Autor |
Temat: bateria? |
Second Lieutenant
|
bateria?
Czy obcy moze byc bateria?
Skoro jest w srodku wypelniny kwasem.....
:> :*
|
|
2002-04-06 15:30:19
|
|

MODERATOR
|
bateria....
Według systemu RPG - ksenomorfy sa czyms w rodzaju biorobota - sa zywa bateria. ich przeznaczeniem jest zabijac - zostali stworzeni jako bron biologiczna.
Pozdrawiam ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2002-04-08 11:26:07
|
|
MODERATOR
|
Jest to teoria, która trzyma sie "kupy". Po co były jaja na Derelictcie? Może był to rodzaj akumulatorów, jakiś typ zasilania dla statku. Obce zamiast krwi mają kwas (jak akumulator). A dowód na to że wytwarzają prąd? Przyjżyjce się dokładnie kiedy Kane dotyka po raz pierwszy jaja: ZOSTAJE PORAŻONY PRĄDEM. Jest to dobrze widoczne i słyszalne.
Tak więc jaja obcych we wraku mogą być gigantyczną baterią, praktycznie niewyczerpywalną, biorąc pod uwagę jak długo mogą pozostać "aktywne".
|
|
2002-04-10 16:49:48
|
|
Second Lieutenant
|
Tak jak napomknal tu Suchy obcy moze byc niczym innym jak alternatywnym zrodlem energii zasilajacym statki kosmiczne co jest czescia teori o kwasie i elektrycznosci wytwarzanej przez nich :O
Jako bron biologiczna wg mnie nie nadaja sie: zbyt skomplikowany cylk zyciowy itp. Ich sila byla by najwyrazniej bardzo watpliwa co widzimy dobrze w Aliens.
|
|
2002-04-10 17:09:24
|
|
Second Lieutenant
|
porazenie
[red] Przyjżyjce się dokładnie kiedy Kane dotyka po raz pierwszy jaja: ZOSTAJE PORAŻONY PRĄDEM. Jest to dobrze widoczne i słyszalne. [/red]
Czy bylo to porazenie pradem to nie jestem pewien, Kane nie dotknal jajka tylko zbizyl do niego dlon, ktora mial przeciez w rekawicy kombinezonu. Watpie by material z ktorego jest wykonane poszycie kombinezonu (zwykle wielowarstwowe) przewodzilo prad. Z reszta elektrycznosc plynie tylko po zwenetrznej krawedzi czlowiek ubrany w metalowy stroj nie zostal by porazony!
Wg mnie bylo to syk powstalego podcisnienia, gdy jajko zaczelo sie aktywowac i przygotowywac do otworzenia. LV posiadala atmosfere glownie z CO2 a wiec to chyba dobre wytlumacznie.
|
|
2002-04-10 17:31:34
|
|
MODERATOR
|
Hmmmm... Bo ja wiem. Jak dla mnie to ten odgłos bardziej przypomina rozładowanie ładunku elektrycznego niż "dekompresje". Jeśli byłaby to dekompresja, to czy nie powinien ulecieć z jaja jakiś gaz widoczny w postaci jakiejś mgiełki, dymka czy czegoś w tym stylu?
|
|
2002-04-11 14:13:34
|
|
Second Lieutenant
|
diabelnie niejasne
Odglos jest rzeczywiscie bardziej podobny do wyladowania elektrycznego niz do syku powietrza.
Moze to byl tylko sam dzwiek? Kane cofnal reke bo sie zapewne przestraszyl. Choc tez widze tu pewna luke musial by bowiem dobrze sluszec przez helm wszystko z zewnatrz lub miec jakis ralistyczny nasluch (jak by mu trzasnelo to mugl by przeciez pomyslec ze to zaklucenia w locznosci). Co do rozprezania gazu nie koniecznie musial by byc widoczny, przeciez to zalerzy od wielu czynikow.
Porazenie przez kombinezon kosmiczny tez jest malo prawdopodobne o czym pisalem troche wczesniej.
Dla mnie ta sytuacja jest nadal bardzo niejasna. Ktos ma jakis inne koncepcje?
|
|
2002-04-12 18:30:33
|
|

MODERATOR
|
bron biologiczna....
skomplikowana? Watpliwa sila? Oddzial marines zostal zdziesiatkowany. Zostali stworzeni do latwego uzycia. Wysyla sie jaja na miejsce gdzie jest wrog, dochodzi do wyklucia obcych. Pozniej leci samo. W przypadku uzycia na stacjach kosmicznych nie widze za bardzo realnego sposobu walki z nimi. Duzo obcych=duzo kwasu=problemy ze szczelnoscia kadluba, uszkodzenia itp. itd. Dolozmy do tego wytrzymalosc i zdolnosci do przystosowywania sie do roznych warunkow i otrzymujemy cos niebezpiecznego. Bron o ktora nie trzeba dbac, wystarczy zrzucic kilka(nascie/dziesiat/set) jaj i zapomniec o przeciwniku. ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2002-04-13 14:19:51
|
|
Second Lieutenant
|
kiepska bron
Wedlug mnie zdziesiatkowane zostaly Aliensy.
Jak nie wiezysz to policz sobie ile ginie marines na ile Aliens, A trzeba wziasc jeszcze pod uwage fakty, ze mieli oni od paczatku wyjatkowego pecha i na dodatek dzialal wsrod nich sabotazysta a dowodztwo bylo chaotyczne i niedoswiadczone!
|
|
2002-04-14 17:23:31
|
|

MODERATOR
|
do tomexx'a
Tak, wtej jednej sytuacji obcy zostali zdziesiatkowani. Z tym ze z ludzi niewielu przezylo. Co do broni - ksenomorfy nie zostaly zbudowane do walki z ludzmi - wiec mogly miec gorszy start. Wszystkie tego typu nielopgicznosci wynikaja z tego ze to jest film. Ale mozna je tlumaczyc w ten sposob, ze pokazano tylko niewielki fragment swiata - i mozliwe ze najwazniejsze informacje nadal sa ukryte. Co do broni - nalv 426 lecieli zolnierze, ktorzy wiedzieli z czym moga sie spotkac - prawie wszyscy zgineli. Zwroc uwage na cos innego: w bazie bylo ponad 150 kolonistow. Zostali zlikwidowani zanim udalo im sie nadac sygnal SOS. Czy to nie jest zastanawiajace? Jak zachowaloby sie wojsko, ktore nie byloby przygotowane do starcia z obcymi? ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2002-04-15 08:49:30
|
|
Second Lieutenant
|
obcy osabli
Jezeli kiepsko dowodzone nieliczne wojsko sobie z nimi radzi nie widze sensownych powodow dla ktorych jakies tam wydzialy zbrojeniowe mialy by sie o nie zabijac.
Poza tym jesli mamy sie sugerowac filmami to trzeba przynac fakt, ze w Aliens Obcy sa malo inteligentni i co za tym idzie stosunkowo slabi. Zaczynaja nagle przemieszczac sie korytazami, wchodza wprost pod lufy broni, ich ataki sa chaotyczne, kwas poza jedna sytuacja stopniowo zamienia sie w PH 5,5 czy tez pod wplywem stresu czy tez kiepskiej diety, tego nie wiem
Wszystko to zrobiono po to by film mial akcje of course. Jednak wynik tego jest taki, ze obcy tak strasznie grozny i przebiegly nie jest, troche daleko im do tego by ich podziwac. W sumie nie dziwe sie temu skoro najwiecej uwagi fani Aliens poswiecaja marines i ich broni, no wlasnie cos w tym musi byc.
|
|
2002-04-15 10:27:03
|
|

MODERATOR
|
wlasnie...
Jezeli kiepsko dowodzone nieliczne wojsko sobie z nimi radzi nie widze sensownych powodow dla ktorych jakies tam wydzialy zbrojeniowe mialy by sie o nie zabijac.
A jakby nie patrzec wszyscy sie o nie zabijali. I kolejne czesci Obcego mowia o tym jak korporacja chce zdobyc ksenomorfy. Dlaczego? Film nie prezentuje wszystkich mozliwosci obcego. ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2002-04-15 10:30:33
|
|
Second Lieutenant
|
Obcy sa bronia biologiczna to oficjalny fakt!
Nie ogladales Alien Ressurection? Niby statek gen. Pereza to co? szklarnia lub laboratorium ekologicznej energi?
Tu chodzi o bron, a skoro bron jest raz taka raz smaka to sam nie wiem czy w kontynuacjach jest jakis glebszy sens poza nabiciem kasy i pokazaniem mozliwosci produkcyjnych wytworni.
Dlatego wole bardziej prawdopodobne terorie na ich temat niz te uparcie serwowane nam z mysla o mniej wymagajacych widzach. Z reszta jakejkolwiek bys nie opracowal teorii to i tak nigdy by sie ona nie zgadzala z cala Saga. Ale nie powiedziales jeszcze co sadzisz o Obcych jako alternatywnej technologi energetycznej bo odchodzimy powoli od tematu.
|
|
2002-04-15 10:50:54
|
|

MODERATOR
|
bron biologiczna....
Ogladalem. Ale 3 i 4 czesc jakos mi nie pasuja do wczesniejszych czesci. Co do czescu 4 - obcy sa badani pod katem broni biologicznej. i tak ich traktuja ludzie. Ale wazniejsze jest: po co obcy zostali stworzeni. A to w filmach juz nie jest powiedziane.
Co do obcych jako alternatywnego zrodla energii, to jest IMHO bardziej niepraktyczne niz bron biologiczna. Owszem, obcy moze zyc i byc czyms w rodzaju bio-robota, ale do zasilania statku czy czegokolwiek innego to o wiele lepiej nadawalyby sie "martwe" akumulatory. ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2002-04-15 10:55:49
|
|
Second Lieutenant
|
Masz racje kolejne czesci "Sagi" nie pasuja do siebie najlepiej i o tym jest caly czas mowa.
[orange]Ale wazniejsze jest: po co obcy zostali stworzeni. A to w filmach juz nie jest powiedziane.[/orange]
Nie zostalo tez powiedziane to czy ktos ich w ogule storzyl :O
[orange]Owszem, obcy moze zyc i byc czyms w rodzaju bio-robota, ale do zasilania statku czy czegokolwiek innego to o wiele lepiej nadawalyby sie "martwe" akumulatory.[/orange]
To co zywe ma pewna zalete nad martwym potrafi sie samo regenerowac (samoregeneracja to jedna z cech definjujacych zycie)
|
|
2002-04-15 11:33:17
|
|
Private First Class
|
Obcy, baterie i te sprawy...
Az mnie wciągnely te wasze rozwazania o Obcym. Przyznaje racje co do wiekszosci poruszanych tu kwestii ale moi panowie zapomnieliscie chyba o zerknieciu na cala ta sprawe z orbity SAGI i jej powiazan ,a dokladniej chodzi mi tez o dobrze nam wszystkim znana rase Predatorow ,ktorym niektorzy (w szczegolnosci japonscy) fanatyczni tworcy komiksow i wszelakich z saga zwiazanych odchylow przypisujom miano stworcow rasy Obcych - nie podwarzam tej kwestii a jedynie pragne przedyskutowac Jak waszym zdaniem ma sie to do tych (bo to wnioskuje z niektorych wypowiedzi) "Obcych bedacych miesem armatnim". A w sumie to nie wyobrazam sobie marina w roli bestii ganiajacej po ciemnych korytarzach, szybach ,norach,czajacego sie, zdolnego zabic Obcego bez strat wlasnych - niech sprobuje powalczyc w taki sposob w jaki robia to Xenomorphy to zmieni zdanie. ale nie zmieni ,bo nie potrafi jest leszczem bez serii pukawek jakie ma w arsenale.
Przychylam sie do opinii ,iz Obce som cwane
Najwazniejszy jest element stada, walki cala banda dzikich bestii.
A czy Obce sa bateria? Z cala pewnoscia tak ,bo towarzyszace mi przy ich ogladaniu napiecie jest COOLLLLL...
Pozdro to all maniaki!!
|
|
2002-04-15 18:22:19
|
|
|