Autor |
Temat: 'ALIEN 4' - niescislosci (?) |
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !
|

Captain
|
'ALIEN 4' - niescislosci (?)
Jak to jest z krolowa, a raczej jej "cyklem rozrodczym"? Od doktorka (GEDIMAN) dowiadujemy sie, ze Newborn jest ukoronowaniem doskonalosci, do jakiej doszla krolowa, gdy "przejela" po Ripley cykl rozrodczy na wzor ludzkiego "zadnych jaj (...).
To w takim razie skad te jaja na poczatku filmu ? ; )
Czyli reasumujac, wpierw jaja, potem przeksztalca swoj cykl rozrodczy - newborn. Jest to jakas niescislosc.
2. Ripley do Call: "You saved the Earth. Hmmm no niby tak, ale co z tymi biedakami, ktorzy akurat znajdowali sie na kontynencie afrykanskim, w ktory walnela Auriga.... Ehh ; )
|
|
2002-10-06 00:25:52
|
|

MODERATOR
|
resurrection sucks
Najwieksza niescisloscia jest cala fabula... np: po co wogule Betty i jej cargo??? przecierz mozna by uzyc dowolnych zwierzat (w "trojce" obcy wylazl z psa) - zywicielem wcale nie musi byc czlowiek... i juz cala fabula wali sie w gruzy.
Wogule ten film jest denny Dla mnie obcy to trylogia! ____________________________________ "I AM READY MAN, READY TO GET IT ON!"
|
|
2002-10-06 02:46:01
|
|

Major
|
co do ratowania Ziemii... gdyby nie rozwalila statku, zycie tych afrykanczykow nie mialoby najmniejszego sensu. lepiej czasem kogos poswiecic zwierzynie, azeby zgineli wszyscy  
a co do filmu, to tez mi sie zdaje, ze film byl robiony dla kasy. w niektorych momentach widac, ze nikt nie staral sie o realizm.
zamieszcze tutaj pare 'rzeczy', ktore przyuwazylem w Czworeczce. niektore moga byc bledami, inne tylko moja wyobraznia...
1) kiedy Ripley rzuca do kosza, widac, ze pilka 'przelatuje przez sciane'- osobiscie nie mam az tak dobrej jakosci filmu (zwlaszcza ze jest to kopia kopii falsyfikatu), wiec moge sie mylic, ale to wyglada, jakby to robiono komputerowo.
2) Krew z nosa Ripley na podlodze- no tak, bo najpierw widac, ze jest ta plama taka rozbryznieta po podlodze, w nastepnym ujeciu jest juz jak 'zwykla plamka'- zadnych odbryzniec.- tutaj tez moze mi sie zdawac, bo filmie akurat nie zdazylem tego zauwazyc, a wersja filmu ktora mam na plycie jest slaba, ale sami zobaczcie...
3) tutaj moge sie mylic na 100%, wiec nie oskarzajcie mnie o to, jesli sie myle... otoz Elgyn mowi do Christiego: 'Christie', a on wyciaga spluwy. doslownie kawalek sekundy potem widac klatke, gdzie Christie jeszcze ich nie wyjal!!! jesli ktos ma bardzo dobra jakosc tego filmu niech rzuci na to okiem, ale dla mnie to smierdzi robakiem...
4) Elgyn lezy martwy, Ripley rozwala leb Obcemu i potem wychodzi stamtad, gdzie byla wczensiej. ale kwas sie nie przezera! byc moze ktos mi tera powie, to, co powiedzial Bishop: kwas sie neutralizuje po smierci', ale w takim wypadku Obcy nigdy by sie nie wydostali, bo kwas nigdy by nie przezarl podliogi. chyba ze w glowce Obcych wcale kwas nie plynie???
wszystkie te rzeczy mozna sprawdzic w kazdym momencie, wiec jesli sie myle, nabluzgajcie na mnie i zbijcie mnie  
|
|
2002-10-06 10:49:18
|
|
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !
|

Captain
|
co nas denerwuje w ALIEN4 - ANKIETA ! ;)
KOLABOR: Tak, tu wlasnie wychodza razace bledy w wykonaniu filmu : (...
A co powiecie na to, by kazdy z nas podal to, co denerwuje go w 4 ? oto moja lista ;)
- Wynona Rider,
- zaloga "Betty", a szczegolnie ten na wozku - beznadzieja,
- sama nazwa "Betty"
- beznadziejna muzyka w filmie,
- pomysl z otwieraniem drzwi na chuch i whiskey w ksztalcie kostki;
- aktor grajacy gen. Pereza;
- komputer "Father" - co bylo nie tak z "Matka" ? ; )
- Newborn,
- za duzo zupelnie niepotrzebnych drastycznych scen jak zniszczenie lab. z klonami czy "wyssanie" Newborna.
OK zgdodze sie, ze to sa gusta, i kazdemu moze sie podobac cos innego ; )
|
|
2002-10-06 10:59:43
|
|
Cannon fodder
|
Ryder zagrała jak ciota, z alienów zrobili jakies mutanty, bez klimatu, murzynek z dredami, alien w wodzie wyglądał jak godzilla no i newborn- kretynski jak dla mnie pomysl
spieprzyli całego aliena
|
|
2002-10-06 11:24:57
|
|

Lieutenant Colonel
|
[blockquote] pomysl z otwieraniem drzwi na chuch i whiskey w ksztalcie kostki;
- komputer "Father" - co bylo nie tak z "Matka" ? ; )
- Newborn, Newborn, Newborn...
- za duzo zupelnie niepotrzebnych drastycznych scen jak zniszczenie lab. z klonami czy "wyssanie" Newborna.[/blockquote]
poza tym, np: scena w której Christie zamiast spróbować odczepić aliena az własnej nogi przecina "więzy". Jeden bohater poszedł w cholerę.
A tak przy okazji to Winona wydaje się jakaś podejrzana - najpierw mówi o zniszczeniu obcych, a potem jakoś tak:" zamrozimy go i jakiś lekarz wyjmie obcego". Może i wyjmie, ale potem odsprzeda W.Y. ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2002-10-06 12:31:57
|
|
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !
|

Captain
|
Dokladnie ; )
[blockquote][green]A tak przy okazji to Winona wydaje się jakaś podejrzana - najpierw mówi o zniszczeniu obcych, a potem jakoś tak:" zamrozimy go i jakiś lekarz wyjmie obcego". Może i wyjmie, ale potem odsprzeda W.Y.[/green][/blockquote]
Tak, niby taka jesy "ludzka", zalezy jej na ludziach a sama zmienia trajektorie lotu Aurigi co prowadzi do wiadomego konca ; ) (patrz pierwszy post)
[blockquote][red]alien w wodzie wyglądał jak godzilla no i newborn- kretynski jak dla mnie pomysl
spieprzyli całego aliena [/red][/blockquote] Alien w wodzie to prawie jak rekiny w "Szczękach" albo LOL w "Piekielnej glebi" ; )
|
|
2002-10-06 12:54:11
|
|
Staff Sergeant
|
Majkel,you`re ON IT!
Właśnie miałem o tym zapostować.Zamiąch!
Najpierw Królowa składa multum jaj,tj kilkanaście
żeby zaszczepić tych nieszczęśników z komór
hibernacyjnych,i przynajmniej drugie tyle by
obstawić wyjście z zalanej kuchni/stołówki,a
potem ni stąd ni z owąd "przekwalifikowywuje" się
na żyworodność i rodzi Newborna.....Come on :<
Co mnie wkurza w czwórce?
Jak mówi Majkel:
-Nazwa "Betty" a dokładniej "The Betty" totalny bezsens.
-Pomysł z otwieraniem drzwi na chuch i whiskey w
kształcie kostki. ŻENADA!!!
Co nie podobało się mnie osobiście:
-Debilnie wyglądający żołnierze na Auridze.
Pamiętacie pierwsze ujęcie,gdzie widać dwuch
żujących gumę "twardzieli"?
-Reżyser albo scenarzysta uznali najwidoczniej że
ludzie w 24-tym wieku mają juz skrzela jak ryby.
Chodzi mi o scenę przepłynięcia przez zalaną
kuchnię.W ramach testu wstrzymałem oddech kiedy
zanurkowała ta klientka co napalała się na
Elgina.NO FUCKIN` WAY! Nikt nie wytrzymałby tyle
pod wodą,płynąc,rozglądając się,uciekając,
rozrywając błonę,strzelając.....szkoda że jeszcze
nie modlili się pod wodą
-Komputer spadającej na Ziemię Aurigi: 5 4 3 2 1
dziękuję.... HAHAHAHOHOHO!!!!!
Co mi się podobało:
-Momentami muzyka.Czasem dało się wyłapać ten
"Alienowski" klimat.
-Ryki wydawane przez Obcych a zwłaszcza przez
Newborna.
-Przebijanie ,urywanie,ukręcanie głów i w ogóle
sceny z "mięsem" (dobrze zrobione)
-Sigourney w obcisłym ubiorze i z długimi włosami
(kwestia gustu )
-Sceny z Newbornem:zabicie Królowej,zabicie tego
żołnierza,wyssanie przez iluminator.
Pozdro
|
|
2002-10-06 22:15:07
|
|
Cannon fodder
|
A zauważył ktoś że Ripley na pomalowane paznokcie? Lakier jej dali czy jak?
|
|
2002-10-07 07:19:01
|
|

Major
|
pomalowane paznokietki
O TYM WLASNIE CHCIALEM NAPISAC, tylko zapomnialem Ryan, dzieki za przypomnienie (serio). otoz kto by jej paznokcie malowal??? juz nawet w tym 'platikowym picu wodo-monto worek werszyn' widac, ze ma pomalowane! a z tego co mi sie zdaje, to w tamtych latach nawet papierosow (tych 'oryginalnych') brakowalo? no to cos jest w morde nie tak.
skiepszczyli na maxa :[ ;[ ;(
|
|
2002-10-07 08:49:57
|
|
Sergeant
|
Bugy w Obcym 4
Zgadzam się z większością z Was, Obcy 4 to zdecydowanie najsłabsza produkcja.
Błędy, oprócz tego co wymienił Kalabor:
- Broń, raz jest to taser, innym razem miotacz ognia , a za chwilę robi się z tego granatnik. (widać to w scenie gdy Ripley niszczy klony (ogień leci ze stożkowatego zakończenia lufy, a zaraz później Christie wali z niej granatami)
- Jaja, no niby ta Królowa wpierw znosi jajka, no dobra ale to było na początku jej cyklu dojrzewania, w takim razie skąd wzięło się tyle jaj w scenie z drabiną ? Obcy robili rezerwę na czarną godzinę ?!
- Android vs Ripley, w jednej scenie wyraźnie widać, że Ripley odziedziczyła zmysł wyczuwania życia(scena spotkania z górnikiem (nie pamiętam jak się nazywał)). Ripley wyczuła obcego w ciele, w takim razie dlaczego nie wyczuła, że Wynona jest robotem?
- scena śmierci Elgyna, gdy podchodzi po pistolet widać wyraźnie że podłoga jest czysta, a chwilę potem (po jego śmierci) obok niego jest duża dziura wyżarta przez kwas (czy coś w tym rodzaju)
- Facechunger- dlaczego skoczył na Ripley jeśli inne obce traktują ja jak swoją?
- Obcy w klatce (przynajmniej odniosłem takie wrażenie) miały związane ręce, a w momencie użycia gazu wyraźnie widać że nimi machają
Więcej w tej chwili nie pamiętam ale było tego trochę
A co mi się nie podoba
- Wynona Ryder
- Broń
- Newborn
- Wynona Ryder
- Królowa
- Ruchy twarzy Ripley w wodzie
- To że udało im się uciec
- Wynona Ryder (chyba się poważam )
Z nadzieją czekam na Obcego 5, ale po tej produkcji jestem naprawdę pełen obaw.
|
|
2002-10-07 09:03:24
|
|
Cannon fodder
|
taaaa alien 4 to kaszana i badziew
choc jak scott sie wezmie za piątke to moze i cosik z tego wyjdzie
a ripley powinni do muzeum oddac:)
|
|
2002-10-07 21:24:19
|
|
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !
|

Captain
|
[blockquote][green]- Facechunger- dlaczego skoczył na Ripley jeśli inne obce traktują ja jak swoją?[/green][/blockquote]
Tu (w "ALIEN4") jest juz po fakcie. Ripley nie jest juz traktowana "jak swoja". Nie nosi juz w sobie embriona, to do widzenia - adios ! ; )
[blockquote][green]- Z nadzieją czekam na Obcego 5, ale po tej produkcji jestem naprawdę pełen obaw. [/green][/blockquote]
Wczoraj przyszla mi do glowy taka mysl. Porownajmy (tylko prosze sie nie smiac ; ) serie ALIEN do filmow z BATMANEM.
- dwie pierwsze czesci BATMAN'a sa calkiem calkiem, mozna je (wg. tej mojej skali ; ) porownac do ALIEN, ALIENS, ALIEN3 - po prostu maja klimat.
- BATMAN FOREVER (3 czesc) lipa na wzor ALIEN4
- BATMAN & ROBIN lepiej zeby nie trzeba bylo porownywac tego do ALIEN5, jezeli ten film w ogole kiedys postanie....
Do listy najbardziej beznadziejnych rzeczy w ALIEN4 dorzucam napisy poczatkowe - brak klimatu filmu. "Leci" ta beznadziejna muzyczka, i takie mdle napisy. Spojrzmy jak miodnie to wyglada w poprzednich czesciach. A co dopiero ALIEN3 - majstersztyk. A tu...... zrobione "na poczekaniu".
|
|
2002-10-07 21:30:10
|
|
Sergeant
|
Ripley swoja czy nie swoja ?
[blockquote][green]Tu (w "ALIEN4") jest juz po fakcie. Ripley nie jest juz traktowana "jak swoja". Nie nosi juz w sobie embriona, to do widzenia - adios ! ; )[/green][/blockquote]
W takim razie dochodzimy do kolejnego przeoczenia faktów przez reżysera, jeśli Ripley jest już "człowiekiem" to dlaczego po zaciągnięci do gniazda nie jest owinięta w kokon? inni są ! a tak poza tym to gdzie podziali się strażnicy gniazda?
|
|
2002-10-08 08:16:42
|
|

Major
|
hmmm....
nie ma zapalek???
 ____________________________________ phaj sanky [:
v_irus@interia.pl
|
|
2002-10-16 16:40:47
|
|
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !
|

Captain
|
Moze rzucila palenie w 3 czesci ;>
|
|
2002-10-16 17:13:19
|
|

Major
|
"W takim razie dochodzimy do kolejnego przeoczenia faktów przez reżysera, jeśli Ripley jest już "człowiekiem" to dlaczego po zaciągnięci do gniazda nie jest owinięta w kokon? inni są ! a tak poza tym to gdzie podziali się strażnicy gniazda?"
istnieje jedno, nie zbyt przemyslane przetlumaczenie dla tego fucktu
otoz Gediman (czy jak mu tam) mowi do Ripley: "ma cie za swoja mamusie..."
byc moze obcy czuli jakies powiazanie pomiedzy Newbornem a Rip? nie wiem, nie chce wiedziec. film to chala. chociaz tez ma swoja jedna lub dwie perelki  
|
|
2002-10-16 17:27:52
|
|
Corporal
|
Więc ja to widze tak:
[green]- Jaja, no niby ta Królowa wpierw znosi jajka, no dobra ale to było na początku jej cyklu dojrzewania, w takim razie skąd wzięło się tyle jaj w scenie z drabiną ? Obcy robili rezerwę na czarną godzinę ?!
[/green][blue][red]Czy ja sie myle czy był tekst o tym ,że na skutek "braku materiału do składania zarodków Królowa ... za sprawą natury zaczeła być <żyworodna>" ???
Ludzkie narządy rodne dłużej się rozwijają niż ...u Obcego ....być może poprostu "płód" Newborn-a musiał dłużej się rozwijać w łonie ???[/blue][/red][green]
pomalowane paznokietki
O TYM WLASNIE CHCIALEM NAPISAC, tylko zapomnialem Ryan, dzieki za przypomnienie (serio). otoz kto by jej paznokcie malowal??? juz nawet w tym 'platikowym picu wodo-monto worek werszyn' widac, ze ma pomalowane! a z tego co mi sie zdaje, to w tamtych latach nawet papierosow (tych 'oryginalnych') brakowalo? no to cos jest w morde nie tak.
skiepszczyli na maxa ;[ ;(
[/green][blue][red]Ripley nie miała pomalowanych paznokci dla ozdoby... ciemny ich kolor miał nam dac do zrozumienia,że to są pazury...twarde...ostre...w sam raz do ...rozszarpytwania ....pazury takie jak mieli Obcy.Właśnie dlatego były one ciemne już w "worku" z ktorego Ripley się wydostawała....była klonem ...tuba w ktorej powstała i "worek" mają swoje odpowiedniki w kobiecym ciele....łożysko ale to napewno znacie z biologii [/blue][/red][green]
2. Ripley do Call: "You saved the Earth. Hmmm no niby tak, ale co z tymi biedakami, ktorzy akurat znajdowali sie na kontynencie afrykanskim, w ktory walnela Auriga.... Ehh ; )
[/green][blue][red]
IMO....ocaliła.....po "wejściu" Obcych Ziemia( jej mieszkanicy ) by nieocaleli...a tak....coż katastrofa ale efekt końcowy dawał jednak szanse na to,że ludzie przetrwają.Możemy załozyć także( założenie) że Call skierowała statek w rejon najmniej zamieszkany( przecież za kilkaset lat tam gdzieś w Afryce może być tylko "kurz i piasek")[/blue][/red][green]
Najwieksza niescisloscia jest cala fabula... np: po co wogule Betty i jej cargo??? przecierz mozna by uzyc dowolnych zwierzat (w "trojce" obcy wylazl z psa) - zywicielem wcale nie musi byc czlowiek... i juz cala fabula wali sie w gruzy.
[/green][blue][red]
Dlaczego ??? Przecież chodziło o stworzenie idealnego żolnierza ... a żołnierz ....powinien być na dwóch nogach ...nie na czterech )
Kiedy Ripley opowiada opiekującym się odlewniom więźniom o Obcym mówi "Ten jest inny ,takiego jeszcze niewidziałam "( bo wcześniej widziała tylko te z ludzi się wykluwające)
Tak to widze ja . Ogólnie macie dużo racji...czwórka jest słaba .[/blue]
|
|
2003-02-26 03:22:34
|
|

Captain
|
W jednym wszyscy sie zgadzaja, ze 4 to dno.
Mi osobiście nie podoba się caly motyw z Call zbawcą ludzkości :/
Druga rzecz to ta wisky w kostce, jakbym Star Trek ogladała :/
Trzecia to Newborna, musieli zwolnic Gigera bo to jakas karykatura małpy która zadławiła sie alienem :/ (a kto go w ogóle projektowal?)
Cztery - Ripley i jej zgrywanie sie, niby z obcymi a przeciw nim, ok potem stała sie bardziej ludzka ale dalej mi to jakoś nie gra, albo w tą albo w tamtą :/
5# Te pistoleciki Christego mi sie osobiscie nie podobały, takie trochę naciagane
6# Kurcze głowa mnei boli, jestem totalnie zainfekowana grypą a bawie sie w posty, sorry panowie dokończę innym razem...jakby mi alien w czaszcze buszował
|
|
2003-02-26 08:05:05
|
|

First Lieutenant
|
ja jestem orthodox'em i pomimo tego ze "4" nie ma klimatu pozostalych cześci i tak ją lubie , pieprzyć nieścislości - alien to alien !! bardziej wkurwiają mnie komiksy o alienach , gdzie byle leszcze rozwalają dziesiatki obcych z uśmiechem na twarzy ( jak choćby xenogenesis )i wychodzą z opresji bez żadnego zadrapania
|
|
2003-02-26 12:50:06
|
|
|
|