Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Parę pytań dotyczących gatunku
Regig

Gunnery Sergeant

Parę pytań dotyczących gatunku

Widzę, że forum coraz bardziej odbiega od tematyki alienowej i dlatego zakładam ten temat.

1. Alien Queen rodzi się z "królewskiego jaja" czy kształtuje się w ciele nosiciela? (w super-facehuggera nie wierzę, tzn. w to że może on przenosić 2 embriony).

2. Czy embrion pobiera część materiału genetycznego żywiciela? (wg. mnie nie, ponieważ odziedziczyłby również wady, więc nie jest to dobre rozwiązanie)

3. Jak jajo rozpoznaje nosiciela?

Przepraszam jeśli temat był już wałkowany.
Za odpowiedzi z góry dziękuje.
2007-07-16 12:47:36
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

Re: Parę pytań dotyczących gatunku

Regig napisał:
Widzę, że forum coraz bardziej odbiega od tematyki alienowej

Jak myślisz... czemu?

Regig napisał:
1. Alien Queen rodzi się z "królewskiego jaja" czy kształtuje się w ciele nosiciela? (w super-facehuggera nie wierzę, tzn. w to że może on przenosić 2 embriony).

Było, poszukaj.

Regig napisał:
2. Czy embrion pobiera część materiału genetycznego żywiciela? (wg. mnie nie, ponieważ odziedziczyłby również wady, więc nie jest to dobre rozwiązanie)

Było, poszukaj.

Regig napisał:

Było, poszukaj... Poza tym, to bardzo głupie pytanie.

Regig napisał:
Przepraszam jeśli temat był już wałkowany.
Za odpowiedzi z góry dziękuje.

2007-07-16 13:51:28
Regig

Gunnery Sergeant

No fakt wszystko zostało obgadane. To może od razu zamknąć całe forum Confused
2007-07-16 14:18:30
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

Regig napisał:

Wystarczy
2007-07-16 15:01:30
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Regig napisał:

Agreed mit HICKS. To ze na forum juz niewiele jest Alienowych pytan wobec ktorych nalezy udzielic odpowiedzi nie znaczy ze forum trzeba zamykac...imho jest tu wiele ciekawych dyskusji, wszyscy tutaj prezentuja wysoki poziom kultury co widac Smile Osobiscie cenie sobie to ze mozna tu podyskutowac na rozne tematy, glownie (co mnie najbardziej cieszy) na tematy filmowe co jest chyba oczywiste Wink
2007-07-16 15:09:04
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
ShadyFace Killah

Lance Corporal

Przez to forum coraz bardziej przypomina forum filmowe a nie alienowe Confused
2007-12-23 19:11:15
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 7280383 Odpowiedz z cytatem
Gieferg

Second Lieutenant

Moim zdaniem forum oczywiście nie należy zamykać, ale nalezy je uporządkować - tzn mozna by stworzyć kilka działów dotyczących różnych kwestii i powrzucać tam wszystkie tematy, bo jest tu niemiłosierny bałagan, wszystkei tematy w jednym worku, owszem jest opcja szukaj, ale w takim burdelu naprawdę nie szuka się zbyt przyjemnie.

To jedyne forum na jakim się udzielam które jest zorganizowane zupełnie na "odp****l się", już kiedyś o tym wspominałem i spodziewam się że tak samo jak wtedy również i teraz odpowiedź będzie brzmiała "ee co ty,nie znasz się, nam się podoba ten chlewik".

A co do pytań:

Cytat:

królewskie jajo owszem uznaję, tak jak w komiksie AVP (który dla mnie liczy się bardziej niż A:R) , natomiast nie ma żadnych sensownych argumentów świadczących za tym, że facehugger przenoszący embrion królowej zapładnia dwukrotnie. Że na SULACO były dwa facehuggery dla mnie jest oczywiste.

Cytat:

jeśli uznajesz tylko części od 1 do 3, to spokojnie możesz powiedzieć, że nic nie przejmuje i nie sposób tego podważyć, bo odmienność runnera jako wynik pochodzenia od psa można bardzo łatwo zanegować, tym bardziej jeśli trzymasz się wersji A3 SE.

Jeśli uznajesz częśc czwartą to automatycznie akceptujesz wszelkie genetyczne zawirowania, bo tam już jest to jasno stwierdzone że takowe występują. Ja czwórki nie uznaję jako pełnoprawnej kontynuacji, raczej traktuję ją jako wariację na temat, zresztą od 4 lat nie oglądałem i nie mam za bardzo zamiaru.

No ale oficjalnie Obcy PRZEJMUJE cechy nosiciela.

Cytat:

Nic nie wiadomo na temat zmysłów obcych, brak jest podstaw do udzielenia odpowiedzi na to pytanie.
2007-12-23 19:33:06
Regig

Gunnery Sergeant

Co do zamykania forum to napisałem to z ironią, więc zostawmy ten temat.

Cytat:
Jeśli uznajesz częśc czwartą to automatycznie akceptujesz wszelkie genetyczne zawirowania, bo tam już jest to jasno stwierdzone że takowe występują. Ja czwórki nie uznaję jako pełnoprawnej kontynuacji, raczej traktuję ją jako wariację na temat, zresztą od 4 lat nie oglądałem i nie mam za bardzo zamiaru.

Ja również nie uznaje czwórki, ale czy było tam coś o przejmowaniu genów? Oczywiście, był Newborn ale IMO to był jakiś błąd w klonowaniu.

Zresztą o czym ja gadam całe Ressurection było oparte na błędzie Confused
2007-12-23 21:00:48
Gieferg

Second Lieutenant

Gdyby Obcy nie robili nic z genami, to klon Ripley nie zawierałby królowej, więc A:R jednoznacznie wskazuje na to, że Obcy coś kombinują, oczywiście nie ma to za grosz sensu bo po co mieliby modyfikować DNA nosiciela który i tak za chwilę zginie (a to własnie wynika z A:R), jedynym powodem dla którego mieliby to robić jest chęc wystąpienia w czwartym filmie Razz

W A:R zarówno Obcy coś przejmuje od człowieka jak i człowiek od obcego, dwa bullshity zamiast jednego Very Happy .

W pierwszych trzech filmach można spokojnie wykluczyć jakiekolwiek kombinacje z DNA,a runnera wytłumaczyć po prostu inną funckją jaką ten osobnik pełni. W pierwszym (rewelacyjnym zresztą) komiksie AVP obcy niezależnei czy wyszli z człowieka, małpy, węża czy dwuroga zawsze wyglądali tak samo, żadnych cech nie przejmowali. Ten komiks jest częscią mojego prywatnego alienowego kanonu w którym nie ma miejsca na żadne kombinacje z DNA.

Mój avatar symbolizuje mój sprzeciw wobec teorii przejmowania genów Smile
2007-12-24 01:55:33
ShadyFace Killah

Lance Corporal

Hmmm... no cóż, ja tam zatwardziałym zwolennikiem tej teorii nie jestem ale jednak to przejmowanie kodu DNA jest wytłumaczeniem istnienia Predaliena. No i Alieny w sumie w każdej części są inne, nawet ten z pierwszej różni się od tych z Aliens, więc to wygodne wytłumaczenie dlaczego się różnią.
Poza tym przejmowanie DNA w przypadku obcych polega na przejmowaniu dobrych cech a nie wad.
2007-12-25 02:22:02
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
ale jednak to przejmowanie kodu DNA jest wytłumaczeniem istnienia Predaliena.

Owszem.
Ale ja predaliena również nie uznaję Surprised

Ale tak jak mówiłem - oficjalnie Obcy przejmują DNA nosiciela, mi się to po prostu nie podoba Wink
2007-12-25 11:20:52
Regig

Gunnery Sergeant

Cytat:
Poza tym przejmowanie DNA w przypadku obcych polega na przejmowaniu dobrych cech a nie wad.

"Dobre" to pojęcie względne. Embrion nie zagląda do DNA jak do książki i mówi " to jest cacy, to sobie wezmę, a to be, to zostawie".

Cytat:
No i Alieny w sumie w każdej części są inne, nawet ten z pierwszej różni się od tych z Aliens, więc to wygodne wytłumaczenie dlaczego się różnią.

Czyli jak wszystkie alieny z Aliens były takie same, to znaczy, że wszyscy z Hadley's Hope mieli taki sam kod genetyczny? Smile Kiepskie wytłumaczenie. Moim zdaniem jest albo tak jak Gieferg mówi, albo u obcych istnieje podział na funkcje. Obcy z Alien to wojownik, a obcy z Aliens to robotnice.
2007-12-25 12:05:48
ShadyFace Killah

Lance Corporal

Cytat:
Ale ja predaliena również nie uznaję

Tak też myślałem Wink

Cytat:
Embrion nie zagląda do DNA jak do książki i mówi " to jest cacy, to sobie wezmę, a to be, to zostawie".

A skąd wiesz że nie? Razz

Cytat:
Czyli jak wszystkie alieny z Aliens były takie same, to znaczy, że wszyscy z Hadley's Hope mieli taki sam kod genetyczny?

Fakt Smile

Generalnie mnie tez się za bardzo nie podobają te modyinkacje genetyczne, bo wtedy obcy nie wyglądają tak samo świenite jak w przypadku zapłodnienia człowieka tylko zawsze inaczej :/
Np. gdyby Alien rozwijał się wewnątrz krowy to miałby rogi? Smile
2007-12-26 21:06:36
zephyrius

Cannon fodder

[quote="ShadyFace Killah"]
Cytat:
Np. gdyby Alien rozwijał się wewnątrz krowy to miałby rogi? Smile

Obejrzyj sobie Alien 3 i będziesz wiedział jak wygląda obcy rozwijający się wewnątrz krowy Smile

1 - jak dla mnie, to sam facehugger kształtuje ostateczną postać embriona w trakcie przesiadywania na twarzy żywiciela i kiedy np. czuje że jego gatunek jest zagrożony, czyni zeń królową.

2 - Jestem za oficjalną wersją, czyli za przejmowaniem części kodu genetycznego.

3 - Zdaje się że obcy potrafią wyczuwać feromony (czy cuś takiego) istot żywych znajdujących się w bliskim otoczeniu. W ten sposób facehugger wyczuwa okazję i wychodzi z jaja.

PS. To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich uprzejmie. Z góry pragnę uprzedzić że nie jestem żadnym wielkim znawcą obcego, a moją wiedza opiera się tylko i wyłącznie na quadrylogi obcych (którą ubóstwiam) oraz na drugiej części gry AvP. Żadnych komiksów czy książek nie czytałem więc nie krzyczcie jak coś przeoczę Surprised .
2007-12-27 23:20:15
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 3344519 Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

zephyrius napisał:
(...)2 - Jestem za oficjalną wersją, czyli za przejmowaniem części kodu genetycznego.(...)

Oficjalna wersja to ktora? Ktorys film jest uznawany za oficjalny? Czy tez kazdy kolejny cos wnosi ? (jesli uznajemy Aliens, Alien3, A:R to imho takze AvP i AvP2) - a to powoduje ze teorii moze byc calkiem duzo.
2007-12-28 10:05:23
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
zephyrius

Cannon fodder

Może przesadziłem z tą oficjalnością, ale ja sam uznaję wszystkie filmy z obcym do A:R + gra AvP. Zwierzęcość obcego z trójki, jak dla mnie jest jasno spowodowana tym, że żywicielem było zwierze, tak samo predalien z gry. A co do filmów AvP, to nawet jeśli uznawać je za oficjalne źródło danych, to nie widzę w nich nic co mogłoby zaprzeczać tej teorii.
2007-12-28 15:38:08
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 3344519 Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

zephyrius napisał:
Zwierzęcość obcego z trójki, jak dla mnie jest jasno spowodowana tym, że żywicielem było zwierze

a człowiek to już nie zwierze a bakteria? Wink

jedynym rozsądnym wytłumaczeniem, ktore było chyba w grze avp2, jest to że "rodzaj" obcego uzależniony jest od jego funkcji jaka ma pełnic, czyli robotnik, wojownik czy jak w 3 czesci - zwiadowca Wink choć to wsyzstko palcem pisane bo chodzi tylko i wyłącznie o wprowadzenie swojej wizji orginału Wink
2007-12-28 18:09:55
XenomorphCat
kill!

Sergeant

No ale gdyby rzeczywiście "dziedziczyły" część DNA np. człowieka, to przecież nie możliwe, żeby pokolenie w pokolenie wyglądały tak samo,jak normalne obcy bez zbyt wielu ludzkich cech mając w swoim "rodowodzie" chociaż cząstkę ludzkiego DNA u wszystkich osobników... to jest wbrew logice genetyki :/
albo myśleć nie umiem.
2008-03-09 19:20:57
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1729552 Odpowiedz z cytatem
szuran

Lance Corporal

Co do dziedziczenia DNA, ktore ma tlumaczyc inny wyglad Aliena w A3: rozumiem, ze rury na plecach w A1 to scheda po identycznych rurach na plecach czlowieka.

Ja tam wole uwazac, ze Obcy ma inny ksztalt ze wzgledu na funkcje. Jak mrowki.
2008-03-09 19:53:25
Nezumi

Corporal

jeżeli biorą sobie część DNA, to gatunek obcego prawdopodobnie ma "część uniwersalną" do której "dokłada się" część DNA żywiciela. Potomstwo obcego odrzucałoby znowu "to co sobie pożyczyło" i doklądało DNA nowego żywiciela... to nie jest sytuacja jak podczas normalnego zapłodnienia, że DNA dzieli się po połowie i organizm potomny otrzymuje połowę zestawu genów od matki i połowę od ojca. Ew. obcy może jeszcze "analizować" DNA żywiciela(chociaż to już mocne sci-fi) i brać sobie "to co mu potrzebne".
2008-03-09 19:58:06
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 13658336 Odpowiedz z cytatem
Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu