Autor |
Temat: Królowa : składanie jaj - teorie |

Lieutenant Colonel
|
Królowa : składanie jaj - teorie
Ostatnio myśląc nad nowa figurka wpadłem na myśl, aby zrobić dioramę z Królową, składającą pierwsze jajo – ale jeszcze bez odwłoka. Pomysł wydal mi się ok., choć potem po rozmowie z Sammaelem zacząłem mieć wątpliwości, czy jest to w ogóle możliwe.
Parę pytań - tez :
1. Czy Królowa składa najpierw serie jaj, następnie po narodzinach kilku obcych zostaje wytworzony odwłok, zaś obcy budują później cala strukturę podtrzymującą odwłok i Królowa ?
2. Czy może odwłok powstaje od razu po osiągnięciu przez Królową dojrzałości, leżąc bezwładnie jak flak, dopóki obcy nie przymocują go do całej konstrukcji ?
3. Ciekawe tez, jak wyglądałaby sytuacja na Fiorinie – ok., wszyscy więźniowie nie żyją. Załóżmy ze ekipa ratunkowa nie przylatuje – zostaje jeden obcy i Królowa. Co dalej ? Czy jeden osobnik byłby w stanie przygotować gniazdo dla Królowej ? ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2005-03-07 12:29:16
|
|
Gothmog
Liberate tute me!
|

Staff Sergeant
|
Już nie pamiętam skąd ponizsze wnioski mi sie natoczyly, ale nie są to moje wymysły (częsciowo ). W sumie to chyba w ktoryms watku o tym sie gadalo... Ale do rzeczy:
>1. Czy Królowa składa najpierw serie jaj, następnie po narodzinach >kilku obcych zostaje wytworzony odwłok, zaś obcy budują później cala >strukturę podtrzymującą odwłok i Królowa ?
Tu warto wspomniec, ze kazdy obcy nie tylko krolowa moze złozyc jedno tzw. "krolewskie jajo". Poprzez burze hormonalna kazdy obcy moze rowniez stac sie krolowa jesli zajdzie taka potrzeba. Wg mnie składane jest na poczatku wlasnie jedno jajo - rodzi sie wojownik oczyszczający teren, przygotowujący ciepły, zaciszny domek i łapiąccych zakąskę dla mamusi. Gdy wszystko jest gotowe królowa z pomocą utworzonego kokonu zaczyna rodzić seriami - po to chyba jej ten kokon - bez niego uważam, że moze zlozyc tylko jedno jajo - raz na jakis czas - a jaki to czas to juz inna kwestia...
>2. Czy może odwłok powstaje od razu po osiągnięciu przez Królową >dojrzałości, leżąc bezwładnie jak flak, dopóki obcy nie przymocują go >do całej konstrukcji ?
Nie wydaje mi się... Odwłok wg mnie robiony jest przez samą wysokość w momencie gdy reszta oczyszcza teren itp...
>3. Ciekawe tez, jak wyglądałaby sytuacja na Fiorinie – ok., wszyscy >więźniowie nie żyją. Załóżmy ze ekipa ratunkowa nie przylatuje – >zostaje jeden obcy i Królowa. Co dalej ? Czy jeden osobnik byłby w >stanie przygotować gniazdo dla Królowej ?
Oczywiscie, ze bylby w stanie, jesli tylko miałby dostep do pozywienia - w przypadku jego braku to w spiaczke i czekanie na okazje, jak bylo w przypadku aliens.
Kurcze gdzies to kiedys wszystko opisywałem - poszczperam w dokumentach i cały referacik zamieszcze, jak bedzie tego wart  ____________________________________ \"To stworzenie jest organizmem doskonaďż˝ym, organizmem o niezwykďż˝ej wprost budowie. Jest przebiegďż˝e, agresywne, jest zďż˝e, jest kwintesencjďż˝ zďż˝a...\"
A.D.Foster
|
|
2005-03-07 17:21:58
|
|

MODERATOR
|
Gothmog napisał: |
Tu warto wspomniec, ze kazdy obcy nie tylko krolowa moze złozyc jedno tzw. "krolewskie jajo". Poprzez burze hormonalna kazdy obcy moze rowniez stac sie krolowa jesli zajdzie taka potrzeba.
|
Wedlug mnie to sie kupy nie trzyma
Tzn. pozwala na polaczenie 1 i 2 czesci (poprzez wyciete sceny z pierwszej czesci), ale tworcy filmu nie dbali o wyjasniene wszystkiego.... A obcy, jesli jest to twor sztuczny (o czym chyba Scott wspominal) - nie musieliby posiadac tak zaawansowanego mechanizmu przetrwania.
>2. Czy może odwłok powstaje od razu po osiągnięciu przez Królową >dojrzałości, leżąc bezwładnie jak flak, dopóki obcy nie przymocują go >do całej konstrukcji ?
Nie wydaje mi się... Odwłok wg mnie robiony jest przez samą wysokość w momencie gdy reszta oczyszcza teren itp...
|
To czy krolowa moglaby zlozyc jajo bez odwloku - to kwestia dyskusyjna.... mozliwe ze nie ma odpowiednich narzadow. Co do samego kokonu - raczej jest tak ze wojownicy (a moze nalezy nazwac ich inaczej...) tworza gniazdo, gdzie krolowa sie zagniezdza, i dopiero wtedy wytwarzany jest kokon, na biezaco mocowany do scian/sufitu gniazda. Od tego momentu rola krolowej to produkcja jaj, zas rola wojownikow - walka i ochrona krolowej oraz - transport jaj w strone potencjalnych nosicieli (i na odwrot - polowanie na nowych hostow). ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2005-03-07 19:33:01
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
Jak dla mnie przymowieniu o pierwszym jaju nie ma mowy o "składaniu" a o konwertowaniu materi organicznej w jajo (jak w ALien DC), pozniej jest jak opisują moi poprzednicy, czyli wojak, gniazdo papcie i gazeta na długie wieczory;) ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2005-03-07 20:13:30
|
|

First Sergeant
|
Jedną z podstawowych zasad życia jest maksymalna oszczędność energii. Na początku Królowa składała by jaja bezpośrednio a póżniej - dobudowała by z pomocą robotnic "tanie" w wytworzeniu pokładełko ułatwiające układanie jaj w pewnej odległości od Królowej.Dzięki temu nie musiała by manewrować między jajami w poszukiwaniu miejsca a całą energię zużywała by na produkcję jaj (a więc rozwój i przetrwanie gniazda (gatunku)).
A jak napatoczył by się jakiś osobnik innego gatunku (np.E. Ripley) to szybko traci pokładełko i rusza do akcji
Tak sobie myślę ale ja to pojebany jestem
|
|
2005-03-12 18:25:37
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
nie pozostaje mi nic innego jak odesłać cię do gniazda przczół czy mrówek - zadna królowa nie "maewruje" pomiedzy jajami, od tego są robotnice zeby zabierać jajka i skałdowac je w odpowiednich miejscach;)
mozna tez przytoczyc tu opis z nowelizacji Fostera, który opisuje małe robotnice krzątające się przy królowej.
Dla mnie tak jak zadna kobieta nie urodzi bez macicy taki Krołowa bez kokonu. ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2005-03-13 11:23:38
|
|

Lieutenant Colonel
|
Tak, ale caly czas mowisz Sammael o sytuacji kiedy Krolowa nie jest sama - a co jeśli nie ma do pomocy żadnych trutniów, robotnic, etc ? ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2005-03-13 12:47:20
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
to jest terminatorem;) czy nie prrzesadzamy troche z tymi umiejetnosciami przezycia?? owszem w pojedynke tezjest w stanie załozyc ul ale jak dla mnie na początku bedzie to robiła jak Obcy w jedyce. Pozatym królowa nie "rodzi" się pierwsza - A3, Ripley od początku była zainfekowana i to znacznie wczesniej niz pies - i nie chodzi mi o to ze krolowa potrzebuje wiencej czasu. wracając jeszcze do przczul- zaim owa krolowa przystąpi do rozrodu, gromadzi wokol soiebie robotnice i zaklada gniazdo. Podobnie moze byc z Obcymi, nawet jedna samotna królowa moze pierw "stworzyc" (nie jajo a konwertacja) pomocnikow a dopiero pozniej utworzyc ul, kokon i w efekcie jajo (myślące;)) ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2005-03-13 13:49:26
|
|

Lieutenant Colonel
|
To jak wytlumaczysz sprawe z A:R ? Krolowa byla sama w klatce, a watpie czy naukowcy wchodzili i mowili : "Dzien dobry, my chcemy pani pomoc, pomozemy zbudowac odwlok" 
Krolowa nie rodzi się pierwsza zazwyczaj. W A3 gdyby zabili obcego, byłaby sama biedulka. I co, siedziałaby z załozonymi łapami czekając aż z niewiadomo skąd pojawią się inni obcy ?  ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2005-03-13 14:36:37
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
zeby sie nie powtarzac odsylam ci do postow powyzej, wszystko juz napisalem.
A:R to dla mnie zaden argument, zreszta patrz wyzej  ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2005-03-13 15:59:15
|
|

Lieutenant Colonel
|
Jest jeden krótki komiks, który pokazywał jak to właśnie z samotną królową było. Nawet ciekawe. Nie pamiętam niestety tytułu ni też gdzie to było .
|
|
2005-03-13 16:36:14
|
|
MIKET
The Great Cornhollio!
|

Lieutenant Colonel
|
Tu warto wspomniec, ze kazdy obcy nie tylko krolowa moze złozyc jedno tzw. "krolewskie jajo". Poprzez burze hormonalna kazdy obcy moze rowniez stac sie krolowa jesli zajdzie taka potrzeba. Wg mnie składane jest na poczatku wlasnie jedno jajo - rodzi sie wojownik oczyszczający teren, przygotowujący ciepły, zaciszny domek i łapiąccych zakąskę dla mamusi. |
Nie przyjmuje teorii iz kazdy obcy moze sie zmienic w queen. Jest to dla mnie całkowicie niedorzeczne...
SAMMAEL napisał: |
nie pozostaje mi nic innego jak odesłać cię do gniazda przczół czy mrówek - zadna królowa nie "maewruje" pomiedzy jajami, od tego są robotnice zeby zabierać jajka i skałdowac je w odpowiednich miejscach;) |
no słusznie...
Dla mnie tak jak zadna kobieta nie urodzi bez macicy taki Krołowa bez kokonu.
|
tez tak mysle..zreszta cały proces zakładania gniazda i składania jaj widze zupełnie inaczej.
W przypadku gdy jest jeden truteń tylko - powedzmy ze przybyli marines i wybili wszystkich (prawie ) obcych.
Wiec ten jeden jak juz znajdzie ofiare to stworzy z niej jajo (A C).
[choć w tym temacie mam równiez pewne zastrzeżenia, bowiem wątpie by z jednej ofiary można było zrobic - z ciała - jajo i by jeszcze na dodatek sie w człowieku rozwijał zarodek. Wg. mnie jedno ciało potrzebne jest do stworzenia jaja a drugie jako żywiciel dla chestburstera]
Jesli nie powstała królowa - to kolejny truten i juz w pare kontynuują łapanie ofiar i ich "przemienianie" i tak dalej az powstanie królowa.
W przypadku gdy powstanie królowa - to pierwsze co robi to żywi się. Logiczne by urosnąc potrzebuje pokarmu.
Nastepnie gdy jest już wystarczająco zbudowana znajduje miejsce na ul i rozpoczyna sie proces tworzenia gniazda.
Wydaje mi sie ze odwłok - tworzy ona sama. Gdyby było inaczej to jak by sie ona do niego przyczepiała "odbytem" ??
Wg. mnie to jest tak iz ona jakby "wydalała" odpowiedni twór. Oblesnie to zabrzmi ale cos a'la odchody
No wiec wyobrazcie sobie - wydala cos takiego w miejscu. To "coś" leży a ona kroczk po kroczku idzie w przód by tego nie rozerwać.
Nastepnie gdy bedzie to wystarczająco długie - królowa wypełnia je jakby powietrzem (coa jakby gazy z organizmu ), dzieki czemu rozrasta sie niczym balon i jest coraz grubsze jednak z czasem jest coraz bardziej przezroczyste ze względu na cieńką ściankę.Zaznaczam ze queen jest cały czas do tego przyczepiona - to nie odpadło.
I tu królowa wykorzystuje swój długi ogon. Delikatnie obwija go wokół odłoku i podnosi go i przyczepia (dzieki wydzelanemu śluzowi) go do ściany, sama równiez zajmując odpowiednie miejsce, które będzie zajmonwac przez cały czas składania jaj.
W miedzyczasie - odwłok się wydłuża, jednak nie juz tak znacznie jak podczas pierwszej fazy jego wytwarzania.
Gdy stworzone zostana jaja - pierwsze z nich otworzą się zareagowawszy na odpowiednie feromony wydzielane przez królową (niczym rozlinki które sie poruszaja jak poczują zmiane temperatury ) dzieki czemu uwolnia się facehuggery, które rusza na poszukiwanie hosta dla przyszłego zarodka OBCEGO.
Tyle Rozpisałem sie wiem Jakoś tak mi przyszedł ten cały cykl do głowy dziś w nocy 
Pozatym królowa nie "rodzi" się pierwsza - A3, Ripley od początku była zainfekowana i to znacznie wczesniej niz pies - i nie chodzi mi o to ze krolowa potrzebuje wiencej czasu. |
a mi sie jednak wydaje ze queen potrzebuje wiecej czasu  ____________________________________ MU-TH-UR 6000
|
|
2005-03-16 18:14:59
|
|
|