Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: Poprzednia  1, 2, 3  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Jak to z AvP było
Mr Brightside
Village Idiot

Private First Class

Mnie zarówno Jurassic Park jak i Zaginiony Świat do tej pory się świetnie ogląda. Dinozaury piękne i żywe. Scena z Brachiozaurem do tej pory robi na mnie ogromne wrażenie. Muzyka Johna Williamsa na pewno się do tego przykłada.

A aktorstwo wcale nie jest złe, zwłaszcza jeśli popatrzysz na dialogi i bohaterów z przymrużeniem oka. Miłość do JP to coś specyficznego. Trzeba te głupoty polubić i się z nich śmiać, inaczej faktycznie może być ciężko.

Mimo wad jak dla mnie film nadal jest porażająco efektowny i ŻADNE efekty komputerowe jakie widziałem od tamtego filmu go nie przebiły. Władca Pierścieni jest ładny, ale jednak sztuczny, zwłaszcza niemożliwie plastikowy Powrót Króla.

CGI w Jurassic Park > CGI we wszystkich filmach po nim

Very Happy
2007-08-28 16:36:02
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

HICKS napisał:
W dzisiejszych czasach pod względem widowiskowości Spielberg jest gdzieś po środku dłuuuugiej listy. Jackson trylogią zjadł Spielberga i Lucasa i wszystko to co mieli do zaoferowania w przeciągu ostatnich 17 lat.

O LOL I TO NIEWIARYGODNIE OGROMNY, ZE AZ SIE POSRALEM - w tym momencie straciłem do Ciebie naprawdę trochę szacunku. Trylogia PJa jest tak niesamowicie sztuczna i prymitywna, że ja nie wiem gdzie Ty masz oczy. Poza tym w ciągu 17 lat Lucas nie zrobił nic godnego uwagi (bo nowe SW to też sztuczność nad sztuczności), a Spielberg poza JP zaczął brnąć w kino obyczajowe, dramatyczne, historyczne, etc. Poza nielicznymi i średnio udanymi filmami typu A.I. czy Minority Report nie pokazał więc żadnych efektów. Ergo do dupy ten argument.

Cytat:
A dinozaury jak z komputera podobnie jak gra aktorska w tym filmie Shocked

widać, że nie wiesz absolutnie nic o tym filmie i technice jaką wtedy stosowano. 90% dinozaurów na zbiżeniach to był twór animatroniczny, bo komputery pozwalały ino na pokazanie wielu lub wielkich stworów na dalekim planie w całej okazałości, a to i tak po wielu latach pracy. Zresztą pod tym względem JP był rewolucyjny i gdyby nie on, to JP mógłby sobie LOTRa zrobić z szachów. Nie mówiąc już o tym, że to co wtedy wykreowali robi dziś większe wrażenie niż połowa filmów po roku 2000 z tą "wielką" trylogią pierścionka w koronie włacznie.

Cytat:
Poza tym... nie znasz się.

no faktycznie, bo Ty po prostu ekpert jesteś - skąd Cię ostatnio wyrzucili? IL&M tak?

A poza tym...wyluzuj trochę, bo po Twoich ostatnich rajdach na forum widzę wielkie napięcie w zyłach
2007-08-28 20:06:54
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

Cytat:
Trylogia PJa jest tak niesamowicie sztuczna i prymitywna, że ja nie wiem gdzie Ty masz oczy.

ALE ARGUMENT!!!!!!! Wracaj do szkoły podstawowej "LOLku". Twój dalszy wywód jest kompletnie pozbawiony sensu. Najpierw nie podajesz nic konkretnego żeby udowodnić tezę o tym iż filmy Jacksona są "sztuczne", następnie sprowadzasz ten niedoprecyzowany termin do ekwiwalentu efektów specjalnych generowanych tylko i wyłącznie za pomocą CGI. I czemu ten argument jest do dupy? Gdzie ja napisałem, iż Jackson znajduje się na szczycie tej listy?

Spielberg - zrobił jescze Wojnę Światów, która jak wynika z twojej recenzji nie przypadła ci do gustu

Pod pojęciem "jak z komputera" chodziło mi o ogólnie sztuczne wrażenie jakie ostatnio odniosłem przy oglądaniu JP. Nie chodziło mi tylko o CGI.

Cytat:
Zresztą pod tym względem JP był rewolucyjny i gdyby nie on, to JP mógłby sobie LOTRa zrobić z szachów.

Widzisz LOLku jak masz płytką wyobraźnię? Gdyby przyjąć twój punkt myślenia doszlibyśmy do "Trona" albo lepiej - do filmów Meliesa. Fakt że przy LOTR pracowali przede wszystkim ludzie z innego kraju (na drugiej półkuli), pozostający w niezależności od ILM nie ma dla ciebie znaczenia.

Cytat:
Nie mówiąc już o tym, że to co wtedy wykreowali robi dziś większe wrażenie niż połowa filmów po roku 2000 z tą "wielką" trylogią pierścionka w koronie włacznie.

Ja ci to powtórzę jescze raz. To się niczym nie różni od gówna wydawanego po 2000 r. Te same bolączki, ta sama "sztuczność" wyszła później w Spielbergowskiej "Wojnie Światów".

Cytat:
]A poza tym...wyluzuj trochę, bo po Twoich ostatnich rajdach na forum widzę wielkie napięcie w zyłach

Dziękuję za radę. To chyba przez to, że jak to napisał SAMMAEL ostatnio "nie pierdoliłem". Więc jak ktoś zaczyna uprawiać odpowiednik tej czynności na tym forum to staje się nadpobudliwy.
2007-08-28 22:44:58
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

No ładnie, Surts gdzieś polazł, to nie ma się kto ze mną za łeb wziąść, więc postanowiliście nas wyręczyć.
Chłoopaaaaaaaaaki to takie słodkie!

A tak na serio.
To ten... chyba już jest na 100% że w avo2 nie uświadczymy królowej ? Sad(
2007-08-28 23:07:23
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

HICKS napisał:
ALE ARGUMENT!!!!!!! Wracaj do szkoły podstawowej "LOLku". Twój dalszy wywód jest kompletnie pozbawiony sensu. Najpierw nie podajesz nic konkretnego żeby udowodnić tezę o tym iż filmy Jacksona są "sztuczne", następnie sprowadzasz ten niedoprecyzowany termin do ekwiwalentu efektów specjalnych generowanych tylko i wyłącznie za pomocą CGI. I czemu ten argument jest do dupy? Gdzie ja napisałem, iż Jackson znajduje się na szczycie tej listy?

po kolei: Ty sam jakoś nie podałeś wielkich argumentów, więc naprawdę
Poza tym, co chcesz za argument odnośnie sztuczności? Trylogia PJa jest sztuczna, bo tak wygląda. Jak Ci mam to niby opisać - po prostu 90% filmu - od Entów po zastępy orków wygląda sztucznie, nie tylko dla mnie. A gdzie napisałeś? Ano napisałeś, że PJ przebił wszystko to co SS i GL zrobili przez ostatnie 17 lat. Z kolei wcześniej napisałeś, że obaj Ci panowie są pośrodku takiej listy. Z tego wynika, że PJ musi być gdzieś znacznie wyżej.

Cytat:
Spielberg - zrobił jescze Wojnę Światów, która jak wynika z twojej recenzji nie przypadła ci do gustu

hmm...ogólnie film uważam za strasznie średni, a efekty tam hmm...trudno opisać, bo całość trąci z deka kiczem, ale powiedzmy że były poprawne. Zresztą inna sprawa stworzyć sztucznie UFO czy nieistniejące chodzące drzewa, niż prawdziwe organizmy. I w tym tkwi główna siła JP, że SS niemalże przywrócił je do życia (pomijam fakt ówczesnych postępów archeologicznych, a więc braku piór czy innych pierdół).

Cytat:
Pod pojęciem "jak z komputera" chodziło mi o ogólnie sztuczne wrażenie jakie ostatnio odniosłem przy oglądaniu JP. Nie chodziło mi tylko o CGI.

rozumiem - tu zwracam honor w takim razie, szacunek powrócił lekko w górę (wróci całkowicie jak wymażesz zdanie o wyższości LOTR nad JP Razz )

Cytat:
Widzisz LOLku jak masz płytką wyobraźnię? Gdyby przyjąć twój punkt myślenia doszlibyśmy do "Trona" albo lepiej - do filmów Meliesa. Fakt że przy LOTR pracowali przede wszystkim ludzie z innego kraju (na drugiej półkuli), pozostający w niezależności od ILM nie ma dla ciebie znaczenia.

owszem, nie ma, bo ci ludzie pracowali na technikach ogólnodostępnych i w chwili tworzenia przyjętych jako podstawę. A co do Meliesa to uważam to za głupią uwagę, bo gdyby nie on, nie było by w rezultacie Trona, z kolei gdyby nie Tron nie było by w jakimś stopniu JP. Oczywiście, że technika efektów nie stoi w miejscu i wyniki poprzedników są udoskonalane, ale od czegoś zawsze trzeba zacząć i za każdym razem przyjmuje się rozwiązania poprzedników i one w jakiś sposób służą za podstawy do pracy (no chyba, ze jest się Cameronem i chce się zacząć od zera). Nie mówiąc już o tym, że akurat animatronika dalej pójść już nie może i wciąż w wielu przypadkach stanowi najlepsze rozwiązanie (choć też i bardziej pracochłonne rzecz jasna)

Cytat:
Ja ci to powtórzę jescze raz. To się niczym nie różni od gówna wydawanego po 2000 r. Te same bolączki, ta sama "sztuczność" wyszła później w Spielbergowskiej "Wojnie Światów".

znaczy co? przyrównujesz niesamowicie realistycznie wykreowane dinozaury do głupich ufoków, które wyglądają sztucznie bo są sztuczne? Jeśli tak, to znowu krok nie w tą stronę.

Cytat:
]Dziękuję za radę. To chyba przez to, że jak to napisał SAMMAEL ostatnio "nie pierdoliłem". Więc jak ktoś zaczyna uprawiać odpowiednik tej czynności na tym forum to staje się nadpobudliwy.

ah, normalnie słodycz mi się ciśnie na usta, ale Rogal ma rację. Poza tym to nie miejsce do tego typu dysputy, a Ciebie pewnie i tak nie przekonam. Więc z mojej strony kuniec, bo to i tak nie ma większego sensu. Tak czy siak JP forever!!! Razz Peace
2007-08-29 00:00:10
HICKS

MODERATOR

Mefisto napisał:
Razz Peace

Dobra LOLku Evil or Very Mad
2007-08-29 00:10:19
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

...i spraw sobie w końcu jakiś wizerunek Evil or Very Mad
2007-08-29 02:00:32
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

Dodam tylko coś od siebie:

"Nie mówiąc już o tym, że akurat animatronika dalej pójść już nie może i wciąż w wielu przypadkach stanowi najlepsze rozwiązanie"

Nie byłbym tego taki pewien patrząc na Sony Asimo Wink. Bardzo możliwe, że za kilka lat Animatronika powróci do łask, co może sprawi, że aktorzy zaczną lepiej grać jak będą widzieć daną postać. Takie tylko spekulacje.
2007-08-29 13:59:57
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Mr Brightside
Village Idiot

Private First Class

Cytat:
To ten... chyba już jest na 100% że w avp2 nie uświadczymy królowej ?

Nikt nic nie wie.

Cytat:
ALE ARGUMENT!!!!!!! Wracaj do szkoły podstawowej "LOLku".

Hicks... Wyluzuj... Shocked
2007-08-29 15:01:01
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
HICKS

MODERATOR

Mr Brightside napisał:
Hicks... Wyluzuj... Shocked

Próbuję.
2007-08-29 15:16:09
Apone

Lance Corporal

CAla dyskusja jest bardzo sympatyczna chlopaki, ale zostawmy dinozaury z boku;-) Mr brightside zapodal dobry temat, bedzie ta krolowa... ja osobiscie bym nie chcial... Mi osobiscie nie podoba sie motyw, ze w tym przypadku powracajac do motywu Alienow uzywa sie wystkiego co z nimi zwiazane... przy czym wszystko jest na przecietnym poziomie,( jak to bylo w AVP) byly face huggery, jaja, gniazda, krolowa i Alieny a efekt byl jaki byl, szczerze mowiac wolalbym zeby goscei skoncentrowali sie na ktoryms konkretnym motywie i przedstawili go zajebiscie, bo jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego Wink Razz

Pozdro
2007-08-29 18:08:26
Apone

Lance Corporal

btw. nie wiem o co my sie tyle goraczkujemy Razz Laughing HEHE np. na stopklatce znalazlem taki opis AVP-R Laughing wedlug nich avp wcale nei bylo takie zle;-):

Kontynuacja jednego z największych przebojów kina fantastycznego ostatnich lat - kolejne starcie dwóch potworów, które stały się bohaterami serii zaliczanych do najbardziej kasowych w dziejach kina. Szczegóły scenariusza "AVP 2" utrzymywane są na razie w tajemnicy.
2007-08-29 18:17:49
HICKS

MODERATOR

Apone napisał:
Kontynuacja jednego z największych przebojów kina fantastycznego ostatnich lat - kolejne starcie dwóch potworów, które stały się bohaterami serii zaliczanych do najbardziej kasowych w dziejach kina.

Ja nadal się staram wyluzować...
2007-08-29 18:27:05
Apone

Lance Corporal

Sorki, ze tak zawracam pale, ale mam pytanie, jako ze dopiero sie dolaczylem, czy bedziecie miec cos przeciewko, jesli czasem przyokazji czytania starych toppicow dodam cos od siebie i wznowie stary temat??

Pozdro
2007-08-29 18:43:31
HICKS

MODERATOR

Apone napisał:
Sorki, ze tak zawracam pale, ale mam pytanie, jako ze dopiero sie dolaczylem, czy bedziecie miec cos przeciewko, jesli czasem przyokazji czytania starych toppicow dodam cos od siebie i wznowie stary temat??

Pozdro

Wznowić możesz jsk masz coś ciekawego do powiedzenia ale na Twoim miejscu nie liczyłbym na reaktywację jakiejś dyskusji. Takich jak Ty było tu w ciągu kilku lat dużo.
2007-08-29 18:59:06
Regig

Gunnery Sergeant

Wznawiaj, wznawiaj to nowi (na przykład ja Very Happy ) też coś dodadzą od siebie w starych tematach.
2007-08-29 19:05:12
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

Dopóki nie trzeba wałkować tego samego od początku to nie widzę nic złego.
2007-08-30 17:04:32
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Jako ze mnie pare dni nie bylo, dodam od siebie...

HICKS napisał:

Słuchaj ja byłem na Parku Jurajskim w kinie i też mi się podobał. Kilka miesięcy temu go "odkurzyłem" i złapałem się za głowę myśląc "Jak mnie ten film mógł zauroczyć"? Kiepeskie aktorstwo, dialogi, humor, banalny scenariusz (zwłaszcz w porównaniu z wyśmienitą książką Crichtona). Prawda jest taka że wiele rzeczy nam jako dzieciakom się podoba ale gdy dorośniemy to przez niektóre zaczynamy pukać się w głowę.

Pamietam JP jak ogladalem jak bylem juz nie taki maly ale mały. Film do tej pory uznaje za klasyke sama w sobie - imho rewelacyjny i epokowy niemalze film. Ogladajac go jakis juz czas temu tez sie lapalem na tym ze aktorstwo rzeczywiscie jest biedne (te dzieci...) ale mimo to - do tej pory ten film ogladam z wielka przyjemnoscia! Ktos bardziej "w temacie" moze sie przyczepic do wielu innych rzeczy ktore teraz moga sie wydawac srednie ale ale - jakby isc tym tropem to mozna by powiedziec ze ujecia kobiety jadacej w samochodzie w "Ptakach" sa biedne i niszcza caly film. HICKS - Szacun za text ale JP po prostu jest obiektzwnie lepsze niz trylogia....moze bitwy sa bardziej...efektowne ale za to film ma wiecej dluzyzn... Luv'ya! Very Happy

...
TuReK napisał:

A skoro obiektywnie, no to nie ma dyskusji Smile

2007-08-30 22:31:02
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
HICKS

MODERATOR

Re: Jako ze mnie pare dni nie bylo, dodam od siebie...

MIKET napisał:
Pamietam JP jak ogladalem jak bylem juz nie taki maly ale mały. Film do tej pory uznaje za klasyke sama w sobie - imho rewelacyjny i epokowy niemalze film.

Zajadaj się tą "czekoladą".

MIKET napisał:
Ogladajac go jakis juz czas temu tez sie lapalem na tym ze aktorstwo rzeczywiscie jest biedne (te dzieci...) ale mimo to - do tej pory ten film ogladam z wielka przyjemnoscia!

A ja nie z powodów, które już wymieniłem.

MIKET napisał:
Ktos bardziej "w temacie" moze sie przyczepic do wielu innych rzeczy ktore teraz moga sie wydawac srednie ale ale - jakby isc tym tropem to mozna by powiedziec ze ujecia kobiety jadacej w samochodzie w "Ptakach" sa biedne i niszcza caly film.

Hehe. Tylko, że oprócz jazdy samochodem w tym filmie można też znaleźć: dobre aktorstwo, genialny scenariusz, dialogi, budowanie atmosfery grozy, podteksty, które sięgają niezwykle głęboko, suspens itd. itp. A JP po za średnimi efektami nie ma NIC NAPRAWDĘ DOBREGO DO ZAOFEROWANIA.

MIKET napisał:
HICKS - Szacun za text ale JP po prostu jest obiektzwnie lepsze niz trylogia....

Obawiam się, że masz za mało autorytetu aby prezentować "obiektywny" punkt widzenia.

MIKET napisał:
moze bitwy sa bardziej...efektowne ale za to film ma wiecej dluzyzn... Luv'ya! Very Happy

Ale to by się właśnie przydało w Parku Jurajskim. Bo iść skrótami potrafią gamonie, którzy wiedzą że z filmu więcej nie wycisną. Te dłużyzny w LOTR nie są bez powodu. Choć zgadzam się, że z ROTK można by sporo wyciąć. Dla tego też nie zamierzam się zaopatrywać w wersję Extended. Nie zmienia to faktu, że JP i jego kontynuacja to najgorsze kino w wydaniu Spielberga (razem z Wojną Światów).
2007-08-30 23:09:03
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Re: Jako ze mnie pare dni nie bylo, dodam od siebie...

HICKS napisał:
Zajadaj się tą "czekoladą".

Very Nice!

MIKET napisał:
Hehe. Tylko, że oprócz jazdy samochodem w tym filmie można też znaleźć: dobre aktorstwo, genialny scenariusz, dialogi, budowanie atmosfery grozy, podteksty, które sięgają niezwykle głęboko, suspens itd. itp. A JP po za średnimi efektami nie ma NIC NAPRAWDĘ DOBREGO DO ZAOFEROWANIA.

Świetne zdęcia, oryginalność (czy kiedykolwiek juz cos takiego widzielismy? Czy moze ktos /oprocz juz przyznaje gorszych sequeli probował powtorzyc sukces? oprocz pewnego słabiutenkiego pseudo-horroru o jednym dinozaurze to I THINK NOT!), muzyka, napięcie (wiadomo ze inaczej sie cos oglada jak sie juz to widzialo po x100).

Pozatym nie wiem jak inni ale genialne dialogi i podteksty to zasługa scenariusza wiec imho to jedna rzecz rozlozona na czesci.

MIKET napisał:
Obawiam się, że masz za mało autorytetu aby prezentować "obiektywny" punkt widzenia.

Zapewne, niemniej jednak to wlasnie opinia takich szarych myszek jak ja daje twórcom aprobate do dalszych działan badz niszczy ich kompletnie. Czasami z dobrym, czasami ze złym skutkiem ale jednak...ktos oglada te filmy.

A co do LOTR - polecam obejrzec (choc pewnie widziales) Clerks 2...pewnie wiesz o czym mowie... Surprised
2007-08-30 23:23:24
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
Strona: Poprzednia  1, 2, 3  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu