Autor |
Temat: Brak realizmu w Avp |
Qvintoo
Watashi baka desu
|

First Sergeant
|
Heh, zgodze sie z Frostem. Manipulacje genetyczne to nie wcale taka prosta sprawa. Obecnie zapanowala moda na genetyke i wszyscy i we wszystkich filmach mysla, ze to takie latwe. Zmienimy gen tu, dodamy gen agresji i juz bedziemy mieli smiercionosne, sprezynujace qle pingpongowe, ktore spelnia kazde nasze zyczenie, bo taki gen im zaaplikowalismy. A tak naprawde, genetyka to przypadek, komus czasami sie cos uda. Natura tez nie jest lepsza. Wiekszoscx skokow ewolucyjnych dokonuje sie przez spontaniczne mutacje. Te mutacje sa przez najzwyklejszy przypadek... A jak jeszcze jakis organizm mialby sam se DNA ukladac... Ja wiem, ze wirusy, ale wirus ma RNA (jednoniciowa makroczasteczke) i ma o jakies 2 milony kombinacji mnie do replikacji, transkrypcji i innych genetycznych gownien.
Ja tam jestem przekonany, ze jest pare typow Fh (zwykly alien, dog alien, queen, no i jeszcze co sie tam w koniksach ukazalo). Wedlug mnie rodzaj Fh determinuje rodzaj obcego i nic wiecej.
|
|
2004-06-18 07:20:54
|
|

Lieutenant Colonel
|
Ok, a co w takim razie determinuje rodzaj FH ?
Na jakiej podstawie miałby powstać Dog alien, jeśli gatunek Obcych nigdy wczesniej nie miał styczności z psem ? ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2004-06-18 08:52:05
|
|

MODERATOR
|
Rogue: rodzaj FH determinuje rezyser... niestety.
Alien jako stwor dostosowujacys ie do wszystkich organizmow zywych mi nie pasuje bo musimyz alozeyc ze:
- jest super uniwersalny - dostosuje sie do akzdego DNA czy co tam innego jakis obcy bedzie mial...
- jest zrobiony do walki z istotami z ziemi (posiadaja DNA)
- cale zycie w kosmosie oparte jest na DNA...
Nalezy zwrocic jeszcze uwage ze DNA to kombinacja kilku aminokwasow. A to by znaczylo ze obcy albo sa zbudowani jak ludzie (ale bardziej wyglada na to,z e sa oparte np na krzemie a nie weglu... aczkolwiek....) albo potrafia "obsluzyc" obce aminokwasy....
IMHO pomysly na laczenie DNA to lekki absurd - nie majacy uzasadnienia w swiecie.
Obcy jako bron biologiczna sa w takim wypadku bezsensu, bo mozna by zrobic uniwersalny wirus, ktory moglby niszczyc wszystko....
A jesli sa wytworem ewolucji - to gdzie powstali, ze maja zdolnosc asymilowania dowolnego DNA?
itd... ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-06-18 11:43:20
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
Widziałem wczoraj najnowszy trailer, nie powiem niektore sceny robią wrażenie i film mógłby byc nawet bardzo dobry jesli nikt nie oglądałby wcześniej aliensów. A tak mamy jakieś dziwne komiksowe poplątanie z pomnieszaniem.
Nie jeste pewnien, ale czy karabiiny w trailerze to nie "niby-wczesna-wersja-m41" ??. A jesli tak to dopiero ostro spierdolili :/ no bo swiadczyłoby to o powiązaniu tych wydzarzen z kolejnymi (tj alien/s itd.) co z kolei jest nie do przyjecia (dla mnie). Kolejna sprawa, żecz która mnie rozwaliła(negatywnie) to piramida, stada obcych i tyko jakies predzio pierdnięcia czerwonymi kreskami na szczycie :BLE zupełnie jakbym ogladal komiks- xenogenesis :[ szkoda ze jeszcze mangowych wstawek nie dlai;/ (bo modne:[) ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2004-06-18 12:40:45
|
|
Delano
I ain't that good.
|

First Lieutenant
|
Już to omawialiśmy z Enderem w rilu...
To zapewne G36 (http://www.heckler-koch.de/html/english/behoerden/03_rifles/03_01_index.html), znany ostatnio z wielu filmów, np. T3.
Gan nieco przypomina M-41A, fakt, ale jest jak najbardziej autentyczny. ____________________________________ Weylan-Yutani: Brewing better beer.
|
|
2004-06-18 12:52:11
|
|

Captain
|
Wyglada na to, ze ta szmata Anderson zrobil niestety rozpierduche bez sensu, wdupiajac 'fajne i klimatyczne' elementy sagi bez zadnego ładu ni składu.
7 kamiennych łoży z jajami - identycznie jak siedem hibernatorow w Alien, gnaty jak M41, Weyland = Bishop.
Jak, skad i po chuj, przeciez to jest gorzej niz bez sensu. Te pseudo-uklony w kierunku fanow serii moglby sobie darowac, przeciez i tak targetem sa 14-latkowie grajacy w AvP po sieci.
Mogla by ta suka P.W.S.A. sobie darowac, zamiast profanowac serie moglby zrobic standalona bez bezposrednich odniesien do poprzednich czesci. Tylko spalil te pomysly i motywy, a ktos z talentem moglby je zajebiscie wykorzystac. ____________________________________ When dealing with aliens, try to be polite, but firm. And always remember that a smile is cheaper than a bullet.
|
|
2004-06-18 13:03:53
|
|

MODERATOR
|
nie ma to jak zjebac film przed obejrzeniem....
mi w trailerze sie podoba ze jest
- realna bron
- nawiazania do sagi
- klimatyczna strzelanina....
Nie jestem 14 latkiem grajacym w AvP po sieci, ale cos czuje ze film mis ie spodoba. Wlasnie dlatego ze bedzie to prosta napierdalanka.
Ja twierdze ze kazda kolejna czesc sagi tospierdolone pomysly z wczesniejszych czesci. I co? I nic... ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-06-18 13:46:49
|
|

Captain
|
Cos niecos o filmie juz wiadomo, rezysera poprzednie produkcje widzialem prawie wszystkie, oprocz Shopping i The sight. Nie podobaly mi sie. Zaden. Jeszcze mozliwy jest jedynie MK - P.A. nie napisal do niego scenariusza. Do AvP napisal.
Ty nazwiesz te bezsensowne kopie scen i motywow nawiazaniami do sagi, a ja tanimi chwytami pod publiczke. Mozna nawiazywac z glowa, juz lepiej bylo w T3.
Ale do kina i tak pojde. ____________________________________ When dealing with aliens, try to be polite, but firm. And always remember that a smile is cheaper than a bullet.
|
|
2004-06-18 13:58:14
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
[blockquote] mi w trailerze sie podoba ze jest
- realna bron
- klimatyczna strzelanina....[/blockquote]
Parę ujęć ze zwiastuna pozwala Ci stwierdzić że coś jest "realne" i "klimatyczne"????
IMO pretensji do Andersona można by nie mieć gdyby zastsował odwołania tylko do Obcego a nie np. do "The Thing". Poza tym moją największą bolączką będzie "chłonięcie" przewspaniałej gry aktorskiej (dobór aktorów Andersonowi nigdy nie wychodził, a po tym co widziałem w zwiastunie nic nie wskazuje żeby było inaczej). ____________________________________
|
|
2004-06-18 15:22:04
|
|

MODERATOR
|
- realna bron - czyli istniejaca naprawde.
desert eagle, G36...
- klimatyczne - zalezy od tego co kto nazywa klimatem... mi sie podoba to co jest w trailerze i tylko o tym sie wypowiadam.
Ze zacytuje :
"mi w trailerze sie podoba ze jest"
w trailerze... nie w filmie. Trailer moze byc ok, a film do dupy i na odwrot.
AvP nie bedzie IMHO filmem w ktorym nalezy zwracac uwage na gre aktorska. TO ma byc szybka akcja, troche strzelanin, koniec. ____________________________________ Uwazaj o co prosisz bo mozesz to dostac
|
|
2004-06-18 16:01:17
|
|

First Sergeant
|
Fakt, L. Henriksen mimo że gwiazdą nie jest bije wszystkich na głowę. Ma zajebistą haryzmę i niesamowity głos. Może to i zle że gra Weylanda ale dobrze że wogule gra bo go cholera lubie:armed: Reszta pseudoaktorstwa-g l e b a ____________________________________ Nie bój się zrobić dużego kroku, nie pokonasz przepaści dwoma małymi
|
|
2004-06-18 16:09:33
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
[blockquote]AvP nie bedzie IMHO filmem w ktorym nalezy zwracac uwage na gre aktorska. TO ma byc szybka akcja, troche strzelanin, koniec.[/blockquote]
Uuuuuuuuu... Absolutnie się nie zgodzę. TO nawet nie odpowiada mojemu minimum i myślę że większości. Gra aktorska to jeden z filarów - według mnie. I nie wciskajcie mi tu bajek w stylu "bo to Hollywood, versus i Anderson". Nawet największy chłam w stylu: napierdalanie, szkarady i wartka akcja musi mieć dobrą obsadę i dialogi. Jeśli nie oczekiwałbym więcej to nawet nie brał bym udziału w dyskusji (jak już mówiłem czekam na dobre kino akcji a nie kolejnego gniota którego sugerujesz) ____________________________________
|
|
2004-06-18 19:08:18
|
|

Lieutenant Colonel
|
Jeśli Obcy beda dobrze grali to dla mnie to wystarczy
I krolowa  ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2004-06-18 19:50:34