Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: Poprzednia  1, 2, 3, 4 Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: [OT]Literatura
Suchy
F161

MODERATOR

Ciacho: wiadomo moze kiedy ma sie ukazac 2 tom "Czaszki na Rekawie"? Mocna rzecz Surprised
2004-09-29 12:28:28
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

...

Nie wiadomo...

Suchar: sprobuj tego - Siergiej Łukanieno "Linia Marzeń" - tez wyrabane w kosmos jak dla mnie!
2004-09-29 12:36:03
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
v i r u s

Major

no bez przesady....

Suchy napisał:
Ciacho: wiadomo moze kiedy ma sie ukazac 2 tom "Czaszki na Rekawie"? Mocna rzecz Surprised

czy ciacho to rzecznik wydawcy!?! suchy sprawdz se w internecie.... Wink

v_irus@interia.pl
2004-09-29 12:42:55
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 4179076 Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Ciacho zapodal temat tej knigi wiec jego pytam. Nie mam czasu sprawdzac wszystkiego. W pracy jestem Twisted Evil.
2004-09-29 12:49:50
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Qvintoo
Watashi baka desu

First Sergeant

Literatura Orientu :P

Nie bede sie rozpisywal na temat japonskich ksiazek. Powiem tylko, ze ogolnie w samej Japonii ksiazek wychodzi co roku malo... Ale jak sie juz cos wypusci, to jest najczesciej fpytke Smile Jest jedno ale, to nie sa ksiazki na kazda glowe, trzeba sie przestawic i miec troche samozaparcia zeby cos zaczac czytac a co dopiero skonczyc Very Happy
Sa jednak wyjatki (jak zwykle Razz), czyli ksiazki, ktore moge poleicic kazdemu:

Pejzaż w kolorze Sepii Ishiguro Kazuo

"Ksiazka-ropierdalator" jak to okreslil moj kolega. Obok tego tytulu nie mozna przejsc obojetnie. Caly fiks polega na tym, ze do ostatniego rozdzilu ksiazke czyta sie jak zwykla historie opowiedzialna przez zwykla kobiete. Gdy dochodzimy do ostatniego rozdzialu wszystko przewraca sie do gory nogami i robimy takiego karpika Embarassed
Paradoksalnie, ksiazka jest latwa w odbiorze. Moze dal tego, ze autor mieszkal cale zycie w Europie i pisze ksiazki, przez pryzmat literatury basenu morza srodziemnego

Samuraj

Bardzo przyjemna ksiazka, nie pozbawiona jednak powaznej tersci. Akcja dzieje sie w XVI wieku, kiedy w Japonii loduja pierwsze statki europejczykow. Shogunat postanawia wyslac tytulowego samuraja (nie tylko, razem z nim ruszaja inni roninowie oraz kupcy) Ekspedycja wyrusza do Europy wraz z mnichem z zakonu sw. Pawla. Brciszekowi marzy sie objecie biskupstwa w Japonii oraz pograzenie zakonu Piotrowego. Natomiast shogunat liczy, ze podcas wyprawy na ziemie "poludniowych barbarzyncow" zgina wszyscy roninowie, co zalatwi sprawe podzialu ziemie (shogunat zoobowiazal sie do przydzialu ziemii wszystkim, ktorzy brali udzial w powstaniu na rzecz rodu Tokugawa)
w ksiazce zawarte sa bardzo ciekawe spostrzezenia na temat religii oraz kulutry Europy poprzez oczy prostych ludzi wschodu. Polecam.

HISTORIA PANSTW SWIATA W XX WIEKU

Ksiazki z tego cyklu ukazaly sie ostatnio na polkach. Kupilem sobie czesc o Japonii. Musze powiedziec, ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ksiazka napisana jest bardzo dobrze, az tak, ze mozna ja spokojnie polecic kazdemu. Zawiera duzo zdjec, slownik pojec, tabele historyczne. Na plus moge zaliczyc, ze autorka wolna jest (nareszcie!!) od syndromu "wyzszosci nipponu". Kiedy pisze o wojnie z Chinami, nie broni Japonii, jak to ma w zwyczaju wiekszasc hisorykow-orientalistow. Przedstawia wszystko z punktu obserwatora, nie pomija faktu, ze Japonia byla po Niemczech, drugim skurwielem wojen swiatowych.
Jesli wszystkie ksiazki z tego cyklu sa tak fpytke to goraco polecam !!!
2004-09-29 13:03:53
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
v i r u s

Major

hmmm....

Suchy napisał:
Ciacho zapodal temat tej knigi wiec jego pytam. Nie mam czasu sprawdzac wszystkiego. W pracy jestem Twisted Evil.

ale forum to masz czas sprawdzac... Rolling Eyes

v_irus@interia.pl
2004-09-29 13:04:02
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 4179076 Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

lukianienko...

Suchar: Virus ma racje... czy ja jestem rzecznikiem wydawcy... ?!

Co mam zapodac?!... nie chce zaspojlerowac... LINIA MARZEN jest zajebista... jak sie komus czaszka spodobala to linia tez mu podejdzie! SF w odlegle przyszlosci... idz do ksiegarni albo poszukaj w necie (chocby na allegro) skanu okladki i preczytaj test z coveru... albo zaryzykuj i wydaje te nascie czy dwadziescia kilka zeta i po prostu kup! NAPRAWDE WARTO.

Coraz bardziej mi sie gosc podoba - LUKIANIENKO znaczy sie (zdaje sie ze mu we wczesniejszych postach "kradlem" I w nazwisku...). Teraz czytam LORD Z PLANETY ZIEMIA tegoz autora - tez niezle, choc nie az tak jak LINIA.

Podsumowujac: wszystkim ktorzy lubia rzetelnie napisane, mocne, SF - wszystkim ktorym podobala sie "Czaszka Na Rekawie" polecam jeszcze raz LINIE MARZEN!
2004-09-29 13:41:08
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Qvintoo
Watashi baka desu

First Sergeant

Wyznania Łgarza

Przed chwila wchlonalem "Wyznania lgarza" Dicka. Nie sadzilem, z ten czlowiek moze stworzyc taka ksiazke. Ogolnie, nawet fajna, ale bardzo dziwna i jakby oderwana od rzeczywistosci...
2004-09-29 19:44:16
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Lukjanienko CD...

Polazlem wczoraj do ksiegarni i kupilem 4 kolejne ksiazki tegoz pisarza... leza sobie teraz na poleczce i czekaja az skoncze IMPERATOROW ILUZJI bedacych kontunuacja polecanej juz przezemnie LINI MARZEN (kolo lubi pisac duologie).

A teraz kilka slow o LORD Z PLANETY ZIEMIA. Gdyby nie to ze, zostalem ostatnio wielkim fanem Lukjanienki to raczej bym tej ksiazki nie kupil w ciemno. Okladka jest po prostu odstreczajaca, tytul tez nie brzmi zbyt ciekawie, cena wysoka (ponad 30 zeta).

Tym razem jest to zamknieta w sobie calosc (jak juz wspomnialem Lukjanienko lubi pisac dylogie). Choc akcja zaczyna sie mniej wiecej w naszych czasach to bardz szybko przeskakuje kilka wiekow do przodu - do czasow gdy ludzkosc szukuje sie do bezpardonowej wojny z obca rasa - jednym slowem jest to SF. Narracja pierwszoosobowa. Co w srodku? 400 stron niezlej lektory - wlaki na miecze oraz starcia krazownikow w kosmosie, skoki w czasie i przez hipertunele do odleglych galaktyk, ludzie, wampiry i obcy, miecze atomowe i lasery... ale to jest mniej wazne - to tylko elementy dekoracji tla, to co sie liczy tak naprawde to odpowiedz na pytanie czy mozna zmienic przyszlosc i czy warto umrzec za ksiezniczke...

Siergiej Lukjanienko "lord z planety ziemia" - POLECAM!

Ostatnio zmieniony przez CIACHO dnia 2005-02-18 20:17:51, w całości zmieniany 1 raz
2004-10-01 14:26:24
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

Właśnie przeglądam allegro w poszukiwaniu kilku książek i jest tam nastepująca aukcja:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34258441

"Myszołap" w tym wydaniu (potem wyszło wznowienie chyba inaczej tłumaczone pod kretyńskim tytułem "Kocia Łapka") to jedna z najlepszych książek SF jakie czytałem - jak ktoś nie ma , nie zna a chciałby przeczytac coś naprawdę dobrego to niech czym prędzej licytuje - zwłaszcza że cena za 2 tomy przystępna! Jak dla mnie 10/10 czyli pozycja typu "a must have!"
2004-11-14 00:44:57
Ender

MODERATOR

W koncu wpadla w moje lapy "Cyfrowa twierdza".
Niestety (?) zgadzam sie z Ciacho. ta ksiazka to nedza. Przewidywalna. Bullshitowa. Sceny ktore w zalozeniu maja trzymac w napieciu sa smieszne, bo czytelnik od razu moze sie domyslic tego, co jest wazne dla bohaterow..... przykre.
Jak dla mnie pierwsza ksiazka rzadzi "Demony i anioly", na drugim miejscu Kod Leonarda.... Cyfrowa twierdza to pomylka....

Za to polecam, co juz pisalem chyba Wegiel modyfikowany i druga (trovche gorsza czesc) Upadłe anioły. Niezłe sf (pierwsza to bardziej cyberpunk)....
2004-11-25 16:29:23
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

Ok znawcy Cool

Mam pytanie.

Ile jest książek o Alienie i czy w którejś z nich powstał Xenobirden (połączenie ptaka z facehuggerem) ?
2004-11-30 00:07:16
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

czaszka i wegiel

Jest już drugi tom "czaszki na rękawie" - ma tytul "czaszka na niebie" Smile wlasnie sobie dzis kupilem... a moglbym nie kupic i zyc w blogiej nieswiadomosci do soboty gdy zawsze odwiedzam empik - podziekowania za info dla takiego jednego wujka co lubi jajecznice z ryzem Smile

Z polecanek dla wszystkich fanow czaszki i dobrego SF w pierwszoosobowej narracji RICHARD MORGAN - "MODYFIKOWANY WEGIEL" - po prostu rewelacja - kupcie koniecznie! http://www.isa.pl/ksiazki/ksiazka.php?id=657 tu jest nieco wiecej infa i okladka zebyscie wiedzieliczego szukac!
2005-02-18 20:16:33
Ender

MODERATOR

Nooo

Modyfikowany węgiel calkiem, calkiem. Druga czesc "Anioly apokalipsy" tez niezla, ale... troche mniej cyberpunkowa, akcja sie rozlazi, ale tez daje sie przeczytac Smile

Ja zas w koncu dorwalem 4 tom Dysfunkcji rzeczywistosci - jak ktos lubi space opere, to polecam. Chociaz klimaty tez zaczynaja sie dziwne Smile
2005-02-19 16:54:50
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Ja ze swojej strony polecam książkę "Byłem Asystentem Doktora Mengele" nie jest to ksiazka s-f ale jesli ktos sie interesuje holocaustem lub ogólnie WWII to szczerze polecam. Naprawde przy tym "Medaliony" są...słabe.
2005-02-19 21:18:49
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

:( SAD NEWS :(

Wczoraj 30 maja zmarl Tomasz Pacynski.
(w sumie nie wiadomo w jakich okolicznosciach - pewno zawal, przynajmniej takie domniemania chodza po sieci)

Byl bardzo dobrym autorem SF/F - jego Sherwood i Wrzesien stoja u mnie na honorowych miejscach na pulce z ulubionymi ksiazkami, byl tez bardzo sympatycznym czlowiekim - mialem szanse "pogadac" z nim na forum Fahrenheita (byl wspolzalozycielem i od jakiegos czasu redaktorem naczelnym tego najwiekszego i najbardziej znanego polskiego sieciowca o SF/F).

Szkok... mial dopiero,bodajrze 48 lat...

Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad

Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
2005-05-31 14:35:44
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

Crying or Very sad ['] Crying or Very sad
2005-05-31 16:44:26
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

POLECANKA

Dzis szef kuchni poleca pozycje spoza SF/F - ale taka ktora jego zadaniem naaprawde warto przeczytac.

ARTUR BANIEWICZ: " DRZYMALSKI PRZECIW RZECZPOSPOLITEJ"

Oto ksiazka w klimtach UPADKU (film) czy "OSTATNIEGO BASTIONU BARTA DAVESA (ksiazka Kinga). Jest to opowiesc o tym jak pewien krzywdzony przez kolejne bezduszne instytucje i mafijne uklady czlowiek powiedzia wreszcie dosc! Najpierw postawil ultimatum a potem wypowiedzial wojne wlasnemu krajowi... a na wojnie jak powszechnie wiadomo ludzie gina a rozne rzeczy wylatuja w powietrze....

Szkoda ze Drzymalski to postac literacka - bo naprawde przydalby sie ktos taki w Polsce...

BARDZO POLECAM

http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/350238 -tu mozna zobaczyc okladke i przeczytac co o ksiazce pisza inni...
2005-06-04 20:40:57
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

"Aliens - Orginal Sin"

T R A G E D I A !!

ktotko, ksiazka zaczyna sie w momencie zakonczenia 4 czesci filmu, ci sami boh + kilka fajtulap, wymyslaja sobie swieta misje ratowania koloni przed obcymi i tajemnicza organizacja Loki ktora w swej chytrosci zawarla pakt z Obcymi - z rodziny Pilota, ktorzy potrzebuja ludzich hostow dla obcych (bogowqie ratujcie !!), popierdolone to jak polityka obecnego rzadu Wink a nawat i bardziej, sama ksiazka to papka dla dzieci (styl pisania itd) do tego 'intryga' pozal sie borze no i kolejne bajery w stylu, facehuggera ktory sklada... uwaga.. 12 KURWA slownie dwanasicie EMBRIONOW W JEDNYM GOSCIU !! jakby tego bylo malo wszyscy znani i 'lubiani ' z A4 przezyja a Call dostaje kolejna swienta misje - tym razem uratowania wszystkich pozostalych adroidow ktore zmuszone sa pracowac dla w/w loki Razz

polecam, szczegolnie jak wachacie sie przy samobujstwie
2006-07-15 16:44:17
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

w sierpniowej NF znalazło się opowiadanie 'Obcy' - nawet zadedykowane Ripley. Jak przeczytam powiem coś więcej.
2006-08-03 15:06:01
Strona: Poprzednia  1, 2, 3, 4 Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu