Autor |
Temat: [OT] Half-Life2 |
Gothmog
Liberate tute me!
|

Staff Sergeant
|
Corvax napisał: |
Co do sprzętu...
No mnie chodzi na maksa, ale z teksturami na medium, bo niestety co nowa lokacja to tak jak Gothmog pisał... doczytuje i doczytuje, no zesz kurde mam 1024 ramu, juz by mógł wgrać więcej tych tekstur . |
Qarva Corvax - jak tobie na Barthonie z super grafą Ti + 1024 RAMu doczytuja sie textury - to mnie trochę podłamałeś. Ludzie marudzili na Doma, ze masakra sprzetowa, ale tutaj widze, ze przegiecie na maxa. Ktos tu cos spieprzyl z tym doczytywaniem texturek, bo chyba nie jest to zbytnio normalne... To ja się spytam jaki trzeba mieć sprzęt aby to wszystko płynnie chodziło?? HALa 9000 ???
Qrcze przez to zacinanie giery postanowiłem, ze wymienie sobie procka na barthona 3000 - ale tutaj widze, ze chyba szkoda kasy... ____________________________________ \"To stworzenie jest organizmem doskonaďż˝ym, organizmem o niezwykďż˝ej wprost budowie. Jest przebiegďż˝e, agresywne, jest zďż˝e, jest kwintesencjďż˝ zďż˝a...\"
A.D.Foster
|
|
2004-11-20 23:56:55
|
|

MODERATOR
|
Cos przesadzacie z tym doczytywaniem... u mnie sie nie da grac bo jest 14 fps w momecie jak sie cos dzieje (doom3 mial w takich chwilach 2-3 fps) i nic nie doczytuje a mam tylko 768 mega ramu... - gram ma wysokie wymagania sprzetowe - ale na pewno mniejsze niz doom3! ____________________________________ "I AM READY MAN, READY TO GET IT ON!"
|
|
2004-11-21 00:21:15
|
|

Lieutenant Colonel
|
No mówie... na wszystko high tylko z medium textures i bez AA chodzi deluxe, moze ulamki sekundy trwa co jakis czas jakies doczytywanie. Jednak gorzej jest jak są tekstury na High... mimo, ze gra sama mi przydzieliła takie tekstury (pisze ze odpowiednie) to jednak ciutek nie jest. Wiecie wolałem Dooma 3 a to dlatego, ze tam chodziło płynnie tylko był spadek klatek, ale zadnego doczytywania nie bylo. HL2 ma mniejsze wymagania od Dooma 3 ale Doom3 pod wzgledem optymalizacji chyba był lepszy (na medium Doom3 chodzil mi 60klatek, a gdy cos sie dzialo to 45-30, czasem spadlo do 20, nie ponizej).
Aha
Na forum Steama dowiedzialem sie, ze Botów po prostu jeszcze nie ma ale wraz z którąs aktualizacją zostaną dodane. Mam nadzieje, ze szybko, bo mam ochote sobie popykać :].
|
|
2004-11-21 01:37:11
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
Normalnie jak was czytam to mi sie słabo robi, wymieniane przez was kofiguracje są znacznie powyzej tego co uznane jest za standart (a przynajmniej nie trafiłem na takąco na dzień dobry każd posiadać 512MB, procek 2,5gh itd) i gierka wam skacze? heh ktoś tu mowił o niskich wymaganiach o zajebistym kodzie itp. a wyjdzie na to nie D3 a Hl2 będzie zmorą słabych sprzętów ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2004-11-21 20:15:06
|
|
Gothmog
Liberate tute me!
|

Staff Sergeant
|
Masz racje Sammael - ktoś tu nieźle przegiał. Skoro na konfiguracji Corvaxa gra sie tnie... Na takim sprzęcie - każda nowa gra powinna smigac z predkoscia swiatla.
Wkurzylem sie jednak bo cos mi tu nie grało (dosłownie i w przenosni). Zainstalowałem najnowsze sterowniki do grafiki (takie nawej nowsze od najnowszych ) i zdefragmentowałem twardziela.
No i proszę - pomogło i to jak... Oczywiscie rozdz. 640x480 - wszystko LOW i powyłanczane aliasinki, szminki i inne pierdoly.
Gra przestala sie doczytywac na kazdym kroku. Wszystko chodzi plynnie i nareszcie da sie grac . Dopiero teraz mogę tak naprawdę nacieszyc sie gra i docenic to miodzio. Doczytywania są,ale na tyle rzadko, ze nie zwracam juz na nie uwagi. Im dłużej gram w HL2 tym większym robię się fanem, a gra staje się coraz lepsza. Tylko zona sie wpienia, ze na nia uwagi nie zwracam - life is brutal lady  ____________________________________ \"To stworzenie jest organizmem doskonaďż˝ym, organizmem o niezwykďż˝ej wprost budowie. Jest przebiegďż˝e, agresywne, jest zďż˝e, jest kwintesencjďż˝ zďż˝a...\"
A.D.Foster
|
|
2004-11-21 23:01:08
|
|

Lieutenant Colonel
|
Niestety mój sprzet jest jaki jest, ale szczytem nie jest w porównaniu co np. kumple z uczelni mają.
ATI Radeon 9800 XT 128mb 512 DDR Kingston Dual Channel Barton 2500+ ghz i co?
Ja wyniki w 3d mark 2001 mam 9900, a on 18000
Ale i tak wiadomo, ze są lepsi...
|
|
2004-11-21 23:10:59
|
|

MODERATOR
|
Piesn pochwalna na czesc STEAMA :)
Z nieco innej beczki - ale zwiazane z HL2!
Po rozwiazaniu problemow ze steamem - od mometu jak zaczal chodzic jak powinien ,jestem coraz bardziej pozytywnie zaskoczony. To naprawde nie jest glupi pomysl i dziala! Backup nagralem u kumpla na DVD i moge przywrocic mojego steama z wszystkimi grami jednym kliknieciem myszki (lepsza sprawa niz edycja kolekcjonerska na DVD - bo ja bede mial DOD SOURCE jak tylko wyjdzie a tam nie ma). Z backupu moge go zainstalowac u kumpla - on musi miec tylko swoj login i pass na steami. W off-line mode wszystko dziala miodzio (nie wymaga oczywiscie plyty z hl2 w czytniku co jest dla mnie DUZA przewaga nad wersja retail). Generalnie jest w tej chwili lux... jesli wyjdzie jakis dodatek do HL2 to tez go nabede przez steama placac bezposrednio programistom i omijajac wydawce. Lacza steama sa wporzadku - zassalem 4.5 GB w niecaly dzien bez zadnego problemu.
Generalnie jesli ktos klnie na Steam'a i ma z nim problemy to wydaje mi sie ze winne najbardziej jest jego lacze... rozumiem ze sciaganie tych wszystkich updatow na modemie moze byc wkurzajace... ale dysponujac juz przecietnym laczem typu neozdrada nie ma problemu.
Steam niewatpliwie "zabezpiecza" gre on-line i daje fajna mozliwosc nabywania nowych produktow Valve... natomiast instalowania go WYMAGANE do gry single-plpayer to byl rzeczywiscie chybiony pomysl... dzis na gieldzie w Kraku na kazdym stoisku byl juz pirat Hl2 - wiec widac zabezpieczenie zostalo zlamane. ____________________________________ "I AM READY MAN, READY TO GET IT ON!"
|
|
2004-11-21 23:59:44
|
|

Lieutenant Colonel
|
Buu przeszedłem Half-Life'a 2
Powiem jedno... łał. w niektórych momentach naprawde szczena opada...
Jesli chodzi o grafike to zauwazyłem pewną rzecz. Otóż włączyłem tekstury na High i chodziło niepowiem bardzo dobrze, ale po pewnym momencie jakby sie ram zapychał i zaczyna ciąć , mam nadzieje, ze z jakimś patchem czy update'em uda się to wyeleminować, bo naprawde bym sobie pooglądał widoki skoro moge.
Ostatnio zmieniony przez Corvax dnia 2004-11-22 23:37:58, w całości zmieniany 1 raz
|
|
2004-11-22 23:35:41
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
Lekki OT
Widziałęm wczoraj u kumpla Vampire (nie pamientam podtytułu), gierka zrobiona na enginie HL2 - sprzęt nie taki zły Barton 2,5 z 512ramu i karta fx5700 256mb - w gierke na niskich detalach poprostu nie da się grać! to doczytywanie to jakaś paranoja - gierka staje na 2-5 sekund czasem znacznie dłużej , doczytuje cały czas chyba z zasady bo mozesz stac w miejscu i machnąć łapą (doczytuje) odwrucić się i machnąć łapą(to samo) zupełnie jakby każde pierdnięcie musiała doczytać, skasować i znowu dozczytywac kiedy potrzebne:/
KOlejną rzecz - doczytywanie między lokacjami - AGGRHH wchodze do budynku - 3 pokoje z czego 2 malutkie a drugi troche większy niż salon Endera - wczytywał się przez 10? minut! jakoś tak - PARANOJA. Jesli to tak wygląda w HL2 to jesteście więszymi maniakami odemnie (ja jedynie skoczyłem "shadows of the hornet rat" na 486:P)
Ktoś OSTRO zjebał kod gry, bo nie widze innego powodu, grafa na low jest taka sama jak w gierkach z przed kilku lat, w sumie jak w HL 1 z tym zepostacie lepsze:/
Narazie czekam az kolega sciagnie pirata ale już cośmi sie widzi ze u mnie pojdzie tylko ekran startowy instalatora ( i to po odpowiedim długim wczytywaniu:P) ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2004-11-23 10:32:01
|
|

Lieutenant Colonel
|
Hmm nie chce ci nic mówić ale FX5700 to syf jakich nie mało... ta karta jest ponoć gorsza od mojego GF4 . No ale mniejsza o to. Nie wiem na moim sprzecie HL2 chodzi bosko i to na high, więc twój kumpel ma źle skonfigurowany system i stare sterowniki albo co. Cięzko powiedziec.
Shadow of Horned Rat na 486? Ja przeszedłem GTA3 na Amd K6 350 128mb ram i Riva TNT2 32 mb. To był hardcore :].
|
|
2004-11-23 15:51:42
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
Corvax napisał: | Hmm nie chce ci nic mówić ale FX5700 to syf jakich nie mało... ta karta jest ponoć gorsza od mojego GF4 . |
Nie wiem nie jeste specjalistą ale nie znalazłem żadnej wzmianki o tym żeby ten chipset miał jakieś wady.
Corvax napisał: |
Shadow of Horned Rat na 486? Ja przeszedłem GTA3 na Amd K6 350 128mb ram i Riva TNT2 32 mb. To był hardcore :]. |
nie bede sie spierał kto widział gierki pod windows 95, na 486 ten wie, miejsza z tym - nawet przy kiepsjej konfiguracji, zaśmieconym dyskem i itp. jest to żenujace żeby tak gierka skakała- nie grałem jeszcze w Hl2 ale miodnoścnie usprawiedliwia Partactwa przez duże P. ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2004-11-23 19:46:59
|
|

Lieutenant Colonel
|
Bez przesady to nie jest partactwo jesli chodzi o HL2. Popatrz sobie. Mój sprzet juz jest w tym momencie przestarzały o jakies 2 lata, a gry które wychodziły w 2004 chodzą zwykle tylko na średnich detalach przykladem tu jest DOOM3 i FarCry i wiele innych. Zaś HL2 chodzi mi w prawie max detalach! To jest naprawde duzy sukces programistów i ja im chylę czoła.
Zaś fakt faktem, jak sie miało 486 to wszystkie gry chodzily począwszy od pacmana, po takie wspaniałości jak X-com, GTA, Jagged Alliance, Fallout i pare innych... Ech tęsknie za tamtymi czasami
|
|
2004-11-23 20:38:46
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
troche trudno mi sie z tym zgodzic bo sam mam sprzent kiepski a karte pamientającą czasy switności HL1, a doom 3 skonczyłem i to bez dogrywania - jedynie kiepska ilość ftp co zecz jasna wynika z kary, w Hl2 wyglada to odwrotnie kierka śmiga jak już doczyta, a doczytuje non stop :/
--
na 486 nie chodz Fallout, Gta ani Jagged tylko Xcom ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2004-11-23 21:31:25
|
|

Lieutenant Colonel
|
"na 486 nie chodz Fallout, Gta ani Jagged tylko Xcom"
Mylisz się i to bardzo.
GTA udalo mi sie odpalic i gralem nawet na moim poczciwym 386, gra chodzila tak, ze jak w demie bylo 6 minut rozgrywki to wydłuzalo sie do 40 minut (tak wolno chodzilo) ale sie grało i było git.
Jagged Alliance 1? Ani Deadly Games? Staary te gry były robione pod 486, jak mogly nie chodzic, Jagged Alliance 2 juz gorzej, ale tez pamietam odpalałem u kumpla (choć efekt był marny;) )
Co do Dooma i Half-Life'a. Te gry są wlasnie inaczej optymalizowane i to w doomie 3 mi sie bardziej podobalo, poniewaz wszystko chodzilo jednym ciągiem tylko klatki spadaly, tu zas w HLu gra stara sie byc plynna kosztem doczytywania. Tez faktem jest ze Doom3 jest pod Gforce a HL2 pod ATI stąd pewnie te odczucia.
|
|
2004-11-24 00:34:28
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
[OT]
wiesz Corvax na 486 można "odpalić" każdągre która nie wymaga 3dfx z tego prostego powodu że nie robiono tek jak teraz takich głupich zabespieczeń typu masz starą karte - spierdalaj:P (np. owy prince of persja), tylko czy jest sens? 1ftp a miute? już Duke Nukem skakał na 486;) ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2004-11-24 10:25:46
|
|

MODERATOR
|
Duke Nukem chodzil plynnie juz na 486dx60 - wiem bo gralem
A wczoraj "spierdalaj" powiedzial mi MOHAA Pacyfic Assault ... ja go z takim poswieceniem sciagam, wypalam, instaluje crackuje... a on mi ze moja karta nie obsluguje DX8.1... poczulem sie jakbym dostal kosza od fajnej laski  ____________________________________ "I AM READY MAN, READY TO GET IT ON!"
|
|
2004-11-24 14:49:09
|
|
MODERATOR
|
Jako uzupelnienie do moich wczesniejszych wypocin: po dolozeniu 256 DDR-ow gra chodzi plynnie z ogolnymi ustawieniami MEDIUM.
Teraz widac, ze gadka o optymalizacji kodu aby dalo sie grac na slabszych sprzetach to raczej czysta propaganda. Niemniej szacuneczek dla tworcow gry za udany sequel
|
|
2004-11-24 15:01:06
|
|
Qvintoo
Watashi baka desu
|

First Sergeant
|
Cytat: | Co do Dooma i Half-Life'a. Te gry są wlasnie inaczej optymalizowane i to w doomie 3 mi sie bardziej podobalo, poniewaz wszystko chodzilo jednym ciągiem tylko klatki spadaly, tu zas w HLu gra stara sie byc plynna kosztem doczytywania. Tez faktem jest ze Doom3 jest pod Gforce a HL2 pod ATI stąd pewnie te odczucia. |
Valve juz zauwazylo blad w kodzie gry. To ciagle doczytywanie nawet na mocnych kompach jest spowodowane tym, ze gra nie doczytuje do pamieci wszystkich tekstur. Przez to podczas gry odczuwalne sa skoki, bo program na bierzaco doczytuje tekstury. Problem ma byc niedlugo rozwiazany (dluzej sie mapa beddzie doczytywala, ale sama gra bedzie plynniejsza), valve zapowiedzialo, ze odpowiednia latka sama wgra sie poprzez steama
|
|
2004-11-24 15:17:50
|
|

Lieutenant Colonel
|
No qvintoo to zes mnie uraczył . Tak myslalem ze to wina kodu gry, bo mi sie przeciez Ram zapychał jak cholera. Ta łatka ponoć ma wejsc 8 grudnia czy cos kolo tego, zobaczymy jak wtedy bedzie HL2 chodzić hehehe .
Sammael, ja wiem ze mozna odpalic wszystko, myslisz ze nie odpalałem;) ?
Chodzi mi po prostu o to, ze Jagged Alliance i GTA to na 486 bardzo dobrze chodziły i wcale nie bylo 1 klatka na sekunde. Chodzilo dostatecznie dobrze, ze mozna bylo spokojnie popykać. Pamieta ktos moze "Strike Commander'a" ?
|
|
2004-11-24 17:02:58
|
|

MODERATOR
|
Strike commander.... symulator lotu, pamietam opis, bodajze w gamblerze, gdzie recenzent podniecal sie pze pierwszy symulator, gdzie przeciwnik popelnia blad (np. nie wyrabia przy ziemi i sie rozbija...) realistycznie oddane uszkodzneia, piekna grafa itd....
ehhhh...
a w gre nie gralem, widzialem tylko  ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-11-24 20:41:58
|
|
|