Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Broń
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Moim skromny zdaniem, te liczne kropki na detektorze ruchu to poczęści zakłucenia jakie mogły powstać z powodu szybkiego i nieruwnomiernego przemieszczenia sie Obcych. POzatym nie wierzyłbym słowu Hudsona, jużwtedy był a granicy załamania więcmógl troszkę wyolbrzymić.
2003-05-14 09:19:47
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

Taaa

CPF Hudson, miał skłonności do wyolbrzymiania niektórych spraw. Stres na pewno tych skłonności nie usunął, ale nasilił.

BTW: co znaczy skrót CPF i APC, (uzupełniam braki Very Happy)
2003-05-14 09:52:50
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

APC - Armoured Personel Carrier (czyli samochód pancerny do przewozu osób, czy jak to się ładnie i fachowo nazywa po polsku Wink )

A tego drugiego to sam ie mam pojęcia Wink
2003-05-14 11:33:42
Surtsey

Lieutenant Colonel

nazwę

CPF wyczytałem w scenariuszu do Aliens (tym po angielsku), na początku jest specjalizacja Marinesów, np Corporal Hicks, potem jest CPF Hudson
i właśnie nie kminie co tyo jest to CPF
2003-05-14 11:50:56
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

A nie przypadkiem PFC ? (private first calss) - czyli po naszemu starszy szeregowy :)

A moze FCP (first calss private)...

Sam nie pamietam dokladnie kolejnosci... ale na pewno nie CPF... Sad
2003-05-14 11:56:07
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Hyh

A może chodzi o CTF ??? Capture the Flag RazzRazzRazz
Hyhy .. na pewno Surts sie pomyliłeś i jest tak jak mowi Ciacho Smile
Pozdr
2003-05-14 12:05:45
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

you have absolutely right, people :D

faktycznie walnąłem błęda, to w końcu która forma jest poprawna ?
2003-05-14 13:07:27
Schamann
...but there are

First Sergeant

PFC

poprawna jest PFC - Private First Class - juz Ciacho ci to napisał :)

choć gdyby przyjąc Vysa spiskową teorię akcji na LV426 - mogłoby jeszcze być CPF - CorPorate Fu...r
Very Happy
2003-05-14 13:39:20
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

szacowanko

Wg mnie przesadzacie z ta skutecznoscia broni.

Na poczatku w procesorze to obcych moglo zginac powiedzmy okolo 10-15: widocznosc prawie 0, marines strzelali we wszystko co sie ruszalo albo nie ruszalo, a przede wszystkim biegali i krzyczeli.

Nastepna akcja:
Automaty straznicze pruly seriami reagujac na ruch i po jakims czasie trafialy przede wszystkim w ciala zabitych juz obcych, ktore byly poruszane przez przepychajacych sie do ataku zywych obcych.
Automaty byly ustawione po dwa i pewnie strzelaly czesto do tych samych celow - a wiec marnowaly amunicje.
Pierwsze serie:
10 trupow = zapchany korytarz (zuzycie amunicji 2 automatow powiedzmy 150 w sumie),
potem strzelanie w trupy i co chwile trafienie pojedynczego obcego, ktory sie przedarl (zuzycie amunicji na jedno trafienie ok 50) (zabicie 15 obcych) zucycie amun. 600
gdy obcy byli blisko automatow ()skutecznosc mogla wzrosnac do 30/traf. zucycie 250 amun. zabicie do 10.
Wychodzi 35 obcych na pare automatow

Obrona w centrum med.:
10-15 obcych serie automatow, 5 z granatow
(wydaje mi sie ze skutecznosc granatow na obcych jest ograniczona: maja pancerz - czyli tylko wieksze odlamki robia im krzywde, do tego sa duze i laza w ciasnych korytarzach: kilku pierwszych przyjmuje na klate caly wybuch)

strzaly w tunelach: 5?
wybuch w tunelach (Ripley i Gorman) 3-5 obcych, podmuch robil wrazenie ale zbyt duzej krzywdy tym skubancom by nie zrobil, oprocz tych najblizszych

w drodze do ladowiska i potem w gniezdzie:
zostalo zabitych kilku, powiedzmy ze 5 dla rownego rachunku

W sumie:
15 + 35 + 35 + 15 + 5 + 5 + 5 = 115!
Zauwazcie, ze bralem pod uwage zawyzone wartosci z mozliwych przedzialow.

Jak widac mowienie ze obcych zginely setki to przesada. Zostal nawet zapas na to ze kolonisci nie wszyscy zostali zainfekowani, a sami tez paru obcych mogli dopasc.

W filmie pod koniec widac ze wiekszosc obcych zostala ukatrupiona, ale z pewnoscia jeszcze kilku skubancow gdzies sie tam dekowalo.

Powyzsze szacunki sa robione troche na pale, Aliens ogladalem ostatnio pare miechow temu (wideo zepsute). Jak cos opuscilem/przegapilem/pozmienialem to mnie poprawcie
2003-05-14 15:31:20
Surtsey

Lieutenant Colonel

Turek

ostatnio nad tym myślałem i wszystko sobie wyliczyłem, wyszedł mi podobny wynk, około 120 obcych zdechło, dzieki za wyręczenie :D

Pozdro
2003-05-15 09:53:46
Ender

MODERATOR

Kolejne hmm...

Zabili 120 (zauwazcie ze to jest raczej zanizany wynik - tzn. wyliczany tak, by jak najbardziej uprawdopodbnial ilosc obcyh w filmie).
Dodajcie do tego obcych, ktorzy zigneli w walce z kolonistami - dziury w podlodze itd. - 5-10 sztuk?
Zostaje jakies 40-50 obcych. z ktorych czesc chronila krolowej (4-5?), czyli po bazie lazilo pod koniec filmu moze z 50 obcych.

Dac zolnierzom bron i dobre stanowisko obrony i po klopocie. Wink
2003-05-15 10:29:26
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

[blockquote]
Dac zolnierzom bron i dobre stanowisko obrony i po klopocie. Wink[/blockquote]

W tym problem ze nie mieli ani tego ani tamtego, z reszta jakim żolnierzą, skoro po ostatniej obronie przezył tylko Hicks i to w dodatku ciężko ranny Wink No może gdyby Ripley mogła postawić choc 2 Snetry, ale watpie czy Obcy pchali by siedo konca, chodzi mi o to ze wpewnym momencie mogli by zaprzestac ataku i skupić sie a przetrwaniu (gdy zrobiło by ich sie mało) - w tedy zmasowany atak facechungerów, szybkich, zwinych, do tego małych - ale to juzmoja fantazia Razz
2003-05-15 10:48:52
Ender

MODERATOR

Gdyby

nie ludzkie bledy, ofiar byloby mniej.
Tzn. gdyby nie paniczne wycofywanie sie, mniej zolnierzy by zginelo w drodze po kolonistow. Dzieki czemu do konca przezyloby ich wiecej. (nie mowiac o bezsensownym ladowaniu dropa i wpuszczeniu do niego obcego).
Zolnierze w filmie po prostu dali sie zabic. Ale i tak zniszcyzli wiekszosc obcych. Gdyby podeszli do sprawy powazniej, obcy nie mieliby szans.
A gdyby mieli jeszcze 2 sentry, to ustawienie ich np. na otwartej przestrzeni i rozpalenie ogniska daloby im najwieksze szanse na przezycie. Obcy by nie podeszli, a jak by pojawili sie w zasiegu, to zostaliby zniszczeni.
Wyglada jakby nie brali pod uwage obcych.

Co do zmasowanego ataku facehuggerow - chyba by sie nie dalo. Jaja musialyby byc blisko ludzi by sie otworzyly. Oczywiscie, w AvP i AvP2 facehuggery sa calkiem mobilne i niezalezne, ale to chyba lekka przesada.
2003-05-15 10:55:17
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Schamann
...but there are

First Sergeant

zabójcy Obcych

w pierwszym starciu pod procesorami, IMHO nie zginęło nawet 10 Obcych. Na początku marines pruli na oślep albo w ogóle nie pruli (niektórzy w ogóle nie mieli z czego), a Obcych których wystrzelano już podczas w miaręregularnego wycofywania się do APC (głównie Vasquez i Drake), strzelając określiłbym na 5-6, ale to tylko strał bo dawno nie oglądałem.

Co do reszty, to wyliczenia Turka wydaja mi się adekwatne, a nawet zawyżane, nie zaniżane.

Gdybym ja miał strzelać, to powiedziałbym, ze gdzieś 60 - maksymalnie 80 Obcych wykosili, no góra to sto.

więc jeszcze i tak całkiem sporo zostało :D

zresztą, tak naprawdę, to i sami marines za wyjątkiem panikarza Hudsona, po przezwyciężeniu pierwszego szoku, w rozmowach główny powód tak bardzo przesranej swojej sytuacji upatrywali w braku amunicji. Ja zawsze miałem wrażenie, że po pierwszej panice dalej już przyjęli Obcych jako jeszcze jednego przeciwnika, którego trzeba rozwalić, ino, ze ni ma czym :D

oczywiście, ktoś z kompem i Div-xem dajrektors kata może po prostu przysiąść i z uzyciem stop klatki jak najdokładniej zabitych Obcych policzyć/oszacować Very Happy
2003-05-15 11:04:02
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

jeślichodzi o facechungery to jak pisałem, jest to tylko fantazia i sam nie traktuje tego poważnie ;)

Co do błędów Marines, niezaprzeczalnie najwiekszym bledem bylo lądowanie dropa w koloni. Nawet gdyby wszystko potoczyło się zle (czyli tak jak poszło, tyle że zauszmy drop mial awarie gdzies poza bazą), wtedy marines mogli by sie bronic nawet w APC, w kocu są tam dwa działka, a jedo z nich wygląda jak armatnie ;)

Mimo wszystko, nawet jakby udalo by im się wytłuc wszystkoch Obcych i tak uwazam że tylko zdrowa dawka niuku załatwila by sprawe do konca. Bokto wie czy jakis Obcy nie uciekłby z jajem pod pachą Wink
2003-05-15 11:09:24
Ender

MODERATOR

Gdyby drop sie nie rozbil...

albo przezyloby kilku marines to by nie bylo filmu, bo w momencie jakby rorzwalili obcych, nie byloby tego dreszczyku emocji. I widac by bylo ze obcych mozna pokonac.
A tak, ksenomorfy sa stworami, ktorych sie czlowiek po prostu boi. Jak gralem w AvP (pierwsza czesc) to grajac czlowiekiem myslalem ze zawalu dostane. Mimo ze gra nie byla chyba trudniejsza od innych FPSow w ktore gralem.

BTW - wlasnie strach przed obcymi podowuje ze tak fajnie gra sie w Aliens RPG - bo z jednej strony gracze nie chca by postacie spotkaly obcych, z drugiej storny kazdy chce paru rozwalic - mimo ze statystyki sa przeciwko graczom Wink
2003-05-15 11:21:02
Schamann
...but there are

First Sergeant

Amen

błędy i pechowe wypadki były IMHO konieczne, żeby zachować z jednej strony jakis realizm (obcego da się zabić) i "twardość" marinsiaków, a z drugiej strony utrzymać klimat zaszczucia i strachu, czego wymagała pierwsza część :)

A w AVP w ogóle nie mogłem grać, marinem znaczy się, dawno przy innej grze tak nie panikowałem......

była kiedyś taka stareńka gierka na 8-bitowce - "aliens" - z perspektywy 1-szej osoby chodziło się po bazie i strzelało, uciekało albo ginęło - niesamowita była, bałem sięprzy niej jak jasna cholera - patent z odgłosami z motion trackera robił 90% klimatu :D

Pomysł z motion trackerem i jego dźwiękiem to IMHO jeden z najlepszych pomysłów w Aliens i w ogóle w S-F Smile
2003-05-15 11:34:28
Ender

MODERATOR

Hehe [OT]

Co do Motion Trackera, to przypadkiem armia USA nie zazyczyla sobie zeby im takie cos zrobic? ;-)

A AvP rzadzi. Przeszedlem gre marinem tylko dlatego ze Sarena wymiekl przy grze (a wczesniej sie smial ze mnie ze sie boje).
2003-05-15 11:37:45
Surtsey

Lieutenant Colonel

niestety tak się stało, bo taki scenariusz zaplanował sobie reżyser. wszystko miało być przeciwko naszym bohaterom. Wszystko miało zawieźć.
Katastrofa dropa to chyba największy nóż w plecy dla naszych wojaków : that's great, that's fucking great ! What're we suposed to do, man (jakby określił to Hudson).

to,że byli zaskoczeni, że wpadli w panikę i zaczęli uciekać łamiąc wszystkie zasady taktyki wojennej, jest przyczyną tego, że spotkali się z czymś czego kompletnie nie oczekiwali, coś co ich przerosło, mieli dokopać do dupy pluskwom, a wpadli w poważne kłopoty.

Co do Avp1, to ja też panikowałem na początku grając w singla. Zauważyłem też, że w multi, strachu nie było wogóle, my zawsze gramy na obcych,
tak jak było w filmie, więc obecność partnerów, braci broni, się czuje, i żądza kwasowej krwi jes jeszcze większa Smile A rywalizacjia polega na tym kto więcej tych bydlaków rozpieprzy.

Żałuję, że póki co nie mogę z wami zagrać Sad
2003-05-15 13:13:23
anika

Corporal

to,że byli zaskoczeni, że wpadli w panikę i zaczęli uciekać łamiąc wszystkie zasady taktyki wojennej, jest przyczyną tego, że spotkali się z czymś czego kompletnie nie oczekiwali, coś co ich przerosło, mieli dokopać do dupy pluskwom, a wpadli w poważne kłopoty.
[red]No i tu można by rzec ,że się przecenili...bo :
Jak Obcy mogli być dla nich zaskoczeniem ?
Gorman dwa razy im powtarzał :" Mamy opis Ripley( jej opis obcych) na dysku,przejrzyjcie go"-czyżby żaden z nich niewiedział,że obcy nie są widziani w podczerwieni?
Czyżby zaden nie doczytał,że są dość pokaźnej postury?
Czyżby żaden z nich nie "zapoznał się z wrogiem"?

Uważam ,że to nie brak amunicji czy złe warunki ich "załatwiły" -to ich własna głupota i pycha"Kim jesteście ? jesteśmy marines"
ba !

Pozatym to fakt ,że reżyser "miał taki kaprys";)

a jeśli chodzi o gdybanie...to gdyby żołnierze wycofali się w momencie gdy Gorman kazał zebrać broń i przemyśleli swoje postępowanie...no ja myśle,że wróciliby w komplecie ....jak można się pchać w srodek terenu wroga bez zabezpieczenie?

[/red]
2003-05-15 13:39:25
Strona: Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu