Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: aliens a inne s-f
Surtsey

Lieutenant Colonel

aliens a inne s-f

Obcy 2 okazał się być filmem sf wszeczczasów.
Żdan film nie poruszył mnie jak właśnie ten.
Postanowiłem zobaczyć czy podobne produkcje typu horro s-f mogą się równać choćby w małym stopniu.

Ostatnio w TV leciały takie filmy jak Much 1 i 2,
Gatunek, też 1 i 2, Virus, Otchłań.

Jestem przekonany w 100% Film, który mógłby dorównać Aliens poprostu nie istnieje (no może ewentualnie Predator).

Filmy, które widziałem nie wywarły na mnie najmniejszego wrażenia strachu, mimo, że powinny. Nie czułem strachu, tylko obrzydzenie co najwyżej.

Oglądając Muchy, miałem wrażenie, że to mupety, tyle, że oblepione gownem.

Gatunek. Giger bardzo mnie zawiódł. Ten jego nowy obcy - seksualny zboczeniec, miał tułów bardzo podobny do tych obcych z Acherona. CZyli mistrz się nie wybił na wyżyny możliwości. Poza tym pomysł na takiego obcego to po prostu pomysł wyjątkowo chory, pojebany.

W otchłani mieliśmy obcych, których stworzenie 10 lat temu nadawało się do oscara a dziś każdy może sobie takie efekty zrobić na kompie. Film mało prywający.

Oprócz obrzydzenia czułem też zrezygnowanie i pusty śmiech. Miałem wrażenie, że to żałosne pruby powturzenia sukcesu Camerona I Scota z miernym i żałosnym skutkiem.

Co myślicie ?
2003-02-05 11:50:32
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Kolabor
Uuuuu...

Major

ja osobiscie nie lubie S-F. dla mnie to bajki.
Alien jest jedynym filmem z tego dzialu. Zaden inny film s-f, ktory widzialem nie ruszyl mnie tak mocno. nie chce nikogo urazic, wiec nie bierzcie sobie tego do serca, ale filmy takie jak Lowca Androidow, Gwiezdne wojny czy Matrix w niczym mnie nie zachwycily. Kompletne zdzierstwo.
Alien ma w sobie to "cos" co powoduje, ze nasze serce bije mocniej, a sam film mozemy ogladac w nieskonczonosc.
czesto slysze debaty, czy 1 jest lepsza, czy 2 (Suchy wie najlepiej Very Happy). Jesli chodzi o mnie, to wole oczywiscie Alien: 8th passenger of Nostromo, gdyz ma on swoj jedyny i niepowtarzalny klimat horroru s-f, ktory trudno znalezc w innych filmach tego typu. Aliens zostal zrobiony przede wszystkim "na kase". Co mam na mysli? Przede wszystkim to, ze ma on cieszyc wzrok, a nie serce. W dwojce nie ma juz tego klimatu, co jednak zostalo wynagrodzone efektami specjalnymi, oraz moimi dwoma ulubiencami: APC i Pvt. Hudsonem Very Happy
Trojka podobalaby mi sie bardzo, gdyby istnialo jakies naprawde logiczne wytlumaczenie jaja na Sulaco. O czworce juz nie wspomne, bo szkoda gadac Sad nie ma tam ani klimatu, ani kropli horroru. przede wszystkim to, ze w momentach, gdzie powinien sie widz bac, po prostu smieje sie i placze ("cos sie pali- TO MY!", "i co wtedy zrobilas?- zginelam", lub moment, kiedy chestbuster wychodzi "z glowy" tego kolesia, jest ujecie na "piratow" i chwile potem napierdalaja w tego obcego- po prostu zalosne, a takich scen jest wiecej Sad).
Terminatorow i Predziow nie uznaje za S-f, ale jesli rzeczywiscie one nimi sa, to figuruja tuz pod Obcym i to koniec listy jesli chodzi o science-fiction...
2003-02-05 15:26:39
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 1935635 Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Gatunek. Giger bardzo mnie zawiódł. Ten jego nowy obcy - seksualny zboczeniec, miał tułów bardzo podobny do tych obcych z Acherona. CZyli mistrz się nie wybił na wyżyny możliwości. Poza tym pomysł na takiego obcego to po prostu pomysł wyjątkowo chory, pojebany.

Hmmm. Giger jest generalnie schizowym kolesiem. Prawie wszystkie jego prace mają podtekst erotyczny. To po prostu jego styl. W obcym jest tez cala masa podtekstow. Przygladales sie np. budowie facehuggera. Niemal idalnie i z anatomiczna dokladnoscia odwzorowana jest tam pewna sympatyczna czesc kobiecego ciala. Niektorym chestburster tez sie "kojarzy" Wink i tak mialo byc. Takie bylo zamierzenie Gigera. Przykladow jest wiecej (nie wspominajac o obcym wlasnie z "Gatunku" czy filmie "Atak mordeczych prezerwatyw" czy jak to tam bylo). On taki poprostu jest i nie mozna tego uwazac jako minus, przynajmniej moim zdaniem.

A to dlaczego ???
2003-02-05 18:00:32
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Kolabor
Uuuuu...

Major

dlaczego nie uznaje za S-F?

poniewaz(po pierwsze) dzieja sie w swiecie "rzeczywistym" (choc bywaja wyjatki- np. Terminator- walka z robotami), ale np. Predzia nie mozna zaliczyc za S-f, poniewaz (choc jestem do tego sceptycznie nastawiony jak i do calej tej bzdury) juz odnotowano "porwania przez kosmitow"
i to cala historia.
a co do Gigera, to zgadzam sie z Suchym- koles jest spox Smile poza tym, ja tez lubie kobiety Very Happy
2003-02-05 18:59:36
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 1935635 Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Male sprostowanie dot. chestburstera. Wiadomo ze tego elemntu nie projektowal Giger Smile Jak ktos chce caly teks dot. podtekstow erotycznych w alienach to podesle mu na maila, albo moze wkleje na forum. Zobaczymy.
2003-02-05 19:10:11
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Ech, Kolabor...

[red]poniewaz(po pierwsze) dzieja sie w swiecie "rzeczywistym" (choc bywaja wyjatki- np. Terminator- walka z robotami), ale np. Predzia nie mozna zaliczyc za S-f, poniewaz (choc jestem do tego sceptycznie nastawiony jak i do calej tej bzdury) juz odnotowano "porwania przez kosmitow" [/red]
takim tokiem myślenia Skazani na Shawshank to film historyczny, a tak nie jest - pewne zasady w gatunkach istnieją
2003-02-05 19:18:26
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
mares
Hitman

First Lieutenant

Co do filmów ogladanych w tv ... wiekszość z nich leci na komercyjnych badziewiwach i choćby nie wiem jaki tam był klimat ilość reklam rozpierdoli go skutecznie !!!
Co do gigera ( moj temat Wink ) podteksty erotyczne w jego sztuce to 80% jego tworczości , a potwór z "gatunku" to idealny przyklad .Facet od dziecka byl zafascynowany kobiecym pieknem co w polaczeniu z jego biomechanicznymi wizjami daje taki ostry efekt. Film był spaszczony , to fakt ,ale sam potwor byl zajebisty !! ja osobiście uwazam się za fana S-F , od dziecka krecil mnie ten temat - nie tam jakieś komedyjki czy inne , ale wlaśnie s-f.
Kocham wszystkie "alieny" łacznie z ich wadami i niedociągnięciami.Oprócz tego predator , relikt ,terminator etc. to są dla mnie filmy wszechczasow. mam tylko 1 film ktorego bezgranicznie nienawidzę i na widok którego dostaje piany na pysku - " gwiezdne wojny "
Wracając do Giger'a - moim marzeniem jest móc sobie pierdzielnąc kilka browców w jednej z jego ( nielicznych juz niestety ) knajpek (a po libacji wynieśc z tamtąd jakiś stól czy cóś Very HappyVery Happy )
2003-02-06 09:45:56
Kolabor
Uuuuu...

Major

[blockquote] [red]poniewaz(po pierwsze) dzieja sie w swiecie "rzeczywistym" (choc bywaja wyjatki- np. Terminator- walka z robotami), ale np. Predzia nie mozna zaliczyc za S-f, poniewaz (choc jestem do tego sceptycznie nastawiony jak i do calej tej bzdury) juz odnotowano "porwania przez kosmitow" [/red]
takim tokiem myślenia Skazani na Shawshank to film historyczny, a tak nie jest - pewne zasady w gatunkach istnieją[/blockquote]

wszystko wyjasnie na zlocie- to troche skomplikowane jesli chodzi o mnie Very Happy
a co do wyniesienia stolu z knajpki Gigera- jestem za Very Happy
2003-02-06 10:04:57
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Mares w kwestii Star warsów przybijam Ci piątkę Smile Nie rozumiem jak można tak czcić zwykłą BAŚŃ dziejącą się w kosmosie - i to taką banalną?? No ale nie osądzam Smile
Pozdro
2003-02-06 10:05:48
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
mares
Hitman

First Lieutenant

Very HappyVery HappyVery Happy w końcu ktos mnie zrozumiał Very HappyVery HappyVery Happy
2003-02-06 10:23:31
Kolabor
Uuuuu...

Major

hate star wars!!!

as i said Very Happy
2003-02-06 10:33:49
mares
Hitman

First Lieutenant

lucas sucks !!!!! i pomyśleć ze facet dorobil sie fortuny na czymś tak słabym , dla mnie ten film to bezmyślna kupa (niezłych) efektów specjalnych posklejanych w jedna całość , natomiast scenariusz napisany podczas szybkiego sranka w mc. donald's ( może to nieświeży shake ? Wink )
2003-02-06 10:41:29
Suchy
F161

MODERATOR

A mnie Star Warsy sie podobaja (wyjatek Mroczne Widmo). Nie jestem moze ich fanatykiem, ale zawsze z przyjemnoscia ogladalem epizody[IMG=http://pages.prodigy.net/rogerlori1/emoticons/jedi1.gif]
2003-02-06 11:03:26
Surtsey

Lieutenant Colonel

zgadzam się... lucas sucks...

Star Wars nawet nie brałem pod uwagę. SW to (bez urazy) chędożone bajeczki. Oglądając trzy drugie części miałem wrażenie, że Mupety kontratakują, nobo przyjrzyjcie się na przykład Wookie'm.

Jak byłem mały, to takie filmy były dla mnie spox,
a dzisiaj już tylko alien rules.

Terminator to też ciekawy motyw, podoba mi się do dziś, tyle, że do tej pory nie widziałem jedynki !!.

Zawsze jek leciała, to przeoczyłem.

Zgadzam się ze zdaniem Kalabora, które powiedział kiedyś, a którego nie pamiętam dokładnie, ale chodziło oto, że sf jest w przeważjącej części do dupy bo autorzy tych filmów albo mają zajebiście zjebaną wyobraźnie, albo tej wyobraźni wogóle nie mają.

Zgadzam się z wami chłopaki. Moim zdaniem nie ma na ziemi i we wszechświecie nic piękniejszego niż kobieta.

W tym miejscu powtórzę hasło : bojownicy o kulturę
łączcie się, to chamstwo powinno być usunięte z powierzchni wszechświata. Bez chamstwa i bezmuzgich uwag,takich jakie mogliście nie dawno przeczytać, mojego autorstwa będzie nam się żyło lepiej i pokażemy, że nasze forum jest lepsze niż wszystkie inne bo tu słowo kultura nabiera nowego lepszego zaczenia.
Tak trzymać!
2003-02-06 12:28:33
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

eeetam, rasizm jest spoko Wink
2003-02-06 12:47:05
Oghm

Private First Class

Moim skromnym zdaniem GW sa do dupy... Nie wiem jak komus moze sie to podobac... Stare czesci jeszcze mozna uznac za "kultowe" i jakis tam szacunek sie dla nich nalezy(pomimo ze nie podziw)... A Te nowe? Kompletne dno... Juz wole obejzec telenowele jak te 2 czesci:)
A co do kobiet i gejow... Kobieta rzeczywiscie jest najpiekniejsza istota na ziemi, a procz tego jest jescze najwazniejsza. Dostrzegli to min slowianie i po czesci starozytni rzymianie umieszczajac kobiete(a zwlaszcza jej plodnosc) no piedestale. Dlatego te dyskusja czy kobieta jest najwazniejsza chyba nie ma sensu... Po prostu JEST i tyle:) Ale potrzeba jeszcze kogos aby kobieta ta mogla wydac dziecko:) ALe to juz inna sprawa... A co do gejow? Obrzydzenie mnie bierze gdy widze 2 calujacych sie facetow... Ale jesli to lubia to nic do nich nie mam... Sa szczesliwi z tym co robia wiec odwracam wzrok i mysle o czyms innym... ich sprawa...
2003-02-06 14:54:18
Kolabor
Uuuuu...

Major

poprawka ;)

jeszcze jednym dobrym filmem, ktory lubie to...

... (to dla przytrzymania klimatu Very Happy)

GWIEZDNE JAJA!!!! Very HappyVery Happy:D

i dziekuje surtseyowi za slowa uznania :)

co do pedziow i tych spraw:
kazdy ma po troche racji: wydaje sie obrzydliwe, gdy koles caluje kolesia (mnie tez to napawa obrzydzeniem) ale oni sobie tego nie wybrali. w koncu kazdy jest tylko czlowiekiem.
niektorzy sa brzydcy (np ja Smile) a niektorzy ladni i nikt nie ma na to wplywu.
co do rasizmu, to jestem przeciw ponizaniiu ludzi. precz z faszyzmem, rasizmem, naziszmem i tym podobnym!

AVE Wink
2003-02-06 16:21:59
Oghm

Private First Class

Wiesz Kolabor... Jesli uwazasz ze jestes brzydki dla kobiet to spytaj Vasquez:) Ona powinna ocenic... A co Wy na to jakbysmy dali jakies swoje zdjecia na strone co by kazdy wiedzial z kim rozmawia(teoretycznie)? A jesli Vasquez oceni inaczej to spytaj sie jakiegos faceta:) Wszystko jest mozliwe:D
2003-02-06 22:08:33
Kolabor
Uuuuu...

Major

nie musze sie pytac Smile zreszta, byc moze zabiore ze soba aparat, to pstrykniemy pare zdjec i bedzie mozna podziwiac widoki (warszawy) Very Happy
2003-02-06 23:27:19
piok

Staff Sergeant

Sorki ze troche nie na temat, ale nie moge zdzierzyc jak widze takie cos na badz co badz publicznym i ogolnie dostepnym forum , mianowicie chodzi mi o ponizszy cytat z postu Surtseya :

"Powiem więcej, pedalstwo uważam za chorobę psychiczną, trzeba być pojebanym, żeb się jebać z facetem...

Dla mnie gejów powinno się zmieść z powierzchni ziemi.

MOże ktoś mnie posądzi o rasizm ?"

Facet, jesli juz to homofobie a nie rasizm i nie "moze" tylko na pewno. Jesli dla Ciebie choroba psychiczna rowna sie z byciem "pojebanym" to gratuluje wiedzy, inteligiencji i kultury bycia.

Dla mnie chorzy psychicznie ( pojebani ? O_o ) sa ci , ktorzy nie potrafia zyc, jesli nei opluja kogos jadem, stlamsza i zdepcza tylko dlatego ze ten ktos jest inny od tych , ktorzy sadza ze stanowia wyznacznik normalnosci jedynie politycznie sluszny i obiektywny.
Nie powiem ze chcialbym takich osobnikow zmiesc z powierzchni ziemi wrecz bylbym temu przeciwny, bo czyniac inaczej sam bym sie znizyl do poziomu ludzi nietolerancyjncyh , ale jakby juz do tego "zmiecenia" doszlo swiat prawie na pewno stalby sie bardziej spokojny i piekniejszy...

Pytanie do moderatorow: Gzie jestescie ? nie to ze nie lubie sobie poklnac ( spytajcie Suchego Smile ) ale bylem swiadkiem przemiany dwoch porzadnych forow , ktorych poziom przez zbyt liberalna postawe moderatorow spadl do poziomu rynsztoka, czyli mniej wiecej taki jaki panuje na publicznych czatach onetu i wp.pl .Tym bardziej ze juz nie o wulgaryzmy chodzi, tylko o jawna postawe nienawistna wobec mniejszosci spolecznej jaka stanowia homoseksualisci. Mam swiadomosc ze podniesiony przeze mnei rwetes jest nieco na wyrost, ale czynie to zeby uczulic Moderatorow na takie wybryki teraz i na przyszlosc .Moze jestem troche zdziadzialy i staroswiecki lecz uwazam ze powinnismy , fani Obcego, utrzymac wysoki poziom kulturalny tego forum chocby po to zeby jakis inny piokowaty potworas nie wyjechal z ryjem i za bardzo moralizowal ;)

P.S. Zeby uprzedzic wszelkie domysly : nie , nei jestem gejem, ale tak sie akurat sklada ze mam kilku takich znajomych homoseksualistow ,ktorych powazam i szanuje i po prostu scyzoryk mi sie w kieszeni otwiera , gdy widze/slysze plwanie jadem na gejow ,murzynow ,azjatow ,lesbijki itd. itd. itd. tylko dlatego ze sa tacy jacy sa.
2003-02-06 23:28:42
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 621978 Odpowiedz z cytatem
Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu