Autor |
Temat: Alien III pytania |
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !
|

Captain
|
re: + pytanie
[red]1.[/red] Moze dlatego, ze byla to (jak wskazuje nazwa) kolonialna piechota morska, ktora miala jak sama nazwa wskazuje rozwiazywac problemy z koloniami zarzadzanymi przez WY, moze to wlasnie WY "sponsorowalo" ten wypad (z 2 czesci), bo w sumie to ich kolonia.
[red]2.[/red] Wojskowi (a mzoe zarzad WY (?)Wiedzieli, ze marines zgineli, WY wiedzialo o Obcym, i poslalo swoj oddzial. Byc moze zostalo to utajnione, tak aby tylko WY wiedzialo o Obcym.
[red]3.[/red] Patrz punkt nr 1.
[red]4.[/red] Kolejmy bug? ;)
A teraz moje pytanie, ktore kwalifikuje sie do tematu:
Jak to bylo ze stopniem wojskowym Ripley, w Alien3 jest informacja, ze to porucznik, ale przeciez ona byla porucznikiem, ale na statku transportowym (Nostromo), pozniej zostala (?) zdegradowana...
Czyzby stopien "wyrobiony" w sluzbie na transportowcach zostal "przeniesiony" na plaszczyzne wojskowa (bo przeciez Sulaco to statek wojskowy)?
|
|
2002-09-29 01:59:20
|
|

Major
|
bledy w sztuce
majkel, sory ze omine twoje pytanie, ale narazie nie mam sily sie nad nim zastanawiac.
nad czym jednak warto sie zastanowic, to obcy z Aliena3. wychodzi z psa. no dobra, moze se wychodzic, ale pozostaje jedno pytanie: pies zostal pozniej zaplodniony niz ripley, jak wiec mogl wyjsc wczesniej? a nawet jesli potwierdza sie teoria, ze im mniejsza masa (chociaz nie sadz,e zeby ten pies wazyl az o tyle mniej od ripley, jesli nawet wazyl wiecej) tym szybciej alien wychodzi. nawet jesli da sie to wyjasnic, to przeciez jest jeden maly blad: otoz w A:resurrection (jesli sie nie myle) krolowa 'dochodzi do stanu' krolowej w ciagu ok. 3 dni, to czemu zadnych fizycznych zmian nie zauwazyla ripley? obcy wygladal jak zwykly dorosly osobnik, ale co jak co, ale krolowa ma troche zmieniony tor mutacji (korona, rece na 'brzuchu'), wiec te zmiany powinny byc zauwazalne. i niech nikt nie wykreca sie, ze krolowa moze wyrosnac tylko z jednego zaplodnionego embrionu.
i druga sprawa, kotra nie daje mi caly czas spokoju.
chodzi mi o klon ripley, a raczej krolowa, ktora z niej wyciagneli. jesli obcy pozostawia jakiekolwiek slady w krwi zywiciela, to sprawa zamknieta, ale idac poprawnych sladem nauki, klonowanie komorek czlowieka odcina sie tylko do klonu jedynie czlowieka. jakiekolwiek zmiany fizyczne nie wplywaja na wynik klonowania, gdyz obrazenia zewnetrzne nie wplywaja na zmiane ilosci tego a tego w komorkach ciala ludzkiego. Chociaz jest jedno wyjasnienie. podczas choroby, wirus przemieszcza sie czesciowo przez krew, przez co organizm musi wytworzyc wiecej bakterii odpowiedzialnych za zniszczenie tkanek wirusa. Byc moze facehugger zostawia jakies pozostalosci po sobie, np. w plucach podczas dostarczania zywicielowi tlenu? moze tak. co jednak nie wyjasnia, dlaczego krolowa zaczela rodzic jak czlowiek. nie znam sie jeszcze tak dobrze na genetyce i dziedziczeniu, ale w tym miejscu moge powiedziec, ze cos takiego jest praktycznie niemozliwe.
|
|
2002-09-29 12:15:30
|
|
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !
|

Captain
|
To jest wlasnie troche zawiklane, 1 jajo - dwa facehuggi (?)...
A jesli rzeczywiscie jeden to: najpierw Newt, pozniej zmiana zywicieli (na Ripley) a nastepnie zainfekowanie psa.
[blockquote](...)obcy z Aliena3. wychodzi z psa. no dobra, moze se wychodzic, ale pozostaje jedno pytanie: pies zostal pozniej zaplodniony niz ripley, jak wiec mogl wyjsc wczesniej?[/blockquote]
Oto cytat z [URL=http://www.fiorina.prv.pl]www.fiorina.prv.pl[/URL] (jedna z teorii):
[blockquote]Q: Dlaczego chestburster tak długo siedział w Ripley? Z Kane'a wylazł po kilku godzinach. Skoro Ripley nosiła w sobie królową, to dlaczego chestburster był taki sam jak u Kane'a?
A: [prawdopodobnie] (Porównanie do insektów)Dwa roje Obcych będące na tym samym terenie będą dla siebie konkurencją. Dlatego okres inkubacji królowej był dłuższy(aby nosiciel mógł oddalić się od pierwszego gniazda). Kiedy przyjrzymy się dokładniej widać różnice w wyglądzie chestbursterów [/blockquote]
Nie wiem, chyba zboczylem z tematu.. troche to zawiklane...
|
|
2002-09-29 12:42:32
|
|

Major
|
to by wyjasnialo, dlaczego tylko Ripley tak dobrze odczuwala obecnosc Obcego w swoim ciele, kiedy inni wyczuwali go prawie dopiero przed samym wyjsciem chesta. to by sie zgadzalo
|
|
2002-09-29 15:57:08
|
|
Schamann
...but there are
|
First Sergeant
|
błęday i inne
[orange]pierwsze trzy pytania Hicksa[/orange]
myślę, że odpowiedź na te pytanie tkwi w sturkturze świata Aliena. Nie jest to nigdzie w filmie wprost powiedziane, choc sugestia jest tak wyraźna, że chyba nie trzeba lepszej. Światem sagi rządzą korporacje, takie jak WY. Za pieniadze kupuja sobie polityków, decydentów, również wojskowych. Dlatego fakt, że misja na LV426 była misją wojskową, przy przyjęciu powyższego założenia, nie musi oznaczać, że nie była pod kontrola WY, wręcz przeciwnie.
[orange]Kiedy Ripley wychodzi na złomowisko widać padający deszcz. Może mi ktoś wytłumaczyć jak to możliwe skoro panowała tam temperatura -40 stopni C? [/orange]
Dużo wyższa zawartość w chmurach jakiejś substancji, która zamarza w dużo niższej temperaturze - chmury burzowe na Fiorinie nie muszą składać się z wody - niektóre chmury w Warszawie już składają się z niej w coraz mniejszym stopniu :D
do pytania Majkela
[orange]Jak to bylo ze stopniem wojskowym Ripley, w Alien3 jest informacja, ze to porucznik, ale przeciez ona byla porucznikiem, ale na statku transportowym (Nostromo), pozniej zostala (?) zdegradowana..[/orange]
Burke obiecał jej przywrócenie stopnia, jeśli się zgodzi. Widocznie gdzieś pomiędzy zgoda Ripley, a przebudzeniem na Sulaco wywiązał się z tej akurat obietnicy.
a na pytanko kolabora ...
[orange]moze tak. co jednak nie wyjasnia, dlaczego krolowa zaczela rodzic jak czlowiek[/orange]
królowa tak jak Ripley 8, nie była ani potomkiem ani klonem tych, które zginęły na Fiorinie. Je obie "odtworzono", wykorzystując wzór genetyczny z próbek krwi - myląc się przy tym więcej niż raz, co było na filmie widać. Najwyraźniej z nieznanych mi powodów (ksenobiologiem to ja nie jestem) doszło do połączenia się substancji z Obcego i z człowieka tak, że po 200 latach nie można było precyzyjnie wyodrębnić genomów jednego i drugiego. Ripley 8 była pierwszą w której człowiek i obcy byli na tyle dobrze rozdzieleni, że oba organizmy przeżyły, rezultaty wcześniejsze widzieliśmy. To jednak nie znaczy, że Ripley 8 była kompletnym sukcesem, efektem 100% rozdzielenia człowieka i Obcego. Ja tak sobie myślę, że to dziwaczne pomieszanie cech wynikło bardziej z faktu odtwarzania organizmów na podstawie tak pomieszanej próbki, niż z oryginalanej biologii Obcego. Z dziedzieczeniem nie ma to w każdym razie wiele wspólnego ____________________________________ Dare I insert my phallic attribute into a more 'liberated' circuit of exchange to sustain the ideological status quo, as Alien warns us?
|
|
2002-09-30 09:30:11
|
|
|
|