bigeye:
,nigdzie nie moge znależć wlaściwości fizycznych tych związków(silikony i inne związki organiczne oparte na krzemionce),a szukam czegoś co potwierdziło by fakt iż biochemnia obcego jest na nich oparta.
[/blockquote]

Nie mam pojecia Very HappyVery HappyVery Happy Ja opieram sie tylko na slowach Asha z filmu :D

[blockquote]
Zastanawia mnie czy skóra/pancerz obcego może być zbudowana z tych żywic?:disgust:[/blockquote]

Prawdopodobne. Napewno nie z dokladnie takich, ale z czegos w tym rodzaju Smile
2003-07-16 20:52:44
Tapeworm

Private

przyglądałem się fotce królowej...

i biorąc pod uwagę budowę stawów i ten szczególny typ urody:D przekonuje się ku temu że mamy doczynienia z biomechanicznym owadem...tak wiem,że nie ja pierwszy szukam podobieństwa w owadach(poczynając od Bishopa aż po przyszłe pokolenia);)ale to pasuje mi najbardziej-zewnętrzny pancerz, charakterystyczna budowa kończyn,że o życiu"społecznym" nie wspomne;)

Foster i Giger napewno wiele czasu spędzili grzebiąc patykiem w mrowiskach;)

A z tym skórą/pancerzem nie wydaje mi się zbyt elastyczna i posónoł bym się nawet do stwierdzenia,że może być zbudowany z czegoś co przypomina chitynę(obcy lnieją w trakcie wzrostu[to potwierdza, że skóra nie jest"skórą"]bo jest sztywna)Very Happy To równierz może tłumaczyć skokowy wzrost...

idę dalej gubić się w domysłach:D
2003-07-16 21:53:39
Suchy
F161

MODERATOR

[blockquote]
Ale komputer mi sie zwiesil, w*urwilem sie i g*wno z tego wyszlo, a drugi raz nie chce mi sie tyle pisac.
[/blockquote]

Wysil sie i napisz jeszcze raz Smile Na wszelki wypadek zrob to w wordzie (ctrl+c ctrl+v Very Happy ).
2003-07-17 09:53:36
Tapeworm

Private

Kolabor dał mi do myślenia..,

niestety mózg zaskoczył z pewnym opóźnieniem;)

Rzecz się tyczy gówna:D

Czy na poziomie C ktoś widzał Toi-Toja?Wink
No właśnie poziom C to jeden wielki sracz-każdy organizm,biomechaniczny czy nie,wydala!przedrostek
Bio- mówi sam za siebie...rosnący ChestBuster wykożystuje wszystko co się da by wyrosnąć na duża,wredną gadzine.Jednak gdy już dorośnie i ma w pobliżu potencjalnych nosicieli to zaczyna myśleć o założeniu przytulnego gniazdka.Tak ale gniazdo trzeba wystroić....

I tu pojawia się nasza żywico-podobna substancja nikt nie wie jak jest produkowana,wiemy że zapewnia stałą temperaturę i wilgotność wgnieżdzie,maskowanie obcym i umożliwia budowe kokonów.

A gdyby pokusić się o stwierdzenie,że w skład tego budulca wchodzą poddane odpowiedniej obróbce wydaliny?

Skąś obcy biorą tą substancję,jeżeli ktoś uważa,że moja teoria jest śmiechu warta to niech przedstawi swojąVery Happy
2003-07-17 22:21:52
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

[blockquote] [blockquote]
[/blockquote]

Wysil sie i napisz jeszcze raz Smile Na wszelki wypadek zrob to w wordzie (ctrl+c ctrl+v Very Happy ).[/blockquote]

Bedzie ciezko, to byl wyjatkowy moment weny tworczej, osiagalny tylko w krotkiej chwili gdy skonczylem juz pic w pracy 5 kawe, a nie zaczalem jeszcze chodzic po scianach.
2003-07-18 07:19:58
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu