Autor |
Temat: Czy jajo myśli? |
Gothmog
Liberate tute me!
|

Staff Sergeant
|
Czy jajo myśli?
Ogladalem ostatnio po raz 342012 Aliens i cosik mnie zaintrygowało.
Chodzi o jajo i ewentuntualny wpływ jaja na facehuggera.
Przypomne scene jak Newt miałą zostać zaimpregnowana - jajo pięknie się otworzyło, jak kwiat, bez niczyjej pomocy, a dopiero po pewnym czasie zaczał wygrzebywać się z niego facehugger.
I tutaj pytanie - czy jajo "myśli", znaczy czy otwiera się same - kierując się posiadaną umiejętnością wykrywania potencjalnych przyszłych żywicieli znajdujących się w pobliżu, czy też to Twarzołapy wykorzystują własny instynkt w odpowiedniej chwili "rozpychają" od wewnątrz pokrywy jaja.
Dosłowne rozpychanie od wewnątrz nie wchodzi tu już w rachube - co widac w filmach, jaja otwierają się jakby z wykorzystanie własnych "mięśni". Chodzi mi o to czy to twarzolap wysyła impuls jaju, aby sie rozwarlo, czy jest wrecz odwortnie - jajo posiada mechanizmy, ktore mowią facehuggerowi kiedy ma wyjsc...
I jeszcze jedna qwestia - czy to jajo wywołuje u twarzolapa stan "hibernacji", gdy nie ma w pobliżu potencjalnych żywicieli (patrz film Alien) czy to twarzolap sam podejmuje decyzje, czy moze jest to proces automatyczny - facehugger wpada od razu w hibernacje, chyba ze od razu pojawia sie zywiciel.
Ciekawy jestem waszych uwag - wg mnie jajo nie jest zwykłą puszką, inkubatorem, lecz posiada w pewnym podstawowym stopniu rozwiniety instykt - przyklad z Alien, gdy kilka tysiecy lat przelezaly sobie, by w sekunde obudzic sie i wypuscic - bedacych jeszcze przed chwilą w hibernacji tworzałapa... ____________________________________ \"To stworzenie jest organizmem doskonaďż˝ym, organizmem o niezwykďż˝ej wprost budowie. Jest przebiegďż˝e, agresywne, jest zďż˝e, jest kwintesencjďż˝ zďż˝a...\"
A.D.Foster
|
|
2005-03-13 12:18:28
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
jajo nie tylko myśli ale i gra w szachy z Kaparovem, jest twórcą Twierdzenia względności Jaja a ostatnio wykładał na kulturoznastwie
a pozatym to wszystko bylo juz kiedys poruszone, trzeba tylko poszukac i odkopac. ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2005-03-13 13:43:54
|
|
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !
|

Captain
|
SAMMAEL napisał: | jajo nie tylko myśli ale i gra w szachy z Kaparovem, jest twórcą Twierdzenia względności Jaja a ostatnio wykładał na kulturoznastwie
a pozatym to wszystko bylo juz kiedys poruszone, trzeba tylko poszukac i odkopac. |
widze ze doczekalismy sie nowej epoki na forum, teraz juz po przejsciu etapu glebienia newbie userow dochodzi o obrocana wszystiego w zart, i odpowiadania "szukaj w archiwum".
Przeciez jesli ktos nie ma nic sensownego do powiedzenia nie musi wcale zabierac glosu.
Aha, zapomnialbym jeszcze o mieszaniu z blotem kazdego, kto mysli, ze AVP nie jest az takim gniotem.
|
|
2005-03-13 18:11:40
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
SAMMAEL napisał: | a ostatnio wykładał na kulturoznastwie  |
Cholera, byłem pewien że już go gdzieś widziałem  ____________________________________
|
|
2005-03-13 18:30:25
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
Majkel napisał: |
Przeciez jesli ktos nie ma nic sensownego do powiedzenia nie musi wcale zabierac glosu.
|
ja tylko nabijam sobie posty (tak wiem obracam w żart) ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2005-03-13 19:52:11
|
|
Gothmog
Liberate tute me!
|

Staff Sergeant
|
SAMMAEL napisał: |
a pozatym to wszystko bylo juz kiedys poruszone, trzeba tylko poszukac i odkopac. |
hehe... tylko Sammael skapował ze zartowalem
Sa tu jeszcze ludzie z poczuciem humoru no
Na a tak na niepowaznie mowiac -
wiem ze to bylo juz poruszane, gdzies kiedys, moze nawet przeze mnie , ale za diably tego znalezc nie moge i nie pamietam jaka byla puenta i czy wogole byla, a moze komus sie cosik nowego nasunelo...
Tak czy siak juz nie sadze aby cos z tego postu sie dalo zrobic - moderatorzy prosze to wywalic, zblokowac, zahibernowac
Ale ja naprawde nie moge po nocach spac nie majac pewnosci czy jajo moze grac w szafy tylko z facehuggerem czy moze takze z z kasparovem...
 ____________________________________ \"To stworzenie jest organizmem doskona�ym, organizmem o niezwyk�ej wprost budowie. Jest przebieg�e, agresywne, jest z�e, jest kwintesencj� z�a...\"
A.D.Foster
|
|
2005-03-13 20:57:29
|
|

MODERATOR
|
Jajo mysli, dokladnie tak samo jak mimoza (taka fajna roslinka, ktora sie rusza jak sie ja dotknie, zawieje wiatr, zmieni sie temperatura itd...)
ogolnie rotfl ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2005-03-15 09:10:18
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
A ja proponuję zmodyfikować pytanie:
CZY OBCY MYŚLI JAJEM? ____________________________________
|
|
2005-03-15 12:12:34
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
nie wiem jak Obcy ale ja czasami tak z tym ze ja pracuje w trybie dual
w sumie zanim dojdziemy do naukowych wywodów co czym myśli i czy wogóle należy odpowiedzieć sobie na jedo podstawowe pytanie:
Co było wcześniej JAJO czy Krółowa ??
oraz czy Jajo jako symbol życia nie jest okrótnym żartem. ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2005-03-15 16:01:11
|
|
MIKET
The Great Cornhollio!
|

Lieutenant Colonel
|
Ender napisał: | Jajo mysli, dokladnie tak samo jak mimoza (taka fajna roslinka, ktora sie rusza jak sie ja dotknie, zawieje wiatr, zmieni sie temperatura itd...)
ogolnie rotfl |
hmm...I tu Ender IMO trafił najlepsza odpowiedz...logiczne to i proste.
HICKS napisał: |
A ja proponuję zmodyfikować pytanie:
CZY OBCY MYŚLI JAJEM?
|
lub ewentualnie CZY OBCY SAMIEC MA JAJA??  ____________________________________ MU-TH-UR 6000
|
|
2005-03-16 17:52:44
|
|
|