Autor |
Temat: Alien-----Outland |
Staff Sergeant
|
Chcialbym zobaczyc ten film z lat 30 Ciekawe jakie maja efekty specjalne
|
|
2003-08-14 00:24:32
|
|

Lieutenant Colonel
|
wiesz
tamten film był zbliżony w tematyce, też była Antarktyda, naukowcy i obcy, ale z tego co wiem, nie był on pokazywany zbyt często - stawiali tam bardziej na grozę niewiadomego, aczkolwiek ja też bym chętnie to cacko obejrzał ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2003-08-14 00:28:03
|
|
Private
|
[blockquote]Byla juz tu kiedys dyskusja na ten temat. Z tego co pamietam z niej to wg. niektorych Suchy to dobrze wie, film ten jest sexistowskim gniotem. A dlatego, ze nie wystepuje tam zadna kobieta.[/blockquote]
Poprawka - komputer szachowy był tam kobietą, hehe
w dodatku oszukiwała
|
|
2003-08-14 00:33:47
|
|
Staff Sergeant
|
Gdzie? W jakim filmie byl ten komputer szachowy? W Tajemnice Syriusza?
|
|
2003-08-14 10:26:23
|
|
Second Lieutenant
|
o nie.
Widzisz nie zgodze sie z toba Mefi ze Moriccone napisal wszystko. Glowny basowy motyw to caly Carpenter.
Wklejam fragment ze strony
http://homepage.powerup.com.au/~vampire/thing/t-strack.htm
Those who are familiar with John Carpenter's style of music will recognize his influence on the album. Ennio Morricone was commissioned to produce the soundtrack. However Carpenter influenced several tracks with his own preferred style of repeating techno-synthesised music. This is especially evident in the Humanity Part II track played during the norwegian helicopter chase and throughout the movie.
The final soundtrack is essentially the result of both men. Ennio Morricone was reported as being "unhappy" with the influence that Carpenter had on the soundtrack and its application in the movie.
|
|
2003-08-14 11:10:17
|
|

Lieutenant Colonel
|
ale poczytaj to dalej:
[blue]"Now I've been in this business for 30 years," says Morricone, "and I think I know what my clients want, and guess what? He (Carpenter) picked the piece which mostly resembled his own personal compositions. That is, of course, the main theme, which can be heard throughout the movie."
Confirmation of this claim comes from the film's soundtrack, which contains a great deal of music which never made it into the movie. The main theme is virtually the sole composition heard during the film, and collectors consider the album "a rather peculiar one" as a result.[/blue]
Carpenter tylko nadał temu ostateczny wyraz, ale całość nadal opiera się na głównej kompozycji (Main theme) Morriccone i cały motyw przewodni to w większości jego dzieło ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2003-08-14 12:01:01
|
|
Second Lieutenant
|
Znou sie spierasz
Glowny motyw w Alien byl dzielem Goldsmitha..
I co z tego wyniklo?
Podobnie bylo z Morriccone skoponowal motyw przewodni, ale ostatecznie pelni on role "tla" w basowym popykowaniu Carpentera, ktore jest w praktyce motywem tego filmu. Najczesciej sie pojawia jest najbardziej wyeksponwane i slyszalne. Reszta nie ma wiekszego znaczenia.
|
|
2003-08-14 12:52:59
|
|

Lieutenant Colonel
|
nie upieram się
i nie twierdzę, że nie masz racji; zauważyłem tylko, że "basowe popykowanie Carpentera" wyszło tak czy siak z głównego motywu napisanego przez Morriccone i tyle ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2003-08-14 13:05:00
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
Filmy tutaj wymienione zaliczają się do klasyki. Nawiązując do tego tematu należałoby wymienić jedno z pierwszych dzieł J. Camerona "Galaxy of terror" (Galaktyczny terror). Film ten jest niemal plagiatem Obcego i zapowiedzią Obcego 2. Nie oszukujmy się - ten obraz to kino klasy B. Ale mimo wszystko można docenić zafascynowanie Camerona filmem Scotta, którego wyraz znalazł się w "Galaktycznym terroże".
Film ten ostatnio znalazł się u mnie w formacie Dvix. Problem jest jednak z napisami. Czy ktoś wie gdzie takowe dostać? ____________________________________
|
|
2003-08-14 15:23:44
|
|
Staff Sergeant
|
Zakladam, ze przeszukales zasoby najwiekszych polskich stron z napisami, a dopiero pozniej zadajesz pytania...
Jesli to masz za soba to chyba mozesz tylko sprobowac na gieldzie znalezc taki sam film- na gieldzie przewaznie maja z napisami. bedziesz mial dwie kopie, no ale jesli w internecie nie ma...
|
|
2003-08-14 19:04:54
|
|
Second Lieutenant
|
Mefi skad mozesz wiedziec z czego wyszedl motyw w Humanity? Bo ja nie mam pojecia wiem tylko, ze jest dzielem Carpentera jest zdecydowanie bardziej w jego stylistyce niz Morriccone. Nie przypuszczam by kompozytor z polki Morriccone mogl napisac cos tak prostego. Po pierwsze, ze orkiestrcja sprowadzala by sie do jednego instrumentu, a po drugie, ze jest taki prosty od tak.
Wracajac do niezlych soundtrackow to wlasnie z Outland jest fajny. "Sorcerer" a.k.a "Wages of Fear" vel "Cena strachu" - 1977r (wyst. Roy Sheider) wraz z kompanem wiaza ciezarowka ladunek nitro gliceryny przez dzungle w Kostaryce (bodajrze) w celu ugaszenia pozaru szybu naftowego.
Ale to subiektywna oponia bo ten soundtrak to rasowa elektronika z ery sekwencerowo napedzanej, ale kilimat jak dla mnie bombka
Jak ktos nie zna Tangerine Dream to jeszcze moze sie dobic Encorem czyli wersjami koncertowymi (live) roznych warjacji na motywy z tego filmu.
http://www.tangerinedream.org/mod.php?mod=gallery&op=media&media_id=60
http://www.tangerinedream.org/mod.php?mod=gallery&op=media&media_id=61
By posluchac fragmentow trza miec Real Playera
pozdro.
|
|
2003-08-14 21:07:17
|
|
Corporal
|
Skoro zagłębiamy się w świat filmów s/f to co powiecie o Pamieci Absolutnej, western w kosmosie, najlepszy motyw to kiedy babka ma 3 piersi:) rozwaliło Mnie to, ale film chyba ujdzie(przynajmniej Mi się podobał )?Arnold jak zwykle twardziel nie do pokonania:)Ale tak ma być
|
|
2003-08-20 15:13:35
|
|

First Lieutenant
|
mi w tym filmie podobało się przede wszystkim to , ze musiałem go obejrzec kilkukrotnie, aby go w pełni zrozumieć (miałem wtedy z 14 lat) ale na serio - jak na tamte lata filmisko i efekty ( chyba nawet oscara za to szarpnęli ) były zajebiaste . Tak ... Verhoven w tamtym czasie trzymał klasę ...
|
|
2003-08-20 18:28:35
|
|
MODERATOR
|
"Pamiec Absolutna" - wypasiony filmik. Zawsze jak jest powtorka na jakims programie to ogladam Efekty juz moze nie zwalaja z nog, ale pasuja do filmu, niezly klimat, fabula ogolnie bazowana na opowiadaniu P.K. Dicka, no i oczywiscie wiadomo kto maczal w tym filmie swoje alienowe palce  
|
|
2003-08-20 18:32:49
|
|
Private
|
Oglądaliście film oni żyją John Carpentera
|
|
2003-08-21 11:35:59
|
|

Lieutenant Colonel
|
widziałem
oni żyję to film taki sobie. Niczym mnie szczególnie nie ujął. ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2003-08-21 13:59:32
|
|

Captain
|
[blockquote] Oglądaliście film oni żyją John Carpentera[/blockquote]
Powiedzmy ze jest to pytanie, chociaz nie postawiles znaczka ?
oto odpowiedz:
A jak ogladalismy, to co? ____________________________________ When dealing with aliens, try to be polite, but firm. And always remember that a smile is cheaper than a bullet.
|
|
2003-08-21 14:23:10
|
|
|