Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Cameron i Królowa
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Cameron i Królowa

Czy uważacie , że Cameron słusznie wprowadził królową do filmu ? Bo znam bardzo różne opinie... Ja osobiście nie wyobrażam sobie sagi bez Królowej ( poza czwórką bo tam z Królowej zrobiono pokarm dla durnego Noworodka )
- i nie uważam że została wprowadzona wyłącznie dla efekciarstwa dwójki - bez niej obcy nie byliby istotami stadnymi ...

Pozdro
2002-04-24 07:55:52
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Schamann
...but there are

First Sergeant

stadne istoty

hmm ...Rogue, cięzko powiedziec czy słusznie wprowadzono królową do filmu, nie mamy mozliwości sprawdzenia co by było gdyby jej nie wprowadzono, jakie atrakcje znalazłyby sie w końcówce zamiast królowej.

Rzecz w tym, że scenariusz ALIENS nie uzasadniał stadności obcych, tylko ją wymyślił. w ALIEN nie ma nic co by na to wskazywało (przewożenie jaj w ilościach przemysłowych nie jest żadnym dowodem).
Zgaduję. bo innej możliwości nie mam, że kolejność była odwrotna - tzn. scenarzyści najpierw wpadli na pomysł super potwora jeszcze większego od obcego i malowniczej walki finałowej z boksersko zapaśniczym użyciem powerloadera Wink, a potem dołożyli całkiem zgrabny pomysł ze stadno-owadzią strukturą, tylko sceny w komorze z jajami na to wskazują, a to juz jest końcówka. Ripley w jednym zdaniu spekuluje w rozmowie z Bishopem na temat istnienia królowej, a potem juz tylko napotyka ją w samotnej wyprawie ratunkowej, obraża, bije, wykańcza, koniec. :D

Na tej podstawie zgaduję, że cały pomysł ze stadnością i Królową, służy tylko pokazaniu Jeszcze Groźniejszego Potwora w końcówce.
A czy to dobrze .... cholera, gdyby nie było dobrze, to byśmy chyba tego filmu przez tyle lat w kółko nie oglądali, nie ? Smile
2002-04-24 09:47:32
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
kabukiman
The Electrician ;)

First Sergeant

Tak, odwalcie się od królowej (Wink), bez niej saga nie byłaby taka ciekawa.
2002-04-24 13:20:38
v i r u s

Major

slusznie...!
bez dwu zdan - bylo to cos w rodzaju chestburstera w ALIEN - "...albo bedzie krolowa albo niekrecimy..." - bo zamiast AL()ENS mielibysmy ALIEN 2... Wink

v_irus@interia.pl
2002-04-24 20:29:01
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 4179076 Odpowiedz z cytatem
kabukiman
The Electrician ;)

First Sergeant

re:

Hmm, to bardzo RADYKALNA opinia. Na Aliens trzeba popatrzeć z zupełnie innej perspektywy niż na pierwszą część - to zupełnie odrębna całość (tak samo jak alien3 i alien4). A kto mówi że aliensi nie są inteligentni w drugiej części - są BARDZO inteligentni, w sumie dokumentnie rozwalają marines!
2002-05-08 11:36:09
Ender

MODERATOR

Do anonima....

> Cameron to idiota, ktory zniszczyl Obcego

Bardzo stanowcze stwierdzenie. I to napisane przez osobe, ktora najwyrazniej boi sie przedstawic chocby z nicka.

> Jego idiotyczne filmidlo zniszczylo cala magie i > tajemnice oryginalu. Niezwykla, tajemnicza,
> inteligentna rase zastapilo kretynskimi
> plastikowymi mrowkami i komiksowa "krolowa", ktora
> przy swoich rozmiarach powinna zdechnac przy
> ciazeniu choc troche zblizonym do ziemskiego

Oczywiscie w jedynce nie ma bledow i jest idealna. ROTFL.

> "Aliens" nad niedoscignionym oryginalem moga
> stawiac szukajacy halasu i eksplozji
> dziesieciolatkowie oraz ludzie na ich poziomie umyslowym.

Tylko ktos calkowicie zaslepiony moze cos takiego napisac. Bezmyslnie obrazanie wszystkich, ktorzy maja inny gust. Sprowadzanie dyskusji do obrazania ludzi. Moze sposob na wlasne frustracje? Skoro masz takie radykalne poglady, przynajmniej nie boj sie pod nimi podpisywac....

zenujace.
2002-05-08 13:13:40
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Do anonima

Koleś, wpisz jakiś nick, chyba że boisz się krytyki. Jeśli tak to nie zabieraj głosu na forum, bo mija się to z celem. I czy ty nigdy nie masz swojego zdania? Zawsze wklejasz posty kolesi z anglojęzycznych boardów. Chyba umiesz sam coś napisać na temat który cię widocznie interesuje.

Co do królowej, to nic do niej nie mam Smile Nie przeszkadza mi i nie uważam ALIENS za durny film (chociaż osobiście wolę ALIEN i ALIEN3).
2002-05-08 17:12:21
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
v i r u s

Major

mi to pachnie tomexxem... Wink AL()ENS to rewelacyjny film... moze faktycznie zrobil na mnie wieksze wrazenie gdy mialem 10 lat (ALIEN`a niestety balem sie ogladac gdy bylem sam w domu - dlatego katowalem AL()ENS... Wink ale rzeczywiscie nie na miejscu sa porownania tego typu...z perspektywy czasu jaki poswiecilem obcemu najbardziej lubie film Finchera - jest wg mnie najlepsza pozycja - ALIEN3 znakomicie by sie sprzedal nawet gdyby ktos z jakiegos powodu zapomnial nakrecic poprzedzajace czesci... zreszta to dotyczy kazdego filmu sagi - mogly by istniec oddzielnie i nikt z pewnoscia by sie nieobrazil...

v_irus@interia.pl
2002-05-10 13:56:06
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 4179076 Odpowiedz z cytatem
kabukiman
The Electrician ;)

First Sergeant

... oprócz czwartej części. Osobiście do filmu jako całości nic nie mam, oprócz tego CZEGOŚ - ni to wydry ni to gluta z oczami.
2002-05-10 19:17:33
kabukiman
The Electrician ;)

First Sergeant

aha zapomniałem dodać że koncepcja królowej w ciąży to wymysł chorego człowieka, na ale co tu się dziwić jak Joss Whwdon żyje z pisania scenariuszy do serialu BUFFY postrach wampirów Wink
2002-05-10 19:22:31
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Racja

Pomysł .... noworodka ... to największa wpadka w całej filmowej sadze o Obcych . Tak jak powiedział Kabukiman - gdyby nie to coś, film byłby w porządku. Zamiast miernego zakończenia mogliby dać coś w stylu ucieczki Królowej na ziemię , lub przynajmniej jednego Obcego.
2002-05-11 10:05:38
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
v i r u s

Major

a ja sie z Wami niezgadzam... Newborn w ALIEN RE jest jedna z najciekawszych rzeczy w filmie - podoba mi sie o wiele bardziej niz kurczakopodobne obce... Wink poza tym NB zostal REWELACYJNIE zanimowany i wogole wygladal bardzo real...panowie z ADI zparzyli oryginalnego Gigerowskiego obcego ale NB wyszedl im pierwsza klasa (kto wie jak wygladal by po przejsciu w stan dojrzaly bo wnioskuje ze przedstawiono go w stadium noworodka...)

v_irus@interia.pl
2002-05-11 14:43:17
Schamann
...but there are

First Sergeant

Newborn

owszem, Newborn jest obleśny i wygląda jak żałosna karykatura obcego, ale ... może właśnie o to chodziło ?

4-ka od pierwszej sceny wyraźnie forsuje pogląd, że to ludzie są najgorszymi potworami, a nie obcy (hehe - daleko odeszli od pierwowzoru) - i w końcówce mamy Newborna, który jest hybrydą Obcego z człowiekiem ...brzydki, głupi, mordujący bezmyślnie, bez zwierzęcej perfekcji obcego. Karykaturalny i żałosny, tych cech z pewnością nie dostał w spadku po swoich "Obcych" przodkach, prawda ?

Sposób pokazania Newborna jest brzydki i nie pasujący do konwencji, ale potraktowany poważnie, bez olewania całego wątku, tylko dlatego, że brzydki, mnie przynajmniej skłania to kilku naprawdę zamotanych refleksji. Więc jeszcze raz, może o to własnie chodziło ?

Wprowadzenie Newborna na pewno dało mi mniej uciechy niż Królowa w "Aliens", ale za to dało mi dużo więcej do myślenia.

Na pewno był jednym z najciekawszych pomysłów 4-ki, tu z virusem zgadzam się całkowicie
2002-05-11 15:52:10
xenomorph

Lance Corporal

królowa

WEDŁUG MNIE KRÓLOWA STANOWI BARDZO WAŻNĄ CZĘŚĆ
GATUNKU OBCYCH BEZ NIEJ NIE BYŁOBY MOŻLIWE JAKIEKOLWIEK DZIAŁANIE OBCYCH
2002-05-18 21:23:29
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 328378267 Odpowiedz z cytatem
v i r u s

Major

'faktyczna bezmyslnosc newborna'??? a niby to na jakiej podstawie??? chodzi Ci chyba o faktyczna bezmyslnosc Obcych - ktorzy nawet nieruszyli dupy aby zaladowac sie na Betty... jak Obcy w Alien chociazby... Wink

v_irus@interia.pl
2002-05-20 16:47:42
kabukiman
The Electrician ;)

First Sergeant

W ogóle w czwartej części jest dużo takich 'badziewów'. Ale jak już mówiłem tak to jest, kiedy za scenariusz bierze się Joss Whedon.
2002-05-20 16:54:31
v i r u s

Major

???

newborn nie darl ryja.... postepowal BARDZO logicznie - chcial wziac Call na wspolczucie, poza tym pozniej uswiadomil jej swoje powiazanie z Riplej powtarzajac jej zachowanie z celi i z akcji po odkryciu, iz Call jest robotem... a zapewniam Cie ze juz napewno nie zmiescilby sie w szczeline do ktorej uciekla Call... a Obcy z 4 bardziej przypominaja dinozaury z JP niz Gigerowska Bestie...Newborn RZADZI!!!

v_irus@interia.pl
2002-05-29 14:56:39
KainAbel

Lance Corporal

GOD SAVE THE QUEEN

j.w...
2002-06-04 18:14:16
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu