Autor |
Temat: pomocy !! |
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
Aha... Ale doświadczenia zawsze miło jest wymienić. ____________________________________
|
|
2004-04-05 11:14:11
|
|

Lieutenant Colonel
|
[blockquote] Może juz mnie tak nie chwalcie, bo czuje sie zawstydzona ) nie myslałam, że to może sie az tak spodobac. Widzicie wybrałam sobie taki a nie inny temat, bo chciałm napsiac o czyms co lubie, a Obcego uwielabiam. poza tym polecam to wszytkim !! takie zagłebianie sie w treśc jest niesamwoite, naprawde odkrywa sie tyle nowych rzeczy i patrzy na to co do tej pory sie po prostu przezywało w zupełnie inny sposób !! zaczynam uwielbiac kino gatunków.
[/blockquote]
No, dobrze, ze nie siadasz na laurach, trenuj, po tym tekście widać, że ludzie z Ciebie wyrosną .
Co do wgłębiania to faktycznie. Masz rację. Na tym forum w sumie my nic innego nie robimy (no może nie robiliśmy kiedyś) jak wgłębianie sie w sage o Obcym. Ale widać wiele jest jeszcze do zgłębienia, bo np podałaś jak dla mnie świetny motyw. Tytuł Obcego 3, to jakby obcy do potęgi trzeciej. Robi wrażenie i potęguje wyrazistość tego z czym sie spotkamy (to dla tych, którzy film zobaczą po raz pierwszy). Wogóle użyłaś świetnego patentu na analizę tytułów kolejnych części i wyszło na to, ze tytuł ma wbrew pozorom, naprawdę duże znaczenie.
[blockquote]
Co do Dylana, to na pewno Dillon ?? nie sprawdzałam tego nigdzie, napisałm tak jak usłyszałam, ale byc może zasugerowałam się tłumaczeniem. w każdym razie dzieki za uwage:)
[/blockquote]
Na pewno Dillon, trust me ;)
[blockquote]
no i myślę, że Dylan/ Dillon jest duchowym przywódcą. nieszkodzi, że odsiaduje wyrok za morderstwo ! wszyscy odsiadują ! ale w ten sposób tworzą cos w rodzaju sekty, czy jakos tak.
[/blockquote]
Nigdzie nei powiedziałem, ze nie jest duchowym przywódcą, wręcz przeciwnie. Tylko, że NIE jest kapłanem, co mozna przeczytać w Twoim tekście.
[blockquote]
ta część ma w sobie jeszce wiele interesujących rzeczy, które można przeanalizować, a których sie nie domyslamy. np. dowiedzialam sie, że Fincher korzystal z obrazów jakiegos malarza przy tworzeniu scenografi...może Wy cos o tym wiecie ?
[/blockquote]
Obcy3 podobnie jak dwie poprzednie części to film wielopłaszczyznowy, nie wolno go odbierać tylko na jednych falach. Dla wielu ludzi będzie on miał różne znaczenia. Jest w nim także wiele motywów, jeśli Ty czegoś nie zobaczyłaś, to albo wracasz do kina, albo powie Ci o tym Twój kolega.
Co do scenografii, to w Obcych monopol na takie sprawy miał Giger, ale trudno mi cokolwiek powiedzieć, może koledzy maja jakieś dokładniejsze info? ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2004-04-05 11:29:52
|
|

Captain
|
Geez, Surt na razie to z Ciebie może wyrosnac cos dobrego (choc niekoniecznie:P), studenci już maja ukształtowana psychike
|
|
2004-04-05 11:52:52
|
|
Private
|
ha, jedna wielka rodzina obcych
Hicks! czy Hicks to przypadkiem ksywa podobna do Twojego nazwiska ?? mysle jednak, ze sie nie znamy a to z prostego powodu. jestem zaoczna ! i dopiero w tym roku wybieram specjalizacę, a ztego co wiem Ty juz jestes na filmie
|
|
2004-04-07 10:47:18
|
|
Private
|
Suchy, Ty też wiesz wszystko ??
skąd wiesz, ze jestem z Hicksem na roku ?? jejku, macie jakieś zdolnosci paranormalne:)
|
|
2004-04-07 10:51:47
|
|
Private
|
do Miketa
a może Ty ze mną studiujesz ) zaocznie co ? cos czuje, że my sie znamy, a moja pracę czytałes nie na stronie tylko miałeś ją w reku ! ?
co zrobić, żeby dostać si e na film ? miec dużo zapału i oglądac, oglądać, oglądac filmy ! żebym jeszcze ja sie do tego stosowała :P
w kazdym razie drodzy koledzy ) dzis gram w RPG wcielam sie w spostac naukowca który miejmy nadzieje uniknie śmierci z dziurą w klatce piersiowej
|
|
2004-04-07 10:55:51
|
|
MODERATOR
|
Marta, moderator tez wie wszytsko Tyle ze Hicks studiuje w Lodzi
|
|
2004-04-07 11:37:22
|
|

Captain
|
i kolezanko! i koleznko!
|
|
2004-04-07 11:40:10
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
Ważne że jesteśmy/będziemy kulturoznawcami/filmoznawcami. Studiuję na Uniwersytecie Łódzkim. Co do mojej ksywy to nie ma ona nic wspólnego z moim nazwiskiem. U nas wybiera się specjalizację na drugim semestrze. A co Ty wybierasz? Film, teatr czy literaturę? Czemu macie poświęcone wykłady monograficzne?? ____________________________________
|
|
2004-04-07 15:09:51
|
|
MIKET
The Great Cornhollio!
|

Lieutenant Colonel
|
Więc Marta - takie małe sprostowanie - jestem jednym z najmłodszych (i chyba najmłodszym) userem forum I klasa Licealna :]
A jak dowiedziałem się o filmoznawstwie to od tamtej pory tylko na to chce iść. W końcu chciałbym robić coś co mnie interesuje i by zawód mnie satysfakcjonował.
Tylko filmy oglądać? moze jest cos jeszcze?
A na studiach to od razu jest kierunek "filmoznawstwo" czy dopiero po jakimś czasie? Jaki trzeba na pierwszym roku wybrac kierunek? polonistyka czy kulturoznawstwo?
ojjj...offtopicowo się robi  ____________________________________ MU-TH-UR 6000
|
|
2004-04-07 15:50:02
|
|
Private
|
poza
jest tak
skąd niby mialam wiedziec, że Suchy jest moderatorem ja jesten nieuświadomione dziecko
Hicks: u nas specjalizacje wybiera sie na 4 semestrze, no i oczywiście wybieram film ) zeby nikt nie miał wątpliwości.
MIKET: no cóz, po prostuza duzo zbiegów okoliczności i tak sobie pomyslałm. co innego poza oglądaniem filmów ? musisz to kochac na tyle, że nawet kiedy na zajęcaich będą Cie atakowac czasem nużącymi informacjami na temat montazu takiego czy innego, albo na temat pomysłów propagandy rosyjskiej, Ty nadal bedziesz zachwycony ! bo w innym wypadku szybko Ci sie znudzi. I wiesz co ? Przygotuj sie lepiej na to, że po studiach istnieje BARDZO duże prawdopodobieństwo że bedziesz robił cos zupelnie innego z czego bedzie chleb prawda jest taka że to studia dla ducha, zwlaszcza jesli ktos to kocha. naprwdę są fascynujące, tylko rób jeszcze cos poza tym. koniecznie.
zostań fryzjerem !! ja chyba tak zrobię P
|
|
2004-04-07 17:45:38
|
|

Major
|
...hmmm...
... tak - po pierwsze suchy jest moderatorem bo ma napisane pod obrazkiem: moderator... i czasami skasuje cos bez uprzedzenia i konsultacji z forumowiczami... wiec chyba nim jest... (powinien miec napisane: zly moderator)
po wtore...: tak tak... obcy to H.R.Giger a H.R.Giger to obcy... proponuje zaglebic sie w temat... poza tym fincher za wiele z Gigerem nie wspolpracowal przy 3... zdal sie w calosci na panow z A.D.I. (a.gillis & t.wordroof jr.) a oni wiadrami starali sie czerpac z tworczosci Gigera... co poniekad wyszlo na dobre dzielu finchera (na zle w resurrection choc postac newborna uwazam osobiscie za majstersztyk)...
jezeli chodzi o glebie filozoficzno-religijne goraco polecam alien 3 special edition...
po ostatnie: fakt - Twoj tekst bardzo mi sie podobal - szczegolnie bardzo ciekawy styl...  ____________________________________ phaj sanky [:
v_irus@interia.pl
|
|
2004-04-07 18:25:35
|
|
Private
|
fakt..
Suchy ma pod obrazkiem inormacje o tym, ze jest moderatorem, ale nie wymagajcie ode mnie czytania tego co małymi literkami ) jestem ciekawe co zawira special edition ?? jakieś podpowiedzi, bo nie wiem czy będę miała okazje żeby obejrzec :)
słuchajcie. grałam ostatnio w RPG, obcego, wyobraźcie sobie, że przezyłam. jako jedna z dwóch osób, ale pod koniec było gorąco i ledo, ledwo, coprawda istnieje prawdopodobieństwo, że mam jednego z NICH w sobie zle grunt, że zwiałam [red][/red][red][/red][red][/red][red][/red][B][/B]
|
|
2004-04-09 16:15:33
|
|
Private
|
pytanie
dla relaksuobejrzałam sobie aliens mam pytanie ??
Ripley daje malej Newt nadajnik i kiedy ta nagle wpada do szybu, a Riply chce je szukac Hicks mówi, że znajda ja za pomoca tego i pokazuje jej urządzenie naprowadzające !! ale skąd on wiedział, że Newt ma nadajnik ????
|
|
2004-04-11 10:22:05
|
|

Captain
|
Mogl zauwazyc ze Ripley go nie ma i sobie wydedukowal, to kumaty gosc byl , no i maly cytat z nowelizacji Fostera:
"(...)zdjal z uprzezy namiernik.
-Te bransoletke dalem tobie -rzucil oskarzycielsko, nie odrywajac oczu od detektora.
-A ja dalam ja Newt. Pomyslalam ze bedzie jej potrzebowala bardziej niz ja. I mialam racje. Dobrze sie stalo, inaczej nnigdy bysmy jej nie znalezli. Nawymyslasz mi pozniej. Ktoredy?"
Nowelizacja opiera sie na starym scenariuszu.
Jeszcze jakies pytania?  ____________________________________ I work for the company, but other than that I'm an okay guy.
|
|
2004-04-11 13:46:28
|
|
Private
|
ooooo
no dobra. może byc. Przyjmuje, że Hicks byl nadzwyczajie kumaty a cytat mnie jakos nie zadowala !! i co z tego, że scenariusz byl na tym oparty. ja pytam o to co widze
w każdym arzie dzieki !
|
|
2004-04-11 23:39:04
|
|

Captain
|
Gdyby chcieli w filmie pokazać kazdy dialog miedzy bohaterami brakło by im czasu na reszte.
Wiec przyjmijmy, ze był "kumaty", w koncu marine no nie
|
|
2004-04-12 18:11:10
|
|
|