Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: Poprzednia  1, 2 Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Parę pytań dotyczących gatunku
Zoltan Keresz
Nope.

Second Lieutenant

Cytat:
Ja tam wole uwazac, ze Obcy ma inny ksztalt ze wzgledu na funkcje. Jak mrowki.

Człowieku, to nie są mrówki, ani pszczoły Very Happy . Może przejmowanie DNA żywiciela funkcjonuje podobnie jak u wirusów? Twarzołap wprowadza "neutralny" embrion, wirusy kopiują odpowiednie geny (np. odpowiedzialne za przemianę materii, wymianę gazową) i wprowadzają je do DNA embrionu. Wygląd Obcego może zależeć od cech środowiska żywiciela oraz jego fizjologii.
2008-03-09 20:08:42
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Dwudyszny Odpowiedz z cytatem
XenomorphCat
kill!

Sergeant

Nezumi napisał:
Ew. obcy może jeszcze "analizować" DNA żywiciela(chociaż to już mocne sci-fi) i brać sobie "to co mu potrzebne".

Fajnie ma. Ale jak? :/
2008-03-09 21:12:17
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1729552 Odpowiedz z cytatem
Zoltan Keresz
Nope.

Second Lieutenant

XenomorphCat napisał:
Nezumi napisał:
Ew. obcy może jeszcze "analizować" DNA żywiciela(chociaż to już mocne sci-fi) i brać sobie "to co mu potrzebne".

A czy wirusy "analizują" DNA swojego żywiciela? Nie. Po prostu robią tak od miliardów lat. Wirus to tylko otoczka białkowa + własne DNA, a potrafi zdziałać bardzo dużo - kto słyszał o terapii genowej ten wie.
2008-03-09 21:53:42
XenomorphCat
kill!

Sergeant

Zoltan Keresz napisał:
XenomorphCat napisał:
Nezumi napisał:

A czy wirusy "analizują" DNA swojego żywiciela? Nie. Po prostu robią tak od miliardów lat. Wirus to tylko otoczka białkowa + własne DNA, a potrafi zdziałać bardzo dużo - kto słyszał o terapii genowej ten wie.

Ale wirus, a Obcy...
Chociaż właściwie... nie no, więc sorki za głupią tezę, muszę sobie wreszcie mózg sprawić Very Happy
2008-03-10 16:55:12
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1729552 Odpowiedz z cytatem
szuran

Lance Corporal

Tylko ze nie ma czegos takiego jak potomstwo obcego. Smile Z tego, co widzielismy dotad, mozemy przypuszczac ze niezaleznie od zywiciela, krolowa jest zawsze taka sama. Czy byla ona przewozona we wraku Space Jockey'ow, czy wyklula sie z kogos na LV426, czy genetycznie pozyskano ja ze sklonowanej Ripley - jej wyglad i funkcja sa identyczne. A jej dzieci potomstwa miec nie moga.

No, dochodzi jeszcze kwestia krolowej-Predaliena, ale pytanie, czy ktos to uznaje. Ja - sam nie wiem. Uwazam, ze film bym dobry (AVPR), ale pomysl z Predalienem nigdy mi sie nie podobal.

Enylej - wciaz istnieje tajemnica, a to dobra rzecz. Smile
2008-03-10 20:43:00
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
XenomorphCat
kill!

Sergeant

E.. królowa predalien? Te całe predalieny są jakieś.. no nie wiem, jakos nie podoba mi się ten pomysł, że wogóle są Sad
2008-03-10 23:15:43
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

W moim umyśle ich nie ma. Spróbuj w ten sposób Smile.
2008-03-11 00:26:33
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Nezumi

Corporal

Ile kosztuje mieszkanko w twoim umyśle?

Predalien nie byłby taki zły, w sumie to byłby fajny... gdyby nie to jego rozmnażanie... Shocked Confused
2008-03-11 23:38:28
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 13658336 Odpowiedz z cytatem
szuran

Lance Corporal

...i kolor.
...i dredy.
...i zbyt duze szczekoczolki.
...i zbyt ludzki wyglad.

Predalien moglby byc fajny, gdyby do wygladu Preda nawiazano SUBTELNIE, a nie tak oczojebnie. Powiedzmy, ze wystarczyloby samo ubarwienie. Albo delikatnie zarysowane, jakby niedorozwiniete szczekoczolki. Ewentualnie mogli to rozwiazac inaczej: skoro Obcy wykluty z czlowieka ma ludzkie zeby, to mogli paszcze Predaliena zrobic calkowicie Predatorowa. Wtedy to mialoby sens.

Tak w ogole jest taka ksiazka AVPR: Inside the monster shop. Napisali ja kolesie z ADI. Informacji nie ma tam tak wiele jak w odpowiedniku traktujacym o pierwszej czesci, ale jest masa np. szkicow koncepcyjnych. I jest wsrod nich kilka naprawde rewelacyjnych propozycji co do Predaliena. Strausowie koniecznie chcieli dredy, wiec projektant rozwiazal sprawe elegancko: glowa Predaliena nie miala "zwyklych" platow jak u wojownikow, tylko na jej powierzchni rysowaly sie zgrubienia w ksztalcie dredow, jednak to nie byly zadne wlosy, tylko po prostu taki ksztalt czaski. Rysunek wyglada perfekcyjnie, 98% postaci to wciaz Alien. Ale nieee, to nie wystarczylo...
2008-03-12 08:46:52
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
HUMAN_TYPHOON
United States Colonial Marine

Lance Corporal

Jak widzialem w AVP:R tą scene z przekazywaniem jaj to normalnie myslałem ze ogladam jakies creepshow albo jakis film Tromy. Razz
2008-03-12 11:11:25
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 7211536 Odpowiedz z cytatem
Kaziu

Private

Jeśli chcecie się czegoś dowiedziec o Predalienie to wejdzcie na Polską Xenopedję i przeczytajcie artykół "Predalien"
2008-04-13 21:21:34
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość niemam kaziu_lol6@o2.pl Odpowiedz z cytatem
XenomorphCat
kill!

Sergeant

Kaziu, Kaziu... a myślisz, że tego nie zrobiliśmy?
2008-04-13 22:28:09
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

No część z tutaj zgromadzonych sama pisze tę Xenopedię ale to *cough* szczegUłłył.
2008-04-14 00:02:51
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Kaziu

Private

Tak się składa, że sam napisałem połowę Xenopedii, łącznie z Predalienem(dlatego polecam Wink ) Czy napewno połowa z was pisze na Xenopedii ? (sorry, ale tam jast teochę pusto...) Bo jak na razie to pszede wszystkim The_Doctor i ja. Nie to, że nie lubie tego forum, ale polecam forum Xenopedii, "Weyland-Yutani Labolatory" - nowiutkie, świeżódkie forum z mnóstwem miejsca.
2008-05-22 16:49:43
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość niemam kaziu_lol6@o2.pl Odpowiedz z cytatem
fallus666

Lance Corporal

królowa predalien to jakis chory umysl to wymyslil.
2008-05-22 17:57:41
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 2701561 Odpowiedz z cytatem
Zoltan Keresz
Nope.

Second Lieutenant

"Ksenomorf (gr. kseonos + morphe - obcy kształt)", bardziej nie o kształt chodzi tylko o fazy rozwoju = forme.
2008-05-22 18:12:09
Kaziu

Private

Ja nie pisałem "Ksenomorfa", poza tym to było w Wikipedii. A co do PredQueen, (jeśli się wierzy w Predaliena) to taka istota może istniec.
2008-05-29 18:03:17
Strona: Poprzednia  1, 2 Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu