Autor |
Temat: Jak to z AvP było |
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
Re: Jako ze mnie pare dni nie bylo, dodam od siebie...
MIKET napisał: | Świetne zdęcia, oryginalność (czy kiedykolwiek juz cos takiego widzielismy? Czy moze ktos /oprocz juz przyznaje gorszych sequeli probował powtorzyc sukces? oprocz pewnego słabiutenkiego pseudo-horroru o jednym dinozaurze to I THINK NOT!) |
Mówi Ci coś King Kong (1933)? Wyspa, ekspedycja, dinozaury.
MIKET napisał: | muzyka, napięcie (wiadomo ze inaczej sie cos oglada jak sie juz to widzialo po x100). |
Napięcia to było tam tyle co kot napłakał. Dinozaury wykończyły dwóch złych i dwóch bohaterów. Muzyka to Williams a nie Spielberg
MIKET napisał: | Pozatym nie wiem jak inni ale genialne dialogi i podteksty to zasługa scenariusza wiec imho to jedna rzecz rozlozona na czesci. |
Mało wiesz o rzemiośle filmowym. Podteksty w filmie osiąga się głównie poprzez to co znajdzie się w kadrze - aktorstwo, kostiumy, scenografia, montaż. A dialogi bardzo często ulegają zmianie co wynika z interpretacji scenariusza dokonanej przez reżysera.
MIKET napisał: | Zapewne, niemniej jednak to wlasnie opinia takich szarych myszek jak ja |
Przeceniasz wpływ swojej grupy. Ja bym to nawet uznał za desperację. Szare myszki potulnie włażą do dziury zamiast odważnie krzyczeć KRÓL JEST NAGI!!!!!!!!!!!!!!!
MIKET napisał: | A co do LOTR - polecam obejrzec (choc pewnie widziales) Clerks 2...pewnie wiesz o czym mowie...  |
Ja, Kevina Kevina Smitha nie trawię (podobnie jak mój ulubieniec Tim Burton). Smith to najbardziej przereklamowany pozer w światku filmowym.
|
|
2007-08-30 23:48:51
|
|

Lieutenant Colonel
|
MIKET - już była cisza w temacie, to musiałem wygrzebać?!!
Przez Ciebie mam do Hicksa tylko jedno i ostatnie słowo: WIELKI LOL AUTORYTECIE ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2007-08-31 00:24:06
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
Mefisto napisał: | mam do Hicksa tylko jedno i ostatnie słowo |
Trzymam Cię za słowo, że to ostanie słowo.
|
|
2007-08-31 00:28:43
|
|

Lieutenant Colonel
|
w sensie w tym temacie - poza tym chyba będziemy rozmawiać, no chyba, że dalej będziesz tak się zachowywał (a to zdanie się nie liczy) ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2007-08-31 01:21:44
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
Mefisto napisał: | (a to zdanie się nie liczy) |
...
Taaaak, ktoś ma problemy.
|
|
2007-08-31 01:32:34
|
|
MIKET
The Great Cornhollio!
|

Lieutenant Colonel
|
HICKS napisał: | Mówi Ci coś King Kong (1933)? Wyspa, ekspedycja, dinozaury. |
No i ok. Przypomnij sobie jakie to kiedys robilo wrazenie. Dzis to klasyk.
HICKS napisał: | Muzyka to Williams a nie Spielberg |
To my czepiamy sie filmu jako calosci czy tylko Spielberga?
HICKS napisał: | Mało wiesz o rzemiośle filmowym. Podteksty w filmie osiąga się głównie poprzez to co znajdzie się w kadrze - aktorstwo, kostiumy, scenografia, montaż. A dialogi bardzo często ulegają zmianie co wynika z interpretacji scenariusza dokonanej przez reżysera. |
Sory, zle zrozumialem Twoje "podteksty". I dialogi - fakt moga ulec zmianie ale sam pewnie wiesz ze nie zawsze - nie wszyscy rezyserzy lubia jak aktorzy zmieniaja im tekst i nie trzymaja sie scenariusza.
HICKS napisał: | Przeceniasz wpływ swojej grupy. Ja bym to nawet uznał za desperację. Szare myszki potulnie włażą do dziury zamiast odważnie krzyczeć KRÓL JEST NAGI!!!!!!!!!!!!!!! |
Mowiac "szare myszki" mialem na mysli ogół widzów do których chcac, niechcac tez nalezysz.
HICKS napisał: |
Ja, Kevina Kevina Smitha nie trawię (podobnie jak mój ulubieniec Tim Burton). Smith to najbardziej przereklamowany pozer w światku filmowym. |
A ja go wlasnie lubie. Potrafie wymienic paru innych ktorych nie trawie ale...o gustach sie nie dyskutuje.
Mefisto napisał: | MIKET - już była cisza w temacie, to musiałem wygrzebać?!! |
Mam nadzieje ze w swej wielkiej, nieskonczonej dobroci wybaczysz mi ten niecny czyn.
Dobra...niech bedzie End of Off Topic...juz nic nie mowie o JP...ale moge o Liscie Schindlera ...ale no o tym tu mowa.. ____________________________________ MU-TH-UR 6000
|
|
2007-08-31 12:00:01
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
MIKET napisał: | No i ok. Przypomnij sobie jakie to kiedys robilo wrazenie. Dzis to klasyk. |
Twój argument brzmiał: JP jest ok, bo jest oryginalny i nic przedtem takiego nie widzieliśmy. A ja Ci pokazałem, że widzieliśmy.
MIKET napisał: | To my czepiamy sie filmu jako calosci czy tylko Spielberga? |
Myślałem, że Ty to rozgraniczyłeś stwierdzając, iż scenariusz jest "rozłożony na części". Jeżeli już wracamy do filmu jako do całości to fakt - muzyka to jedyny plus tego filmu.
MIKET napisał: | Sory, zle zrozumialem Twoje "podteksty". I dialogi - fakt moga ulec zmianie ale sam pewnie wiesz ze nie zawsze - nie wszyscy rezyserzy lubia jak aktorzy zmieniaja im tekst i nie trzymaja sie scenariusza. |
Ja nie mówię tylko aktorzy. Również reżyserzy, zwłaszcza (ale nie tylko) gdy są autorami scenariusza.
MIKET napisał: | Mowiac "szare myszki" mialem na mysli ogół widzów do których chcac, niechcac tez nalezysz. |
Ja się wolę widzieć bardziej w roli smakosza niż zwykłego widza . Jasne, od czasu do czasu spałaszuję hamburgera, ale kieliszek wytrawnego wina to dla mnie już obrzęd.
MIKET napisał: | Mam nadzieje ze w swej wielkiej, nieskonczonej dobroci wybaczysz mi ten niecny czyn. |
|
|
2007-08-31 12:23:23
|
|
Second Lieutenant
|
Jasne, że LOTR jest lepszy od Parku Jurajskiego :]
Cytat: | Choć zgadzam się, że z ROTK można by sporo wyciąć. Dla tego też nie zamierzam się zaopatrywać w wersję Extended. |
BIG MISTAKE
Wersja kinowa ROTK jest żałosnym kadłubkiem. O ile Jackson pierwsze dwie części zrobił jak nalezało i wersje kinowe same w sobie są świetne i można sobie extended odpuścić, tak w wersji kinowej ROTK powycinał nie to co trzeba, zostawiając dłużyzny, za to rezygnując ze świetnych i ważnych scen. Kinowej wersji ROTK nie uznaję i nie oglądam, bo mnie tylko irytuje jak można było tak to okaleczyć.
Z pierwszej części wychodziłem z kina totalnei zachwycony.
Z drugiej już mniej ale jednak.
Z trzeciej wychodziłem wk***iony że znowu muszę czekać ileś miesięcy żeby zobaczyć ten film we właściwej postaci.
Cytat: | A co do LOTR - polecam obejrzec (choc pewnie widziales) Clerks 2...pewnie wiesz o czym mowie... |
Clerks jeszcze zniosłem, C2 = żenada. ____________________________________ ..................
|
|
2007-08-31 13:18:37
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
Cytat: | tak w wersji kinowej ROTK powycinał nie to co trzeba, zostawiając dłużyzny, za to rezygnując ze świetnych i ważnych scen. |
I w to mi graj. Zgadzam się, problem polega tylko na tym, iż w rozszerzonej wersji o ile się orientuje pozostały sceny z kinówki a nowe powinno się dołożyć po skróceniu/usunięciu starych, niepotrzebnych . Chyba poczekam na jakąś ULTIMATE EDITION.
|
|
2007-08-31 13:34:12
|
|
Second Lieutenant
|
Nie wiem w czym problem. Cztergodzinny film mozna oglądać na dwa razy a krótszej wersji się raczej nei doczekasz. Ewentualnie jakąś Ultraextended trwającą 5 godzin  ____________________________________ ..................
|
|
2007-08-31 19:10:31
|
|

Lieutenant Colonel
|
"Ale to by się właśnie przydało w Parku Jurajskim. Bo iść skrótami potrafią gamonie, którzy wiedzą że z filmu więcej nie wycisną. Te dłużyzny w LOTR nie są bez powodu. Choć zgadzam się, że z ROTK można by sporo wyciąć. Dla tego też nie zamierzam się zaopatrywać w wersję Extended. Nie zmienia to faktu, że JP i jego kontynuacja to najgorsze kino w wydaniu Spielberga (razem z Wojną Światów)."
O przepraszam, ja mam całą trylogię Extended:
http://ec1.images-amazon.com/images/G/01/ciu/92/65/4631b340dca0a254f21d7010.L.jpg
I oglądnąłem to na 2 sesje. Wpierw 1 i 2 część, a następnego dnia 3cia. Żadna nie miała jakichś dłużyzn i wszystkie oglądało się z przyjemnością. Zaś fakt faktem jest taki iż dopiero w wersji extended to wszystko się ładnie zlepia i wersje kinowe były po prostu kaszaną w porównaniu do tego. Polecam
|
|
2007-09-01 12:54:54
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
Jeszcze takie małe zestawienie, które gdzieś tam miałem (uaktualniłem je). Przyszło mi tak na podsumowanie gdzieś mniej więcej w czasie gdy pisałem "AvP od kuchni". Teraz zauważyłem iż od tego czasu wzrosła o 0,2 ocena A3 i Predatora 2 na IMDB. Podobnie Aliens wyrównał do Aliena.
AvP kontra Alien Saga i PRedator Saga
ALIEN
1 Kategoria "R"
2 Nominacja do Oskara w dwóch kategoriach (statuetka za efekty wizualne). Kilka innych nagród.
3 IMDB 8.4/10
4 RT f 100% cc f 100%
5 117 m.
ALIENS
1 Kategoria "R"
2 Nominacja do oskara w siedmiu kategoriach (statuetki za efekty wizualne i dźwiękowe). Kilkanaście innych nagród.
3 IMDB 8.4/10
4 RT f 100% cc f 100%
5 137 m.
ALIEN 3
1 Kategoria "R"
2 Nominacja do Oskara za efekty wizualne. 3 inne nagrody oraz kilkanaście nominacji.
3 IMDB 6.4/10
4 RT f 33% r 67% cc brak
5 114 m.
ALIEN RESURRECTION
1 Kategoria "R"
2 4 nagrody i kilkanaście nominacji.
3 IMDB 6.0/10
4 RT f 53% r 47% cc r 50% f 50%
5 109 m.
PREDATOR
1 Kategoria "R"
2 Nominacja do oskara za efekty wizualne. 3 inne nagrody oraz kilka nominacji
3 IMDB 7.6/10
4 RT f 79% r 21% cc brak
5 107 m.
PREDATOR 2
1 Kategoria "R"
2 1 nagroda oraz 4 nominacje.
3 IMDB 5.7/10
4 RT f 26% r 74% cc brak
5 108 m.
AvP
1 Kategoria "PG-13"
2 Nagroda za muzykę oraz nominacja do Złotej Maliny za najgorszy sequel roku.
3 IMDB 5.4/10
4 RT f 22% r 78% cc r 96% f 4%.
5 101 m.
Podsumowując - AvP to:
1 Skierowany do najmłodszej widowni
2 Najgorzej nagradzany
3 Najgorzej oceniany przez użytkowników najpopularniejszej witryny poświęconej filmom.
4 Najgorzej oceniany przez krytyków
5 Najkrótszy
"film" spośród obu sag.
|
|
2007-09-10 21:13:39
|
|

Lieutenant Colonel
|
Ej no ja tego nie rozumiem.
Dlaczego Predatora 2 oceniają tak nisko. Ja nawet bardziej lubię Betonową junglę. Tutaj zaś ponad 2 punkty różnicy, jakby P2 był totalnym średniakiem.
AvP też za wysoko moim zdaniem, nie dałbym mu więcej jak 2... po -2 punkty za to, że są tam 2 moje ulubione postacie z SF.
|
|
2007-09-10 23:40:32
|
|
Mr Brightside
Village Idiot
|

Private First Class
|
Bo Predator 2, przy całym moim sentymencie do tego filmu, to mocno zalatująca klasą B rzeźnia, która w niczym nie dorównuje części pierwszej. Fani mogą się na tym dobrze bawić, ale zwykły widz już nie.
|
|
2007-09-11 00:49:37
|
|

Lieutenant Colonel
|
Hmmm nie zgodziłbym się, że to tylko rzeźnia.
Poznajemy wiele zachowań Predatora, dowiadujemy się dokładniej o jego zamiarach i zwyczajach. Dowiadujemy się, że jest ich znacznie więcej niż wiemy. Dodatkowo poznajemy polowanie z zupełnie innej perspektywy i w zupełnie innym otoczeniu, co praktycznie nie ma nic wspólnego z poprzednią częścią. Moim zdaniem ten film ludzie nie doceniają, bo jest inny od pierwszej części. Zaś moim zdaniem część druga przewyższa część pierwszą pod względem fabuły i pokazuje, że betonowa jungla pełna ludzi też nadaje się doskonale na wielkie polowanie.
|
|
2007-09-11 10:03:20
|
|
HICKS
|

MODERATOR
|
Corvax napisał: | Hmmm nie zgodziłbym się, że to tylko rzeźnia.
Poznajemy wiele zachowań Predatora, dowiadujemy się dokładniej o jego zamiarach i zwyczajach. Dowiadujemy się, że jest ich znacznie więcej niż wiemy. Dodatkowo poznajemy polowanie z zupełnie innej perspektywy i w zupełnie innym otoczeniu, co praktycznie nie ma nic wspólnego z poprzednią częścią. Moim zdaniem ten film ludzie nie doceniają, bo jest inny od pierwszej części. Zaś moim zdaniem część druga przewyższa część pierwszą pod względem fabuły i pokazuje, że betonowa jungla pełna ludzi też nadaje się doskonale na wielkie polowanie. |
Ja tu bym polemizował. Fabuła była nieskomplikowana w Predzie bo ma kilka innych solidnych atutów. Pred 2 może i pokazuje LA jako betonową dżunglę ale kompletnie się nie zgodzę co do dobrej jakości fabuły. Po pierwsze bazuje ona na kilku pierwszych komiksach z Predem (masakra w metrze, gangi) tylko NY wymieniono na LA. Sam atak łowcy na wagon metra jest... nie do końca wyjaśniony i wciśnięty na siłę. Ta babcia, która rusza na Preda z miotłą Brak Arnolda, który miał się oryginalnie wcielić w Keyesa (co miałoby sens). Harrigan, który zamiast przebić Preda włócznią, zrzuca i jego i siebie z budynku Nie, fabuła wcale nie jest dobra i chociaż przyznaję że ma więcej elementów składowych - zawiązanie wielu wątków, wprowadzenie postaci, ich historii (łącznie z samym Predem) itp. tylko to wszystko "utopiono" we krwi i masakrze, przez co film zrobił się nierówny. No i bullshity...
|
|
2007-09-11 11:45:47
|
|

Lieutenant Colonel
|
no tak, bo pierwszy Predator to przecież wielopoziomowe oscarowe kino moralnego niepokoju
babcia z miotłą? nie kojarzę
mnie tam oba Predzie na równi się podobają ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2007-09-11 14:49:21
|
|
Mr Brightside
Village Idiot
|

Private First Class
|
Cytat: | Poznajemy wiele zachowań Predatora, dowiadujemy się dokładniej o jego zamiarach i zwyczajach. Dowiadujemy się, że jest ich znacznie więcej niż wiemy. Dodatkowo poznajemy polowanie z zupełnie innej perspektywy i w zupełnie innym otoczeniu |
Dlatego też powiedziałem, że fanom ten film sprawia większą radochę.
Cytat: | Moim zdaniem ten film ludzie nie doceniają, bo jest inny od pierwszej części. |
A ja myślę że dlatego, że jest po prostu gorzej napisany, wyreżyserowany, zagrany i zrealizowany (mówię tu raczej o scenografii, efektach gore, oświetleniu i zdjęciach niż designie i efektach Predatora, które są bezbłędne - może oprócz tych jego wielkich słodkich oczu :D).
Cytat: | Zaś moim zdaniem część druga przewyższa część pierwszą pod względem fabuły |
To co powiedział HICKS - jej skomplikowania na pewno, jakości scenariusza - niekoniecznie.
Cytat: | i pokazuje, że betonowa jungla pełna ludzi też nadaje się doskonale na wielkie polowanie. |
Tu się zgodzę, pomysł przeniesienia do miasta świetny.
Cytat: | no tak, bo pierwszy Predator to przecież wielopoziomowe oscarowe kino moralnego niepokoju Rolling Eyes |
Predator - solidny thriller sci-fi z trącącymi serem postaciami i dialogami (żarty o cipce, twardzielskość Dutcha i Blaine'a, strzelanie przez 5 minut na ślepo po dżungli).
Predator 2 - Solidne kino klasy B z postaciami, dialogami i fabułą zalatującą już dość stęchłym serem. Sceny takie jak babcia z miotłą (kiedy Predator leczy się w łazience jakiegoś mieszkania) czy żałosna sekwencja z ekipą Keyesa (dialogi, aktorstwo, to jak wygląda ich sprzęt - żenada) i samo to jak Harrigan zabija Predatora (chodzi o wszysctko, co się dzieje od zawiśnięcia na gzymsie) obniżają poziom sequela dość znacząco.
Atak na metro wygląda bardzo ładnie, ludzie wypadają tam sztuczniej od kosmity i nie ma to raczej zbytnio sensu. I taka jest cała dwójka.
|
|
2007-09-11 15:58:59
|
|
Second Lieutenant
|
Mr Brightside napisał: | Bo Predator 2, przy całym moim sentymencie do tego filmu, to mocno zalatująca klasą B rzeźnia, która w niczym nie dorównuje części pierwszej. Fani mogą się na tym dobrze bawić, ale zwykły widz już nie. |
Jak dla mnie Predator to również zalatująca klasą B rzeźnia, gdyby nie Arnold zalatywałaba jeszcze bardziej. W sumie to oba filmy oceniam podobnie, dwójkę tylko nieco niżej.
To film o Predatorze, Arnold był tu zbędny
Cytat: | Harrigan, który zamiast przebić Preda włócznią, zrzuca i jego i siebie z budynku |
+1, to faktycznie było jakieś lewe.
Jeszcze dodałbym tylko skopanie trybów widzenia, tzn predzio widzi bez maski tak samo jak w masce.
a wygląd Preda bardziej podoba mi się w dwójce. ____________________________________ ..................
|
|
2007-09-12 15:06:24
|
|

Lieutenant Colonel
|
Może faktycznie za bardzo bronię Predatora 2. No ale mnie się podoba. Ma swoje błędy i niedopatrzenia ale jak dla mnie jest naprawde dobry.
Z tą włócznią to chyba było tak, że się Harrigan po prostu potknął o kable hehe .
|
|
2007-09-13 16:22:32
|
|
|