Autor |
Temat: Podróże po wszechświecie :D |
Lance Corporal
|
Podróże po wszechświecie :D
Zastanawia mnie jedno w jaki sposób ludziom udało się przekroczyć prędkość światła (wiem że to wymysł Reżysera) może macie jakieś informacje co za technologja pozwala na takie podróże ? Wiem że temat troche głupi
|
|
2004-03-17 22:01:39
|
|

MODERATOR
|
heh...
w filmach nie ma nic, w ksiazkach - nie pamietam....
ale jest duzo sf gdzie sa podroze nadswietlne i mozna sobie dopowiedziec  ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-03-17 23:35:30
|
|
MODERATOR
|
Nigdzie nie bylo mowy o nadswietlnej... Wyobrazasz sobie Nostromo z rafineria albo Sulaco przy takiej predkosci?
|
|
2004-03-18 08:59:59
|
|

Lieutenant Colonel
|
Buahahahahahahahaha
Ja sobie wlasnie wyobraziłem    ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2004-03-18 09:14:33
|
|
Lance Corporal
|
W USCM tech manual piszą że rozwiazują to przez napęd tachionowy. Nie za bardzo wiem jak to może działać, ale obecnie to chyba jedyna możliwość. Inna rzecz że tachiony uzyskano raz i nigdy potem (pomimo prób), także pomimo eksploatowania tych czastek w literaturze (mają ładną nazwę) nie wiemy nawet czy istnieją.
Najczęściej spotykam się z jakimś rodzajem nadprzestrzeni, gdzie poprzez - jak się domyślam- zakrzywienie przestrzeni wszystko jest bliżej (nie rozpędzamy się, kurczymy odległości), albo właśnie bliżej niezdefiniowany naped nadświetlny (i on najczęściej jest wlaśnie bliżej niezdefiniowany żeby twórcy nie wyszli na naukowych głupów )
|
|
2004-03-18 09:22:44
|
|

MODERATOR
|
Suchy:
Jesli nie bylo mowy o nadswietlnej, to powiedz mi jakim cudem akcja toczy sie w innych ukladach slonecznych?
Dla informacji, najblizsza gwiazda to 5 lat swietlnych od ziemi? czy jakos tak.... ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-03-18 09:25:09
|
|
Delano
I ain't that good.
|

First Lieutenant
|
IMHO prędkość nadświetlna musiała istnieć. Jak powszechnie wiadomo, Sulaco leciał na LV przez 3 tygodnie. Nie za daleko by doleciał w 3 tygodnie nawet przy prędkości światła.
Ender - no właśnie Alfa Centauri jest 5 LY od Słońca.
Zapewne chodzi o jakąś hiper/nad-przestrzeń/warp sratatata, każdy może sobie to nazwać jak uważa. W treatmencie Aliens jest chyba mówione że kapsuły Sulaco miały chronić pasażerów właśnie przed skutkami tej prędkości, a nie hibernować. ____________________________________ Weylan-Yutani: Brewing better beer.
|
|
2004-03-18 09:28:40
|
|
Lance Corporal
|
W Alienach zdecydowanie musiała być nadświetlna, zastanawiamy się raczej jak była tłumaczona (i czy gdzieś w ogóle), poza technical manualem.Poza tym kosmosie nie jest ważna tak naprawdę szybkość tylko przyspieszenie z punktu widzenia pasażera , nie kosmosu:), więc nawet predkość światła nostromo nie powinna być problemem dla konstrukcji statku.
|
|
2004-03-18 09:34:09
|
|
MODERATOR
|
Ender: predkosci musialy byc spore, wiadomo, ale wg mnie nie predkosc swiatla... Statki pokazane w filmach rozlecialy by sie jak przyczepa kempingowa podczas testow predkosciowych... W filmach i manualu nie ma nic o nadswietlnej. A zasady RPG to zasady RPG
Chociaz, no nie wydaje mi sie
|
|
2004-03-18 09:48:37
|
|
Lance Corporal
|
Nie piszę z domu więc nie powiem Ci na pewno gdzie, ale nie sądzę, żebym sam wpadł na ten napęd tachionowy, jeszcze sprawdzę jak się dorwę do manuala, to wtedy pocytuję:)
Ale nie wiem skąd wziąłeś nie-nadświetlne prędkości, skoro:
-nikt im w filmach nie zaprzeczał
-są one raczej normą w sf i zwykle zakładamy że są unless told otherwise
-żaden alienowy statek nie doleciałby nigdzie w sensownym czasie, jak ktoś zauważył - gwiazdy są raczej daleko, więc łatwiej - przynajmniej dla mnie - wyobrazić sobie że w świecie filmu jest napęd nadświetlny niż że gwiazdy sa tam blisko (Acheron poniżej 13 dni drogi statkiem od najbliższej bazy, a 3 zdaje się tygodnie od Ziemi)
|
|
2004-03-18 09:57:53
|
|

MODERATOR
|
Suchy:
Jesli nie lataly zpredkoscia wieksza od swiatla, to wytlumacz mi dokad dolecial Sulaco?
Bo 3 tygodnie swietlne to okolo 3390 AU.
najblizsza gwiazda jest w odleglosciokolo 64000 AU.
A zakladajac ze Sulaco nie osiagal predkosci swiatla, a lecial z jakas rozsadna predkoscia, to mozna spokojnie zalozyc z enie wylecial nawet z ukladu slonecznego (orbity planet to jakies 80AU)
:)
Niestety, albo logika ktora powoduje ze film jest bzdurny, albo zalozenia sf i wtedy wszytsko "pasuje".
Z tego co pamietam w Technical Manualu jest wprost napisane ze Conestoga osiaga predkosc nadswietlna.
(sprawdze) ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-03-18 11:02:03
|
|

Captain
|
tachiony i duperelony
Macie pecha, trafil sie temat, ktorym sie interesuje i jestem w nim w miare kompetentny. :)
Tachiony sa to nieistniejace czastki elementarne poruszajace sie szybciej od swiatla.
Tzn jesli ktos odkryje kiedys takie czastki, to nazwa dla nich juz istnieje, wiec nie bedzie mogl nazwac ich np od imienia tesciowej (genowefony) czy podobnie glupio.
Od razu wyjasnie, ze nie dosc, ze ich nie odkryto, to nawet nie udowodniono teoretycznie ich mozliwego istnienia.
Ale juz sporo rzeczy takich odkryto, wiec miejmy nadzieje.
Co do predkosci swiatla:
Jest takie pojecie nieskonczonosc. Aby osiagnac predkosc swiatla przyspieszajac trzeba wlasnie tyle energii poniewaz masa obiektu rosnie do nieskonczonosci. Sa na to takie proste wzory w podrecznikach szkolnych.
Adekwatne do topicu pytanie techniczne ze Star Treka:
Jak dziala superdeflektor pozytronowo-falowy?
Dziekuje, dziala bardzo dobrze.
A najblizsza gwiazda to Proxima Centauri, odleglosc 4.22 LY, ale to jakis ch*wy czerwony karzel.
Alpha Centauri A jest tego samego typu widmowego co Sol, ale ze to gwiazda podwojna to szanse na zycie albo planety sa marne - za mala stalibnosc orbit i warunkow.
Oblukajcie tego sajta - pare fajnych picow
http://business.fortunecity.com/soros/98/index.html
PS: Misiek, nie uwazales na lekcjach
" nie jest ważna tak naprawdę szybkość tylko przyspieszenie z punktu widzenia pasażera , nie kosmosu, więc nawet predkość światła nostromo nie powinna być problemem dla konstrukcji statku"
np: smigajac z 0,8 c i majac powierzchnie czolowa 100m2 policz sobie ile masy materii zgarniesz w 1 s, zakladajac srednia gestosc czasteczek w prozni 2000000 atomow (np 90% wodor, 10% hel) na m3 (bardzo wysoka proznia)
albo ze raz na pokonane 300000000 km i na m2 powierzchni czolowej dostajesz w dziob czasteczka o masie 1*10^-9 g - ile potrzeba pancerza na dziobie dla pokonania 1LY
albo ile trzeba paliwa, jakie sa proporcje potrzebnego paliwa do masy uzytecznej przy podrozy do α Centauri, 20 lat w jedna strone, max predkosc 1/2 c, przyspieszenie jednostajne do polowy drogi i takie samo hamowanie (energia otrzymywana z syntezy wodoru) ____________________________________ When dealing with aliens, try to be polite, but firm. And always remember that a smile is cheaper than a bullet.
|
|
2004-03-18 11:04:16
|
|
MODERATOR
|
Dobra, przekonaliscie mnie :p
EDIT: posta dodalem jak nie bylo jeszcze postu TuRkA. Czyli co w koncu? :p
|
|
2004-03-18 11:07:56
|
|

MODERATOR
|
Turek:
Dokladnie z tego powodu rzadko w sf sa statki latajace z predkoscia wieksza niz c.
Wymysla sie inne wymiary, zagiecia przestrzeni, nad/podprzestrzen itp.itd. zeby wszystko wygladalo ladnie na pierwszy rzut ok.
Statek nie leci z predkoscia wieksza niz c, on po prostu leci w innym wymierze... itd.
Literatura sf zawiera fajne pomysly  ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-03-18 11:12:57
|
|

MODERATOR
|
(...) filmach i manualu nie ma nic o nadswietlnej. (...)
cytat z manuala, strona 117, opis Conestogi:
[I]"(...)The Conestoga Class vessels employ a dual drive system for faster-Than-Light (FTL) and sublight travel and maneuver.(...) For FTL travel, a Romberg-Rockwell Cygnus 5 hyperdrive tachyon shunt is used to accelerate the vessel through the light barrier.(...)"[/I]
itd. ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-03-18 11:39:39
|
|
MODERATOR
|
Ok, musialem przegapic. Thx :p
Co nie zmienia faktu, ze przy ich "oplywowych" ksztaltach powinny sie chyba rozleciec przy takiej predkosci. Ale jak to madrze powiedziano w Misiu - jest prawda zycia i prawda filmu
|
|
2004-03-18 11:43:02
|
|

Captain
|
dokladnie!
jedyne mozliwe (bardzo teoretycznie) zrodlo energii dla statku k. to antymateria.
jedyny mozliwy (extremalnie bardzo teoretycznie a nawet mniej niz teroetycznie) sposob podrozy miedzygwiezdnych nadajacy sie do wykorzystania masowego (czyli szybszy od swiatla) to te tak zwane "zagijace wymiary nadprzestrzenne skoki przez robaczodziurowe bramy tunelowe".
Aha - sa jeszcze takie historie w sf o przemieszczaniu sie za pomoca sily umyslu, np Diuna czy niektore rpgi.
http://www.orionsarm.com/ships/propulsion.html
www.orionsarm.com
swiat i system rpg - miodzio IMHO, dosc naukowy, jak na gre moze nawet za bardzo
PS: ZARAZ ZWARIUJE - robie dzisiaj dzial Linki na takiej jednej stronie, jest ich ze 300+, zblizam sie do polowy. A to i tak najmniej poj*bana rzecz do zrobienia na tym sajcie. ____________________________________ When dealing with aliens, try to be polite, but firm. And always remember that a smile is cheaper than a bullet.
|
|
2004-03-18 11:49:35
|
|

MODERATOR
|
offtopic
Turek: zrob maly zabotaz i w srod 300 linkow umiesc z 3 do stron alienowych
 ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-03-18 12:29:33
|
|

Captain
|
ENDER: Chcesz zeby handlarze nieruchomosci nam tu wchodzili?  ____________________________________ When dealing with aliens, try to be polite, but firm. And always remember that a smile is cheaper than a bullet.
|
|
2004-03-18 12:37:31
|
|

MODERATOR
|
Nie tutaj. Daj linki do jakichs ogolnoswiatowych stron o ALIENS. Moze stworzysz nowa rzesze fanow  ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-03-18 12:39:28
|
|
|