Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: "Nowa fantastyka " a obcy
Surtsey

Lieutenant Colonel

"Nowa fantastyka " a obcy

wpadł mi ostatnio w ręce numer nowej fantastyki z 1999 roku.
Znalezłem kilka rzeczy o alienie, m.in z okazji 200
numeru NF zorganizowano konkurs filmowy przeprowadzony przez stowarzyszenie miłośników fantasy "Framling". Jedno pytanie było takie :

ile ton ładowności miało "NOstromo"

zna ktoś odpowiedź ?

Znalazłem też artykół z okazji 20 lecia aliena, artykół Macieja Parowskiego pod tytułem :
"Alieny " Jako zwierciadła.

Zabieram się za pisanie :)

W 1999 roku obchodzimy XX lecie "Aliena " Scotta. " W kosmosie nikt nie usłyszy twojego krzyku" - czy pamiętacie państwo ten slogan? Pierwszy Alien był kosmicznym horrorem, filmem psychoanalitycznym, pełnym erotycznych, kulturowych, duszystych, że tak powiem podtekstów. Zło wewnętrzne, obce, a zarazem wewnętrzne bo w stadium larwalnym egzystujące w człowieku - okazało się figurą artystycznie, emocjonalnie i intelektualnie bardzo nośną. Barwnie i ze swadą wywiodła to Maria Janion w wywiadzie dla NF.
(NF 1/94"Tu patrz! jak straszne są duchowe sprawy")
W fantastyce literackiej i filmowej obcy jest zwierciadłem, w którym przyglądamy się sami sobie. Lękom, nadzieją, klimatom epoki, w któej żyjemy. Drugo Alien Camerona z 1985 roku (autor się chyba pomylił o rok Smile) w mniejszym stopniu jest filmem tajemnicy i duchowej diagnozy, to przede wszystkim kino batalistyczne, wojenne. Na ro k przed dojściem Gorbaczowa do władzy, tuż przed pieriestrojką, Ameryka daje sobie lekcję gotowości do militarnej rozwałki, w filmie zresztą częściowo zdezawuowaną jako prostacką i niezbyt skuteczną.
Alien trzeci, Finchera z 1992 roku, snuje opowieść mroczną, w dużej części akcji więzienną, gułagową. Dopiero po paru latach wypada przyznać zakochanemu w rewolucji Zachodowi że druga strona (idealizowana przez lewicowych intelektualistów, poniżana przez Reagana jako imperium Zła) wpisała obozy koncentracyjne w wewnętrzną polityczną i społeczną praxis.

Sporą część czwartego Aliena Jeuneta z 1997 roku zajmuje, ukazana dosyć przerażająco, problematyka genetyczna. Jesteśmy blisko owieczki Dolly i wszystkich wynikłych z tego okropności, któe mogą nas dotknąć, jeśli proceder klonowania zacznie dotyczyć człowieka, a kontrolę przejmie nad calością pieniądz, brudne interesy i złe skłonności.
Głupi satyrycy do dziś szkicują obcego jako zielonego z czułkami - rasowe kino fantastyczne opowiadając o nim dotykało niepokojów, obsesji, spóźnionych duchowych i historycznych rozliczeń swojej epoki.
2003-06-16 10:35:35
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

[blockquote] [...]Pierwszy Alien był kosmicznym horrorem, filmem psychoanalitycznym, pełnym erotycznych, kulturowych, duszystych, że tak powiem podtekstów. [/blockquote]

No już nie pierwszy raz spotykam sie z "erotycznym" podtekstem flimu. Dziwi mnie to, ok - facechunger moze kojarzyc się z kobietą, głowa Obcego z falusem ale na tym sięto dla mnie konczy i zadnej erotyki w tych filmach nie widzę (noo może poza sceną podrywu Vas przez hudsona ;p )
2003-06-16 11:27:32
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

zna ktoś odpowiedź ?
"

A ktos nie zna ???

20.000.000 ton ;)

Co do podtekstow erotycznych, to jak wroce z pracy to wkleje caly dokument, albo dam link. Sporo tego... Wink
2003-06-16 11:28:22
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

Nie cytuj Parowskiego, plz
To debil, grafoman i niespelniony pisarz. Ma manie wielkosci, kompleksy na punkcie literatury gównonurtowej(to nie literowka Smile ) i obsesje na punkcie generacji w fantastyce. Nie wazne na jaki temat pisze, zawsze pisze to samo i o tym samym. Przez tego kretyna przestalem czytac NF.
Nie cierpie go nawet bardziej niz Sapkowskiego.
2003-06-16 11:45:38
Kolabor
Uuuuu...

Major

hyhy

dzis gralem w taka stara gre na macintoshu w skzole, pt. Gunshy, bardziej znana pod mahjong. odkrywam kurde te znaczki, i patrze a tu plakat obcego 1 w tle Very HappyVery HappyVery Happy
widac programisci tej gry takze lubili pania Ripley Wink
2003-06-16 12:30:40
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 1935635 Odpowiedz z cytatem
tomexx

Second Lieutenant

..

E co chcecie od tego? Nie widze w tym nic pretensionalnego.....
Akurat o podtekstach sie zdecydowanie zgodze.
Do dzis nie wiem co dokladnie (chociaz mam kilka teori) Ash robli Riply ta zrulowana gazeta (btw
przyjrzyjcie sie co wisi na scianach dookola)

To akurat doslowny przyklad nawet juz nie podtekst. Reszta jest mniej lub bardziej ukryta.

Co do ladownosci Nostromo to zgadza sie 20 mil ton aczkolwiek Nostromo sam w sobie nie nosi zbyt duzego ladunku poza kilkoma transporterami ladownie w wiekszosci wygladaja na puste.
Caly ladunek znajduje sie w rafineri Gemini (ponoc tak sie nazywa ten typ) Ktos wyliczyl, ze Nostromo to w przyblizeniu 150-170m dlugosci wiec rafineria 800x 600x 700 Niektore z tych zbiornikow, ktore tam sa maja cos ok 150-200 metrow srednicy (choc wydzimy tylko ich fragmenty wiec trudno zgadac jak wygladaja w calosci i jaka maja kubature) jest ich 5 i kilkaset mniejszych jesli nie tysiace. Wiec prawdopodobnie moza tam zmiescic jeszcze wiecej ladunku.
2003-06-16 18:52:01
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !

Captain

[blockquote]Tomexx napisal
(..)Do dzis nie wiem co dokladnie (chociaz mam kilka teori) Ash robli Riply ta zrulowana gazeta(...)[/blockquote]

o wlasnie, czy ktos moze powiedziec cos wiecej na ten temat, mnie takze to nurtuje ;]
2003-06-16 20:39:56
Suchy
F161

MODERATOR

No to dla ciekawskich "podteksty" w Alien. Nie wklejam calosci bo zbyt duzo miejsca by zajelo. Tu jest plik w formacie rtf (wordowski):

www.republika.pl/hrgiger/1.rtf
2003-06-16 21:28:12
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
tomexx

Second Lieutenant

Czytalem dzis rano. Wiele trafnych uwag, jednakze autor sprowadza sie tylko do analizy podtekstow samego Obcego, of corse sa one najistotniejsze ale nie jedyne w tym filmie. Wciaz nie ma wytlumaczenia zachowan Asha (i reszty)

hej!! musze sobie pucic DVD z komentarzem Scotta w tle. Zawsze to olewalem ale moze cos tam jest powiedzianie na ten temat MUSI byc ...:-0
2003-06-17 18:56:09
Surtsey

Lieutenant Colonel

wie ktoś jeszcze czy

było coś fajnego o obcym w fantastykach? Podajcie mi numery gazet. U goście w antykwariacie (koleś zdziera ostro) są tony NF, może znalazł bym te właśnie egzemplarze..

Pozdro
2003-06-18 10:01:43
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

[blockquote] było coś fajnego o obcym w fantastykach? Podajcie mi numery gazet. U goście w antykwariacie (koleś zdziera ostro) są tony NF, może znalazł bym te właśnie egzemplarze..
[/blockquote]
Jak znajde czas to poszukam, mam prawie wszystkie numery
2003-06-23 06:51:51
Surtsey

Lieutenant Colonel

i jak, Turek ?

Poszukałeś ? Na weekend pojade chyba na "Winobranie" do Zielonej i poszukałbym tych numerów.
2003-09-08 11:37:55
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

kilka belkotliwych recenzji i to wszystko
2003-09-08 13:56:39
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Kiedys lata lata temu byl taki cykl gdzie Sapkowski pisal "recenzje" filmow - takie jednodwuzdaniowe smieszne opisy - to bylo jeszcze przed czworka o ile dobrze pamietam i chyba jeszcze za czasow "Fantastyki" a nie "Nowej Fantastyki". Cytat nie bedzie dokladny bo lata zatarly go w mej pamieci ale napisal cos takiego:

Obcy Ósmy pasazer Nostromo: Ah, ah, Sigourney Weaver w obcislych majteczkach.
Obcy Decydujace Starcie: Sigurney Weaver i obcy.
OBCY 3: Obcy!

Chyba jakos inaczej to jednak szlo - w kazdym razie bylo tak sformulowane ze wywolywalo usmiech na twarzy!
2003-09-08 14:13:30
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu