Autor |
Temat: AvP i stara zaloga, hmmmmmm |

Captain
|
AvP i stara zaloga, hmmmmmm
Tak sobie pomyslalem ze to warte zalozenia nowego topica.
Otoz wlazlem ci ja sobie panie dzisiaj na oficjalna polska strone avp, wzialem ci ja sobie ze strony dystrybutora pressbooka, i tak sobie czytam i mam pare rewelacji, o ktorych pewnie wszyscy wiedza, a nikt nie powiedzial.
REŻYSERIA PAUL W.S. ANDERSON
SCENARIUSZ PAUL W.S. ANDERSON
NOWELA FILMOWA PAUL W.S. ANDERSON
oraz DAN O?BANNON & RONALD SHUSETT
z wykorzystaniem postaci ?Obcego? stworzonych przez
DANA O?BANNONA oraz RONALDA SHUSETTA i postaci ?Predatora? stworzonych przez JIMA THOMASA & JOHNA THOMASA
PRODUCENCI JOHN DAVIS
GORDON CARROLL,
DAVID GILER oraz
WALTER HILL
Mowia wam cos te nazwiska?
Bo to oznacza ze spora czesc starej zalogi miala z tym cos wspolnego...
Ma ktos jakies informacje na ten temat? ____________________________________ I work for the company, but other than that I'm an okay guy.
|
|
2004-10-26 08:15:59
|
|
MIKET
The Great Cornhollio!
|

Lieutenant Colonel
|
chwila hwila bo chyba nie nadążam z wiadomościami (a to ci niespodzianka ) ale O'Bannon I Schusset tylko nowele napisali na podstawie filmu? jesli tak to nie jest tak zle ale jesli brali w całym projekcie czynny udzial to juz porażka...nie wierze w to (ze w calym projekcie)...zaraz to sprawdze... ____________________________________ MU-TH-UR 6000
|
|
2004-10-27 22:07:36
|
|

Sergeant
|
Cytat: | mam pare rewelacji, o ktorych pewnie wszyscy wiedza, a nikt nie powiedzial |
Widzisz, nie wszyscy jednak wiedzą. Proponuję czytać jednak listy płac na końcu filmów. Sorry za ten sarkazm.
Niestety panowie tam widnieją, w takich rolach jak Vysogotek wymienia. Skapcanieli twórczo czy to li dla mamony? ____________________________________ "Any event can lead to stress and, as everyone has experienced, events don't always come one at a time." - US Army FM 21-76. Survival.
|
|
2004-10-28 00:36:24
|
|
MODERATOR
|
Dan O Bannon i Ronald Shusett wpisani sa moze z uwagi na "niby fakt" wykorzystania tych kilkudziesieciu stron z ich skryptu do Alien?
Co do producentow to sie nie wypowiadam, bo to zawsze sa wredne bestie.
|
|
2004-10-28 08:31:55
|
|

Lieutenant Colonel
|
Mhm,,, tylko szkoda że wykorzystanie tych stron jest "AŻ TAK" widoczne w filmie  ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2004-10-28 09:37:38
|
|
Delano
I ain't that good.
|

First Lieutenant
|
Rogue napisał: | Mhm,,, tylko szkoda że wykorzystanie tych stron jest "AŻ TAK" widoczne w filmie  |
Nowela filmowa to kolejny przykład typowego dla polskich dystrybutorów buractwa. Anderson ani ci pozostali nie napisali żadnej noweli (książkę napisał jakiś nieznany kolo), tylko po prostu "story".
A wkład O Bannona i Shusetta jest chyba dość umowny, bo ja też nie dopatrzyłem się jakoś tych kilkudziesięciu stron w AVP.
Natomiast wpisanie Davisa, Carrolla, Hilla i Gilera wynika chyba za jakichś meandr prawnych związanych z wyprodukowaniem przez nich pierowowzorów, coś na wzór "based on characters created by". W praktyce z samym AVP mieli na pewno guzik wspólnego. ____________________________________ Weylan-Yutani: Brewing better beer.
|
|
2004-10-28 18:03:36
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
Delano napisał: | Natomiast wpisanie Davisa, Carrolla, Hilla i Gilera wynika chyba za jakichś meandr prawnych związanych z wyprodukowaniem przez nich pierowowzorów, coś na wzór "based on characters created by". W praktyce z samym AVP mieli na pewno guzik wspólnego. |
Dokładnie tak. W jednym z wywiadów pytali Gilera o jego wkład w AR. Ten im odpowiedział, że nigdy nie spotkał się z reżyserem, nie był naplanie, a filmu na oczy nie widział. ____________________________________
|
|
2004-10-28 19:59:03
|
|
|