Autor |
Temat: Xenopedia PL = Aliens Wiki - kto jest za utworzeniem? |
Private
|
Xenopedia PL = Aliens Wiki - kto jest za utworzeniem?
Witam!
Zapraszam do wsparcia projektu utworzenia polskiej internetowej encyklopedii opartej o działanie systemu Wiki (tak, by każdy użytkownik internetu mógł ją dowolnie redagować) poświęconej Obcym (oraz Predatorom).
Istnieje wiele polskich serwisów poświęconych Xenomorphom, ale nie znam żadnego funkcjonującego na systemie wiki.
Kto chce, żeby polska Wikia powstała, powinien:
1. Zarejestrować się na http://pl.wikia.com
2. Odszukać wniosek http://requests.wikia.com/wiki/Alien
3. Kliknąć "edytuj"
4. Dopisać swój głos poparcia, używając szablonów:
a) {{Volunteer}}, jeśli jesteś nowym użytkownikiem Wikia.
b) {{Support}}, jeśli już jesteś członkiem społeczności Wikia.
Jeśli zbierze się odpowiednia ilość chętnych, Wikia zostanie utworzona.
Uważam, że jesteśmy w stanie przegonić anglojęzyczną Xenopedię, która jest po prostu żałosna, nie posiada artykułów o podstawowych rzeczach, na przykład o filmach.
Pokażmy, że Polak potrafi!!!  ____________________________________ Pomóżcie utworzyć polską Xenopedię!
|
|
2007-05-13 11:22:13
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
Polak by potrafil jakies 4 lata temu. Teraz nie znajdziesz wielu chetnych ani tutaj ani na forum Corvaxa. IMO obcy zaczyna zanikac (nie tylko w Polsce). "Osiagniecie" jakim byl AvP plus brak nowych komiksow, gier itp. zaczyna skutkowa. Po AvP2 tez to pewnie sie nie zmieni.
|
|
2007-05-13 11:35:38
|
|
BiskupAndroid
BUILDING BETTER WORLDS
|

Lance Corporal
|
wikipedia o Alienach będzie raczej niewypałem. Stronka Ciacha, mimo że od jakiegoś czasu nie jest uaktualniana jest nadal najlepszą polską stronką o zinomorfach
ps. bardziej by tu sie przydała stronka o Obcych na Nonsensopedii  ____________________________________
Ostatnio zmieniony przez BiskupAndroid dnia 2007-05-14 00:09:31, w całości zmieniany 1 raz
|
|
2007-05-13 14:41:35
|
|

Lance Corporal
|
Obawiam się że nie ma sensu. Będzie wiele nieścisłości.
|
|
2007-05-13 20:42:50
|
|
Private
|
Tia, nie to jak postawa wielkiego filozofa Kłapouchego, który wprowadził do kultury nieśmiertelne powiedzenie "i tak się nie uda" .
@Hicks
>>> Co do nowych gier, to nie wiem, czy wiesz, ale Obsidian (ci od KotOR II: TSL) zapowiedziało stworzenie gry Aliens RPG. AVP - cóż, shit happens, ale nie uważam, że Obcy idą w zapomnienie. Co najwyżej mała zapaść, tym bardziej zachodzi potrzeba "reanimacji" pacjenta.
BTW: To, że nowe komiksy nie wychodzą w Polsce nie oznacza, że ich nie ma. Wystarczy odwiedzić np. stronę Dark Horse Comics.
Co do aktywności polskich serwisów.
Strony są porzucane, gdyż założyciele tracą wolny czas, bądź zainteresowanie by je dalej redagować. To jest naturalne i nie powinno budzić zdziwienia. A potem strona albo zamiera, albo poszukiwani są ewentualni kontynuatorzy, który przejęliby witrynę. W przypadku wiki taka sytuacja nie będzie miała miejsca, gdyż wiki edytować może każdy bez szczególnych uprawnień. I kiedy nawet założyciele porzucą zainteresowanie, wiki może być kontynuowana przez kogokolwiek.
BiskupAndroid napisał: |
Będzie wiele nieścisłości. |
Uniwersum Aliens nigdy nie będzie tak spójne, czy to pod względem fabuły, czy dajmy na to, chronologii, jak na przykład uniwersum Star Wars, jstem tego świadom i nie ma co się oszukiwać.
Tym większym wyzwaniem będzie poskładanie wszystkiego do kupy i próba usystematyzowania.
Grunt to nastawienie. Z podejściem Kłapouchego nic się nie uda. Należy jasno sformułować cele i misję.
J. F. Kennedy w 1961 roku powiedział: „Do końca dekady Amerykanin postawi swoją stopę na Księżycu".
Y. Kawai, prezes Komatsu w 1962 roku ujął swą misję w dwóch słowach: „Maru-Cat" („Pobić Caterpillara").
Moje credo jest następujące: W ciągu pierwszego roku istnienia, zamierzam z tej wiki uczynić co najmniej trzecią lub drugą polską wikią pod względem liczby haseł i aktywności.
Że niby jest to nierealne? A jednak wierzę, że się uda. Jeszcze zobaczymy. POZDRAWIAM! ____________________________________ Pomóżcie utworzyć polską Xenopedię!
|
|
2007-05-14 00:08:51
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
Doctor Who napisał: | >>> Co do nowych gier, to nie wiem, czy wiesz, ale Obsidian (ci od KotOR II: TSL) zapowiedziało stworzenie gry Aliens RPG. |
Nie pierdol. Powaznie? Maja wyjsc nowe gry? I co z tego? Opisywalem ci stan faktyczny a na te chwile NIE MA ZADNYCH NOWYCH GIER!!!!!!! To ze maja wyjsc to inna para kaloszy. Chyba nie chcesz mi powiedziec ze przez samo oczekiwanie na kiedys tam majaca wyjsc gre zwiekszy sie tu ruch (premiera AvP2 ma miec miejsce w grudniu i jakos ten fakt nie tworzy tutaj tloku).
Doctor Who napisał: | AVP - cóż, shit happens, ale nie uważam, że Obcy idą w zapomnienie. |
Gdzie ja twierdze ze obcy idzie w zapomnienie? Ja tylko mowie iz obcy jako obiekt kultu zanika i jest to spowodowane paradoksalnie tym iz wiekszosc stuffu jest powszechnie dostepna a nic nowego nie jest nam oferowane.
Doctor Who napisał: | Co najwyżej mała zapaść, tym bardziej zachodzi potrzeba "reanimacji" pacjenta. |
Jaka to potrzeba? Kolejny spieprzony AvP, ktory nie ma prawie nic wspolnego z saga? SW która mówi iz na Obcego 5 nie ma co liczyc? Brak zainteresowania? Kolejne znikajace strony? Brak nowych projektow? Precyzyjnie.
Doctor Who napisał: | BTW: To, że nowe komiksy nie wychodzą w Polsce nie oznacza, że ich nie ma. Wystarczy odwiedzić np. stronę Dark Horse Comics. |
Odwiedzilem. Nic nowego/ciekawego nie zauwazylem. Wiekszosc jest dostepna u CIACHA lub przez p2p.
Doctor Who napisał: | Co do aktywności polskich serwisów.
Strony są porzucane, gdyż założyciele tracą wolny czas, bądź zainteresowanie by je dalej redagować. To jest naturalne i nie powinno budzić zdziwienia. A potem strona albo zamiera, albo poszukiwani są ewentualni kontynuatorzy, który przejęliby witrynę. W przypadku wiki taka sytuacja nie będzie miała miejsca, gdyż wiki edytować może każdy bez szczególnych uprawnień. I kiedy nawet założyciele porzucą zainteresowanie, wiki może być kontynuowana przez kogokolwiek. |
Po jakiego wala? Angielska wersja juz jest a o poslka bijesz sie tylko ty.
Doctor Who napisał: | Grunt to nastawienie. Z podejściem Kłapouchego nic się nie uda. Należy jasno sformułować cele i misję. |
Dokladnie tylko pytanie: Dla kogo chcesz sie poswiecac? Kennedy i Kawai mieli motywacje wiedzieli co, za ile i dla kogo. IMO, szkoda czasu. Jara cie ten pomysl? Poczynaj.
|
|
2007-05-14 00:48:19
|
|
Private
|
Ha! Dokładnie kiedy pisałem tamten post, wikia została zaakceptowana pod adresem:
http://pl.alien.wikia.com/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Kto chce, może wpaść.
Nie rozumiem tylko nastawienia "po kiego wała", "dla kogo", "szkoda czasu" itp.
Boli cię, że ktoś coś robi? Przecież nikt nie każe wam tam pisać. Jesteś sfrustrowany, ponieważ nikt już prawie nie pisze na polskich serwisach.
A czy ja ci chcę odebrać/skaptować userów z tej strony?
Takie polskie piekiełko.
HICKS napisał: | Odwiedzilem. Nic nowego/ciekawego nie zauwazylem. Wiekszosc jest dostepna u CIACHA lub przez p2p. |
O RLY? A zapowiedzi na 2007 czytałeś?
Cytat: | TITLE
DATE *
PRICE
Aliens vs. Predator Omnibus Volume 2
10-17-07
$24.95
Pre-Order
Aliens: Steel Egg
09-26-07
$6.99
Pre-Order
Alien vs. Predator Volume 2: Civilized Beasts TPB
09-05-07
$6.95
Pre-Order
Predator Omnibus Volume 1
08-15-07
$24.95
Pre-Order
Aliens Omnibus Vol. 1
07-11-07
$24.95
Pre-Order
Aliens: Cauldron
06-13-07
$6.99
Pre-Order
Aliens vs. Predator Omnibus Vol. 1
06-06-07 |
Trochę nowych (Steel Egg na przykład) i wznowienia starych. A skoro są wznowienia, jest popyt.
Cytat: | Jara cie ten pomysl? Poczynaj. |
Done. ____________________________________ Pomóżcie utworzyć polską Xenopedię!
|
|
2007-05-14 09:06:31
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
Doctor Who napisał: | O RLY? A zapowiedzi na 2007 czytałeś?
|
Jednym slowem potwierdzasz moj zarzut - jeden projekt, wznowienia i 2 brukowe ksiazki, ktora nie maja prawie zadnych szans na wydanie u nas. Jak to sie ma do swiata Star Wars, gdzie co roku wydawane jest kilkanascie ksiazek, komiksow, gier i innych dupereli? Nie twierdze ze ten swiat mnie pociaga. Po prequelach wole sie trzymac z daleka ale wydaje mi sie ze zachowana jest jakas ciaglosc i cien szacunku (mimo wszystko) dla fanow.
Doctor Who napisał: | Trochę nowych (Steel Egg na przykład) i wznowienia starych. A skoro są wznowienia, jest popyt. |
Wznowienia sa na rynek Amerykanski. Popyt jest bo to najbardziej popularny komiks oparty na AvP. Nie zmienia to faktu iz oprocz okladki nie dostaniesz nic nowego
|
|
2007-05-14 09:50:05
|
|

Lieutenant Colonel
|
Nie zmieni to faktu, że nawet jak wychodzi coś nowego to niestety jest to totalnym chłamem, jak ostatni komiks AvP czy też film :/.
|
|
2007-05-14 12:48:29
|
|
Private
|
Strona teoretycznie ruszyła, choć muszę najpierw popracować nad stylem, szablonami zanim będzie w pełni funkcjonalna. ____________________________________ Pomóżcie utworzyć polską Xenopedię!
|
|
2007-05-14 19:33:32
|
|
BiskupAndroid
BUILDING BETTER WORLDS
|

Lance Corporal
|
to powodzenia. może jak kiedyś tam wpadnę, dorzucę jakąś "cegiełkę" od siebie  ____________________________________
|
|
2007-05-16 04:48:23
|
|
Private
|
Muszę popracować nad Monobook.css aby wypracować styl strony, potem porobię szablony, infoboxy i zasady, ale artykuły można już pisać. Najwyżej potem wszystko poustawiam ręcznie. Ja za "prawdziwe artykuły" wezmę się dopiero jak już wszystko będzie gotowe. ____________________________________ Pomóżcie utworzyć polską Xenopedię!
|
|
2007-05-16 09:38:56
|
|
MIKET
The Great Cornhollio!
|

Lieutenant Colonel
|
A mnie sie pomysł podoba. Strona na ktorej byloby wszystko - dla mnie pomysl fajny. Tylko dlaczego xenopedia.pl skoro jak sie wpisze ten adres to nie przejde do alien wiki? Trzeba by wykupic domene a bez tego to raczej bez sensu taki napis trzymac...
Doctor Who napisał: |
J. F. Kennedy w 1961 roku powiedział: „Do końca dekady Amerykanin postawi swoją stopę na Księżycu".
|
Tjaaa...i ponoc i tak nie postawił.
HICKS napisał: |
Gdzie ja twierdze ze obcy idzie w zapomnienie? Ja tylko mowie iz obcy jako obiekt kultu zanika i jest to spowodowane paradoksalnie tym iz wiekszosc stuffu jest powszechnie dostepna a nic nowego nie jest nam oferowane. |
W polowie sie zgodze. Fakt, mniejszy jest. np. ruch na forum ale to wlasnie skutek tego ze nic nowego nie ma - to fakt, a po drugie to juz niemal wszystko zostalo omowione (jesli cos nie zostalo to smialo zakladajcie temat i lecimy z tematem). Z drugiej strony wlasnie uwazam ze jednak Obcy nie znika jako obiekt kultu. Watpie by plakaty z Obcym poszly w zapomnienie za szafa, cale w kurzu, figurki do pudla a AQ gdzies daleko za inne filmy dvd miedzy Resident Evil a House of the Dead. Kapliczki jak mniemam (dobrze wiesz o czym mowie! ) - dalej istnieja i duzo czasu musialoby minac by zniknely. ____________________________________ MU-TH-UR 6000
|
|
2007-05-18 17:40:43
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
A mi się ten pomysł nie podoba, no bo na co możemy liczyc? na obcych z ukrytymi oczami? rozprawceo chorobach wenerycznych facehuggera ? psychologi i mentalnosci obcych w XXI wieku?
Bogowie tylko wiedzą jakie inne głupoty tam się pojawią. Dajcie dzieci spokuj juz dzietkowi Obcemu, idzcie sie lego pobawic i nie andersonujcie juz wiencej, serce boli. ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2007-05-19 00:40:54
|
|
|