Autor |
Temat: Czy Alien ma oczy? |
Private
|
Czy Alien ma oczy?
NA stronie CIACHA ze zdięciu ALiena z pierwszej cześć zauważyłem na czaszce nad szczękami są dwie czarne gały czy to oczy?? Były ukryte pod czsszko czy skóro. Oraz w drugiej część PREDATORA pokazali czaszke ALiena i miała otwory na oczy! Jeżeli chcecie to sami zobaczcie w galeri z pierwszej części filmu
|
|
2003-03-29 22:41:26
|
|
Private
|
Czy to morzliwe bo słyszałem rze Alien kieruje się zmysłem
POzdrawiam
|
|
2003-03-29 22:42:55
|
|
Private
|
http://www.aliens.ibt.pl/GALERIA1/a1g23d.jpg
Po tym adresem jest rysunek przypatrzcie dokładnie a zobaczycie oczy
|
|
2003-03-29 22:44:03
|
|

Lieutenant Colonel
|
faktycznie coś tam widać, choc akurat to chyba dla aktora, a co do tematu, to myślałem że mówisz o sobie (bez obrazy)  ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2003-03-29 23:21:21
|
|
MODERATOR
|
Z zalozenia Obcy nie ma oczu. Kieruje sie zmyslem.... wechu, gdzies wyczytalem ze posluguje sie jakas wyszukana echolokacja. W kazdym badz razie otoczenie bardziej "czuje" niz widzi. Te dziury ktore widac to oczodoly ludzkiej czaszki z ktorej przeicez Giger kozystal przy tworzeniu glowy Obcego. W "ALIENS COLONIAL MARINES TACT. MANUAL" na stronie 152 jest przkroj glowy obcego. I wtym, miejscu jest jakies wglebienie i jest tam jakis narzad, ale napewno nie oko
|
|
2003-03-30 09:06:11
|
|
Private
|
TO jest ślepy
Czyli ALien jest ślepym
|
|
2003-03-30 13:53:21
|
|

Captain
|
Wlasnie. ma swietny wech, a przedmioty lokalizuje, al'a nietoperz. czyli nie jest slepy, slepy jestk ktos kto ma oczy i straci wzrok A obcy wogole nie maja oczu wiec nie sa slepi  ____________________________________ I work for the company, but other than that I'm an okay guy.
|
|
2003-03-30 18:12:30
|
|
Private
|
jak Alien może posługiwać sie echolokacją jeżel
|
|
-->
Suchy--> jak Alien może posługiwać sie echolokacją jeżel
JA wyczytałem rze Alien tylko wącha i to bardzo dobrze może terz widzi bo Alien w 4 nacisnoł guzik który zamraża :O
|
|
2003-03-30 18:24:49
|
|

Captain
|
Jest niewykluczone, bo spotkalem sie tez z takimi informacjami ze obcy, jakby hmm, w srodku w mozgu, postrzegaja zapis termiczny czlowieka, badz innych wydzielajacych cieplo istot/przedmiotow ____________________________________ I work for the company, but other than that I'm an okay guy.
|
|
2003-03-30 22:31:03
|
|
MODERATOR
|
A skad wiesz ze sa gluche? Nosa tez nie widziales, wiec nie wiesz jak wachaja
W ALIENS Krolowa zareagowala na krzyki Ripley i odeszla od Newt, czyli glucha nie byla. Wech prawdopodobnie tez maja bardzo dobry. W ALIEN, ALIENS i ALIEN3 obcy biegal w szybach wentylacyjnych gdzie nie bylo wogole swiatla. Gdyby do orientacji w otoczeniu uzywal oczy to nic by nie widzial. A echolokacja sprawdzilaby sie rewelacyjnie w takich warunkach. Postrzeganie zapisu termicznego tez wchodzi w gre. Generalnie obcy kieruja sie kombinacja roznych zmyslow, ale napewno nie wzrokiem w naszym zrozumieniu.
|
|
2003-03-31 06:23:55
|
|

Lieutenant Colonel
|
Tak doskonały organizm ...
[yellow].. jak obcy, nie może posługiwać się tylko jednym zmysłem, podejrzewam ,że ma szereg sposobów do wykrywania ofiary, bo przecież jest łowcą i to doskonałym. Wyczytałem, że być może obcy wyczuwa
impulsy elektromagnetyczne emitowane przez organizmy żywe, androidów nie wyczują.
Wyczuwają także ruch (nie wiem jak), Bishop stwierdził, że gdyby się nie ruszał mógłby wśród nich przebywać jak swój. Kiedy Bishop czołgał się z terminalem przez wąski kanał, jeden z Alienów lutnął pyskiem w blachę od zewnątrz, nie wyczuł Bishopa, ale wyczuł jego ruch.
Co do oczu. Mawiają, że oczy są zwierciadłami duszy, obcy nie ma oczu, więc nie ma też duszy,
a skoro nie ma duszy, to nie ma oczywiście oczu [/yellow] ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2003-04-01 09:11:02
|
|

First Lieutenant
|
Newborn ma oczy , az dwa
|
|
2003-04-01 09:35:37
|
|
MODERATOR
|
[blockquote][...] Bishop stwierdził, że gdyby się nie ruszał mógłby wśród nich się poruszać [...][/blockquote]
?????????????????? Jeszzce raz prosze
|
|
2003-04-01 20:19:13
|
|

Lieutenant Colonel
|
ha ha ha
faktycznie, kretyńsko wyszło, już poprawiam  ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2003-04-02 08:47:04
|
|

Lieutenant Colonel
|
[blockquote] [blockquote][...] Bishop stwierdził, że gdyby się nie ruszał mógłby wśród nich się poruszać [...][/blockquote]
?????????????????? Jeszzce raz prosze [/blockquote]
Znalazłem ten fragment o który mi chodziło.
Bishop stwierdził, że :
".. o ile tylko nie atakowałby, ani nie stawiał oporu, mógłby się między nimi swobodnie poruszać." ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2003-04-23 15:15:04
|
|

Lieutenant Colonel
|
Wiemy o jaki fragment Ci chodzilo, też czytaliśmy  :D
Mares - A Newborn to nie obcy, tylko nieudany eksperyment - mutant. No... pomyłka po prostu... wypadek przy pracy itp.    ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2003-04-23 15:39:20
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
no tak obcy z filmu nie ma oczu, jednak był taki projekt - jedno ze zdjęć z Aliens DvD przedstawia trzy rodzaje głów obcego - 1 bez oczu i 2 ver. z oczami.
Ja zdecydowanie wole tą pierwszą opcje. ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2003-04-24 09:20:31
|
|

Captain
|
Wiesz co Rogue, moje koleżanki chciały twoim alienom oczy dorysować, myślałam ze je zabiję!
Zreszta taki alien bez oczu jest bardziej przerazajacy, nie ma czym na ciebie patrzeć a czujesz jego wzrok..teoretycznie mowie of course, prawdziwego jeszcze nie spotkałam..niestety:)
Zgadzam sie z tym wyczówaneim ruchu i temperatury, zreszta w A:R było cos takiego napisane, ze alieny wyczówały barwę człowieka w zaleznosci od jego samopoczucia czy cos takeigo...
A tak w ogóle ślepy nie zawsze musi chodzić jak kaleka, przykład na czasie - Dardevil (tak to sie pisze?) - ślepy bohater.
|
|
2003-04-26 16:09:18
|
|
Gothmog
Liberate tute me!
|

Staff Sergeant
|
Popieram stwierdzenie, ze Obcy oczu nie ma.
Gdzies wyczytalem, ze w głowie obcego mieszczą się specjalne ośrodki czuciowe, za pomocą których Obcy odbiera ciepło, dźwięki, zapachy i ruch. Zmysły te obejmują 360 stopni, więc Xenomorf jest w stanie odebrać znacznie więcej z otoczenia niż człowiek.
Procz tego, gdy tworzono portret potwora do Alien zrezygnowano z obowiązującego wówczas kanonu (Alleluja!) i pozbawiono go oczu. Wszyscy inni twórcy w tamtych czasach uważali, że najważniejsze w wizerunku stwora są wlasnie oczy. Bardzo pieczołowicie je projektowali, nadając im różne kształty, kolory ble ble (az sie rzygac chcialo...). W Alien całkowicie pominięto ten aspekt, zastawiając w ten sposób pułapkę na widza. Tam, gdzie każdy zauważyłby coś znajomego, tutaj nie ma nic. Od zawsze mówiło się, że oczy są zwierciadłem duszy - Obcy ich jednak nie ma, co sprawia, że jest bardziej tajemniczy i nieprzewidywalny hehe i za to tak go kochamy!!! ____________________________________ \"To stworzenie jest organizmem doskonaďż˝ym, organizmem o niezwykďż˝ej wprost budowie. Jest przebiegďż˝e, agresywne, jest zďż˝e, jest kwintesencjďż˝ zďż˝a...\"
A.D.Foster
|
|
2003-04-26 21:10:13
|
|

Lieutenant Colonel
|
[blockquote] Wszyscy inni twórcy w tamtych czasach uważali, że najważniejsze w wizerunku stwora są wlasnie oczy. Bardzo pieczołowicie je projektowali, nadając im różne kształty, kolory ble ble (az sie rzygac chcialo...). W Alien całkowicie pominięto ten aspekt, zastawiając w ten sposób pułapkę na widza. [yellow]Tam, gdzie każdy zauważyłby coś znajomego, tutaj nie ma nic[/yellow]. Od zawsze mówiło się, że oczy są zwierciadłem duszy - Obcy ich jednak nie ma, co sprawia, że jest bardziej tajemniczy i nieprzewidywalny hehe i za to tak go kochamy!!![/blockquote]
Nie znaleźli nic znajomego bo on jest, hmm, obcy i
oto właśnie chodziło.
Kiedyś się zastanawiałem, dlaczego potwory w filmach tak bardzo przypominają wyglądem człowieka , przecież prawdopodobnie wygląd prawdziwego obcego (jeśli wogóle takowy istnieje we wszechświecie) jest poza
zasięgiem naszego wyobrażenia, po prostu nie możemy nawet o tym myśleć.
Teraz wiem, ze autorzy tych opowieści kreując swoje stwory kierowali się tym co wywołałoby
u potencjalnego odbiorcy pierwotny strach. Gdyby stworzył coś niesamowitego, gdyby nadał mu jakąś groteskową formę, mocno by chybił.
Wiadomo, ze człowiek boi się zębów, przychodzi na myśl tygrys szablastozębny, wdzierający się do jaskini ludzi pierwotnych sięjąc postrach i spustoszenie, obcy ma nawet dwa garnitury zębisk.
Pozbawienie potwora oczu to jedyna rzecz która odbiego od pewnego szablonu, to pewna nowa, lepsza jakość. Coś z czymś widz się jeszcze nie spotkał
i jak powiedział Gothmog nadaje mu ona tajemniczości. ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2003-04-28 13:14:39
|
|
|