Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Obcy 3-w głowie czy w klatce piersiowej?
Luczija

Cannon fodder

Obcy 3-w głowie czy w klatce piersiowej?

Mam takie własnie pytanie do fanów obcego.W trzeciej częsci "Obcego" jest taka scena jak Ripley prosi jednego z wieźniów aby zrobil jej tomografię głowy w celu wyszukania ewentualnych uszkodzeń czaszki albo krwiaka.I wtedy ten więźien odkrywa w niej obcego.No własnie,gdzie ten obcy sie ulokował, w głowie czy w klatce?

Ps.załozyłam sie o piwo,więc pomóżcie:)
2005-08-03 17:11:14
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

Ekhmm alez ona kazała sie całą przeskanować i tak też zrobiono co widać po pracy urządzenia, poza tym obcy jej wyszedł w 3 z brzuszka, a przynajmniej tak to wygladało w filmie.
A co obstawiałaś bo szkoda piwka Smile
2005-08-03 17:19:30
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Luczija

Cannon fodder

No cóż,piwko w plecy:/
dzieki;)za odpowiedź
2005-08-03 20:12:44
Malone

Private

Wyjaśnię nieco tą dziwną scenę może, bo w pierwszej chwili i mnie walnęło, że czemu "głowy"...

Ano samego Obcego najwyraźniej nie da się wykryć w żołądku skanerami medycznymi (dopiero badam prawdopodobne przyczyny tego faktu, opierając się na książce "Obcy. 8 pasażer..."). Tak czy inaczej - Ripley prawdopodobnie chciała sprawdzić, czy są jakieś podskórne ślady (mikrowylewy itp.) w rejonie twarzy i głowy, pozostawione przez twarzołapa. Jeśli przeczytacie ww. książkę, przekonacie się jak silnie twarzołap obejmował głowę Kane'a, w którą wpił się też małymi wypustkami, nie pozostawiającymi zbyt widocznych śladów. Ripley przeżyła katastrofę kapsuły, co może tłumaczyć wiele lekkich uszkodzeń wewnętrznych, odwracających uwagę od małego embrionu w żołądku, ale "palce" twarzołapa zapewne pozostawiły ragularniejsze ślady w obrębie głowy. Zwłaszcza, że twarzołap, któremu zagraża zerwanie z głowy hosta - przytrzymuje się jeszcze bardziej, a że warunki na statku były ciężkie... Co Wy na to - może być taka teoria?
2005-08-04 22:30:53
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

ale o so chozi ? Przecież to jest jakiś sztuczny problem. Ona się kazała przeskanować, nic tam o głowie nie było.
2005-08-04 23:36:41
J.Vasquez

Captain

Jak piwko przegrane to już nie ma po co teorii wymyślać.

Zresztą Malone po co tłumaczysz dlaczego Ripley chciała się przeskanować? ...źle się czuła, to chyba wystarczający powód.
A takim gdybaniem to ja mogę sobie analizowac popęd płciowy obcego
Wink
2005-08-05 10:28:31
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Malone

Private

Oj, Vasquez, Vasquez... To już se pogdybać nawet nie można? A swoją drogą, jak już o tym popędzie... Laughing Dobra, nic nie mówiłem.

No i jak już wyjaśniać - to do końca (na ile się wie). A w tajemnicy potwora, jedną z najlepszych rzeczy są właśnie domysły. Przecie to kupa zabawy! Tyle, że dość mrocznej... Rolling Eyes A mam nadzieję, że jej nam nie odbierze jakiś durny reżyser, który w końcu uwiąże Obcego na smyczy, wyuczy go "roll over", "play dead", a potem każe mu się zbuntować, bo to już nie będzie ten sam tajemniczy "posępny żniwiarz" z gwiazd. Ostanie się jeno kolejny gumowy mutant, nad którym jak zwykle stracono kontrolę, bla, bla, bla...

W momencie, gdy skończy się gdybanie, będę wiedział, że uśmiercili Obcego - zwykli twórcy filmowi - na zawsze. Crying or Very sad
2005-08-07 18:09:22
Gieferg

Second Lieutenant

to może zapodam cytacik:

Alan Dean Foster, Obcy Trzy,Warszawa 1992, s.204 napisał:

Gdyby to był zwyczajny robotnik, wyszedłby już na zewnątrz, wydostając się w okolicy mostka. Ponadto dojrzewa ona w jamie macicy, a nie w klatce piersiowej. Poniewaz królowa jest znacznie bardziej skomplikowanym organizmem, najwyraźniej potrzebuje więcej zarówno czasu jak i miejsca, by dojrzeć. W przeciwnym razie, już bym nie zyła

I jaka ię podoba?
Co prawda w nowelizacji Fostera w 8 pasażerze obcy mial oczy, w derelikcie nie było żadnego jockeya itd. ale kolejne częsci są już zwykle całkiem zgodne z oryginałem - a z tego cytatu wynikaloby nawet że nosicielem krolowej może być tylko osobnik rodzaju żeńskiego. Jednak na filmie przy prześwietleniu wygląda to raczej na klatkę piersiową (tak mi sie przynajmniej zwykle wydawało). Może więc to jakiś zarzucony podczas cięzkiej drogi jaką przeszedł scenariusz A3 pomysł?
2005-12-01 00:38:50
v i r u s

Major

Gieferg napisał:
to może zapodam cytacik:
(...)Co prawda w nowelizacji Fostera(...)

nowelizacje ani scenariusze nie są tu wyznacznikami w teoretyzowaniu... Rolling Eyes dyskutujemy zazwyczaj odnośnie wizji przedstawionych w filmach Razz

v_irus@interia.pl
2005-12-15 10:53:11
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 4179076 Odpowiedz z cytatem
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
nowelizacje ani scenariusze nie są tu wyznacznikami w teoretyzowaniu... dyskutujemy zazwyczaj odnośnie wizji przedstawionych w filmach

i co z tego?
Gdzie w filmie jest mowa o superfacehuggerze? Jakoś się o nim dyskutuje a nie przypominam sobie żeby w filmie o nim wspominano.
Cytat:
zazwyczaj

no własnie, zazwyczaj Razz
2005-12-15 17:10:18
v i r u s

Major

Gieferg napisał:
Cytat:
nowelizacje ani scenariusze nie są tu wyznacznikami w teoretyzowaniu... dyskutujemy zazwyczaj odnośnie wizji przedstawionych w filmach

i co z tego?
Gdzie w filmie jest mowa o superfacehuggerze? Jakoś się o nim dyskutuje a nie przypominam sobie żeby w filmie o nim wspominano.
Cytat:
zazwyczaj

no własnie, zazwyczaj Razz

ano w wersji ALIEN3 SE... Rolling Eyes jest tam scena w rzeźni kiedy Murphy trzyma w łapach właśnie super facehuggera Razz

v_irus@interia.pl
2005-12-15 17:17:21
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 4179076 Odpowiedz z cytatem
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
ano w wersji ALIEN3 SE... jest tam scena w rzeźni kiedy Murphy trzyma w łapach właśnie super facehuggera

Rzuciłem okiem.
To co trzyma wygląda jak normalny facehugger, poza tym nawet z bliska go nie widać, dalej nie widzę w filmie podstaw do gadki o superfacehuggerach (nawet jeśli ten facehugger jest nieco większy - ale taka rónica jeszcze o niczymnie świadczy).
2005-12-15 19:16:36
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Gieferg napisał:
To co trzyma wygląda jak normalny facehugger, poza tym nawet z bliska go nie widać, dalej nie widzę w filmie podstaw do gadki o superfacehuggerach (nawet jeśli ten facehugger jest nieco większy - ale taka rónica jeszcze o niczymnie świadczy).

to JEST królewski facehugger - polecam zapoznać się bliużej
a) z forum
b) z nazwą Workprint Wink
2005-12-15 20:15:04
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
to JEST królewski facehugger

przykro mi ale nie sądzę Very Happy
Cytat:
polecam zapoznać się bliużej
a) z forum
b) z nazwą Workprint

oj, Mefisto, weź pod uwagę że :
Virus napisał:
dyskutujemy zazwyczaj odnośnie wizji przedstawionych w filmach

workprint nie jest oficjalną wersją filmu, to co się nie znalazło w żadnej z oficjalnych wersji ma dla mnie zdecydowanie niższą wagę niż to o czym pisze oficjalna nowelizacja a za taką chyb nalezy uznać ksiązkę opatrzoną taką adnotacją:
Cytat:
Copyright @ 1992 by Twentieth Century Fox Film Corporation
Published by arrangement with Warner Books Inc.

poza tym - cóz takiego mamy w workprincie co by potwierdzało królewskośc tego huggera? Bo jakoś nie przypominam sobie nic takiego...

bądźmy konsekwentni, jeżeli tak jak Virus odrzucamy teorie oparte na nowelizacji o tym bardziej powinnimy odrzucać te oparte na scenach które z jakiegoś powodu z filmu wywalono. Nowelizacja była oficjalnie wydana a jasno z niej wynika że na Sulaco były dwa Facehuggery (choć nie wynika jasno kiedy Ripley została zaimplantowana), jeden zaimplantował Ripley i pozostał na statku, drugi dostał się na Fiorinę gdzie zaimplantował psa czy też woła. Nic nie wskazuje na to żeby facehugger znaleziony przez Murphyego był specjalnie odmienny od innych , a jeśli ktoś twierdzi co takiego to wystarczy przytoczyć różnice między wyglądem dronów w częsci pierwszej i drugiej - w naciagany sposób tłumaczone, czy też choćby fakt tego że komory hibernacyjne w Alien3 są zupełni inne niż w Aliens - nie ma sensu wyciągać jakichkolwiek wniosków z tak kruchych przesłanek skoro żana oficjalna wersja filmu nie daje żadnego powodu by przypuszcać że istnieje jaki facehugger ktory przenosi dwa embriony.

Jeżli więc tak jak Virus odrzucamy nowelizację to zapomnijmy o superfacehuggerach których jedynym znanym mi miejscm pojawienia się był komiks AVP (ten pierwszy) a nawet tam nic nie wskazywało na to by taki facehugger mógł przenosić dwa embriony. Biorąc natomiast pod uwagę fakt że z facehuggera ktorego znalazł Murphy mieliśmy zwykłego obcego, to twierdzenie że był to facehugger "królewski" mnie zupełnie nie przekonuje i pozostałbym raczej przy wersji o dwóch facehugerach na sulaco jako zdecywowanie bardziej prawdopodobnej już chocby dlatego że nie wymaga ona wymyslania jakichs nowych teori dotyczących rozwoju i cyklu rozrodczego obcych. Nawet gdyby przyjąc że istnieją tzw superfacehuggery nie ma podstaw by uważać że zaliczał się do takich ten którego znalazł Murphy. Teoria o superfacehuggerze przenoszącym dwa embriony jest jak dla mnie bullshitem tej samej klasy co tłumaczenia przyspieszonego rozwoju obcych w AVP.

bądźmy rozsądni Surprised cykl rozwojowy obcego poznaliśmy w pierwszej częci. Starajac się wyjaśnić sytaucję z A3 pomyslmy logicznie.
Czy jeśli w podobnym czasie ktoś zabił dwie osoby na dwóch krańcach miasta, a wygląda nam na to że mordercą jest mr.X. To czy powinniśmy załozyć że (wersja A) mr.X zamordował tylko jedną z ofiar, podczas gdy drugie morderstwo popełnił ktoś inny, czy też zaozyć że (wersja B) mr.X dysponuje supermocą pozwalająca mu na błyskawiczn przemieszczanie się lub teleportację? teoria o superfacehuggerze wygląda dokładnie tak samo jak przypdek B Laughing
2005-12-16 00:05:16
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Ty chyba szukasz dziury w całym. Alien3 SE to też nie jest oficjalna wersja filmu i co z tego ? Między słabej jakości dziełami Fostera, a scenami wywalonymi (głównie z powodów wszyscy wiemy jakich, a nie takich, że tam nie pasowały) jest ogromna dziura. Ergo filmy to jedno, książki to drugie, podobnie jak w uniwersum SW.
A co było takiego w Workprint ? Ano tenże facehugger został dokładniej pokazany (zważ na to, że sceny w SE z powodów, jakie padły wcześniej nie są dokończone jak być powinny - dźwięk). Poza tym, jeśli nie widzisz różnicy między tym:

a tym

to ja nie mam pytań. Neutral
2005-12-16 00:35:05
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
Alien3 SE to też nie jest oficjalna wersja filmu i co z tego ?

jest to oficjalnie wydany film w przeciwieństwie do workprinta.
Nowelizacja też jest oficjalna.

Cytat:
Poza tym, jeśli nie widzisz różnicy między tym:

widzę, co nie zmienia faktu że to wyleciało z filmu a dla mnie to bullshit więc bardzo dobrze że wyleciało. Poza tym jak już wspomniałem - widzisz róznicę między tym:

a tym:

i czego to dowodzi?
Niczego.
Podobnie i z samego wyglądu wodnej Wink wersji facehuggera trudno wysnuwac wnioski że przenosi dwa embriony, zwłaszcza że W filmie nie ma ani słowa o tym że był jakiś inny facehugger więc IMO go nie było a tłumaczenie z superfacehuggerem jest tak samo o dupe rozbić jak tłumaczenia andersona ze sterydami pakowanymi w krolową. Gdyby pojaiało się w filmie to słowa bym nie powiedział przeciwko, ale się NIE POJAWIŁO a teorie wysnute na boku żeby usprawiedliwiać nielogiczności scenariusza to akurat mnie niezbyt bawią Cool
I nieistotne że w jakiejś wersji scenariusza to było. W jakiejś wersji sceanriusza były nawet drony wyłażące grupowo z jednego hosta więc nie ma się co tym podpierać. wyleciało to wyleciało i się nie liczy Razz

I na koniec w ramach ciosu łaski panie kolego, zadałem sobie trud żeby sprawdzić jak to naprawdę wyglądał facehugger na Sulaco. proszę bardzo:

facehugger na sulaco nie miał żadnej blony pławnej co wyrażnie tu widać, i wygląda jak zwykły facehugger. ten screen w przeciwieńtwie do tego który zamieściłeś jest oficjalny i jest w każdej wersji filmu. teoria o super facehuggerze jest po prostu jednym z pomysłów z których zrezygnowano (co widać po powyższym sreenie) a zdjęcie które zapodałeś nie miao prawa znaleźc się w filmie wraz z powyższym - i dlatego nawet w SE nie uświadczysz wyraźnie pokazanego fachugera-pływaka. A gdyby nawet tam był to nie mógłby to być ten sam F-hugger co w czołowce więc teoria o 2 embrionach leży i kwiczy.
I co ty na to?
2005-12-16 01:37:14
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Gieferg napisał:
jest to oficjalnie wydany film w przeciwieństwie do workprinta.

ale nie Finchera Razz

Cytat:
widzę, co nie zmienia faktu że to wyleciało z filmu a dla mnie to bullshit więc bardzo dobrze że wyleciało.

no w wersji SE jest, więc nie wyleciało

Cytat:
i czego to dowodzi?

nie widzę pierwszego obrazka, to raz. Dwa - osobniki dorosłe różnią się od siebie w zależności od wielu czynników.

Cytat:
Gdyby pojaiało się w filmie to słowa bym nie powiedział przeciwko, ale się NIE POJAWIŁO a teorie wysnute na boku żeby usprawiedliwiać nielogiczności scenariusza to akurat mnie niezbyt bawią

no właśnie, że się pojawiło w wersji SE, co napisałem powyżej

Cytat:
zdjęcie które zapodałeś nie miao prawa znaleźc się w filmie wraz z powyższym - i dlatego nawet w SE nie uświadczysz wyraźnie pokazanego fachugera-pływaka.

ale on tam jest - nie możesz zaprzeczyć

Cytat:
A gdyby nawet tam był to nie mógłby to być ten sam F-hugger co w czołowce więc teoria o 2 embrionach leży i kwiczy.

no właśnie - to dwa inne, więc co za tym idzie mają inne funkcje Smile
2005-12-16 02:28:10
Gieferg

Second Lieutenant

Mefisto, teraz to już mnie bawisz Very Happy
Z uporem godnym lepzej sprawy obstajesz przy swoim nawet nie chcąc zauwazyć tego na co zwracam uwagę.
Aż tak kochasz ta pomylnoą teorię o superfacehugerze czy aż tak trudno ci się ptzyznać że bładzisz?

Cytat:
ale nie Finchera

co nie Finchera? SE? I jakie to ma znaczenmi dla tematu?
no i możesz teraz polemizować z Virusem który napisał:
Cytat:
bo akurat ALIEN3 SE to wersja Finchera....

Cytat:
no w wersji SE jest, więc nie wyleciało

wyleciało własnie.
NIE MA W SE ŻADNEGO UJĘCIA GDZIE WYRAŹNIE WIDAĆ ŻE TO JAKIŚ INNY FACEHUGGER. Gdybyś o tym gdzies nie przeczytał nigdy by ci to do głowy nei przyszło. Usunięto KAŻDE ujęcie na ktorym było widać wyraźnie że jest inny. Dociera?

Cytat:
no właśnie, że się pojawiło w wersji SE, co napisałem powyżej
jasne, ylko czemu facehugger na Sulaco jest zupełnie normalny co pokazałem na zdjęciu? co? Fajnie unikasz odpowiadania na wszystko co niewygodne i idziesz w zaparte z uporem pisząc bzdury. FACEHUGGER na Sulaco był normalny i to on zaimplantował Ripley krolewskim embrionem a ten znaleziony przez więźniów jest odpiwedzialny tylko za runnera.

Cytat:
ale on tam jest - nie możesz zaprzeczyć

Mogę, usunięto wszystko co by wskazywało na to ze jest inny, tylko dlatego że wiesz o ym ze żródeł spooza filmu możesz się dopatrzeć róznicy. Gdyby chcieli żeby to faktycznie był inny facehugger pokazali by go.

Cytat:
no właśnie - to dwa inne, więc co za tym idzie mają inne funkcje
No to teraz mnie zabiłeś. jeśli to są dwa inne, to przyznajesz że każdy implantował po razie i twój "Królewski" facehugger (jesli nawet przyjąc że jest rzeczywiście inny) wyprodukowal runnera a zwykły facehugger (ten z czołowki) królową. Mnie głownie chodzi o to że ŻADEN facehugger nie przenosi dwóch embrionów - co własnie potwierdziłeś, a królewski moze się i rózni ale ten znaleziony w rzeźni na pewno nie jest krolewskim.

I tutaj podsumowanie:

TEORIA A - superfacehugger i podwójna implantacja

argumenty za:
-scena w workrpincie
-ponoć byłow jakiejś wersji scenariusza

argumenty przeciw:
-scena z workprinta nie zotała zawarta w żadenj z oficjalnych wersji filmu.
-podwójn implantacja stoi w sprzecznosci z tym co wiadomo o obcyh z poprzednich częsci
-nie ma w filmie żadnych dowodów na to by coś takiego miało miejsce
-Oglądając film nikomu nie przyjdzie coś takiego do głowy o ile nie przeczytal o tym gdzies. Czy twórcy filmu zakładali by że miało miejsce coś na co widz nie ma szans wpaśc chyba że sami mu to powiedzą?
-superfacehugger z wyciętej sceny nie jest tym samym który zaimplantował Ripley (a ktorego widać na zdjeciu w moim poprzednim poscie - nie ma żadnych błon między palcami)

TEORIA B - dwa facehuggery na Sulaco

argumenty za:
-zgosdne z tym co wiadomo o obcych z poprzednich części, to rozwiązanie samo się nasuwa gdy oglądamy film
-nowelizacja również przemawia za tą wersją
-nic w całym filmie nie wskazuje na to żeby rozwój obcych mial przebiegać w inny sposób niż standardowo. Nie ma ani słowa o superfacehuggerach i nie pojawiają się takie w filmie - nie licząc sceny w której z daleka widac facehuggera (który z tej odległości wygląda normalnie i z pewnością nie jest to hugger który nosił embrion królowej)

argumenty przeciw:
-Mefisto musisz się postarac żeby coś się tu znalazło bo ja nie mam pomysłow.
musisz się postarać z odpowiedzią duuużo bardziej niż poprzednio bo jak na razie nie uznaję cię za partnera do dyskusji na ten temat na sensownym poziomie, zachowujesz się jak dzieciak, ktory puszcza mimo uszu wypowiedzi innych bo i tak wie lepiej.[/quote]

Ostatnio zmieniony przez Gieferg dnia 2005-12-16 16:20:59, w całości zmieniany 2 razy
2005-12-16 15:50:34
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Gieferg napisał:
Teoria o superfacehuggerze przenoszącym dwa embriony jest jak dla mnie bullshitem tej samej klasy co tłumaczenia przyspieszonego rozwoju obcych w AVP.

Spojszmy prawdzie w oczy, swego czasu Bullshity Obcego 3 kłuły tak samo jak te w A:R czy Avp, nakręca kolejną część - jeszcze gorszą to i od avp sie odczepimy Wink

Gieferg napisał:

Czy jeśli w podobnym czasie ktoś zabił dwie osoby na dwóch krańcach miasta, a wygląda nam na to że mordercą jest mr.X. To czy powinniśmy załozyć że (wersja A) mr.X zamordował tylko jedną z ofiar, podczas gdy drugie morderstwo popełnił ktoś inny, czy też zaozyć że (wersja B) mr.X dysponuje supermocą pozwalająca mu na błyskawiczn przemieszczanie się lub teleportację? teoria o superfacehuggerze wygląda dokładnie tak samo jak przypdek B Laughing

powiniśmy przyjąć wersje C - mr.X podłozył 2 bomby i zdetonował je równocześnie, widzisz tu jakiś problem? ja bym powiedział ze mógł w tym samym czasie przelecieć nawet żone komendanta policji Wink
2005-12-16 15:57:21
Gieferg

Second Lieutenant

Cytat:
Spojszmy prawdzie w oczy, swego czasu Bullshity Obcego 3 kłuły tak samo jak te w A:R czy Avp

No jak dla mnie nie jest tak źle, tych bullshitów za wiele tam nie ma. Bo 2ximplantujące superfacehuggery to przylepianie łaty tam gdzie nie ma żadnej dziury (oczysiwte jest że były dwa huggery). problematyczne pozostaje tylko to skąd się wzięły jaja na Sulaco i jak hugger dorwał się do Ripley.

A kolega Mefisto powalił mnie wprost swoją przemyślaną argumentacją (patrz ostatni jego post) i dowodami ktore opierają się na gadce typu: Był, był tam, przeczytałem na necie i teraz widzę!!
Razz Razz Razz
Podsumowując :
Nie było w A3 podwójnej implantacji a facehugger "królewski" nie wyglądał tak jak na zdjciach z workprinta.

jeśli kto spróbuje tą tezę obalac to bardzom ciekaw jakich by uzył argumentów.

PS: na zdjęciu ktorego nie widać był drone z Aliens
PS2:
Cytat:
(zważ na to, że sceny w SE z powodów, jakie padły wcześniej nie są dokończone jak być powinny - dźwięk)
lol
nie takie rzeczy można by zrobić jakby się chciało.
2005-12-16 16:13:57
Strona: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu