Autor |
Temat: ALIEN: EARTH |

First Lieutenant
|
|
2025-01-28 19:15:27
|
|
Lance Corporal
|
No ciekawe co tym razem wymyślą i nam zaprezentują. W końcu to będzie pierwszy serial z obcym. Znając życie to się skończy na pierwszym/drugim sezonie (jak np. Raised by Wolves, gdzie też był zaangażowany w produkcję Ridley Scott). Oby tylko nie dali elementów typu "woke" czy też "lgbt" (jak np. w drugim sezonie Halo). Warto sobie przejrzeć komentarze na Filmwebie jak ludzie wyśmiewają jakość grafiki zaprezentowaną w tesearach. Rozbawił mnie jeden komentarz "grafika jak z gry na PS2". Ja tam wstrzymam się od głosu dopóki nie obejrzę pierwszego odcinka (jestem na tyle stary, że mnie grafika z PS2 nie przeszkadza
|
|
2025-01-29 08:54:23
|
|
Lance Corporal
|
|
2025-03-24 06:53:29
|
|
Lance Corporal
|
Kolejny, tym razem dość długi i specyficzny "trailer" pod tytułem: narodziny xenomorpha.
Problem w tym, że wg mnie to cieżko rozpoznać co to tak naprawdę się "urodziło" na tym filmiku.
A skoro to nie przypomina niczego co znamy (z filmów, gier, komiksów, itp.)
to zaczynam mieć obawy, że twórcy serialu będą chcieli wprowadzić do uniwersum obcego
albo kolejnego "potworka", albo nowy cykl rozrodczy, albo jedno i drugie
tak jak to ostatnio zrobili twórcy "Alien Romulus".
https://youtu.be/YZTzBLKPMEY?si=jOlbxounaIUKcs21
|
|
2025-05-02 14:17:48
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
Cytat: | Kolejny, tym razem dość długi i specyficzny "trailer" pod tytułem: narodziny xenomorpha.
Problem w tym, że wg mnie to cieżko rozpoznać co to tak naprawdę się "urodziło" na tym filmiku.
A skoro to nie przypomina niczego co znamy (z filmów, gier, komiksów, itp.)
to zaczynam mieć obawy, że twórcy serialu będą chcieli wprowadzić do uniwersum obcego
albo kolejnego "potworka", albo nowy cykl rozrodczy, albo jedno i drugie
tak jak to ostatnio zrobili twórcy "Alien Romulus".
https://youtu.be/YZTzBLKPMEY?si=jOlbxounaIUKcs21 |
Nad wszystkim pieczę sprawował Ridley Scott, więc nie ma się czemu dziwić. Szczerze mówiąc mam średnie parcie na oglądanie tego serialu. ____________________________________
|
|
2025-06-14 23:43:02
|
|
Lance Corporal
|
Jest kolejny teaser/trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=skeFzdXiGks
Jeżeli o mnie chodzi to chciałbym, żeby to się wszystko im udało i żeby na tym zarobili.
Jestem bardziej graczem niż widzem więc też nie mam ciśnienia na serial ale ja patrzę na to wszystko w ten sposób:
bo jeśli ten serial nie będzie kompletną klapą i się sposoba, i gdy kolejne planowane filmy z Predatorem też odniosą sukces
(ta animacja co niedawno wyszła nie była [moim zdaniem] aż taka zła) to może w końcu ktoś wpadnie na pomysł:
kurde, Alien, Predator znowu na topie... dajmy kasę deweloperom z jakiegoś dobrego studia i niech zrobią kolejną grę:
Aliens versus Predator
|
|
2025-06-15 14:42:28
|
|
MODERATOR
|
Ten trailer z narodzin całkiem klimatyczny, ale co to za xenomorf? No cóż.
Ogólnie wygląda jakby ludzie którzy to robią sami nie wiedzieli w jakim świecie żyją
Noah Hawley w wywiadzie
“I think we exist somewhere around Aliens, around the James Cameron story. I haven’t had to get crazy specific with it, but the events of the first film are referenced in the show at some point. So, I think it's somewhere around the events of the second film, either before or just after.”
A w ich oficjalnych materiałach podana jest konkretna data roczna 2120, czyli przed ALIEN...
Ich executive producer/director Dana Gonzales wyskakuje znowu z czymś takim
“I think we designed something that is very photographable and scary and detailed. I don’t know if some of the older movies had some of the stunt techniques that we have now, the wirework, and the fact that we can kind of fly the Xeno around and stuff like that.
It's literally flying through the air. It's chasing. There's a lot that supports the fact that you see it, and I don't know if those other films had that
albo
And the Facehuggers we have, they're all real. I don't know how many we have, but we have many Facehuggers that do different things. (...)
Natężenie stwierdzeń typu "nie wiemy jak było wcześniej" czy też "chcieliśmy się tu pobawić konwencją" jest przytłaczająca. Już nie wspominam że w timelinie dziejącym się przed ALIEN mamy broń która wygląda jak ze Startreka. Chociaż to niestety pokutuje we wszystkich nowych odsłonach, nie trzymanie się wizji technologicznego retro sc-fi.
Obejrzę jak wyjdzie, oczekiwań nie mam żadnych, nie czekam z niecierpliwością.
|
|
2025-07-25 09:13:36
|
|
Lance Corporal
|
@Suchy
Z trailerów wynika, że statek przewozi również inne stworzenia, nie tylko tych Obcych,
których dobrze znamy. Tak więc jeżeli na statku doszło do uwolnienia się Obcych, którzy
zaczęli się rozmnażać wykorzystując inne stworzenia/potwory (to mogła być ta scena z narodzinami:
Obcy się wykluł z jakiegoś również niebezpiecznego stworzenia lub mutanta - oczywiście zgaduje)
to w serialu możemy mieć dosłownie festiwal potworów podobnych do "Newborn" czy "Offspring" lub
różnych dziwnych wariantów Obcych w zależności z jakiego dziwnego stworzenia się narodziły.
Miejmy nadzieję, że twórcy serialu nie przegną z ewentualnymi "nowościami" i żeby się nie okazało,
że nazwa serialu będzie błędna i wprowadzająca w błąd bo będzie za mało Aliena w serialu o Alienie.
|
|
2025-07-25 11:16:37
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
Suchy napisał: |
Natężenie stwierdzeń typu "nie wiemy jak było wcześniej" czy też "chcieliśmy się tu pobawić konwencją" jest przytłaczająca. Już nie wspominam że w timelinie dziejącym się przed ALIEN mamy broń która wygląda jak ze Startreka. Chociaż to niestety pokutuje we wszystkich nowych odsłonach, nie trzymanie się wizji technologicznego retro sc-fi.
Obejrzę jak wyjdzie, oczekiwań nie mam żadnych, nie czekam z niecierpliwością. |
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że to właśnie Ridley tak chciał. To wszystko jest wynikiem jego wizji z prequeli. Z produkcji na produkcję kompatybilność prequeli z wizją zaprezentowaną w Alienach 1-3 się zaciera. ____________________________________
|
|
2025-07-25 16:53:32
|
|
Lance Corporal
|
Po obejrzeniu dwóch premierowych odcinków mogę spokojnie napisać tylko (żeby nie robić spojlerów),
że (moim daniem) ... jest dobrze.
Oczywiście mam zastrzeżenia co do animacji Obcego (mam wrażenie, że już w "Alien Resurrection"
był ładniej zrealizowany Obcy) i co do broni żołnierzy (taka bieda wersja Pulse Rifle bo bez
podlufowego granatnika) ale ogólnie to prawie wszystko się mnie podobało.
Dodatkowe potworki, które się pojawiły na szczęście nie grają głównej roli więc "nasz" Obcy
nie został przez nie w jakiś sposób przyćmiony. Jest w centrum uwagi i robi to co do niego należy.
Jeżeli twórcy serialu nie nawrzucają jakiś np. ideowych głupot lub absurdów w kolejnych odcinkach
to jest szansa na duży sukces.
Tak czy siak, ja czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki
|
|
2025-08-13 18:19:40
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
Ja za to obejrzałem tylko pierwszy i muszę powiedzieć że jest MOCNO średnio.
Serial zdaje się klecić wszystkie możliwe projekty sf Ridleya Scotta w jedną produkcję. Pełno nawiązań do Blade Runnera, Prometeusza, Covenanta a nawet serialu Raised by Wolves. Niestety są to nawiązania, które chociaż rozpoznawalne to się nie kleją w coś co jest estetycznie kompatybilne. Widać wyraźnie że fragmenty poświęcone "sztucznym" są... na siłę.
Odtworzenie i wprowadzenie do fragmentów ze świata Aliena jest odtwórcze. Wnętrza statku Maginot to nic innego jak kopia Nostromo. Wprowadzenie w tą przestrzeń jest szybkie, pozbawione odpowiedniego rytmu, pozbawione wizualnej poetyki horroru znanej z pierwszego Aliena; aż zatęskniłem za Alien Isolation. Oczywiście wszystko zaczyna się rozkręcać i... PACH. Zmiana akcji, zmiana klimatu - zielona wyspa, niebieski ocean, chore dzieci, futurystyczny Musk, androidy, coś co przypomina replikanta (tudzież gada jak Roy).
Wracając na chwilę do scen na Maginocie - IMO, klimatycznie są one gorsze od pierwszego aktu Alien Romulus. Tam przynajmniej kolonia górnicza była rozwinięciem poprzednich części na podstawowym poziomie budowania świata. Tutaj świat przyszłości jest podzielony na kolorową i ekologicznie stabilną Ziemię oraz ciasne i brudne wnętrza statków kosmicznych. Mogliby wymyśleć coś na wzór Los Angeles z Blade Runnera, albo postapokalipsy z wersji reżyserskiej Alien Resurrection.
Ogólnie pierwszy odcinek lekko odpycha tym zagęszczeniem motywów z innych produkcji. Wisienką na torcie jest umieszczenie fragmentów animacji Disneya w tej produkcji.
Właściwie dostałem to czego należało się spodziewać po współczesnym Ridleyu. ____________________________________
|
|
2025-08-13 21:19:48
|
|

Captain
|
Poniżej spoilery.
Mi akurat najbardziej podobał się początek pierwszego odcinka - czyli sceny na Maginot. Zwłaszcza cała historia z creepy azjatą, kiedy nie można typka najzwyczajniej zwolnić... no bo gdzie pójdzie? To było fajne.
Trochę to dziwne, że statek badawczy wewnątrz wygląda jak statek holowniczy z Alien, ale rozumiem, że miało być przyjemnie dla fanów.
Natomiast historia dzieci, których umysły przeniesiono do androidów.. nope. Nie pasuje mi to. A jeszcze bardziej, że wysyłają te dzieciaki na misje ratunkową. Rozumiem, że ten cały Boy traktuje ich trochę jak tostery i nie do końca mu zależy na nich. Są bardziej formą rozrywki/ciekawostki.
No ale te dzieciaczki chodzą sobie ciemnymi korytarzami, pośród zakrwawionych korytarzy, spotykają "potwory"... dzieci wpadłyby w panikę...
Ale ale, to wszystko nic, to są drobiazgi i tylko moje odczucia. To co najbardziej mi się nie podobało to "porażenie" obcego, załadowanie go do "worka" i ciągnięcie za sobą jak kociaka. Kiedy chwile później, tym samym sprzętem, jest rażony człowiek i nawet nie traci od razu przytomności. Bardzo chuderlawy człowiek...
Ogólnie wiadomo, że to dopiero 2 odcinki. No i nie mogę zaprzeczyć, że cieszy sam fakt, że znowu są jakieś nowości z obcym.
A swoja drogą, ojca Wendy gra sam reżyser.
|
|
2025-08-14 09:50:34
|
|

First Lieutenant
|
No mi sie pierwsze dwa odcinki nawet spodobaly. Spore rozwiniecie uniwersum (inne korporacje). Nowe gatunki. Tylko troche inny klimat. Ale cala ta akcja ratowinicza taka dziwna, gdy odkrywaja obce gatunki, powinna byc jakas kwarantanna, ale oni wszyscy laza jakby nigdy nic. Chociaz mozna to wytlumaczyc chaosem, statek nie zawsze spada na ziemie. No i wlacza mi sie umysl analityczny (szukanie dziur) - skoro jajo i facehugger byli wpierw w zamknietych szafkach pojemnikach, to co skad te piec jaj na koncu drugiego odcinka, czyli zgarneli wiele jaj na obcej planecie, czy to wyhodowali? Czy krolowa? No i dziur w cialach bylo wiecej, wiec serial powinien sie zwac alienS. No zobaczymy. W kazdym razie na razie mnie nie zrazili.
Tak dla potomności:
In the future, the race for immortality will come in 3 guises:
Cybernetically enhanced humans: Cyborgs
Artificially intelligent beings: Synths
and
Synthetic beings downloaded with human consciousness: Hybrids
Which technology prevails will determine what corporation rules the universe
W przyszłości wyścig o nieśmiertelność obierze trzy formy:
Cybernetycznie ulepszonych ludzi: Cyborgów
istot o sztucznej inteligencji: Androidów
i Syntetycznych stworzeń z ludzką świadomością: Hybryd
Przewaga jednej z technologii zdecyduje, która korporacja zawładnie wszechświatem
Weyland-Yutani - kontrolują Amerykę Północną i Południową.
Dynamic - kontroluje Księżyc.
Yutani ma Marsa i Saturna.
Światem rządzą cztery firmy.
Jest też ta nowa, Prodigy.
- Czyli jest pięć korporacji? - Tak.
A i jeszcze znalazlem:
Chociaż w pierwszych dwóch odcinkach serialu wspomniano dotychczas tylko trzy z tych korporacji, w oficjalnym komunikacie prasowym dotyczącym serialu „Alien: Earth” ujawniono nazwy wszystkich pięciu. Są to:
Weyland-Yutani
Lynch
Dynamic
Threshold
Prodigy
|
|
2025-08-15 07:16:19
|
|
Lance Corporal
|
Hicks
Z tego co wyczytałem w internecie, ta bajka która była wyświetlana na monitorze pod sufitem to była adaptacja "Piotrusia Pana"
i że te późniejsze, nowe "imiona" jakie otrzymały te wszystkich dzieci, których świadomość została przeniesiona do androidów
odpowiadają imionom piratów z tej bajki. Oprócz tego pierwszy odcinek serialu oraz wyspa, na której jest placówka korporacji
"Prodigy" ma nazwę "Neverland" i to też jest motyw (nazwa wyspy) wzięty z "Piotrusia Pana". Tak więc to jest chyba właśnie to
sensowne wytłumaczenie dlaczego akurat ta bajka się tam pojawiła. Oczywiście nasuwa się pytanie: na co to komu potrzebne
J.VASQUEZ
Motyw wykorzystania w tym serialu dzieci (tzn. umysłów dzieci w ciałach androidów) do akcji ratowniczej jest na pewno
moralnie/etycznie wątpliwy ale dobrze wpisuje się w narrację bezdusznej korporacji przyszłości. Są one (dzieci-androidy)
produktem i jest okazja na ich przetestowanie. Po za tym nie jest niczym nowym, że dzieci odwalają robotę za dorosłych.
Mamy o tym wiele innych filmów nie wspominająć o autentycznych wydarzeniach np. z czasów II Wojny Światowej.
Chociaż w serialu mogliby przynajmniej zrobić motyw z "filtrowaniem" tego co widzą dzieci-androidy. Np. w grze Haze (PS3)
żołnierze nie widzą ciał zabitych ani krwi bo są pod wpływem narkotyku dozowanego przez centralę/dowództwo.
Skoro w serialu jest pokazana tak zaawansowana technologia to pewnie bez problemu inżynierowie z "Prodigy" mogli sprawić,
żeby dzieci-androidy widziały świat w wersji "ocenzurowanej".
Akcja z porażeniem Obcego jest bardzo dobra i raczej wiarygodna. Obcy nie wyczuł zagrożenia (w komiksie "Labirynt" było
wspomniane, że Obcy wyczuwa strach swoich potencjalnych ofiar) bo ten murzyn/cyborg z załogi statku, mając skuteczną broń
przy sobie, pewnie nie czuł strachu bo był za bardzo skupiony na swoim zadaniu. To, że później poraził człowieka a ten mimo
tego, zachował przytomność może wskazywać, że ta broń energetyczna ma możliwość regulacji mocy strzału.
Mnie w tej rozmowie załogi (zaraz po jej wybudzeniu) na statku zaciekawiło to, że był wspomniany fakt, że zginęło wiele
ludzi w trakcie pozyskiwania tych wszystkich różnych, pozaziemskich form życia. Patrząc na skład załogi, którą nam pokazali
(serwisanci, naukowcy, itd.), to każda z tych osób wyglądała jakby była zdolna pozyskać co najwyżej kotka ze schroniska.
Gdzie są ci twardziele co byli w stanie pozyskać te śmiercionośne stworzenia w ich naturalnym środowisku, na pewno trudnym
i niebiezpiecznym. Część zginęła (jak to było wspomniane w rozmowie) ale gdzie jest reszta ? Kolejna dziura w scenariuszu
czy oni gdzieś sobie hibernują na statku (czego nam jeszcze nie pokazali).
johnny
No faktycznie jaja stojące sobie luzem w pomieszczeniu to zagadka. Z jednej strony można to wytłumaczyć, że dopóki
pomieszczenie było dobrze wyizolowane i niedostepne dla "ludzkiego" personelu to te jaja mogły by sobie tam tak stać.
No cóż, może to była zwykła, nieprzemyślana scena (czyli klasyczna "dziura w scenariuszu") no albo po prostu o czymś
nie wiemy bo jeszcze nam tego twórcy serialu nie pokazali.
Komuś się spodobała akcja z kotkiem i oczko-ośmiorniczką ?
Może nie do końca pasowała do serialu ale ogólnie pomysł i wykonanie było niezłe
|
|
2025-08-15 16:06:54
|
|
Lance Corporal
|
|
2025-08-18 21:20:44
|
|

Captain
|
Spoiler
Noooo to teraz byle dziecko-android może zabić obcego hakiem. Coraz lepiej
Po trzecim odcinku uważam, że android Kirsh ma potencjał i jestem ciekawa co dalej z tą postacią.
|
|
2025-08-21 07:40:39
|
|
Lance Corporal
|
J.Vasquez napisał: | Spoiler
Noooo to teraz byle dziecko-android może zabić obcego hakiem. Coraz lepiej
Po trzecim odcinku uważam, że android Kirsh ma potencjał i jestem ciekawa co dalej z tą postacią. |
Też nie mogłem patrzeć na tę walkę. Obcy przecież jednym machnięciem ogona mógłby się obronić
i zakończyć całe to dziwne starcie. Z drugiej strony oczywistą sprawą jest to, że trzeci odcinek
serialu to nie miejsce na śmierć jednego z głównych bohaterów. No ale czemu zrobili tę walkę mało
przekonywującą. Jeżeli w kolejnym odcinku wyjaśnią to, że np. Wendy wgrała sobie wcześniej
na szybko jakiś program bojowy dla androidów to uwierzę w "realność" tej jej walki z Obcym.
Jeżeli tego nie wyjaśnią w żaden sposób to niestety serial "Alien: Earth" wrzucę do jednego worka
razem z filmem "Prey". W "Prey" pokazali nam upośledzonego Predatora a w "Alien: Earth" pokazali
nam upośledzonego Obcego. Tak czy siak czekam nadal na jakąś porządną strzelaninę bo na razie
to niby coś się dzieje ale takiej porządnej akcji to jest niewiele.
|
|
2025-08-21 10:27:48
|
|

First Lieutenant
|
Tak dla potomności, z odcinka czwartego:
Co to jest "Piątka"? Szef ciągle mówi o "Piątce".
Kiedyś na planecie było coś zwanego "rządami", gdzie ludzie głosowali na podejmujących decyzje. Ale nie wyszło.
Wtedy przed szereg wyszło pięć korporacji i rozwiązało wszystkie problemy.
Teraz korporacje współrządzą.
Prodigy, Weyland-Yutani, Threshold, Dynamic, Lynch.
Rozbity statek należał do Yutani, a my go przejęliśmy.
Dlatego są źli.
Pewnie proszą teraz Piątkę, by pomogli im odzyskać ładunek.
|
|
2025-08-28 20:19:48
|
|
Lance Corporal
|
Dość ciekawe i trafne (moim zdaniem) recenzje odcinków serialu można znaleźć na stronie:
https://alienhive.pl
Admin tamtej strony ma również sceptyczne podejście do tego co serwują nam producenci serialu
w kolejnych odcinkach i wyraża obawy, że to wszystko idzie (lub wkrótce pójdzie) w złą stronę.
Czy spojlerem jest napisanie, że w czwartym odcinku nic się nie dzieje ?
No, może oprócz ostatnich dwóch minut które w pewnym sensie były dość interesujące jak i kontrowersyjne
(scena z chestbusterem). Oczywiście "przegadany" odcinek to nie jest jakiś problem jeżeli planowane jest
np. 24 odcinków w sezonie ale jeżeli tych odcinków w sezonie będzie 8 a większość z nich będzie przegadana
to są raczej złe proporcje w serialu w którym powinna być jakaś bardziej wartka akcja.
@johnny
Oprócz wymienienia nazw tych pięciu korporacji w serialu to jakoś jak na razie nic nie widać ani nie słychać
o tych trzech pozostałych: Threshold, Dynamic, Lynch. Jedynie cyborg (Morrow) z załogi statku "Maginot"
coś próbuje zrobić, żeby odzyskać to co zagarneła "Prodigy" a działanie prezeski "Yutani" skończyło się
na rozmowie z Morrowem. Powinni pokazać w serialu, że jest między tymi korporacjami jakaś rywalizacja,
tajne sojusze, szpiegostwo przemysłowe/gospodarcze, itd.
Ciekawe czy w serialu pojawią się wzmianki o korporacjach np. "Seegson" znanej z "Alien Isolation" albo
"Wal-Mart" wspomnianej w "Alien Resurrection". Obie te firmy istniały w roku w którym dzieje się serial
więc byłby to miły easter egg dla fanów gier i filmów.
Ostatnio zmieniony przez cyper dnia 2025-09-04 21:30:50, w całości zmieniany 1 raz
|
|
2025-08-30 15:31:24
|
|
Lance Corporal
|
Piąty odcinek za nami... i jest on rewelacyjny! Tak szczerze to ten odcinek powinien być albo pilotem serialu
(którego już nie powinni kontynuować biorąc pod uwagę zawartość odcinków 1-4), albo powinni zrobić
z niego pełnometrażowy film. Gdyby dokręcili jeszcze sceny w których byłoby pokazane jak zdobyli jaja Obcych
i te inne "zwierzątka" to taki film spokojnie mógłby być traktowany jako remake filmu "Alien" na miarę naszych czasów.
Tak czy siak ten odcinek pokazał, że tworcy serialu potrafią zrobić coś dobrze. Szkoda, że ten ich potencjał
zostanie zmarnowany na kontynuowaniu historii o dzieciakach/androidach.
|
|
2025-09-03 18:33:43
|
|
|
|