Autor |
Temat: takie tam mazenia scietej glacy... |
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !
|

Captain
|
Moze powstac ciekawy projekt, cos tak jak przed trzema laty kilku zapalencow nakrecilo swoje "epizody" Gwiezdnych Wojen.
Pomysl bardzo ciekawy : )
|
|
2002-06-18 21:47:54
|
|

MODERATOR
|
>jak przed trzema laty kilku zapalencow nakrecilo >swoje "epizody"
Chodzi Ci o epizod XIII ? To bylo najwyzej rok temu - i bylo to niestety wielkie roczarowanie przynajmniej dla mnie (( - po trailerach rzecz zapowiadala sie naprawde fajnie, niestety produkt finalny okazal sie kicha do kwadratu :(
Obcy to starwarsy... tu nie wystarczy poubierac sie w przescieradla, pobiegac po lesie i pomachac kijami ktore sie potem pozmienia na kompie na miecze swietlne... za wysokie progi - nie ma szans na dobre kostiumy czy to usmc czy alienow, giwery etc... ((... wiec raczej ciemno to widze. - ale jakbyscie cos organizowali to zostawcie dla mnie jakas drugoplanowa rolke - takiego Crowe'a czy Wierzbowskiego waszej fanprodukcji  ____________________________________ "I AM READY MAN, READY TO GET IT ON!"
|
|
2002-06-18 22:16:18
|
|

Major
|
:(
Ciacho...dlaczego uwazasz, ze niemozna zrobic dobrego filmu... ja niewspomnialem o SW epXIII bo uwazam, ze ciekawy pomysl zostal nieziemsko sfajczony...poza tym jakosc efektow w tym filmie jest zenujaca...ciekawszy poziom prezetuje maderek w swoim stars of black czy jak tam bylo...
poza tym od czego sa zdiecia w miniaturze - potrzeba tylko czasu na opracowanie scenerii kolonii w skali 1:50 np... i jazda - skoro makieciarze u camerona dali rade dlaczegozby niezrobic czegos podobnego na mniejsza skale... a mundury to pestka - wizyta w demobilu - poprawki kosmetyczne w domu (np malowanie/retuszowanie aerografem wzoru kamuflarzu na mundurach) zrobienie modeli giwer to tez kwestia czasu, zapalu i minimalnego zaangazowania pienieznego - czyli zrob cos z niczego... wiekszy problem widzialbym z np sprzetem do filmowania...i lokacjami zdiec w 1:1 (kosztowne dekoracje) ale to mozna obejsc polegajac na wyobrazni widza i rezygnacji z szerokich ujec z aktorami...
wydaje mi sie ze mozna - trza dobrego scenariusza, pomyslu, zapalu, czasu i troszke kasy...
ale widze, ze sceptycyzm z jakim podchodzisz moze przejsc na reszte ludzi......a to oznacza koniec projektu...  ____________________________________ phaj sanky [:
v_irus@interia.pl
|
|
2002-06-19 18:45:13
|
|

MODERATOR
|
fanmovie
No dobra - mundury by sie moze rzeczywiscie dalo zrobic - nawet pamcerze z tektury by oblecialy...
Ale kostiumy obcych ? - boje sie ze home-made wygladaly by jak z wiedzmina.... czyli przetragicznie...
Z miniaturami bylby problem to samo z lokacjami... chyba ze by krecic cos w klimatach "trojki"... to by nie bylo problemu z jakimis starymi halami produkcyjnymi pelnymi nieoswietlonych betonowych korytarzy... i niebieskie przescieradla... i blubox... i wire dancing... i.... no dobra ponioslo mnie  ____________________________________ "I AM READY MAN, READY TO GET IT ON!"
|
|
2002-06-19 21:15:51
|
|

Major
|
fan_film_AL()ENS 2002
no widzisz... niedociagniecia moznaby zatuszowac np monochromatycznym obrazem....fajnie zrobili to w pitchblack i w avalon... pozatym nietzeba zrazu wszystkiego pokazywac... dobra historia sama sie broni... a zrobienie kostiumu obcego - sorry winetu ale to niebylby az tak duzy problem... :)nadrobilibysmy ciemnoscia... np zdiecia z kamer nahelmowych - wcale niemusimy pokazywac obcych skoro wszyscy wiedza ze tam beda i jak wygladaja...
proponuje super zdiecia modeli w miniaturze (dla mnie to wykonalne...) fajne mundury i bron....ciemnosc....duzo obcych (na skanerach) duzo halasu.... paniki....zdiec z kamer na helmetach...wiecej psychologii w scenariuszu i wiecej kombinowania i glowkowania w wykonaniu marines...mowie ze pomysl w deche...! a Ty odrazu besztasz go z blotem... oj Ciacho... moze juz wyrosles z AL()ENS...? ____________________________________ phaj sanky [:
v_irus@interia.pl
|
|
2002-06-19 22:39:14
|
|
Schamann
...but there are
|
First Sergeant
|
fanfilm obcy
ehym... wszystko co piszesz Virus prawdą jest...tylko czy Ciacho nie ma trochę racji... wszystko mozna tylko ile to godzin harówy i któ tą harówę wykona.
Najgorzej faktycznie z obcymi, skąd je wytrzasnąć to dół ...
Druga rzecz ... jeśli chcesz robic w filmie marines - tych z USCMC - to zrobienie ich mundurów, armourek i zwłaszcza smartgunów wcale nie będzie proste, wręcz przeciwnie. To juz łatwiej byłoby osadzic akcję w innym miejscu innym czasie i jakieś inne wojsko zrobić, które nie ma wzorca w ALIENS.
Trzecia - "...) fajne mundury i bron....ciemnosc....duzo obcych (na skanerach) duzo halasu.... paniki....zdiec z kamer na helmetach...wiecej psychologii w scenariuszu i wiecej kombinowania i glowkowania w wykonaniu marines..." - a scenariusz w którym o cos chodzi by się nie przydał ? bo powyższe może być najwyżej opisem odcinka "Kawalerii Powietrznej" AD. 2566 :P
Jeżeli do końca wiesz na jakie nakłady forsy, czasu i pracy proponujesz się porwać to gratuluję odwagi i ( czemu nie, cholera) proponuję z konieczności niewielką (z talentami plastycznymi u mnie krucho, nawet modelu Su7 nie umiałem poprawnie skleić) pomoc, o ile wyjdziesz poza faze "marzeń ściętej glacy" ____________________________________ Dare I insert my phallic attribute into a more 'liberated' circuit of exchange to sustain the ideological status quo, as Alien warns us?
|
|
2002-06-20 09:07:40
|
|

Major
|
wlasnie
nic dodac, nic ujac... ____________________________________ phaj sanky [:
v_irus@interia.pl
|
|
2002-06-24 17:02:14
|
|
Private
|
USCMC - wyposarzenie
Witam
Co do umundurowania i wyposazenia to wcale nie jest taki problem. Od jakiego czasu bawimy sie z kumplami na Orkonach i innych terenowkach w LArpy aliensowe i mamy juz troche gratow. Jest np replika m41 z w pelni dzialajacym licznikiem amunicji (jaki klimat robi w nocy na larpie widok blyskawicznie malejacej cyferki na broni wie tylko kto to widzial), Smarta wlasnie montuje i nie jest to wcale takie trudnemy, nad armorkami pracujemu ( i to z blachy alumniowej )Mundury to stare wietnamskie ERDL (co prawda troche drozesz od np WOODLAnda ALE MOZNA PRZEZYC). Jakby znalez chociaz minimalnych sponsorow (firma rodzicow:) to mozna nawet APC zmnotowac (SKOT w AMW to ok 7000 jak sie postarasz . A zabawa byla by przednia. Mozna bys ie nad tym powaznie zastanowic
|
|
2002-06-26 00:07:45
|
|

Major
|
:) to mi sie podoba!!!
jak macie np jakies fotki swojego ekwipunku np m41 itp to mile widziane (wskazane wrec... ! ) skany na moj mail - chetnie obejrze bo przymierzam sie do skompletowania munduru + modeli giwer.... ____________________________________ phaj sanky [:
v_irus@interia.pl
|
|
2002-06-26 17:43:31
|
|
Private
|
fotki
Jak tylko popstrykam pare na Orkonie (7-14 lipec) to ci podesle. co do robienia sprzetu to polecam poszperanie po sieci (ni mam urli bo juz to sobie steleportowalem) bo mozna znalez pare fajnych i latwych sposobow zrobienia np 41 (moja jest ze starego BB-ka, rurY PCV-granatnik, i cieniutkiego aluminium)
PS Wlasnie przyszlo mi cos do glowy czytajac to o "Kawalerii Powietrznej AD 25costam" Moze by zrobic nie film a cos w rodzaju kroniki z akcji. Wtedy chaos, slabsza jakos zdjec czy ciemnosci rozswielane tylko shoulder lampem byl by usprawiedliwione. I pomyslcie jaki to by byl handout dla graczy przed sesja...
.......prowadze z ojcem firme zajmujaca sie filmowaniem imprez okolicznosciowych......
|
|
2002-06-26 18:02:19
|
|
Private
|
Pomysly
Mozan by o czyms zaczac myslec... Np jak chcemy zrobicz red][B]TAAKI KLIMAT[/B][[/red] to mozna pomyslec o nakreceniu kawalka w jakis powojennych umocnieniach... Gory Sowie...kompleks Walim...ja bylem...ktos inny byl??
PS. Niestey dzis wyjezdazm na tydzien i pewnie nie bede nic pisal. Jade na Dracool (jak by ktos z was sie tam pojawial to niech zadzwoni 603 447 230).
|
|
2002-06-26 23:41:51
|
|
Private
|
Sie nie boje V8
Odpowiadając po kolei (mniej wiecej) na pytania:
>Z ilu osob mialaby sie skladac ekipa filmowa?
A bo ja wiem, trzeba by to dogadac. Pewnie Strike Team i z 2 osoby do pomocy
>Ile dni mialyby trwac ujecia, pod warunkiem ze mielibysmy dopracowany w najmniejszych szczegolach scenariusz?
To tez zalezy w 100% od nas. Jesli miala by to byc "kronika" misji to mozna by to wszystko nakrec wzglednie szybko (zalezy od zapału ludzi)
>Ile tasm musielisbysmy kupic?
Well, dobre pytanie ale mysle ze nie duzo. Jesli chcelibysmy zrobic np godzinny material to pewnie ze 3 godzny na tasmie trzeba bedzie nakrecic (np sam mam juz tasm na 3 godziny i jesli by to doszlo do skutku to na pewni je moge wykozystac)
>Rozlokowanie ekipy? Wyzywienie?
Wszysko we wlasnym zakresie. Jak ktos jest przyzwyczajiny to moze w lesie i z puszek. Jak ktos chce to moze np w jakies agroturystsyce sie aztrzymac (bylem w zeszlym roku i jest to calkiem rozsadne cenowo)
>Niechby niedajbog komuś, coś się stało...
Mysle ze wszyscy jestesmy rozsadnym ludzmi a do szpitala jest blisko
>
Transport. Bo jakos musimy sie wszyscy dostac na miejsce i wrocic, to kolejne koszty, a pamietajmy o tym ze zle sie pracuje w warunkach maksymalnego survivalu, dalej, przetransportowanie wszystkich replik, kostiumów, etc.
No oczywiscie przetransportowanie mnie
Jak kto chce, pociagiem, samochodem itp. Co do warunkow to mysle ze agroturystyka + samochod np (ladowanie baterii, trzemanie sprztu itp). Co do replik i kostiumow to mysle ze troche przesadzasz. Zestaw na jednego marinesa to mniej niz 1 plecak (wiem z doswiadczenia) a co do stroju obcego to nie wiem bo nie mam na niego pomyslu (ale jaby dobrze ulozyc scenariusz to kompletny nie bedzie potrzebny:))
A co do szanownego kolegi to moge po cie przyjachac samochodem )
Zgadzam sie co do dupereli bo tego pewnie wyjda z dwa Dopshipy jak sie tam pojawimy )
Taka jest specyfika fanfilmu. Robionego prowizorycznie i takimi srodkami do jkaich sie ma dostep. Kazdy daje co ma i moze dac (ktos tam zrobi czesc strojow, ktos repliki, ktos transport zalatwi) i tak to sie kreci. Moze brzmi to dziwnie ale mialaem stycznosc z jednym fanfilmem (na motywach Lovecrafta) i wyszedl calkiem kozak mimo ze byl robiony przez 5 osob.
Wiec trzeba by sie zastanowic, z rok na przygotowania i 1 klaps:)
A gory sowie to byla tylko propozycja i rownie dobrze (a moze nawet lepiej) mogly by to byc jakies tereny postindustrialne (np idealne miejsce jest pod dworcem w Krakowie - bylem tam dzis)
|
|
2002-07-02 18:17:28
|
|
Private
|
Pomysl na scenarjusz
tak sobie mysle zeby nakrecic film w klimatach pierwszej czesci filmu na Nostromo. Widze ze wszyscy zpomnieli o SULACO pewnie gdzies jest w kosmosie niesadze aby sie caly spalil potym jak cala zaloga ewakulowala sie EEV na Fiorine 161. Zalozmy ze pozar byl tylko w pomieszceniu hibernacyjnym i sie nierozprzestrzenil na inne poklady i zachowalo sie jeszcze jedne jajo. Teraz najlepszy motyw przez przypadek odnajduje wrak jakis przypadkowo przelatujacy statek liniowy (albo wojskowy) i sytulacja sie powtarza z Nostromo jeden obcy przeciwko calej zalodze przy okazji mozemy sobie pogladac SULACO po wielu latach dryfowania w kosmosie i ocenic szkody powstale przez pozar ujrzec gadzety pozostawione przez zaloge. Naklad finansowy na scenografie byl by mniejszy poniewasz akcja rozgrywala by sie na statku ewentualnie dwoch statkach mozna przerobic odpowiednio dom na wyglad SULACO czy wyglad tego drugiego statku ujecia z zewnacz mozna zrobic dzieki miniatura i efektom komputerowym. Pomysl jest niezly zwlaszcza ze po czesci nawiazuje do Alien oraz Aliens.
|
|
2002-07-04 14:26:00
|
|
Private
|
USS SUlaco
Pomysl fajny ale niestey nastreca o wiele wiecej trudnosci niz np fabryka czy jaskinie. Mieli bysmy problem z wystrojem wnetrz,z osietleniem, ze znalezieniem odpowiedniej wielkosci budynku do zdjec (bo gdzie zrobisz zdjecia hangaru). Jak masz jakies pomysly co do tego to pisz...
|
|
2002-07-04 17:38:46
|
|

Major
|
pomysl ze stara fabryka, hala czy zlomowiskiem jest najlepszy inne typu np statki kosmiczne itp odpadaja. zgadzam sie ze wiele moznaby nakrecic w miniaturze np ladowanie dropa itp...sceny nocne rozwiazuja wiele problemow...ewentualnie obraz przetworzony na kompie np monochromatyczny kolor -rozwiazuje problemy z kolorami dekoracji...kostium obcego moze zawierac tylko ogolne cechy charakterystyczne - proponuje ujecia z obcymi tylko z kamer nachelmowych + szybkie ciecia, kamera z reki... moznaby tylko dopracowac glowe do zblizen a reszta kostiumu da sie sklepac z materialu, rur od odkurzaczy, oslon kablowych itp...projekty miniatur jak i modele wykonam osobiscie, ewentualnie z pomoca kogos z warszawy...
pytanie do Rocks`a: masz replike m41??? jakakolwiek...mundury proponuje kupic w demobilu - zielone do pomalowania sprayami lub bialo-szary kamuflarz do zafarbowania na jakis inny kolor. czy masz dostep do kamery profesjonalnej, polprofesjonalnej czy domowej? film niemusi byc super dlugi 1h mysle ze spoko wystarczy... czekam na wstepne propozycje co do scenariusza... ____________________________________ phaj sanky [:
v_irus@interia.pl
|
|
2002-07-07 23:46:49
|
|

Major
|
oficjalnie otwieram projekt "AL()ENS NEW (HADLEY'S) HOPE"
Pomysl z akcja na Hadleys Hope bardzo mi sie podoba!jezeli chodzi o strone techniczna filmu to prosze o kontakty na mila tylko! niezdradzajmy szczegolow scenariusza, pomyslow na sceny ujecia itp. mamy widza zaskoczyc a nie przygotowac opisujac krok po kroku wszystkie pomysy (!?)
rozumiem, ze zainteresowane projektem i przygotowane na poswiecenie sa juz 3 osoby: Rocks, Michal i ja... - znakomicie
Rocks - czekam na odpowiedz ostatniego posta
Michal - detale co do scenariusza ____________________________________ phaj sanky [:
v_irus@interia.pl
|
|
2002-07-09 17:19:34
|
|
Private
|
Witam
Repilke m41 jedna posiadam a druga lepsza wlasnie robie. Co do mundurow i innych takich wojskowych rzeczy to podejmuje sie konsultacji bo calkiem dobrz sie na tym znam (nie tylko na aliens). Mundury to np zmodyfikowane ERDL z wietnamu. Spray mozna zastosowac tylko do poprawek bo nie damy rady zrobic calego wzoru sprayem. Musze leciec z kompa bo wlasnie jestem na Orkonie (konwent RPG) i wieczorem mam larpa alienowego:)). Jak sie pojawie w domu to dam znac co dalej,,,
|
|
2002-07-13 09:26:42
|
|

Major
|
do Rocks`a
cze
fajnie! - chcialbym tylko zobaczyc jakas fotke twojej m41`ki jakakalwiek... ewentualnie instrukcje zbudowania + wykaz elementow (bo niestety ta z zastosowaniem klamotow z tompsona ktora krazy w sieci odpada...
& have fun!
ps: ERDeL to znakomity pomysl - po ile u was kraza w demobilach??? ____________________________________ phaj sanky [:
v_irus@interia.pl
|
|
2002-07-13 13:23:17
|
|
Private
|
M41
Wlasnie pracuje nad znalezieniem adresu z ktorego kiedys sciagalem fajny schmat (po prostu powycinane czesci z blachy) A co do thomopsona to moze nie bylby to taki problem. Jakis znajomy stolaz, troche planow, i juz (mam taka replike hk MP5)
PS:Musze zobaczyc (ostatnio widzialem BOOnie Hata) ale to bedzie najlepsze bo na tej podstawie w filmie robili CAMO
PS 2 Jak ktos jest zainteresowany to jest u mnie ciuholand w ktorym sprzedaja calkiem tanie ciuchy z demobilu (ok 30 zl za bluze BDU woodland z naszywkami itp)
|
|
2002-07-16 21:23:26
|
|
Lance Corporal
|
APC
1. Kupujemy stare podwozie od stara (ok 200PLN)
2. Kupujemy stary silnk od malucha (ok 150PLN)
lub syrenki (ok200PLN)
3. Montujemy razem (ok 200-300pln) jak ktoś się zna to tylko koszt materiałów (100PLN)
4: Sklejka, blacha z dzikich zomowisk w lasach, steropian, plexa posłóżą za opancerzenie.(max100PLN)
5. Dwa odkurzacze, rury, miednica, pokrywka. Posłóżą jako baza dla wiezyczki.
6. Malujemy toto plus wykańczamy szczegóły sklejką i styropianem.
czyli M557 mozna zbudować, będzie jeździł, wyglądał jak M557 i do tego koszt zamknie się w okolicach 1000PLN.
Podobnie z odpadów da się zrobić BDU i gnaty.
Gorzej z dropshipem, można zrobić, ale raczej nie poleci, chyba że tylko raz. Ale od czego sa geniusze efektów komputerowych?
Co do APC to nie ściemniam. Pokazałem model i wymiary rzeczywiste znajomemu właścicielowi warsztau (byłemu obecnie niestety...) i powiedział że da się zrobić. Koszta są wedłóg niego takie jak podaję. A jak ktoś ma znajomości w jakims domu kultury to nawet może dostać zniżkę.
|
|
2002-08-06 19:10:42
|
|
|