Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Więźniowie na Fury 161
Surtsey

Lieutenant Colonel

Więźniowie na Fury 161

W książce Fostera kilka razy mowa jest o tym, że w tym zakładzie karnym są sami mężczyźni z podwójnym
chromosomem Y.

O ile dobrze pamiętam z biologii, zdrowy człowiek
może mieć albo chromosom XX (kobiety) albo XY(mężczyźni). Zastanowiło mnie o co chodzi z podwójnym chromosomem Y i sprawdziłem.

Okazało się, że mamy do czynienia z mutacjami,
a oto jak definiujemy te mutację :
[yellow]
- zespół XYY (nie ma swojej nazwy ; 2n+1 = 2A + XYY)

Obecność dodatkowego chromosomu Y powoduje, że mężczyźni Ci, charakteryzują się wysokim wzrostem i czasem skłonnością do silnego trądziku. Trudno mówić o jednostce chorobowej, tym bardziej, ze dodatkowego chromosomu Y się nie dziedziczy, a innych odchyleń od normy nie stwierdzono (może być niewielki wzrost podatności na stresy). Jedyny przypadek, gdy zmiana chromosomów wywołuje u człowieka tak nikły efekt. [/yellow]

Dodam, ze np jeśli ktoś ma chromosom XXX, to oznacza, że ma zespól Downa.

Teraz pytanie, skąd oni wytrzasnęli ponad 20 więżniów z tą samą przypadłością ????
2003-03-29 11:47:16
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

Wiesz co, mi sie wydaje, ze facet tak powiedział zeby Ripley nastraszyć, wiadomo ze x odpowiadaja za cechy kobiece a y meskie (tak?)..czyli tz brutalnosć i takie tam...moim zdanie to był taki pic że niby ci faceci sa tacy big twardziele.
2003-03-29 12:11:56
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

Zrobili casting do MCLXIV edycji idola Razz
2003-03-29 12:13:46
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

buahahaha, a to dobre Very Happy
2003-03-29 12:16:36
Surtsey

Lieutenant Colonel

Tylko ...

... znowu nie zmieniajmy tematu i nie zaczynajmy ględzić o idolu Very Happy Very Happy Very Happy
2003-03-29 12:17:44
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Heheh więźniowie z zespołem Downa RazzRazzRazz
Może tego Riplej się wystraszyła ??

A Idol ... hmm Smile Gosia Kunc była fajna... taka malutka, drobna Smile W moim guście. A z kolei E.Flinta tez fajna,taka rakieta i głos niezły Very HappyVery HappyVery Happy
2003-03-29 12:23:31
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

Mówiłem...

..nie zmieniajmy tematu

e co tam (Very Happy) Moim faworytem od początku II serii
był Zalef, ze śpiewem u niego nie fenomenalnie, ale sposób bycia i fajne texty.

Z dziewczyn to Hania Stach (rany, jakie diamenty chodzą po Polskiej ziemi) jak ona śpiewała, to nic
nie mogło mnie oderwać od tv, wokół jej koncertów
rostaczała jakąś magię, to było cudne, żałuję, że odpadła.

W I części liczyłem na Flintę, ona też mi się bardzo podobała Smile
2003-03-29 12:28:58
J.Vasquez

Captain

Gosia Kunc?? Hania Stach?? Zalef???

Agnieszka Szewczyk!!!!! i Bartek Krol!!!! to są idole

Eh Surtsey no i temat zmieniłeś, pogadajmy lepiej o tej brutalnosci więźniów Smile
2003-03-29 12:34:09
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

eheh

Zaraz tu wpadnie Suchy i zamknie posta Smile
Zalef ?? Blee.. jak się wypowiadał to mnie brało na wymioty.. Cfaniak :> Król ?? Fajny głos, ale wciąż śpiewał tak samo ... Aga Sz. .. spoko, ale czasami brała się z motyką na słońce RazzRazzRazz A Gosia ?? Ahhh przy jej głosie nawet narodziny Obcego są błahostką RazzRazzRazz
2003-03-29 12:37:29
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

Ja nie chcę nic mówić..

..ale to Rogue zmienił temat (haha, ale go sprzedałem Very Happy)

Wracamy do tematu, jeśli kobita ma zmutowany gen
w postaci XO, wtedy jest bezpłodna, ma zespól Turnera (niedługo mam z tego sprawdzian, taka mała powtórka) , charakteryzuje się też upośledzenim umysłowym

Jeśli nasi więźniowie mieli by mutacje - XXY,
mieli by upośledzenie jąder i bezpłodność, to zespól Klinefeltera
2003-03-29 12:43:50
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

moim skromnym zdanie Bartek Hom mial zmutowany chromosom ( gen, łatewer ) i dlatego to wszystko Razz
2003-03-29 12:50:07
J.Vasquez

Captain

Ok, jestem na profilu bio-chem, ale ..ekhmmm nie zdaję matury z biologi wiec sobie odpusciłam dlatego nic naukowego tu nie wymyślę ale nadal trzymam sie swojej wersji. No pomysl, to by znaczyło ze wszyscy gwałciciele, mordercy itp maja jakis tam defekt genetyczny, to troche...chore.
2003-03-29 12:51:43
Surtsey

Lieutenant Colonel

hahaha

moim zdanim miał XXX (Downa)

Wracamy do tematu Razz
2003-03-29 12:52:00
Surtsey

Lieutenant Colonel

[blockquote] Ok, jestem na profilu bio-chem, ale ..ekhmmm nie zdaję matury z biologi wiec sobie odpusciłam dlatego nic naukowego tu nie wymyślę ale nadal trzymam sie swojej wersji. No pomysl, to by znaczyło ze wszyscy gwałciciele, mordercy itp maja jakis tam defekt genetyczny, to troche...chore.[/blockquote]

Nie, ci z XYY, mieli tylko intensywny trądzik i skłonność do stresów, psycha a geny to 2 różne beczki
2003-03-29 12:53:30
Suchy
F161

MODERATOR

Bedzie troche naukowo, ale inaczej sie nie da :)

Liczba chromosomów danego gatunku (określana jako podstawowa liczba chromosomów = 2n) jest stała i charakterystyczna i może wynosić od 2 do kilkuset (u niektórych roślin), najczęściej od 10 do 40 (u człowieka 46). Każdemu organizmowi odpowiada zespół chromosomów o określonej liczbie (jednakowej we wszystkich jądrach komórkowych) i różniących się między sobą morfologią oraz składem występujących w nich genów.
Liczba chromosomów, ich wielkość i kształt są dla danego gatunku stałe i charakterystyczne. Tak więc np.: u człowieka występuje 23 pary chromosomów z których 22 pary to chromosomy homologiczne, jednakowe (autosomy), oraz 1 para chromosomów płciowych, heterochromosomów, różniących się od siebie (allosomy).
Aberracje (mutacje) chromosomów, zmiany struktury chromosomów polegające na ich poprzecznym pękaniu i przemieszczaniu się powstałych odcinków, wywołujące dziedziczne zmiany cech organizmu.

Ciezko bylo to przeczytac, co? Mnie samemu bylo ciezko :)

Chodzi o to, ze mutacja jednej z par chromosomow odpowiedzialnych za empatie i pokrewne odruchy powoduje zanik prawidlowego postrzegania w/w. (w sposob ogolnie przyjety w danym spoleczenstwie) Generalnie powoduje to ze czlowiek z podwojnym chromosomem Y staje sie aspoleczny i ma duzo wieksze predyspozycje to stania sie "bandziorem" Wink
Nie jestem biologiem i bardzo mozliwe ze to co napisalem nie trzyna sie kupy Smile ale ja wlasnie tak to sobie tlumacze.

Nie sadze aby chodzilo o "straszenie" Ripley. Ta informacja jest przeciez podana podczas ladowania EEV na F161 a Ripley wtedy smacznie spala w cryotube :)

I koniec z tym idolem!!!! Very Happy
2003-03-29 14:17:36
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

Jak dla mnie to to było straszenie..a jak nie Ripley to każdego kto przylatuje...czyli nikogo Smile
2003-03-29 14:22:05
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

to nie było żadne straszenie, to 1.
2 to macie u mnie dużego minusa za tego Idola
a 3, to nie rozumiem pytania "skąd oni wytrzasnęli ponad 20 więżniów z tą samą przypadłością ????
". Jak ktoś mi powie, w czym rzecz, to podyskutuję, na razie nie widzę tu problemu.
2003-03-29 16:43:19
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Zgadzam sie z Mefim. Z wytrzasnieciem 25 kolesi z podwojnym chromosomem Y nie widze problemu. I mnie Idol w tym poscie tez nie przypadl do gustu.
2003-03-29 17:10:47
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

To moja wina, ja zaczalem z idolem...Sad Ale chodzilo o nabicie sie (w butelke) z ludzi tam wystepujacych i calego pomyslu programu. Skad ja moglem wiedziec ze ktokolwiek na forum oglada takie poj...no, badziewia.
A zeby nie bylo off topic, to prosze, i niech ktos mi powie, ze interesujac sie filmem nie mozna poszerzyc swojej wiedzy ogolnej Razz
2003-03-29 18:13:55
J.Vasquez

Captain

To moze zamknijmy ten temat bo widze że wolnośc słowa tu nie działa :-/
2003-03-29 20:22:17
Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu