Autor |
Temat: Aliens - wątpliwości co do rozszerzonej wersji |
Second Lieutenant
|
Aliens - wątpliwości co do rozszerzonej wersji
Sądzę zę tutaj ktoś mi wyjaśni ten problem.
Chodzi o to że jak pierwszy raz widziałem Aliens na video w 1994 roku i potem jeszcze parę razy to była to wersja bez robotów strażiczych i scen na LV426 z rodzinka Newt. Jakiś czass później na TVN leciały sobie wszytskie alieny (1-3) po kolei i je nagrywałem. Troche sie zdziwiłem jak zobaczyłem wspomniane wyżej sceny, które znałem do tej pory tylko książki.(to było chyba w 1998) teraz przeczytałem sobie o Alien3 SE i szczęka mi spadła na podłogę, faktycznie rózni sie jak diabli (i zasadniczo zgadza sie z książką) ale w takim razie jakie mamy wersje Aliens ? Ta którą widziałem jako pierwszą teraz wydaje mi sie jakos mocno pocięta i mam wrażenie że tam brakowało jeszze czegoś ale nie moge sprawdzic bo dysponuję tylko VHS-em z wersją z robotami itd. Czy jest jaka jeszcze szersza wersja tego filmu ? Bo patrząc na to jak wyglada A3SE to już nie wiem co o tym mysleć.
Byłbym wdzięćzny za jakeś info albo link do odpowiedniego tematu bo za cholere nie mogę znaleźć.
|
|
2005-03-28 01:39:47
|
|

Lieutenant Colonel
|
Wersje Aliens są 2 - pocięta, m.in. bez automatów strażniczych, rodzinki newt itd., oraz wersja zawierajaca te wszystkie sceny. Kiedyś krążyła legenda że istnieje jeszcze wersja z zakokonowanym Burke'em, ale ostatecznie okazalo sie ze scena nie zostala sfilmowana  ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2005-03-28 10:05:39
|
|
Second Lieutenant
|
OK ,dzieki .
W takim razie widziałem pełna wersję, scena z Burke'm to ta co w książce, kiedy przeczytałem książkę miaem wrażenie że rzeczywicie była taka scena, a tu jednak nie.
Pozdrawiam
|
|
2005-03-28 11:08:53
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
Rogue napisał: | Kiedyś krążyła legenda że istnieje jeszcze wersja z zakokonowanym Burke'em, ale ostatecznie okazalo sie ze scena nie zostala sfilmowana  |
Rogue, ta scena została sfilmowana. Nawet starano się ją umieścić w Quadrilogy, ale Cameron się nie zgodził.
I Gieferg polecam starsze topici i stronę CIACHA przewertować zanim zacznie się zadawać takie pytania.
|
|
2005-03-28 12:37:46
|
|
Second Lieutenant
|
Cytat: | I Gieferg polecam starsze topici i stronę CIACHA przewertować zanim zacznie się zadawać takie pytania. |
spęziłem nad tym forum pół nocy i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi a że szkoda mi tyle czasu tracic pomyślałem że jednk zapytam. Mam nadzieję że wielkiego grzechu nie popełniłem.
Cytat: | ale Cameron się nie zgodził. |
a czemuź to?
|
|
2005-03-28 12:57:52
|
|

MODERATOR
|
Informacje o wersjach Aliens:
http://imdb.com/title/tt0090605/alternateversions
(...)An additional scene shows Ripley searching for Newt and finding Burke who has been cocooned and impregnated. Burke begs Ripley to shoot him, instead she hands him a grenade. This scene does not appear in any released version but was filmed (some magazines printed a few shots taken from it).(...)
Informacje o wycietych scenach i roznicy miedzy wersja kinowa a "rezyserska" sa np. na stronie Ciacha:
http://aliens.pl/sceny.htm ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2005-03-28 19:38:39
|
|
Second Lieutenant
|
Dzieki za info, faktycznie jest troche tych scen, w zasadzie nie pamiętam już nawet kiedy ostatnio widziałem wersję kinową bez nich...muszę troche spędzić czasu nad tą stroną, żeby nie zadawać niepotrzebnych pytań.
pozdrawiam
|
|
2005-03-28 23:27:23
|
|
|