Autor |
Temat: Więźniowie na Fury 161 |
MODERATOR
|
Wolnosc slowa dziala, ale bez przesady. Trzeba bylo zalozyc topic IDOL i bylby spokoj. Po jaka cholere rozmywac wszystkie tematy???
|
|
2003-03-30 08:58:40
|
|

Captain
|
[blockquote] Wolnosc slowa dziala, ale bez przesady. Trzeba bylo zalozyc topic IDOL i bylby spokoj. Po jaka cholere rozmywac wszystkie tematy???[/blockquote]
Nie chodzi o idola Suchy tylko o to ze wszyscy ogladają a każdy krytykuje, tchórze i tyle.
|
|
2003-03-30 12:54:32
|
|
Private First Class
|
Ojej, ojej:) A sie narobilo:) Przede wszystkim Suchy ma racje w sprawie samego tematu... Jesli brac sie za temat konkretny to nie zmieniac go w polowie na cos co jest o 180 stopni inne. A co do nietolerancji? Heh, zadko ogladam Tv ale akurat na idola mialem przyjemnosc trafiac. Sam mam sporo wspolnego z muzyka i sluchanie niektorych osob bylo wielkim cierpieniem dla duszy... Ale ogladalem to z jednego powodu - zeby sie wkurzac. Powaznie... Moze to i jakas hipokryzja ale wkurzalo mnie to maksymalnie. ogladajac ten program jednym okiem czekalem tylko na jakies ostre slowa... Ludzie po prostu lubia rywalizacje w kazdej formie. A pomysl stworzenia czegos takiego jak Idol jest swietny... Szkoda tylko ze z wykonaniem gorzej. Idol moze i mial szczytnbe cele, ale w polowie zmienilo sie to na promowanie jury a nie samych uczestnikow... Wiec moze koniec juz tego tematu bo niedlugo przejdziemy na hipokryzje, ograniczenia i nieszczerosc calego spoleczenstwa... Dajmy sobie spokoj i wracajmy do Obcych:)
|
|
2003-03-30 16:27:12
|
|

Lieutenant Colonel
|
[blockquote] Ciezko bylo to przeczytac, co? Mnie samemu bylo ciezko [/blockquote]
Mnie nie było ciężko, w końcu i tak muszę się tego nauczyć na test
[blockquote]
Chodzi o to, ze mutacja jednej z par chromosomow odpowiedzialnych za empatie i pokrewne odruchy powoduje zanik prawidlowego postrzegania w/w. (w sposob ogolnie przyjety w danym spoleczenstwie) Generalnie powoduje to ze czlowiek z podwojnym chromosomem Y staje sie aspoleczny i ma duzo wieksze predyspozycje to stania sie "bandziorem"
Nie jestem biologiem i bardzo mozliwe ze to co napisalem nie trzyna sie kupy ale ja wlasnie tak to sobie tlumacze.
[/blockquote]
[yellow]
Nie wydaje mi sie, żeby podwójny Y warunkował predyspozycje do bycia bandziorem, gościówka od bioli twierdzi, ze nie ma genu odpowiedzialnego za
zbirostwo. To siedzi w ludzkiej psychice i na to składa się wiele czynników. bycia przestępcą nie dziedziczy się, to się nabywa. Więźniowie na Fury,
mieli trochę zryte psychy i stąd to wszystko.[/yellow] ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2003-03-31 09:05:23
|
|

Lieutenant Colonel
|
[blockquote] nie rozumiem pytania "skąd oni wytrzasnęli ponad 20 więżniów z tą samą przypadłością ????
". Jak ktoś mi powie, w czym rzecz, to podyskutuję, na razie nie widzę tu problemu.[/blockquote]
To trochę dziwne, ze właśnie ponad 20 facetów zgromadzili w jednym miejscu z tym samym żadkim defektem (jeśli można to tak nazwać) i nie było żednego ze zwykłym chromosomem XY ? To by znaczyło, że autor chciał zasugerować, że to właśnie taka mutacja warunkuje bycie bandziorem i to dodało naszym bohaterom groźności.
Czego tu nie rozumieć ? ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2003-03-31 09:10:44
|
|
SAMMAEL
Not bad for a human
|

Lieutenant Colonel
|
nie Surtsey, to zaczy że to więzienie było stworzone właśnie dla takich "najgorszych z najgorszych". NIe znam się na całej tej biologi X, Y i Z ;p ale widzocznie rerzyser założył że właśnie osoby z podwujnym YY, to ci urodzeni mordercy i stworzył im własnie takie więzienie, odizolowane od świata,wpełni bezpieczne, gdzie nikogo za bardzo nie obchodzi czy ci goście pozjadają się nawzajem (nie było tam nawet broni do trzymania porządku) ____________________________________ Nie dyskutuj z idiotami, najpierw sprowadzą cię do swojego poziomu a potem pobiją doświadczeniem.
|
|
2003-03-31 09:52:59
|
|

Captain
|
Ja wiem tylko tyle ze jeżeli kobieta ma xxy to jest bezpłodna a jak to sie ma do facetów to już nie na moja głowę.
|
|
2003-03-31 11:38:20
|
|
Schamann
...but there are
|
First Sergeant
|
[blockquote] Jak dla mnie to to było straszenie..a jak nie Ripley to każdego kto przylatuje...czyli nikogo [/blockquote]
z tego co pamiętam to informacja i tym, że kolonia karna na Fiorinie jest więzieniem dla double Y chromosome więźniów - pokazuje się na ekranie albo jako napis na komputerze statku albo w ogóle jako napis "dla widza" (kiepska pamieć). Tak czy inaczej jest częścią pełnej nazwy tej kolonii, więc nie może być raczej "kitem" używanym do straszneia Ripley czy kogokolwiek innego. ____________________________________ Dare I insert my phallic attribute into a more 'liberated' circuit of exchange to sustain the ideological status quo, as Alien warns us?
|
|
2003-03-31 11:45:25
|
|

Captain
|
[blockquote] [blockquote] Jak dla mnie to to było straszenie..a jak nie Ripley to każdego kto przylatuje...czyli nikogo [/blockquote]
z tego co pamiętam to informacja i tym, że kolonia karna na Fiorinie jest więzieniem dla double Y chromosome więźniów - pokazuje się na ekranie albo jako napis na komputerze statku albo w ogóle jako napis "dla widza" (kiepska pamieć). Tak czy inaczej jest częścią pełnej nazwy tej kolonii, więc nie może być raczej "kitem" używanym do straszneia Ripley czy kogokolwiek innego.[/blockquote]
Wiem, jak zwykle głupia vas nic nie wie, zapomniałam.
Ale skoro nikt z was nie potrafi przedstawić dokładnie o co chodzi z tym 2xY ...
|
|
2003-03-31 11:52:44
|
|
Schamann
...but there are
|
First Sergeant
|
o co chodzi z tym YY
dokładnie nie wiadomo
mój domysł - do niedawna w powszechnej opinii, zwłaszcza wśród laików - panowało przekonanie, że ludzie z YY są właśnie - "urodzonymi przestępcami" - zwłaszcza sprawcami najcięższych , najbrutalniejszych przestępstw - morderstwa, gwałty itp. Przekonanie to było swego czasu tak popularne, że ja sam wierzyłem w to i dopiero ostatnie posty dały mi asumpt do wątpliwości - zresztą sam do końa nie wiem w co wierzyć, bo jakieś 10 lat temu teorię o urodzonych przestępcach mozna było czytać w gazetach.
na początku lat 90-tych - czyli wtedy kiedy powstawał Alien 3 - to przekonanie było na tyle powszechne, że ja np. widząc w kinie napis "więzienie dla przestepców w chromosomem YY" (czy jak on tam dokładnie nie brzmi) - dokładnie wiedziałem jakiego rodzaju indywiduów należy się tam spodziewać.
Moim zdaniem film po prostu korzystał z popularnej w tamtym czasie opinii, zeby wywołać u widza odpowiednie wyobrażenie ____________________________________ Dare I insert my phallic attribute into a more 'liberated' circuit of exchange to sustain the ideological status quo, as Alien warns us?
|
|
2003-03-31 13:10:52
|
|

Captain
|
ha! no i wyszło na moje, yy miało straszyć
|
|
2003-03-31 13:19:52
|
|
MODERATOR
|
Chodzilo o straszenie, ale widzow, nie Ripley ;)
|
|
2003-03-31 14:53:06
|
|

Captain
|
[blockquote] Chodzilo o straszenie, ale widzow, nie Ripley ;)
Nie Suchy, zrozumiałam. Jeszcze dysponuję jakas tam inteligencja
|
|
2003-03-31 16:45:26
|
|
MODERATOR
|
Nie watpie
|
|
2003-03-31 17:01:14
|
|

Lieutenant Colonel
|
ech....
co wy z tym straszeniem, nie kapuję?
Surty: jak to czego tu nie rozumieć?? jak już ktoś napisał w trakcie filmu pojawia się napis, że to specjalne więzienie dla YY, więc zarówno Twoje pytanie, jak i wątek o straszeniu nie trzyma się kupy. Trzeba było dokładniej oglądać  ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2003-03-31 22:51:18
|
|

Lieutenant Colonel
|
[blockquote] co wy z tym straszeniem, nie kapuję?
Surty: jak to czego tu nie rozumieć?? jak już ktoś napisał w trakcie filmu pojawia się napis, że to specjalne więzienie dla YY, więc zarówno Twoje pytanie, jak i wątek o straszeniu nie trzyma się kupy. Trzeba było dokładniej oglądać [/blockquote]
Dobra, przyznaję, że A3 oglądałem jako jedyny z tego forum tylko raz, dobra moja strata, rzeczywiście, było napisane tak jak mówicie :P
Autorowi chodziło o powiedzenie widzowi, ze bohaterka obcego znalazła się w miejscu najgorszym z najgorszych, że gorzej trafić nie mogła, dodaje to filmowi lepszego klimatu grozy. Twórca "Siedem",
jednak dobrze sprawdził się w roli kontynuatora
sagi o obcym, mimo, ze początkowo nie byłem do niego przekonany. ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2003-04-01 08:56:47
|
|

First Lieutenant
|
z tego wszystkiego , co tu przeczytałem dowiedziałem się ,że polowa mojego osiedla ma yy ! za 2 miesiące kupuję Amstaffa , to dopiero wtedy bez strachu wyjdę na zewnątrz ( kurwa , chyba ze on też bedzie trafiony z yy !!!)
|
|
2003-04-01 09:44:27
|
|
Corporal
|
[red]
"FIORINA FURY 161.
Kosmiczna rafineria rud metali.
Zaklad karny dla niebezpiecznych przestępców-dwa chromosomy Y.
ZAOSTRZONE ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA"
Skoro zaostrzone środki bezpieczeństwa to gdzie broń ?
Broń zabrano ponieważ tam pozostała tylko taka ilość osób które miały sie opiekowac piecami,nie byli juz zamknięci w celach choć nadal obowiązywały ich reguły więzienne.(kodeks)
Możemy także założyć ,że zanim zdecydowano się ich tam pozostawić zbadano(przeprowadzono jakieś testy) tych ludzi,przecież wśród nich zostali "strażnicy bez broni"-czym mieli się bronić ? Wulgarnymi słowami ?
Uważam ,że stosowniejsze było by w opisie Fury dać "Były zakład karny dla niebezpiecznych przestepców"
Grupa osób która tam została to społeczność która przyjęła pewną religie,był miedzy nimi przywódca ,którego respektowali(bali się) tak więc nie mogli być ułomni ani upośledzeni-mieli inteligencje nie gorszą od innych ludzi.
Być może wybrali pobyt na Fury jako "mniejsze zło" -do odsiadki i tak zapewne wiele lat im pozostało więc woleli je spędzić wśród im podobnych z dala od pokus :)
Podwójny chromosom Y nie musi być odpowiedzialny za to,że byli łobuzami ,być może osoby z takim wiązaniem były bardziej podatne na skłonności niestosowne.( pamiętacie scene przy zwłokach Newt ? Ripley powiedziała,ze " dla mojego własnego dobra powinnam nie opuszczać izolatki"- stanowiła pokuse )
Byli tam nie tylko gwałciciele ale także złodzieje i mordercy,jednak nadal byli w miare normalni.Może z tym chromosomem chodziło o to ,że ....resocjalizacja nie daje efektów (?) więc mogli być najzwyklejszą "recydywą"-a nie mogli się zmienić bo stale mieli pokuse( słaba wola)
Weźmy pod uwage także to,że cała akcja toczy się w przyszłości w kosmosie- niewiemy jaki wpływ ma na człowieka przebywanie poza atmosferą Ziemi,kto wie czy w przyszłości własnie podwójny chromosom nie będzie oznaczał tego co w człowieku najgorsze.
Nasza technika i nauka choć daleko poszła do przodu nadal jednak kuleje ,mamy wiele nie wyjaśnionych spraw ...więc ...kto wie co to będzie
Cały mój wywód można i tak "podważyć" osoba doktorka - on odsiadywał na Fury swój wyrok- nie był recydywistą ,nigdzie też nie wspomniano,ze miał dwa YY . Tak więc mili moi -
Nie mam pojęcia co to oznacza ,że ktoś ma podwójny Y
pomyśle jeszcze nad tym ,póki co
pozdrawiam ciepluteńko
[/B][/red]
|
|
2003-04-09 18:41:11
|
|

Lieutenant Colonel
|
Naukowcy odkryli, że wadliwe geny i środowisko człowieka wzajemnie oddziałują, wywołując nieprawidłowe poziomy dwóch hormonów decydujących o nastroju człowieka :serotoniny i nadrenaliny. Zagrożenie mogą stanowić czynniki, naruszające równowagę tych hormonów u ludzi, tworząc biochemiczną boichemiczną podstawę agresji i przemocy.
Serotonina - główny modulator impulsów mózgow decydujących o emocjach i popędach . Uaktywnia się podczas agresji.
Noradrenalina - mózgowy hormon alarmowy. Rozpoznaje zagrożenia. Dzieki niej mózg podczas zagrożeń zwiększa produkcję adrenaliny.
Kilka ciekawego infa, mogącego wyjaśnić nam chorobę agresji więźniów Furii.. ____________________________________ zapraszam_do_dalszej_prawdziwej_dyskusji.
|
|
2003-06-03 08:40:46
|
|
MODERATOR
|
Można też wejsc na Fiorine i poczytac tekst z ostatniego updatu
|
|
2003-06-04 11:53:34
|