Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: Poprzednia  1, 2 Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Geneza uniwersum " Obcego "
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

To Tomexx

A kto powiedział że facehugger przyczepiał się do głowy. Nazwa na to wskazuje bo tak się przyczepiał do ludzi. Może Schamann ma rację - przez trąbę Very HappyVery HappyVery HappyVery HappyVery HappyVery HappyVery HappyVery Happy
2002-04-14 11:48:32
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem

Private

TO Ender

Co do tego "prima". Ta, zdaje sobie sprawe co primo oznacza. I zostalo to specjalnie napisane. Czyzbys nie ogladal filmu "Rejs"? Smile))

Co do pytania - nie, to bylo tak zwane pytanie retoryczne. Chcialem tylko zwrocic uwage ze stwierdzenie ze "obcych nie ma" jest nie sprawdzone i co za tym idzie nie do konca wiarygodne. Kto wie co czai sie w czelusciach kosmosu...

To chyba Tomex sie czepial ze slon nie moze byc zywicielem. A co do idei - to czy nazwa Facehugger od razu oznacza ze musi siedziec na twarzy? I czy przez to slon wygladalby smiesznie?

Co do reszty sie zgadzam
2002-04-14 14:17:31
tomexx

Second Lieutenant

Wszystko tlumacza sprzecznosci i dziwne zbiegi okolicznosci. Film ma przecierz sprawac tylko powierzchownie poczucie realzmu, namiastke, w rzeczywustisci wszystko co widzymy w Sadze i w wiekszosci innych filmow s-f nie ma glebszej logiki. Oczywiscie sa filmy glupie pozbawione nawet tej namiastki i sa filmy, ktore ja maja. Ale generlnie i tak najwazniejszy jest efekt, wrazenie, jak sie oglada to pierwszy raz to chyba nikt nie zastanawia sie nad detalami. Jednak jak by wziasc jakikolwiek film na "warsztat" i dokladnie przeanalizowac to wychodzi z niego masa nieprawdopodobnych zjawisk, zdarzen, ktore nie maga miec miejsca. Rzeczywistosc jest tak skomplikowana i rozne jej aspekty sa tak gesto ze soba powiazane, ze nie da sie jej stworzyc od nowa dla celow filmowych by wszystko ukladalo sie w logiczna calosc. Oczywiscie z przymruzeniem oka na "detale" mozna stwarzec alternatywne swiaty i stwory z innych galaktyk, jest to na pewno chlernie karkolomne zadanie, stworzenie czegos co tylko generalnie bedzie prawdopodobne. Dobre jest przyslowie, ze diabel tkwi w szczegolach tak w szczegolach tkwi to czy Obcy moze istniec czy tez nie.
2002-04-14 17:10:36
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Heh

Zbaczając z tematu ... jak zwykle rozpętałem piekło ...
2002-04-14 18:27:43
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Schamann
...but there are

First Sergeant

co do "głębszej logiki"

no właśnie - film pokazuje tylko namiastkę rzeczywistości - ja wolę myśleć, że raczej jej fragment, ten który jest istotny dla historii którą ktos chce widzowi opowiedzieć, bo całej rzeczywistości i jej załozeń przeciez żadna miarą nie moze pokazać.

IMHO - szukając luk w filmie czy książce, z powyższych powodów zawsze sie je znajdzie. Ja wole założyć, ze jeśli cos wydaje mi sie dziwne lub nielogiczne, to jest to wynikiem jakichś założen filmowej rzeczywistości o których nie wiem, bo film nie pokazuje wszystkiego, i wcale nie musi. Jeśli potrafię wyobrazić sobie jakieś nie pokazane w filmie wytłumaczenie dla pokazywanych w nim rzeczy - jak te wątpliwosci z obcym - to uznaję, że wszystko jest ok - dlaczego niby miałbym każde wytłumaczenie dostawac na tacy. Dopiero, kiedy elementy pokazane zaprzeczaja sobie nawzajem, uznaję, że film zawiera bezsensy.

Pewnie i jest to przypisywanie autorom filmu rzeczy, na które nigdy by nie wpadli, ale z drugiej strony - po co szukać dziury w całym, skoro stwierdzenia o wewnętrznej logice jak i jej braku są równie nie do udowodnienia.

Ja tam wolę uważać film który lubię za sensowny, dopóki nie zobaczę niezbitego dowodu, że tak nie jest - takie indywidualne domniemanie. Smile
2002-04-14 19:20:25
Ender

MODERATOR

Do Avatara

masz racje, nie ogladalem "Rejsu". Aczkolwiek teksty z tego filmu kojarze Smile Jednak jak widac nie na tyle, by wylapac je w tekscie. Zdarza sie.

Co do twojego pytania. Zalozmy ze odpowiem:
Obcych nie ma. Na 100% Bylem wszedzie i to sprawdzilem. (kto powiedzial ze jestem ziemianinem?). Teraz ty udowodnij ze to nieprawda. Wtedy mozemy rozmawiac na termat istnienia obcych.

Niestety, Aliens to tylko film (albo raczej na szczescie). Nakrecony dla ludzi. Wiec facehugger ma odpowiedni rozmiar dla czlowieka. Z drugiej strony - kto udowodni, ze facehugger nie potrafi podrosnac jesli znajdzie sie w srodowisku, w ktorym sa duzo wieksze zwierzeta?
2002-04-15 08:53:54
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
tomexx

Second Lieutenant

hie hie

[orange]Z drugiej strony - kto udowodni, ze facehugger nie potrafi podrosnac jesli znajdzie sie w srodowisku, w ktorym sa duzo wieksze zwierzeta? [/orange]

Nie wiem o co dokladnie ci chodzi. Czy wyskoczy z jajka, "zobaczy" slonia i pomysli....hymm musze natychmiast powiekszyc sie 5x!
Czy tez po 10000 lat z biegiem ewolucji? Very Happy
Trzymalo by sie to jakosc calosci gdyby mugl sie dynamiczne: powiekszac, zmniejszac, przystosowywac ksztalt. Ale w Obcym nie musial sie przystosowywac i od razu pasowal do czlowieka. Z tym przystosowywaniem sie to byla by groteska gdyby chestbruster slonia mial mniejwiecej wielkosc doroslego Obcego Very Happy Very Happy, a np. myszy mial by 3 cm Very Happy Obcy przechytujac czesc dna slonia przeszedl by na wegetarianizm i poruszal by sie kolyszac na boki.
2002-04-15 11:14:49
piok

Staff Sergeant

Greywolf ? ten Greywolf z szanownaeego kanalu #m... ?
Jesli tak to milo mi bardzo ze zawitales na nasze forum, jesli nie , jest mi rownie milo Smile
A co do istnienia alienow ( niekoniecznie na planie fizycznym ;> ) jak najbardziej zgadzam sie, tylko zostawcie juz biedne slonie w spokoju i tak juz ledwo przeda , zreszta , wyobrazacie sobie jaki alien by sie ze slonia wyklul ? Z dluuga, obsceniczna , oblesna traba =) ktos kto by to zobaczyl umarlby ze smiechu
piok
2002-04-29 11:42:38
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 621978 Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Czesc Greywolf, a wracajac do sloni....

[ponizszy tekst jest kontynuacja watku o sloniach, a nie powaznymi rozwazaniami - mowiac krotko - to zart]:

Nie zgadzam sie, ze slon mialby utrudnione zdjecie facehuggera. Wyobrazcie sobie - facehugger zaczepiony na koncu traby. Musi wprowadzic jajo na dosc duza glebokosc... A w tym czasie slon ta troba uderza o ziemie... biedny facehuggerek...

:-)
2002-04-29 14:50:52
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
kabukiman
The Electrician ;)

First Sergeant

Ale faktycznie, ciekawe jak wyglądałby Alien "wykluty" ze słonia. HAHAHAHA Smile
2002-04-29 18:49:23

Private

DO Endera

OK.. zabiles mi klina, przyznaje. Takich zeczy sie nie da udowodnic. Wiec kwestia istnienia obcych i twojego pozaziemskiego pochodzenia pozostanie otwarta..Smile).
A apropo rosnacych facehugger'ow: wlasciwie to tez sie zgadzam. Czemu by mialy nie rosnac? Tylko zastanawia mnie jedno- czy z wiekszego facehuggera i z wiekszego stworzenia urosnie jakis Alien GIGANT? Jak myslicie...?
2002-04-30 10:30:49
Schamann
...but there are

First Sergeant

Słonie

Co mnie, cholera z tym słoniem podkusiło ?
zebym tylko wiedział do czego to doprowadzi to bym się w język (palce) ugryzł ;)

Proponuję porzucić temat słoni, i ażeby swoja propozycję uczynić (nie)wiarygodną, prezentuję poniższy stek grafomański, celem zamknięcia ust wszystkim, którzy myśleliby, że da sie jeszcze coś na temat Słoni powiedzieć :D

Ten Obcy nazywa się Bombi
Ma trąbę, lecz na niej nie trąbi

A kiedy budzi się z rana
Przegryza dużego banana

Uszami się ciągle wachluje
I w ZOO świetnie się czuje

I czasem się tylko zamyśli
Lub koszmar mu straszny się przyśni

Że chyba nie tak to być miało
Że strasznie się coś p....ało

Lecz tak to już bywa czasami
Gdy zamiast w kolonii Yutani

Wyklujesz się z jaja na ślicznej
Rosyjskiej stacji kosmicznej
2002-04-30 11:40:03
kabukiman
The Electrician ;)

First Sergeant

Duży i paskudny Alien, gruby, ociężały - "superelephantopraetorian" czy coś Wink z 2 trąbami: zewnętrzną i wewenętrzną zamiast szczęk, wzmocnionym pancerzem itp itd. Ulubiony sposób zabijania - przez zadeptanie. Zastanawiam się tylko jak chodziłby po ścianach i po sufitach... chyba by mu trochę nie wychodziło.

Nie uważacie że to piękny opis - [I]xenomorph elephantus[/I] jak się zowie.
2002-04-30 13:51:36
Strona: Poprzednia  1, 2 Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu