Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: Poprzednia  1, 2, 3, 4 Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: zastanawiająca masakra na Fury
BartTP

Private First Class

No dobrze, ale sami przyznacie, że ta zamiana człowieka w jajo, z którego wylęga się facehugger jest tak naciągana, że aż oczy pieką? Bo na dobrą sprawę czy nie łatwiej byłoby po prostu zamienić człowieka w obcego?

Wg mnie po nakręceniu kolejnych części po prostu wizerunek obcych okrzepł i uzgodniono, że rozmnażają się dzięki królowej. Ba - wszak to Cameron zrobił z obcych zwierzaki tworzące rój na podobieństwo pszczół i mrówek, a (jestem hobbystą zajmującym się błonkówkami, w szczególności mrówkami) nie występuje dzieworództwo w tym sensie, że z niezapłodnionej królowej wychodzą jaja, z których lęgną się kolejne robotnice. Z niezapłodnionych rodzą się WYŁĄCZNIE samce, w przypadku obcych: facehuggery. Natomiast takiego cyngwajstru, że jeden pasożyt zamienia inną formę życia w swój gatunek nie zanotowano.

Coś mi się zdaje, że Scott początkowo był pod wrażeniem książki "To" Stephena Kinga, stąd ten dziwaczny sposób rozmnażania.
2007-10-02 22:29:28
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 3882728 Odpowiedz z cytatem
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

BartTP napisał:
Natomiast takiego cyngwajstru, że jeden pasożyt zamienia inną formę życia w swój gatunek nie zanotowano.

Mówimy o filmie sf. Coś takiego jak obcy, podróże z prędkością większą niż prędkość światła itd. też nie odnotowano.

BartTP napisał:
Coś mi się zdaje, że Scott początkowo był pod wrażeniem książki "To" Stephena Kinga, stąd ten dziwaczny sposób rozmnażania.

"To" wyszło w 1986. I co ciekawe King tam OBCEGO Scotta wspomina.
2007-10-02 23:41:43
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Regig

Gunnery Sergeant

HICKS napisał:
BartTP napisał:
Natomiast takiego cyngwajstru, że jeden pasożyt zamienia inną formę życia w swój gatunek nie zanotowano.

Mówimy o filmie sf. Coś takiego jak obcy, podróże z prędkością większą niż prędkość światła itd. też nie odnotowano.

Dokładnie. Poza tym czemu uważasz, że obcy to owady? To, że w jednej części został do nich porównany to nie znaczy że nimi są i muszą się zachowywać tak jak one. Ja osobiście wolę obcych jako "istotę doskonałą", anie owada czy zwierzynę łowną.

A przy okazji: gdzieś słyszałem, że zwykły obcy po śmierci królowej może się w nią zamienić czy jakoś tak. Skąd wy to wzieliście?
2007-10-03 15:24:35
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
FROST
Payback Time!

First Sergeant

Cytat:

Fakt. Trzeba by nie tylko wymienić DNA jądra ale i pozostałe aparaty komórkowe, białka, rybosomy, mitochondria które posiadają przecież swój własny kwas nukleinowy a później powiązać to w tkanki. Nigdy nie natknąłem się na żadne opracowanie na ten temat.

A podróże z prędkością ponad świetlną są TEORETYCZNIE możliwe, wystarczy w pojeździe poruszającym się z prędkością światła wstać z fotela i ruszyć w stronę ruchu pojazdu - dla obserwatora zewnętrznego będziemy poruszać się z prędkością ponad świetlną Very Happy Very Happy

Nie wiem u jakiego to było gatunku że królowa blokowała rozwój robotnic za pomocą feromonów. Dopiero po jej śmierci jedna z nich, lub kilka, rozwijała układ rozrodczy, hmmm Question Question
2007-10-03 20:41:18
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 4286763 Odpowiedz z cytatem
BartTP

Private First Class

U paru raczej prymitywnych gatunków. Pomimo tego, owe robotnice (ergatoidy) MUSZĄ być normalnie zapłodnione przez przylatujące z pobliskich koloni samce. Dojrzewają wyłącznie ich jajniki, natomiast absolutnie nie zmieniają się w królowe! Królowe tworzone są wyłącznie przed rojem, gdy są jeszcze w formie larwalnej, dzięki karmieniu ze specjalnych gruczołów, produkujących "królewskie żarcie", stymulujące larwę do rozwoju w uskrzydloną, dziewiczą samicę.

Co do wstania z fotela... Otóż - nie. Przy takich prędkościach czas zwalnia na tyle, że względem statku poruszać się będziesz z prędkością marszową, natomiast względem obserwatora z zewnątrz będziesz się nadal poruszał z prędkością podświetlną.
2007-10-04 00:14:42
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 3882728 Odpowiedz z cytatem
FROST
Payback Time!

First Sergeant

O, dzięki, dobrze posłuchać mądrego człowieka Smile
2007-10-04 18:37:40
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 4286763 Odpowiedz z cytatem
Dill-On

Major

Ja w ogóle nie widzę problemu - we wszystkich filmach obcy zarówno zabijał jak i paraliżował.

W trójce co prawda obyło się z tym paraliżowaniem, ale nie było jeszcze żadnych jaj.
Ok, w jedynce też nie...
Ale mógł mieć masę innych powodów o których nawet nie mamy pojęcia.
Może subiektywna ocena sytuacji go zmusiła do zaniechania praktyk z paraliżowaniem? Laughing
Może dog alieny mają odmienną funkcje w stadzie i służą jedynie do rzeźi?
Albo nie mają takiej zdolności do paraliżowania (w innych częściach obcy mają rurki na plecach - ten nie. Kto wie czego jeszcze nie miał lub miał więcej obcy z trójki?).

Mi ostatnie dwie wersje odpowiadają najbardziej.

A wersję reżyserską jedynki trzeba raczej rozpatrywać jako ciekawostkę.

[img]http://www.mediafire.com/convkey/6eb7/v2c5f7k7bdcvkhcfg.jpg[/img]
2009-12-22 23:10:23
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 7280383 Odpowiedz z cytatem
Strona: Poprzednia  1, 2, 3, 4 Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu