Autor |
Temat: M.U.G.E.N |
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
M.U.G.E.N
Nazwa tego programu nie jest chyba OBCA fanom automatowych mordobić z lat 90 oraz fanom emulacji.
Dla niewtajemniczonych, krótkie info. MUGEN to program pozwalający na wykorzystanie postaci z wszelkich niemal dostępnych mordobić typu 2D i robienie tzw. versusów. I tak np. wojownicy z Mortal Kombat mogą spotkać się z wojownikami Street Fighter i/lub King of Fighters. Jest masa opcji i masa postaci dostępna w sieci. Fani prześcigają się w wymyślaniu najlepszych versusów. Niektóre są naprawdę ciekawe zwłaszcza, że fani przy pomocy odpowiednich programów graficznych potrafią nieźle niektóre postaci podretuszować. Są nawet wojowniczki ze znanych gier (m.in. Chun-li), które jakiś maniak pozbawił przyodziewku
Kiedy MUGEN wraz z kilkoma postaciami wylądował kiedyś na moim twardzielu, uznałem że mimo ciekawego pomysłu jest to zabawa na godzinę. Zresztą nie wiem dlaczego ale te mordobicia, którymi potrafiłem się jarać jako szczeniak, nawet godzinami w salonach, teraz jakoś straciły swój urok.
Zmieniłem jednak zdanie kiedy ostatnio natrafiłem na postacie z gry AvP Capcomu. Jak pamiętacie AvP jest chodzonym mordobiciem. Teraz możemy postaciami znanymi z gry (a którymi grać nie mogliśmy) poobijać mordy przeciwnikom ala Street Fighter.
Mamy dostępnych 5 postaci:
Predator - nie jest to wbrew pozorom Hunter ani Warrior (wbrew nazwie) z oryginalnej gry. Był tam jeszcze jeden pred. Kiedy pod końcówkę zmierzało się postacią w kierunku statku, nagle wyskakiwał na ciebie pred bez maski, który został zainfekowany. Otóż tym właśnie łowcą będziemy mogli się pojedynkować. Postać jest przeniesiona naprawdę profesjonalnie. Pred używa kamuflażu, działka (którym namierza ofiarę), włóczni (takiej jak w Predatorze 2) oraz dysku. Wszystko to okraszone dźwiękami z oryginalnej gry.
Alien Queen - jej wysokość posiada wachlarz ciosów dokładnie taki sam jak w oryginalnej wersji: namierza i uderza ogonem, pluje kwasem, przywołuje warriorów, którzy walczą za nią itd.
Marine - żołdak siedzi sobie w ładowarce i jest instruowany przez przełożonego (tego ofciera, który kolekcjonuje obcych w grze). Ładowarka posiada pasek wytrzymałości i gdy pod wpływem ciosów zostajemy jej pozbawieni (lub z niej wyskoczymy), Marine może wyciągnąć: nóż, granat, M41A albo Smurt Gun.
Razor Claws - boss z gry (z czerwonym pancerzem i ogromnymi pazurami). Posiada kilka podstawowych uderzeń. Ogólnie ciekawa postać.
Chrysalis - j. w. Jest to pierwszy boss z oryginalnej gry.
Gra może dostarczyć miłych wrażeń. Pojedynki nie zachodzą tylko pomiędzy dwoma postaciami. Dzięki opcjom Simul (4 postacie na ekranie) i Turns, zabawę można sobie uprzyjemnić.
Można konfigurować pojedynki dowolnie: ładowara vs. królowa, predator vs. razor claws itd. W menu MUGENa jest opcja "watch". Po jej włączeniu, wybraniu singla i wyznaczeniu dwa razy Preda możemy oglądać majestatyczny pojedynek tytanów. Obaj kolesie w pewnym momencie mogą jednocześnie włączyć kamuflaż, a wtedy... jest na co popatrzeć.
Kiedy znudzi nam się walka pomiędzy postaciami z oryginalnej gry, możemy wprowadzić wojowników z innych światów. Przykłady: Punisher vs. Predator, Venom vs. Razer Claws...... Czarodziejka z Księżyca vs. Królowa Obcych ......
Aaaaa i jeszcze jedno. Lokacje. Są wyciągnięte z gry (m.in. Gniazdo)
Komu to zawdzięczamy? Fanowi z Japonii, który na swojej stronie umieścił pliki z postaciami i lokacje.
Dla tych, którzy chcą poszaleć:
1. Pobrać M.U.G.E.N: http://unofficial-winmugen.jpn.org/
2. Rozpakować.
3. Udać się do katalogu DATA i otworzyć plik "select.def" (zaznajomić się z wytycznymi postępowania)
4. Pobrać pliki postaci i pliki lokacji http://wakusei2.hp.infoseek.co.jp/
5. Robić to co każą w pliku select.def ____________________________________
|
|
2006-01-23 20:41:21
|
|

Lieutenant Colonel
|
Ha a ja przedwczoraj gdy wpadł do mnie kumpel na nocne granie przeszedłem z nim AvP poraz kolejny. To samo z Punisherem, Cadillacs and Dinosaurs takze ;].
Za MUGENem kiedyś szalałem, a to z racji tego ze mialem Mugen 2 - Dragon Ball Edition, więc wiadomo . Sam program jest idealny, jedyne co pozostaje to wyważenie wszystkich postaci tak by były albo realnie odwzorowane albo wyważone.
Nawet niedawno chciałem sobie przypomnieć Mugena 2 - DB aczkolwiek mam problem z odpaleniem go wogóle (stara dosowa wersja).
Co jak co, ale zainteresowałeś mnie tym i obadam to jak tylko skończy mi się sesja .
|
|
2006-01-23 21:14:46
|
|
|
|