Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Czy jajo myśli?
Gothmog
Liberate tute me!

Staff Sergeant

Czy jajo myśli?

Ogladalem ostatnio po raz 342012 Wink Aliens i cosik mnie zaintrygowało.
Chodzi o jajo i ewentuntualny wpływ jaja na facehuggera.
Przypomne scene jak Newt miałą zostać zaimpregnowana - jajo pięknie się otworzyło, jak kwiat, bez niczyjej pomocy, a dopiero po pewnym czasie zaczał wygrzebywać się z niego facehugger.
I tutaj pytanie - czy jajo "myśli", znaczy czy otwiera się same - kierując się posiadaną umiejętnością wykrywania potencjalnych przyszłych żywicieli znajdujących się w pobliżu, czy też to Twarzołapy wykorzystują własny instynkt w odpowiedniej chwili "rozpychają" od wewnątrz pokrywy jaja.
Dosłowne rozpychanie od wewnątrz nie wchodzi tu już w rachube - co widac w filmach, jaja otwierają się jakby z wykorzystanie własnych "mięśni". Chodzi mi o to czy to twarzolap wysyła impuls jaju, aby sie rozwarlo, czy jest wrecz odwortnie - jajo posiada mechanizmy, ktore mowią facehuggerowi kiedy ma wyjsc...

I jeszcze jedna qwestia - czy to jajo wywołuje u twarzolapa stan "hibernacji", gdy nie ma w pobliżu potencjalnych żywicieli (patrz film Alien) czy to twarzolap sam podejmuje decyzje, czy moze jest to proces automatyczny - facehugger wpada od razu w hibernacje, chyba ze od razu pojawia sie zywiciel.

Ciekawy jestem waszych uwag - wg mnie jajo nie jest zwykłą puszką, inkubatorem, lecz posiada w pewnym podstawowym stopniu rozwiniety instykt - przyklad z Alien, gdy kilka tysiecy lat przelezaly sobie, by w sekunde obudzic sie i wypuscic - bedacych jeszcze przed chwilą w hibernacji tworzałapa...
2005-03-13 12:18:28
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1948849 m_swiatek Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

jajo nie tylko myśli ale i gra w szachy z Kaparovem, jest twórcą Twierdzenia względności Jaja a ostatnio wykładał na kulturoznastwie Wink

a pozatym to wszystko bylo juz kiedys poruszone, trzeba tylko poszukac i odkopac.
2005-03-13 13:43:54
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !

Captain

SAMMAEL napisał:
jajo nie tylko myśli ale i gra w szachy z Kaparovem, jest twórcą Twierdzenia względności Jaja a ostatnio wykładał na kulturoznastwie Wink

a pozatym to wszystko bylo juz kiedys poruszone, trzeba tylko poszukac i odkopac.

widze ze doczekalismy sie nowej epoki na forum, teraz juz po przejsciu etapu glebienia newbie userow dochodzi o obrocana wszystiego w zart, i odpowiadania "szukaj w archiwum".
Przeciez jesli ktos nie ma nic sensownego do powiedzenia nie musi wcale zabierac glosu.

Aha, zapomnialbym jeszcze o mieszaniu z blotem kazdego, kto mysli, ze AVP nie jest az takim gniotem.
2005-03-13 18:11:40
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

SAMMAEL napisał:
a ostatnio wykładał na kulturoznastwie Wink

Cholera, byłem pewien że już go gdzieś widziałem Smile
2005-03-13 18:30:25
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Majkel napisał:

Przeciez jesli ktos nie ma nic sensownego do powiedzenia nie musi wcale zabierac glosu.

ja tylko nabijam sobie posty Cool (tak wiem obracam w żart)
2005-03-13 19:52:11
Gothmog
Liberate tute me!

Staff Sergeant

SAMMAEL napisał:

hehe... tylko Sammael skapował ze zartowalem Wink
Sa tu jeszcze ludzie z poczuciem humoru no Very Happy

Na a tak na niepowaznie mowiac -
wiem ze to bylo juz poruszane, gdzies kiedys, moze nawet przeze mnie Smile, ale za diably tego znalezc nie moge i nie pamietam jaka byla puenta i czy wogole byla, a moze komus sie cosik nowego nasunelo...

Tak czy siak juz nie sadze aby cos z tego postu sie dalo zrobic - moderatorzy prosze to wywalic, zblokowac, zahibernowac Wink

Ale ja naprawde nie moge po nocach spac nie majac pewnosci czy jajo moze grac w szafy tylko z facehuggerem czy moze takze z z kasparovem...
Sad
2005-03-13 20:57:29
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1948849 m_swiatek Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Jajo mysli, dokladnie tak samo jak mimoza (taka fajna roslinka, ktora sie rusza jak sie ja dotknie, zawieje wiatr, zmieni sie temperatura itd...)

ogolnie rotfl
2005-03-15 09:10:18
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

A ja proponuję zmodyfikować pytanie:

CZY OBCY MYŚLI JAJEM?
2005-03-15 12:12:34
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

nie wiem jak Obcy ale ja czasami tak z tym ze ja pracuje w trybie dual Smile

w sumie zanim dojdziemy do naukowych wywodów co czym myśli i czy wogóle należy odpowiedzieć sobie na jedo podstawowe pytanie:

Co było wcześniej JAJO czy Krółowa ??

oraz czy Jajo jako symbol życia nie jest okrótnym żartem.
2005-03-15 16:01:11
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Ender napisał:
Jajo mysli, dokladnie tak samo jak mimoza (taka fajna roslinka, ktora sie rusza jak sie ja dotknie, zawieje wiatr, zmieni sie temperatura itd...)

ogolnie rotfl

hmm...I tu Ender IMO trafił najlepsza odpowiedz...logiczne to i proste.

HICKS napisał:

A ja proponuję zmodyfikować pytanie:

CZY OBCY MYŚLI JAJEM?

lub ewentualnie CZY OBCY SAMIEC MA JAJA?? Very Happy
2005-03-16 17:52:44
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu