Autor |
Temat: [OT] Scanner Darkly |
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
MIKET napisał: | Blade Runner, Total Recall, Minority Raport (i chyba cos jeszcze ) - mnie te filmy przypadly do gustu. Nie jestem ich 'fanem' ale nic do tych filmow jako tako nie mam. Uwazam je za godne polecenia...wszystkie oprocz MR posiadam nawet we wlasnej kolekcji... |
Wszystkie wymienione przez Ciebie filmy są najpopularniejsze - zgoda ale nie są to jedyne. Impostor, Screamers, Paycheck. No i z tymi jest problem. IMO tylko Blade Runner i ew. Total Recall się bronią reszta (łącznie z Raportem Mniejszości) mnie odrzuca.
Cytat: | Nie czytalem niczego napisanego przez Phillipa (tak, tak, rozpalajcie ogien...) |
Należy Ci się
Cytat: | i dlatego oceniam te filmy bez porownan do oryginalu co tez ma swoje zalety... |
Pewnie. Moim zdaniem jest pełno filmów które zyskały sobie o wiele lepszą reputację niż książki na bazie których powstały np. "Lot nad kukułczym gniazdem" (Zazwyczaj autorzy książek dyskredytują za to reżyserów)
Cytat: | ja na nie patrze jako na filmy...to czy te ksiazki sa dobrze przeniesione na duzy ekran to inna sprawa...moim zdaniem dobrze. |
Zrozumiałe że oceniasz film jako osobny utwór. Masz do tego prawo ale w tym zdaniu dalej sam sobie przeczysz - SKĄD MOŻESZ WIEDZIEĆ CZY FILM KTÓRY BAZUJE NA KSIĄŻCE JEST DOBRZE PRZENIESIONY SKORO NIE MASZ POJĘCIA O TREŚCI, PRZEKAZIE I JAKOŚCI POWIEŚCI?
|
|
2007-02-11 22:08:57
|
|
MIKET
The Great Cornhollio!
|

Lieutenant Colonel
|
HICKS napisał: |
Wszystkie wymienione przez Ciebie filmy są najpopularniejsze - zgoda ale nie są to jedyne. Impostor, Screamers, Paycheck. No i z tymi jest problem. IMO tylko Blade Runner i ew. Total Recall się bronią reszta (łącznie z Raportem Mniejszości) mnie odrzuca.
|
Własnie o tych zapomnialem - Impostor i Screamers sa wg. mnie podobne poniekad, choc do Screamers sie przekonalem dopiero po drugim seansie ( a i to nie do konca) a Impostor to dla mnie ten sam temat wydany na nowo i w delikatnie innej oprawie. Paycheck nie widzialem - podobnie jak Renaissance - nadrobie zaleglosci
Należy Ci się |
Zrozumiałe że oceniasz film jako osobny utwór. Masz do tego prawo ale w tym zdaniu dalej sam sobie przeczysz - SKĄD MOŻESZ WIEDZIEĆ CZY FILM KTÓRY BAZUJE NA KSIĄŻCE JEST DOBRZE PRZENIESIONY SKORO NIE MASZ POJĘCIA O TREŚCI, PRZEKAZIE I JAKOŚCI POWIEŚCI? |
Fakt. Masz racje. Zle sie wyrazilem w drugien czesci zdania
Mialem na mysli ze filmy te same w sobie sa zrobione dobrze  ____________________________________ MU-TH-UR 6000
|
|
2007-02-11 23:47:09
|
|

Staff Sergeant
|
HICKS napisał: | IMO tylko Blade Runner i ew. Total Recall się bronią |
pomijajac juz to, ze 'pamiec absolutna' ma sie do "przypomnimy to panu hurtowo" jak piesc do nosa  ____________________________________ In an insane world a sane man must appear... insane.
|
|
2007-02-11 23:48:29
|
|
HICKS
I'm here, baby! I'm here!
|

MODERATOR
|
MatheV napisał: | pomijajac juz to, ze 'pamiec absolutna' ma sie do "przypomnimy to panu hurtowo" jak piesc do nosa  |
Bronią się jako dobre filmy sf. ale nie jako dobre adaptacje ani (jak w przypadku Pamięci Absolutnej) nawet nawiązania.
|
|
2007-02-12 00:33:16
|
|

Captain
|
Dick ma świetne pomysły ale niestety reżyserzy zamiast potraktować ekranizacje jego książek poważnie robią rozrywkę dla mas. Bo wiadomo, że nazwisko Dick pod tytułem filmu przyciągnie do kina ..nawet jeśli się nie czytało nic owego autora.
Już się boję co zrobią z "Ubikiem" bo pewnie ktoś w końcu się za to zabierze.
|
|
2007-02-12 21:41:58
|
|

Staff Sergeant
|
J.Vasquez napisał: | Już się boję co zrobią z "Ubikiem" bo pewnie ktoś w końcu się za to zabierze. |
Ale tej ksiazki NIE DA sie zekranizowac, nie jestem sobie w stanie tego wyobrazic  ____________________________________ In an insane world a sane man must appear... insane.
|
|
2007-02-13 10:33:18
|
|

Captain
|
MatheV napisał: |
Ale tej ksiazki NIE DA sie zekranizowac, nie jestem sobie w stanie tego wyobrazic  |
Dlatego też nie jestes reżyserem
Wszystko się da.
|
|
2007-02-13 10:39:07
|
|
|