Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Alien 3: The Legacy Cut (1992/2025)
cyper

Private First Class

Alien 3: The Legacy Cut (1992/2025)

Co sądzicie o tej fanowskiej edycji filmu ?

Film jest dostępny na oficjalnej stronie https://www.a34k.net/ ale też można go pobrać z "innych" źródeł.
Są do niego polskie napisy.

Wizualnie jest jakby lepiej, są sceny z obu wersji (kinowej i reżyserskiej) no i został zmieniony dźwięk z Pulse Rifle na prawidłowy Smile
w scenie pod koniec filmu, w której jeden z żołnierzy W-Y strzela do Aarona "85".

Trochę się dziwię, że "Disney" nie zablokował w żaden sposób publikacji tej wersji filmu bo ja akurat dobrze pamiętam
co np. wiele lat temu zrobił "Fox" z konwersją Alien Quake TC.
2025-12-05 20:45:39
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

Re: Alien 3: The Legacy Cut (1992/2025)

Cytat:
Co sądzicie o tej fanowskiej edycji filmu ?

Film jest dostępny na oficjalnej stronie https://www.a34k.net/ ale też można go pobrać z "innych" źródeł.
Są do niego polskie napisy.

Wizualnie jest jakby lepiej, są sceny z obu wersji (kinowej i reżyserskiej) no i został zmieniony dźwięk z Pulse Rifle na prawidłowy Smile
w scenie pod koniec filmu, w której jeden z żołnierzy W-Y strzela do Aarona "85".

Trochę się dziwię, że "Disney" nie zablokował w żaden sposób publikacji tej wersji filmu bo ja akurat dobrze pamiętam
co np. wiele lat temu zrobił "Fox" z konwersją Alien Quake TC.

Disney ma w przysłowiowej d.... to co było zanim przejęli marki od Foxa czy Lucasa. W nowej edycji nie podoba mi się ten "poczerwieniony" widok z punktu widzenia Obcego.

Co do blokowania to faktycznie, póki co, Fox jest gorszy. Pamiętam też jak wysłali groźby do twórców fanowskiej animacji Aliens vs Predator.

Wracając jeszcze do Legacy Cut - pamiętam jak 20 lat temu zrobiłem swoją wersję którą nazwałem Alien 3: Hicks Extended Edition. Bazowałem na wersji DVD z Quadrilogy.
2025-12-05 21:34:16
cyper

Private First Class

HICKS napisał:

Disney ma w przysłowiowej d.... to co było zanim przejęli marki od Foxa czy Lucasa.

Oj tam. Może po prostu "Disney" po przejęciu "Foxa" w ramach reorganizacji i cięcia kosztów zlikwidowali też dział,
który był odpowiedzialny za ściganie i gnębienie fanowskich, nieautoryzowanych, nielicencjonowanych produkcji Wink

Cytat:
W nowej edycji nie podoba mi się ten \"poczerwieniony\" widok z punktu widzenia Obcego.

Serio ? Przecież czerwony filtr ma sens w widoku z "oczu" Obcego bo widok FPP pojawił się dopiero po scenie
w której Obcy patroszy jednego z więźniow. Tak więc dlatego Obcy "widzi" (wiem, Obcy nie mają oczu) świat
na czerwono bo ma cały pysk upaćkany krwią Wink
2025-12-06 00:49:52
HICKS

MODERATOR

Cytat:

Serio ? Przecież czerwony filtr ma sens w widoku z "oczu" Obcego bo widok FPP pojawił się dopiero po scenie
w której Obcy patroszy jednego z więźniow. Tak więc dlatego Obcy "widzi" (wiem, Obcy nie mają oczu) świat
na czerwono bo ma cały pysk upaćkany krwią Wink

Ciekawa interpretacja. Czy jak wypadł ze zbiornika z roztopionym ołowiem to widział na czarno-biało? Pytam bo do tego fragmentu tej edycji nie dotarłem.
2025-12-06 10:29:39
cyper

Private First Class

HICKS napisał:

Ciekawa interpretacja. Czy jak wypadł ze zbiornika z roztopionym ołowiem to widział na czarno-biało? Pytam bo do tego fragmentu tej edycji nie dotarłem.

Po akcji z płynnym ołowiem nie ma już ujęć z "oczu" Obcego więc nie wiadomo jak "widzi" Obcy po oblaniu ołowiem.
Może "widzi" jak napisałeś ale to nie było pokazane więc nie ma co gdybać na ten temat. Wszystkie "widoki" z oczu
Obcego pokazane w grach i filmach to przecież tylko wizje artystyczne ich tworców bo w końcu nie ma żadnych "oficjalnych"
informacji na temat tego jak otoczenie jest postrzegane przez Obcych. Dyskutowanie na ten temat jest bezcelowe bo nikt w tej
kwesti nie będzie miał racji.

Moją interpretację czerwonego filtra w scenach FPP w trakcie ganiania Obcego za wieźniami, należy traktować z przymróżeniem oka
ale w tym wypadku to chyba jedyne sensowne (przynajmniej dla mnie) wyjaśnienie: czerwień = krew Smile
2025-12-06 11:19:14
HICKS

MODERATOR

cyper napisał:
HICKS napisał:

Po akcji z płynnym ołowiem nie ma już ujęć z "oczu" Obcego więc nie wiadomo jak "widzi" Obcy po oblaniu ołowiem.

Jest jedno - po tym jak Obcy próbuje zmazać z siebie ołów podnosi głowę i spostrzega wspinającą się po rurze Ripley. To ujęcie jest z "oczu" Obceo.
2025-12-06 13:02:25
cyper

Private First Class

HICKS napisał:

Jest jedno - po tym jak Obcy próbuje zmazać z siebie ołów podnosi głowę i spostrzega wspinającą się po rurze Ripley.
To ujęcie jest z "oczu" Obceo.

Masz racje. Jest takie ujęcie. Może w następnej wersji filmu zrobią to ujęcie z filtrem czarno-białym Wink

Miałem nadzieję, że w "The Legacy Cut" poprawią jeszcze plamy na fartuchu Clemensa, które zmianiają
swoją wielkość w zależności od ujęcia (w trakcie autopsji Newt). Specjalnie się przyglądałem ale jednak
nie poprawili. Tak więc jest okazja zrobić lepszą wersję niż "The Legacy Cut" bo zostało jeszcze wiele
do poprawienia Smile
2025-12-06 13:52:40
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

to jest jeszcze inna wersja niż "hybrid cut"?
2025-12-06 17:04:00
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

a tak przy okazji, bo właśnie mi wpadło w YT: https://www.youtube.com/watch?v=NVPkDSHWp2E

Gość przerobił stare animacje Obcego, no zupełnie nowe. Ciekawy efekt Smile
2025-12-06 17:21:27
cyper

Private First Class

SAMMAEL napisał:
to jest jeszcze inna wersja niż "hybrid cut"?

1. theatrical cut (1992)
2. assembly cut (2003)
3. hybrid cut (2007)
4. legacy cut (2025)
2025-12-06 17:45:42
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

a czym różni się Legacy od Hybrid? Poza "czerwonym" spojrzeniem Obcego?
2025-12-06 23:59:38
cyper

Private First Class

SAMMAEL napisał:
a czym różni się Legacy od Hybrid? Poza "czerwonym" spojrzeniem Obcego?

The Hybrid Cut: jakość DVD
lista zmian: https://fanedit.org/alien-3-the-hybrid-cut/

The Legacy Cut: jakość 1080p i 4K
lista zmian: https://fanedit.org/alien-%c2%b3-the-legacy-cut/
2025-12-07 02:18:35
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Dzięki. Obejrzę sobie w weekend Smile
2025-12-10 20:21:01