Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: FF: Zielone Wzgórza Acherona
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Część VIII: Zazieleniły się wzgórza.

Porucznik Ender obudził się. Nie wiedział gdzie jest, nie wiedział co się stało, ale wiedział, że nie jest dobrze. Być może miało to związek z tym paskudztwem, którym był oblepiony. A może bardziej przeraził go widok jednego z tych przebrzydłych stworów, który zdawał przyglądać mu się w milczeniu. Tak czy siak Ender postanowił sięgnąć do pasa po pistolet i skończyć z tym wszystkim. Kiedy jednak okazało się, że nie ma już pasa, pistoletu, ani nie może się zbytnio poruszać zaczął popadać w lekką panikę. Zanim jednak zdążył coś wymyśleć niewielki owalny przedmiot, przypominający jajo, otworzył się, zupełnie jak kwiat. Przeczuwający najgorsze Ender zaczął się szarpać i próbował zerwać z siebie tą dziwną substancję. Udało mu się już oswobodzić jedną rękę, ale właśnie wtedy skierował swój wzrok nieco poniżej obcego, który go pilnował. Zobaczył olbrzymie pomieszczenie pełne takich samych jaj, jakie stało przed nim. Zrezygnowany i z lękiem w oczach spojrzał właśnie na to najbliższe, czekając na to, co zaraz się stanie. Kiedy ujrzał pająkopodobne stworzenie, które powoli wyłoniło się z wewnątrz jaja, nie wytrzymał i zaczął krzyczeć. Wtedy stwór skoczył ku niemu...

Vyso obudził się na dźwięk krzyku, który po chwili ucichł równie szybko, jak się pojawił. Minęła dobra chwila zanim poskładał myśli. Wstał ale po chwili upadł. Spojrzał na swoje kolano – było strzaskane i bolało, jak diabli. Obejrzał się dokładnie, przynajmniej na tyle na ile mógł. Prócz kilku siniaków i mnóstwa krwi, którą miał na sobie wszystko zdawało się być OK. Krew zresztą nie należała do niego... Spojrzał na Was albo raczej na to, co z niej zostało i zwymiotował. Kiedy zobaczył, że zwymiotował na flaki potworka, który doprowadził do całej tej sytuacji, zwymiotował ponownie. Potem zrzucił z siebie zarzygany i zalany krwą mundur i z trudem wstał ponownie. Jakoś dotarł do wyjścia z tego płonącego wraku. Na zewnątrz znalazł resztki kaprala Hiksiego i korzystając z jego ekwipunku zdołał zrobić sobie prowizoryczne opatrunki. Po dobrej pół godzinie, kiedy słońce na horyzoncie zaczęło powoli wschodzić, Vyso mógł już chodzić. Z trudem, ale mógł. Zdołał także pozyskać siły, dzięki całkowitemu opróżnieniu zapasów, jakie posiadał jeszcze Hiksi. Najedzony i wypoczęty sprawdził broń. Dysponował tylko jednym magazynkiem, ale lepsze to, niż nic – pomyślał i ruszył przed siebie. Ruszył pewnie, bo i czuł się znacznie lepiej, niż kiedy się obudził. Martwiło go tylko jedno – ten ciągły niesmak w ustach, suchość w gardle. Czuł się pod tym względem niezbyt dobrze. Właśnie wtedy poczuł nagły ból w klatce piersiowej i upadł puszczając nieopatrznie serię z pulsaka prosto w ziemię...

Kiedy Miket usłyszał strzały obudził się i niemal automatycznie chwycił pistolet Majkela. Trup sanitariusza osunął się na niego, więc Miket wstał upuszczając zapalniczkę. Szybko zapomniał o plaży, jaka mu się śniła i uświadomił sobie w jakiej jest sytuacji. Podszedł do drzwi APC i mocno pociągnął, jednak te ani drgnęły. Spróbował raz jeszcze, ale bez rezultatu – zupełnie, jakby ktoś je zaspawał – pomyślał i spojrzał na niewielką dziurę w podłodze. Bez wahania stwierdził, że to się musi udać i wskoczył do środka. Okazało się jednak, że o ile przejście przez dziurę to betka, o tyle wydostanie się spod pojazdu jest już trudniejsze i starszemu szeregowemu zajęło dobre pięć minut zanim wyczołgał się spod wraku, jakim był już niewątpliwie APC. Kiedy był już poza nim ujrzał leżącego przed sobą kaprala Vysa.
Załadowując broń podszedł do niego powoli.
- Wszystko w porządku, żołnierzu ? – spytał.
Kapral odwrócił się w jego stronę. Miał całe przekrwione oczy, a z jego ust kapała ślina.
- Boli, bardzo boli... – wystękał i nagle ból zniknął.
Vyso wstał na tyle szybko, na ile pozwalała mu obolała noga i ocierając usta zwrócił się w stronę Miketa.
- Kapral Vysygotek. – powiedział niemrawo.
Miket podał mu rękę.
- Starszy szeregowy Miket, sir.
- Co jest ? – zdziwił się Vyso – Nie salutujecie ?
Miket rozejrzał się wokół.
- Myśli pan, że ma to tu jakiś sens ? – spytał.
Vyso nie odpowiedział. Obaj usiedli koło wraku APC i zaczęli wpatrywać się w wschód słońca. Miket wyciągnął swoją paczkę fajek. Chwilę popatrzył na nią, po czym wyciągnąl ostatniego papierosa i wyrzucił bezużyteczne opakowanie. W trakcie kiedy szukał zapalniczki kapral Vyso ponownie złapał się za klatkę piersiową.
- Pali pan może ? – spytał Miket odwracając się ku niemu.
Vysygotek przytaknął.
- A ma pan może ogień ?
Vyso podał mu zapalniczkę jęcząc przy tym dziwnie.
- Na pewno nic panu nie jest ? – spytał odbierając zapalniczkę.
- Nie. Chyba. Nie wiem... – stęknął Vyso.
Miket przypalił papierosa i delektując się nim spojrzał w stronę wschodzącego wciąż słońca. Nagle zamarł. Wzgórza, zza których wyłaniała się powoli ta wielka żółta gwiazda, momentalnie zrobiły się całe zielone, co stanowiło nie lada widok i zaparło Miketowi dech w piersiach. Przyglądał się temu jakiś czas, po czym powiedział ni to do siebie, ni do kaprala:
- Patrz...wzgórza się zazieleniły...
Vyso krzyknął w odpowiedzi i Mikoszewski odwrócił się. W chwilę potem coś chrupnęło i na twarzy przerażonego Miketa pojawiła się krew...

Epilog.

18 dni później statek kosmiczny „Eusebio” osiągnąwszy orbitę Acherona zatrzymał się. Następnego dnia w kierunku planety wystartowały dwa duże promy kosmiczne. Na pokładzie pierwszego z nich znajdowali się żołnierze piechoty kolonialnej, którzy jak zawsze byli w dobrych humorach. W drugim siedziała za to śmietanka najlepszych naukowców sprowadzonych z Ziemi specjalnie na tą misję. Kiedy przekroczyli pierwszą warstwę atmosfery na ekranach wewnątrz statku pojawił się obraz. Komandor Corvax nachylił się nad jednym z monitorów i przypatrywał się planecie w milczeniu. Po chwili skierował swój wzrok na doktora Suchockiego, który studiował mapę naprzeciw niego.
- Doktorze, proszę na to zerknąć. – rzekł ochrypłym głosem.
Suchocki podszedł do niego składając mapę na pół.
- Niech pan spojrzy. Cała planeta wydaje się być porośnięta roślinnością.
Doktor nachylił się nad monitorem i zaczął przyglądać się obrazowi z kamery.
- Niesamowite... Nareszcie ! – stwierdził zadowolony.
- Widział pan kiedyś coś takiego ? – spytał komandor.
- Nie. To dość niezwykłe zjawisko. Ale po to tu właśnie jesteśmy... – odparł Suchocki zdejmując okulary.
- Myśli pan, że wyprawa się powiedzie ?
- Myślę, że trafiliśmy w końcu na żyłę złota. Firma będzie zadowolona. – odparł doktor uśmiechając się szeroko. – Jak długo potrwa lot ?
- Jeszcze około dwudziestu minut. – odparł Corvax.
- Świetnie !
Suchocki zerknął jeszcze raz na monitor, po czym powrócił do studiowania mapy. Oba dropshipy zniknęły po chwili w chmurach...

KONIEC

mimo, iż to koniec, to proszę o uwagi w dalszym ciągu. Jakby ktoś chciał całość w jednym, to proszę powiedzieć - prześlę na mejla. To tyle. End of transmission...
2004-09-03 22:11:34
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Jeeeezu :)

Ale jajo, nie czytalem jeszcze bo jestem na uczelni, ale wiem ze ZGINALEM oj wiem.
No, i wogole to mnie szlag trafia ale jak wroce to .... ROARRRR !
2004-09-04 09:01:15
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

jeśli to Cię pocieszy, to zginęli wszyscy, łącznie ze mną Smile
2004-09-04 13:18:55
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

Looool nawet ja tam sie znalazlem :] Łaaał Razz Ale czy nie lepiej brzmiałoby Corvacki ? Razz

Cool cool :]
2004-09-04 13:38:38
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

Ale tylko na mój widok ludzie wymiotowali Razz Razz Razz
2004-09-04 13:39:04
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

J.Vasquez napisał:
Ale tylko na mój widok ludzie wymiotowali Razz Razz Razz

a z tym to już do Vysa Razz
2004-09-04 13:48:48
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Nie no wypas nie powiem Very Happy
Zginąłem ostatni (powiedzmy) chociaz....chwila chwila nic o mnie nie powiedziano ze zginąłem wiec zyje dalej Very Happy
troche krwi chlupneło i tam od razu zginął...Razz

Podobało mi sie i tyle Smile

Na nastepnym zlocie przy odpowiednim funduszu Razz mozna by zrobic ekranizacje... Twisted Evil
2004-09-04 21:11:57
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
Schamann
...but there are

First Sergeant

całość niezła - lepiej nie utrzymuj się z pisania Mef (bo to w Polsce mało dochodowe zajęcie), ale jak na luźny fanowski tekst na forum, to mnie się bardzo podobało.

Stopniowa zmiana klimatu, z humorystycznego na coraz bardziej rzeźnicki, byłe dobrze pomyślana i zrobiona Smile
2004-09-06 12:18:27
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Schamann napisał:
całość niezła - lepiej nie utrzymuj się z pisania Mef (bo to w Polsce mało dochodowe zajęcie), ale jak na luźny fanowski tekst na forum, to mnie się bardzo podobało.

powiem tak: z pisania książek to na pewno nie będę się utrzymywał. Natomiast z innego pisania to jak najbardziej. Very Happy
I dzięki, że zauważyłeś, że to był luźny fanowski tekst. Smile
2004-09-06 13:17:56
Surtsey

Lieutenant Colonel

w końcu doczytałem do końca... heh, fajnie wiedzieć, że wpłynąłem w jakimś tam stopniu na umysły forumowiczów, ten pomysł z opowiadaniem z userami w rolach głównych... Razz
cóż, nie podoba mi się ten potoczny język u narratora, ale skoro to ma być luźne opowiadanie, to faktycznie nie ma co się czepiać..
Opowiadanie jest niezłe... i chyba wiem dlaczego
1) bo w nim występujemy (mnie mniej, bo szybko gine Very Happy)
2) bo co rusz mamy nawiazania do A:2 (całe motywy, bądź cytaty)
3) no i, pomijając trochę sztywne dialogi, w mierę płynnie się to czyta

proszę mnie nie bić, chyba obiektywnie napisałem, nie?
wiem, że długa jeszcze droga przede mną, może kiedyś wrócę doszlifować umiejętności Smile
chyba warto, prawda Mefi?
A własnie, będziesz zarabiał pisaniem... chodzi o pisanie w gazecie? Myślisz o dziennikarstwie? Zdradź nam Smile
2004-09-06 14:23:15
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Surtsey napisał:
w wiem, że długa jeszcze droga przede mną, może kiedyś wrócę doszlifować umiejętności Smile
chyba warto, prawda Mefi?

Powtórzę to raz jeszcze - już dawno powinieneś dokończyć tamto swoje albo zacząć nowe. A w ogóle to pisz do szuflady, jak masz czas.

Surtsey napisał:
A własnie, będziesz zarabiał pisaniem... chodzi o pisanie w gazecie? Myślisz o dziennikarstwie? Zdradź nam Smile

Powiedzmy, że osobiście dziennikarzy uważam za najgorsze ścierwo i nie mam zamiaru plątać się między nimi. A skoro nie książki i nie prasa, to wiadomo co zostało Smile
Na razie jednak nic więcej nie powiem.
2004-09-06 14:41:40
Surtsey

Lieutenant Colonel

Mefisto napisał:

Powtórzę to raz jeszcze - już dawno powinieneś dokończyć tamto swoje albo zacząć nowe. A w ogóle to pisz do szuflady, jak masz czas.

Racja. Zaczałem kontynuacje kilkamiechów temu i wrzuciłem je do szuflady.. Teraz nie moge go znaleźć (te wasze rady Twisted Evil Very Happy)

Cytat:

Powiedzmy, że osobiście dziennikarzy uważam za najgorsze ścierwo i nie mam zamiaru plątać się między nimi. A skoro nie książki i nie prasa, to wiadomo co zostało Smile
Na razie jednak nic więcej nie powiem.

Uważaj, bo Wasquezowa urwie Ci głowę (to przyszła dziennikarka), ja też niedawno chciałem sie kształcić w tym kierunku, miałem nawet publikacje w gazetach i różnych serwisach, ale zrozumiałem to samo co Ty. I z tego samego powodu wiem, że sie nie nadaję dotego zawodu. Mogę pisać felietony, być wolnym strzelcem, ale nie zmarnuję lat studiów po to, by później jakiś redaktorzyna powiedział w związkuz moim tekstem: "wiesz, Twój tekst jest świetny, ale sam rozumiesz jakie są zasady." Pieprzona poprawność polityczna.
Żeby nie szukać daleko. Walnąłem ostatnio jadowitą tyradę przeciw głupocie władz naszego miasta. W redakcji usłyszałem same peany na temat tego tekstu. Ale w druku sie do dzisiaj nie ukazał. Zrozumiałem jak to jest.
I cieszę sie, że nie władowałem się w takie studia. Bo to strata czasu, a na pewno nie jarałoby mnie bieganie po mieście w poszukiwaniu kolejnej sensacji, pożywki mediów.
2004-09-06 14:59:06
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

Mefisto napisał:

Powiedzmy, że osobiście dziennikarzy uważam za najgorsze ścierwo i nie mam zamiaru plątać się między nimi.

Zapamietam żeby sie koło Ciebie nie plątać Mefi, ale przynajmniej sprawa wymiotowania na mój widok się wyjaśniła, jak ścierwo to ścierwo Razz

żartuje żartuje...ja będę robić w reklamie Surprised

Opowiadanie spoko, lepsze od Surta moze dlatego, że Mefi nie zmieszał z błotem Rogala Laughing I ogólnie miło wszystkich potraktował Surprised
2004-09-06 21:27:38
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Randida
hey top, what's the op?

Private First Class

nie było mnie jakiś czas, byłam bardzo niezaucieszona, że nie mogłam śledzić "swojego" końca...hm...śmierć miałam nawet przyjemną w porównaniu z innymi, prawda? chociaż Vas miała rację, powinnyśmy zginąć obie (też zauważyłam tego Playboya) Very Happy
opowiadanie niezłe, chociaz tak samo jak na początku będę się czepiała dialogów, ale nie mam narazie siły pisać o szczegółach9 a w sumie kogo one obchodzą?), jeśli jednak już padła taka propozycja to poproszę całość na mój e-mail, poczytam sobie w spokoju i w całości Smile
ps. muszę Wam powiedzieć, ze pierwszy raz się całowałam z facetem, którego nie widziałam na oczy!!! ha ha
pps. Sammael, jesteś przystojny, prawda???
2004-09-20 20:16:26
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 4523370 Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Randida napisał:
jeśli jednak już padła taka propozycja to poproszę całość na mój e-mail, poczytam sobie w spokoju i w całości Smile

to poproszę o tego e-maila Very Happy
2004-09-20 20:59:44
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Randida napisał:

pps. Sammael, jesteś przystojny, prawda???

Diabelsko Cool
2004-09-20 21:18:49
kabukiman
The Electrician ;)

First Sergeant

Zaraz zaraz... wszyscy byli a mnie nie było ?? Chyba że byłem tą królową, to wtedy OK Wink
2004-09-20 22:47:00
Randida
hey top, what's the op?

Private First Class

Mefi, byłam pewna, że go widać Very Happy Very Happy

podaję adres: randida@poczta.fm
i zgóry dziękuję Smile
2004-09-21 13:32:08
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 4523370 Odpowiedz z cytatem
TrapsMaster

Second Lieutenant

Opowiadanie jest świetne, moim zdaniem byłoby hitem filmowym. Oczywiście trzeba by było trochę pozmieniać ( mimo wszystko chciałbym na ekranie widzieć coś więcej niż fale zabijanych Xenomorphów Very Happy). Ale:
- trochę denerwujące robi się to, że wszyscy Marines używają M4A1 Pulse Rifle, transporterów opancerzonych APC oraz miotaczy ognia. Niby fajne smaczki, ale bez przesady. Moim zdaniem Królową można było zabić wyrzutnią rakiet. To by dopiero był kill! ) Wink
- trochę można się pogubić, ja osobiście niewiele zrozumiałem z tego opowiadania ( mieszali mi się bohaterowie, wydarzenia, miejsca wydarzeń itp. ), ale \"na ekranie\" tyle się dzieje, że nie zwracałem na to większej uwagi Surprised
- brak tu głębi i jakiegoś przesłania, ale to w ogóle nie przeszkadza. Masz fajny styl, dobrze się czyta i na błędy nie zwraca się prawie w ogóle uwagi. Moim zdaniem powinieneś przeczytać książkę \"Księga bez tytułu\" Anonimowego autora. Styl jest trochę podobny do Twojego, też mnóstwo się dzieje, ale o wiele więcej przekleństw. Czarny humor po prostu się z tej książki wylewa. Serio, przeczytaj tę powieść i zrób jakieś inne opowiadanie o Obcym Smile
2012-01-09 20:59:41
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Hehe, aleś suchara odkopał - prawie sprzed dekady Very Happy No cóż, dziś na pewno to luzackie opowiadanie wyglądałoby inaczej, ale... w najbliższym czasie nie liczyłbym na kolejne Smile
2012-01-10 02:08:08
Strona: Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu