Autor |
Temat: Obcy - zmienna aparycja :) |

Major
|
Obcy - zmienna aparycja :)
Różnorodność wśród obcych niektórzy tłumaczą
różnymi funkcjami w stadzie, inni twierdzą
że to zaleźy od źywiciela.
Dochodzi do tego to, ze moga to byc podgatunki, albo... po prostu fanaberie twórców filmu, jezeli spojrzymy twardo na rzeczywistosc.
W niniejszym temacie chciałbym źebyście pisali w której części sagi podoba wam się Obcy najbardziej, a w której najmniej.
Najgorszy był zdecydowanie w AVP:R
SzczegĂłlnie raĹźÄ
mnie te wystajÄ
ce do przodu zÄby.
Najlepszego trudno mi wybrać...
Od części 1 do 3, same zalety
Ostatnio zmieniony przez Dill-On dnia 2012-03-19 08:36:20, w całości zmieniany 2 razy
|
|
2009-03-29 16:54:10
|
|

Corporal
|
Mi się baaardzo podoba Obcy z części pierwszej, choć gdyby był nieco mniejszy, i miał dłuższe kikuty na plecach, no i bardziej jaszczurze palce (Alien - Resurrection) byłby dla mnie idealny. Bardziej by mi pasował do życia w gnieździe. Bo ten z pierwszej części zdecydowanie by nie pasował do klimatu Aliens
BTW zgadzam się, te kaczki z avp-r są jakieś maderfakerskie. ____________________________________ Come as You are
|
|
2009-04-01 22:11:11
|
|

Gunnery Sergeant
|
pokrótce...
Alien - mój faworyt. Genialna wizja Gigera ze świetnym skutkiem przeniesiona na ekran. Po prostu ucieleśnienie ludzkich fobii.
Aliens - nie gorszy, wciąż przerażający wygląd obcego. Żebrowana głowa dodaje stworkowi drapieżności.
Alien 3 - nieco gorszy, ale wciąż trzyma klasę. Zmienienie wizerunku aliena z humanoidalnej bestii na bestie-zwierzątko wymagało pare gruntownych zmian. Niektórych mocno żałuje, np. usunięcia rurek na plecach, które dodawały nieco tajemniczości obcemu.
Dalej szkoda pisać, bo zrobili z obcych jakieś robale.
A to, że obcy zmieniał się z części na część tłumaczę sobie innymi funkcjami pełnionymi w gnieździe, konkretnie gładkie czachy-wojownicy, żebrowane-robotnicy. Tyle
|
|
2009-04-01 23:40:15
|
|

Major
|
Co do tej koncepcji, to własnie gdyby to zależało od funkcji, to dlaczego w ALIENS rodziły się tylko robotnice?
W Przebudzeniu też się nie różniły.
DLatego odrzucam tę wersję i wyobrażam sobie że są to różne podgatunki.
Ale cóż, możemy się tylko domyślać...
|
|
2009-04-02 18:15:53
|
|

Gunnery Sergeant
|
Dill-On napisał: | Co do tej koncepcji, to własnie gdyby to zależało od funkcji, to dlaczego w ALIENS rodziły się tylko robotnice?  |
bo do czasu pojawienia sie marines obcy nie mieli z czym walczyć?
A tak poważnie to nie wiem, nigdy się nad tym nie zastanawaiałem, ale może faktycznie chodzić o masowe "produkowanie" robotnic celem zaoszczędzenia energii or something. W końcu robotnice też potrafią się dobrze bronić.
O A:R nie wspomne, bo nie
|
|
2009-04-02 21:43:50
|
|
|