Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Foster versus Perry..
Surtsey

Lieutenant Colonel

Foster versus Perry..

KOlejny ambitny ( Very Happy ) temat, czyli zestawienie
Foster, który piosał na podstawie filmu

vs

Perry, kóry pisął na podstawie najzajebistszej
historii jaką nosiła ziemia, uznawany za hędożonego grafomana.

Temat wpadł mi do głowy gdy zlustrowałem, że w nowosolskiej badziewnej bibliotece miejskiej
są egzemplarze (na razie wyporzyczone Sad )
2 książek Perrego - Azyl i Mrowisko.

Zanim zdecyduję się czas poświęcony na czytanie chłopów wydać na czytanie kolejnych przygód obcego
liczę na waszą opinię.

Foster to najlepsze co dotychczas czytałem, on w połączenie z Janem Kraśko, to super duet.

Najlepiej czytało mi się Alien 3 ( ukłon w stronę Suchego, jednak wie co dobre) "strawiłem ją" w 6 godzin, co jest do dziś moim rekordem. Nawet Wiedźmina tak dobrze mi się nie czytało..

C myślicie ?
2003-02-13 12:21:41
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

foster to znany, dosc dobry pisarz

perry to zamiatacz ulic, ktory znalazl maszyne do pisania
poza tym historie Perry'ego istnieja w wersji komiksowej (komiks chyba byl wczesniej), imho lepszej

no to na razie, musze cos jednak dzisiaj w pracy zdzialac Smile
2003-02-13 12:38:27
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Sammel

Sergeant

Foster w swych książkach wydawał mi się bardziej rzeczywisty, z kolei Perry wymyslił sobie jakiś tam mistycyzm Obcych, sny królowej i inne bzdury które wogóle do mnie nie przemawiały, jego ksiązki to właściwie czytadła - szybko idą i rónie szybko blakną w pamięci.
2003-02-13 13:39:23
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Perry

Też gościa nie trawię..... ale jedno mnie dręczy .. wydaje mi się, że ja piszę podobnie jak on ... Buuu Sad
2003-02-13 14:35:28
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

Mam oczywiscie cala trylogie splodzona przez Perrego i jego zdolna coreczke.
I wlasciwie nie powiem nic na ten temat, czy jest to dobra czy zla literatura, bo mimo oczywistej wtornosci scenariusza (wilks i Billy to przeciez hicks i newt) ksiazka moze byc ciekawa i nieglupio napisana.
Tego nie wiem i nie bede wiedzial dopoki nie dorwe tego w oryginale.
Bo ciagle nie wiem czy spieprzyl sprawe perry (pod wzgledem planu fabuly z pewnoscia, chociaz...) czy tlumacz.
2003-02-13 19:39:11
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

[b]vysogotek: [/b]

dokladnie to samo chcialem napisac.

nie znamy oryginalu, to co czytalismy to tekst przerobiony przez tlumacza.
ngielski jest prosty gramatycznie i skladniowo, kazdy kto jest fluent w angielskim i ma jakis pomysl moze ksiazke napisac i nie bedzie to tak zle wygladalo, szczegolnie ze redaktorzy w duzych wydawnictwach dosc duzo zmian robia w tekstach. wystarczy napisac w miare skladny tekst i jak redaktor uzna ze sie moze ksiazka sprzedac (bo np jest ze Star Wars, Aliens, Star Trek - hobbystow jest w pizdu, wszystko tacy kupia) no to dowolny chlam zostanie wydany (caly czas mowie o USA)

[b]rogue: [/b]
nie mozesz powiedziec ze piszesz jak Perry, nie wiemy jak on pisze, wiemy tylko jak zostal przetlumaczony
poza tym psychologia postaci stoi u ciebie na troche wyzszym poziomie
2003-02-14 09:52:44
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Perry...

Dajcie spokoj... tlumacz chocby byl najgorszym z najgorszych nie moglby tego az tak spieprzyc...

Ksiazki Perrego to zalosna wtornosc i popluczyny, piata woda po kisielku... zalosna i nieudolna grafomania.

Co do oryginalow to niedawno trafily mi w rece TRZY nieopublikowane w Polsce ksiazki Perrego o obcym (Mano mi podeslal) w formacie PDF... jeszcze nie czytalem ale pewnie wkrotce je wrzuce na strone do sciagniecia wiec bedziecie sobie mogli poczytac tego nieudacznika w oryginale jak wam tak na tym zalezy.
2003-02-14 12:42:40
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Rend

Private

A jak dużo te książki zajmują??? I jak się mają do tych znanych/publikowanych?
2003-02-14 20:09:09
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Rend: przecierz pisze ze nie czytalem - wiec nie wiem jak sie maja do tych opublikowanych... pewnie taka sama cienizna... Pisze tez ze format PDF... zajmuja tyle co 200-300 stronnicowe PDF'y z czystego tesktu - po kilkaset kilo. Smile
2003-02-14 20:31:13
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Co do Billie i Wilks sa tak podobni do Hicksa i Newt, bo na poczatku to byly wlasnie te postacie. Perry napisal Mrowisko, Azyl i Wojne Samic na podstawie komiksu wydanego w 1986 roku, zaraz po premierze ALIENS. Komiks mial opowiadac dalsza historie co stalo sie z postaciami. Kiedy Perry bral sie za spisanie komiksowej historii bylo juz po premierze Alien3 wiec musial pozmieniac pare rzeczy i dlatego wyszedl z tego taki gniot :/
2003-02-16 19:11:16
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu