Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: AvP versus AvP 2
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

[GRA] AvP versus AvP 2

Chciałbym znać Waszą opinię na ten temat - tylko w miarę klarowną - KTÓRA GRA WAM SIĘ BARDZIEJ PODOBA ?? Ten temat pewnie był już obrabiany setki razy, dlatego z góry przepraszam tych przewrażliwionych na tym punkcie. Ale chciałbym to raz na zawsze wyjaśnic i wiedzieć kto co woli.
Pozdro
2002-10-31 18:27:53
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Ch*j wie :)

Graficznie zdecydowanie avp2. Jedyne co mnie wkurwiało to wygląd Obcych - "chude łapki, chude nóżki, skubane konusy". Ogólnie ciekawe misje

Pod innymi względami avp1. Klimat zajebisty. Grając marinsem o wiele bardziej się stresowałem niż w 2. Obcy przynajmniej wyglądają normalnie.

Szczerze, ciężko powiedzieć która lepsza. Najlepiej zmiksować 1 i 2 i zrobić super wypas gierke Smile choć pewnie i tak zawsze ktoś sie do czegoś przyczepi. Zadowolić wszystkich nigdy sie nie da.
2002-10-31 19:03:12
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Sammel

Sergeant

AvP vs AvP2

Zdecydowanie wolę AvP2, za klimat, efekty, grafike (choć faktycznie Obcych mogliby poprawić)i muzyke która zmiennia się w zależności od sytuacji- poprostu cud Very Happy. W AvP strasznie drażni mnie to że Obcy cały czas się respawują powoduje to że gra zamienia się w jedną wielką bieganine z kurczowo włączonym gnatem :/ pozatym mapy są za małe, brak możliwości dowolnej ilości sejwów (to tak dla zasady), za ciemne pomieszczenia (większość gry przeszedłem z włączonym Ir) . Wogóle AvP2 druzgocze swojego poprzednika !!
2002-11-01 09:31:43
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
voytass

Lance Corporal

ZDECYDOWANIE AVP1

Moim zdaniem niestety w AVP 2 tworcy zgubili wazna rzecz - klimat potegi obcych. W AVP 2 obcy to sa jakies kukielki ktore ledwo laza nie mowiac juz o skakaniu. Graficznie 2 -ka jest bez porownania lepsza od 1-ki (chociaz niektore plansze w 1 -ce byly o niebo lepsze) ale jesli idzie o realia walki z alienami to moim zdaniem tylko i wylacznie 1 -ka pokazuje prawde:)
2002-11-01 13:43:35
Sammel

Sergeant

[blockquote] (..) ale jesli idzie o realia walki z alienami to moim zdaniem tylko i wylacznie 1 -ka pokazuje prawde:)[/blockquote]

Czy ja wiem? jeden strzał z pistoletu załatwiał Obcych w AvP a to juz przesada.
2002-11-01 13:55:57
voytass

Lance Corporal

Pistolet

Jeden strzal z pistoletu w glowe zalatwia obcego. Tak ale to nie jest w AVP1 tylko w AVP GOLD. W AVP1 ne ma czegos takiego jak pistolet wiec temat zakonczony. W AVP GOLD doszlo jeszcze jedno dzaidostwo wyrzutnia SKEETER i to tez gowno. Takze jesli cos mowie to tylko o AVP 1 a nie AVP GOLD.
2002-11-01 18:04:05
piok

Staff Sergeant

jestem zdecydowanym zwolennikiem AVP 1 , w 2 czesci jest pare fajnych rzeczy , ale "kreskowkowa" grafika, wyglad obcych, zrobienie ze smartguna , najciezszej broni bedacej na wyposazeniu marines w filmie, pistoleciku niezdolnego do przebicia pancerza pretoriana, brak najwiekszych atrybutow obcego jak : cichy atak, szybkosc, i dlugiego skoku ( pounce jest do bani, bo alien podczas jego wykonywania sie wydziera co przyciaga uwage wszystkich w okolicy ) i praktycznie brak mozliwosci zastawiania pulapek na marinsow , co uwielbialem robic w 1 czesci , dyskwalifikuja ta gre jako dobra w moich oczach.

najchetniej widzialbym 3 czesc zrobiona na ulepszonym enginie 1 albo wzietym z quake'a , laczaca wszystkie zalety 1 i 2 zesci gry.

kreskowkowym postaciom mowie zdecydowane nie ! ;)

piok

ps. no i nei mozna niszczyc swiatel, nie ma EAX'u i czegos tam jeszcze , aha klimatu Smile
2002-11-01 18:12:12
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 621978 Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

[blockquote] (...) za ciemne pomieszczenia (większość gry przeszedłem z włączonym Ir) .[/blockquote]

Sammel
??? Coo ? Mi się wydaje że AvP 2 jest o wiele ciemniejsze - chyba że to wina słabego kompa ( Duron 600, 128 ramu i VooDoo 3 to nie jest kombajn ), ale granie w dwójke to dla mnie koszmar - w jednynce przynajmniej flary były JASNE, a nie te niebieskie zapałki w AvP2
2002-11-01 20:21:48
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Co do zmieniającej sie muzyki w avp2 to dla mnie MINUS! Całkowicie psuje to klimat. W avp1 Idziesz, skradasz sie i nie wiesz co sie zaraz stanie, a tu kiedy cos sie ma stac od razu zmienia sie muza czyli info "UWAGA, UWAGA, ZARAZ ZOSTANIESZ ZAATAKOWANY, PRZYGOTUJ SIE ABY SIE PRZYPADKIEM NIE PRZESTASZYC". Przecież to rozpierdala cały klimat!
2002-11-01 22:36:11
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
piok

Staff Sergeant

wlasnie ! zapomnialem tego dodac, zreszta gdzies tam jest moja recenzja avp 2 na sieci, xchyba w "kwiatkach z forum" na stronei ciacha i na Obcy.net w artykulach avp 2 do gazu ! Wink
2002-11-01 23:00:44
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 621978 Odpowiedz z cytatem
Sammel

Sergeant

Wrescie po wekendzie wienc moge odpowiedzec ;)

[blockquote] ??? Coo ? Mi się wydaje że AvP 2 jest o wiele ciemniejsze - chyba że to wina słabego kompa ( Duron 600, 128 ramu i VooDoo 3 to nie jest kombajn ), [/blockquote]

No to chyba faktycznie cos Ci siadlo, bo u mnie wszystko jest w poządku (bez podkrencania Gammy,czarny to czarny), są oczywiscie pomieszczenia gdzie ciemno jak w dup.. wiecie u kogo, ale jest za to lampa, w przeciwienstwie do Ira ( :] )nie zamienia obrazu w zieloną papke i w przeciwienstwie do flar z AvP nie oslepia jak halogen po oczach.
2002-11-04 08:59:25
Sammel

Sergeant

[blockquote] Takze jesli cos mowie to tylko o AVP 1 a nie AVP GOLD.[/blockquote]

Nie sadzilem ze ma to jakies znaczenie. OK w taki razie takie kwiatki sa w Goldzie.A gdy mowie o AvP mam na mysli GOLDA bo innego nawet na oczy nie widzialem.
2002-11-04 09:02:33
Sammel

Sergeant

4:1

No widze ze wszystkim zdecydowanie bardzej podobala sie jedynka. W takim razie zostanie jedynym u bram AvP2 i wytrwam napor hordy Obcych na moje pozycje. Moze tam w sztabie ktos wresice wpadnie na pomysl i wysle mi kompanie AvP3 na pomoc Wink
2002-11-04 09:11:40
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

I jeszcze

Mimo że zdecydowanie bardziej wolę pierwszą część, to jest parę rzeczy które podbają mi się bardzo, a których nie ma w jedynce - mianowicie mnogość akcji z 'filmowym' sprzetem - APC, Dropshipami, Facehuggerami wyłażącymi z jaj a nawet akcja na Obcym statku. Te elementy są bombowe i gdyby były zaimplentowane w AvP - to byłaby ona całkowitym No. 1 ....
2002-11-04 19:15:14
Vasquez

Private

Nie jestem tak na 100 percent pewna ktora wole, ale tak: muzyka w AvP1 jest zajebista no i najwiekszy plus to ze idzie mi na moim 64RAM Very Happy hehe.
Ale na powaznie to rzeczywiscie wole 1. Mozna sie troche wykazac, bo AvP2 jest a bit latwiejsza.
2002-11-13 21:09:38
Kocureq

Cannon fodder

Jak dla mnie klimaty tez sa rozne :

Alien : w AvP1 trzeba sie wszedzie "sneakowac" i czaic, lekka przesada. Z kolei w 2ce alien to czolg. Idzie taki jeden na 2 smart guny i 3 ludzi grzejacych z czegos-tam i przezywa...

Predator : W 1ce czolg, ale z sensem - jak idzie dobrze to ok, jak sie konczy energia to juz kapa...
W 2ce troche za slaby ale za to fajne bronie..

Marine : To juz miodzio w obdwu czesciach.. w 1szej misje troche dziwne, alieny chodza parami.. Ale w 2ce dluuuuuuugo nic a naraz wylazi ich tyle ze pelny ekran Wink Piekne.

Ogolnie grafika w 2ce lepsza, sama gra raczej tez..
2002-11-22 19:31:38
Surtsey

Lieutenant Colonel

odgrzebałem stary temat

bo nie ma sensu zakładać nowego.
Otóż w kilka wrześniowych sobót przechodziliśmy AVP2 (ja i jeszcze dwóch kumpli) marinem (IMHO gra tą postacią zapewnia maksimum strachu i zero cukru Very Happy). Oczywiście były standardowe teksty w stylu: "mów do mnie Frosty" i takie tam Very Happy

I tak.

Pierwsza część, gdzieś tak do połowy - świetna fabuła, imho nadajaca sie na film. Mimo, że pokój był pełen osób, czuć było atmosfere grozy i niepewności (przyznam, że jak z sufitu zerwała sie z hukiem obcopodobna rura, to o mało zawału nie dostałem Wink).
Motyw z marinem uzbrojonym tylko w pistolet vs koncern, to dla mnie miodzio Smile
Lokacje - piękne. Wogóle grafa cudna. Przyczepię sie tylko do wyglądu obcych, te chude łapska...
No, ale jak się pzreciwnika widzi żywego przez pare sekund i jest ciemno jak w d..., to można znieść Razz

Druga część kompletnie mnie rozczarowała (gdzieś tak od motywu z Predem). Kurcze, spodziewałem sie więcej po łowcy. Jakichś podchodów, coś. A tutaj pred wyskakuje, ja wpakowuje w niego 200 pocisków ze smartguna i koleś leży.
Jak dla mnie za mało predatorów.
No i juz motyw z uzbrojona po zęby ładowarą, wogóle do mnie nie przemówił.
No i zakończenie, hm, czuje niedosyt.

Jedynke pobija tylko grafą. Bo klimat i fabuła w jedynce były o niebo lepsze (cały czas mówie o misjii marine'a) . Zwłaszcza klimat (ech, te czasy, kiedy bałem sie wyjrzeć zza węgła w panicznym strachu, ze coś zleci mi na łeb Very Happy
Uważam, że pomysł z brakiem sejwów w trakcie gry (1) jest świetnym rozwiazaniem (choć wielu uważa to za minus).

BTW: Fabuła dodatku do AVP 2 bije wersje podstawową?
2004-10-21 18:19:06
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

Fabuła w dodatku do AVP2??

(chwilowy zastój, dwa palce i rzyg na podłogę)

Tam fabuły nie ma... jest lipa totalna, wszystkimi rasami przeszedłem grę w ciągu 2 godzin?? Krótko, po 3 plansze chyba na postaćNeutral.

Jednak ogólnie Primal Hunt poprawia wiele rzeczy, niewidzialność Predatora wygląda lepiej itp itd, ale do singla sie nie nadaje niestety.

Ja osobiscie wole AVP 1 pod kazdym względem. No moze jedynie przyczepie sie do szybkosci "biegania" postaci. Marines popieprza 15m/s średnio z tego co pamiętam na statystykach więc troche za duzo... To samo tyczy się innych ras. Brak mi takze Naginaty Predatora takiej jak w AVP2, no ale mówi się trudno.

Grając w AVP1 waliłem po gaciach, bo ta gra naprawde była i jest straszna. Natomiast w AVP2? Straszne toto nie było, lekkie napięcie i wymienianie "ooo ale skopali to, ale skopali tamto". Niestety.

Co do wyglądu postaci. W Avp 1, marines wyglądał bosko, Predator wyglądał bardzo fajnie (jak z filmu P2), szkoda, ze był tylko jeden rodzaj wyglądu:/. Alieny?? Mioooodzio ten rodzaj bardzo mi się podobał, wszystko ok. W dwójce juz wszystko inaczej, nie było widocznych nawiazań do filmu, wszystko wyglądało inaczej jak z innej bajki. Predatorzy... omg... nie wypowiem się. Alieny średnie, zrobili z nich "robale" wogóle mi sie nie podobają.

AVP 1 przebija AVP 2 o jakieś 10-15 punktów w skali 0-20, no ale tak to juz bywa.

Ciekaw jestem jaki bedzie AVP 3 mam nadzieje, ze moze choc troche bardziej rozbudowany i przystosowany do Co-op'a.
2004-10-21 19:08:14
Settesz
17 days?!

Gunnery Sergeant

Hm..Ale w jedynce wlasciwie nie bylo fabuly.
Prawda,ze w jedynce bylo silniejsze napiecie ale..Jedynka to byl taki przytepawy napor.W 2ce umiescili sporo smiesznych motywow,typu otwieranie drogi dla APC,przedostawanie sie przez komory z jajami itp.
Pozatym kampania Predka w dwojce tez byla super;]
Przedzieranie sie za Rykovem przez Hive i cala reszte..
Innymi slowy-zdecydowanie jestem za dwojka.Jedynka to byl fajny naporek,dwojka ma ciekawa fabule i fajne watki poboczne;]
No,z jednym sie zgodze.Kampania Aliena w dwojce nie byla jakas super..Ale za to lazenie jako Facehugger i wygryzanie sie z klaty;]
Miodzio;]

Ssy
2004-10-21 23:45:31
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1203848 Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

Corvax napisał:
Fabuła w dodatku do AVP2??

(chwilowy zastój, dwa palce i rzyg na podłogę)

Tam fabuły nie ma... jest lipa totalna, wszystkimi rasami przeszedłem grę w ciągu 2 godzin?? Krótko, po 3 plansze chyba na postaćNeutral.

Jednak ogólnie Primal Hunt poprawia wiele rzeczy, niewidzialność Predatora wygląda lepiej itp itd, ale do singla sie nie nadaje niestety.

Ktoś mi mówił, że misja marina w dodatku jest oparta na motywach w ALIENS. W czym sie przejawia to oparcie? Jesli to wogóle prawda.

Cytat:

Ciekaw jestem jaki bedzie AVP 3 mam nadzieje, ze moze choc troche bardziej rozbudowany i przystosowany do Co-op'a.

No właśnie! To jest to, czego mi zawsze brakowało w obu częściach: brak możliwości przechodzenia misjii co-opie. Kurcze, już sobie wyobrażam ten klimat, hehe. To tak jakby pzreżyć film ALIENS Smile
Nie zapomne jak naparzaliśmy w szkole po sieci. To był klimat.
Motywy były różne, ale najlepiej siepocinało w Predator Tag. To był nasz faworyt.
Chociaż grupowa rozwałka obcych z zapodanym frendly firem też rządziła. Tyle, że po nastym razie sie lekko znudziło.
To były czasy..., Smile

Settesz napisał:

Hm..Ale w jedynce wlasciwie nie bylo fabuly.
Prawda,ze w jedynce bylo silniejsze napiecie ale..Jedynka to byl taki przytepawy napor.W 2ce umiescili sporo smiesznych motywow,typu otwieranie drogi dla APC,przedostawanie sie przez komory z jajami itp.

Właśnie też sie nad tym zastanawiałem. Jedynka to głównie sranie po gaciach. Tak rozbudowanej fabuły jak w dwójce (chodźby z motywami, które wymieniłeś) w jedynce nie uświadczysz.
Chociaż, jakby sie uprzeć...
2004-10-22 15:20:09
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu