Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: --<< Soundtrack do OBCEGO 5 >>--
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

--<< Soundtrack do OBCEGO 5 >>--

Kogo widzicie w roli kompozytora ??
Osobiście poważnie zastanawiałbym się nad wielkimi nazwiskami pokroju Hornera, Zimmera itp. Zbyt duże ryzyko powtarzających się tematów.
Myślę, że mógłby to być ktoś nieznany, albo dopiero co odkryty. Grunt aby zachowal klimaty muzyczne z 2,3.

Inną kwestią jest, czy należy może zaszaleć i zrobić muzykę filmową ala MATRIX - czyli zbiór piosenek - jakieś mocne łojenie..
Ale sam nie wiem, może to nie pasowałoby.
Choć... jak sobie wyobrażam taką scenę :

[yellow]Przelot promu nad powierzchnią planety, prom wyłania sięz chmur, leje deszcz, wieje wiatr, za sekundę drugi wyłania się z ołowianych obłoków, a potem trzeci. Lecą w fajnynm szyku bojowym, widzimy je z różnych ujęć. Potem widzimy Ripley siedzącą we wnętrzu APC, widzi obraz na monitorze, pokazującym nieduże grupki czarnych postaci, poruszających się naprzeciw lecącym statkom. Ripley mówi do dowódcy :
- Showtime

I wtedy Dropy otwierają ogień. Kamera podąza za rakietami, widzimy wybuchy i słyszymy skrzek Obcych który miesza się z muzyką....
[/yellow]

No, zaszalalem Very Happy Ale czy jakiś czadzior nie pasowałby w takiej scenie ???

Pozdr
2003-06-10 17:55:53
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Gothmog
Liberate tute me!

Staff Sergeant

Ja bym to widział nieco inaczej...

... Scena jaka zaproponowales jest calkiem niezla i widze ja oczami wyobrazni Smile Ale muzycznej nawalanki do tego bym nie dolozyl - raczej jakas gotycka muza instrumentalna albo cos wrecz sakramentalnego - chorki rodem z angielskich kosciolow - wolalbym raczej nieco surowej muzy - prostej ale tajemniczej, wciagajacej i tworzacej klimat - cos na ksztalt niektorych scen w "28 dni pozniej".
Duza wage przywiazalbym do plastycznosci obrazu i jego spojnosci z muza. Na dobra sprawe moze nie trzeba byloby tworzyc soundtracka z nowa muza. Wystarczyloby odkurzyc pare starych zapomnianych utworkow - cos co widzielismy i slyszelismy w Plutonie...
Tworzyc sceny pod gotowa juz muzyke, a nie odwrotnie - to byloby ciekawe...
2003-06-10 18:12:15
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1948849 m_swiatek Odpowiedz z cytatem
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !

Captain

Brad Fiedel bylby IMO dobrym kompozytorem.
2003-06-10 18:54:51
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

myślę, że Kamen mógłby się sprawdzić

poza tym saga musi mieć jakiś motyw przewodni, wydać można podwójny album - vide nowy Matrix, a Gothmog ma rację - zobaczcie sobie 28 dni później - tam jest bardzo klimatyczna muzyka, który nie rzuca się bardzo w uszy, za to pięknie współgra z obrazem i zostaje w pamięci
2003-06-10 19:20:30
Surtsey

Lieutenant Colonel

no taaa

jeśli chodzi o jakieś muzyczne mordobicie to odpada. Muza musi być mroczna, klimatyczna, tak jak cały film. Coś spokojnego i przyprawiającego o
gęsią skórkę.
2003-06-11 06:32:39
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Do opisanej prze Rogue sceny,jak nic pasuje mi The Ride of the Valkyries - Wagnera :]

A co do reszty, osobiście nie przepadam gdy do filmu nakłada się muzyke jakiejś grupy, możedlatego że nikt nnie urzywa jako podkładu Emperora, Styricon czy Summoning. Dlatego wolę nowe, orginalane kawałki. Ze wszystkich części Obcego najbardziej przypadła mi muzyka z 2ki, ale stworzenie czegoś podobnego, będzie.. hm za bardzo podobne:D Dlatego stawiam na jakiśnowy umysł, aby tylko muza była mroczna i dynamiczna w odpowiednich scenach (i niedaj bogowie niech to nie będzie techniawa :/ )
2003-06-11 06:41:13
Suchy
F161

MODERATOR

Osobiscie nie chcialbym jakis kawalkow typu Korn itp. Czasem mozna tego posluchac, ale nie w alienach. Jesli zamiast utworow instrumentalnych, pojawia sie jakies kawalki "spiewane" to bedzie chujnia :-/ Ma byc klimat, anie jaks X-menowa produkcja.
2003-06-11 09:09:33
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

[blockquote] Do opisanej prze Rogue sceny,jak nic pasuje mi The Ride of the Valkyries - Wagnera :]
[/blockquote]

jak scena z wiadomego filmu Smile
2003-06-11 11:04:33
J.Vasquez

Captain

Przyłanczam sie do zdania, ze jeśli jakiś zespolik kategori B zrobi cokolwiek do alienowej sagi to bedzie....ten tego na h Smile
I nic w stylu Matrixa, obcy musi mieć klimacik tajemnicy, a nie walenie po uszach.
2003-06-11 12:36:05
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Qvintoo
Watashi baka desu

First Sergeant

Moja wizja:
Zza krawedzi Ziemi wysuwaja sie majestatycznie krazawniki. Z nich niczym z ula startuja dropshipy, ukladaja sie w szyku delta i niczym sokoly pikuja w strone kontynetu ameryka. Oczywiscie przy tym ciagle slyszymy "adagio for strings" albo "o fortuna".
Heh, to taka moja mala fantazja Razz
Ale na powaznie: nie widze w alienie zadnej muzy poza jakimis klimatycznymi kawalkami, zadnych rabanin typu : korn i ratm lub innych mopow. To ma byc KLIMAT !
2003-06-11 13:08:00
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

Obcy 5 tak. AvP nie.
o mozna bylo zauwarzyc juz w A:R, w ktorym bylo wiecej dynamicznych scen. Dynamicznych w senisie obrotow kamery, momentami nawet bullet time. Ale francuzi krecili tak od dawna. (Vidocq, Dobermann).
W kazdym razie, do czego zmierzam.
Dzisiejsze kino, skierowane jest glownie do smarkaczy.
Smarkacze nie pojda na cos gdzie nie ma calej masy fajerwerkow.
Wspolczesne kino, nawet jeasli kierowane jest do sob starszych i tak tlucze kase na gowniarzach.
Dzisiejsze kino musi byc dynamiczne.
Dynamiczna akcja wymaga dynamicznej muzyki
Muzyka z pierwszego matrixa bvyla zdecydowanie lepsza niz z drugiego.
Nie lubie techno. (Moze po zionem, fajny kawalek.)
2003-06-21 23:34:19
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu